Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Επιταχύνονται οι τιτλοποιήσεις, όλες εντός 2020… λόγω νέων NPEs – H Alpha με Pimco ή Cerved – Το Fairfax θα διαθέσει το 10% της Eurobank στο Elliott;

Επιταχύνονται οι τιτλοποιήσεις, όλες εντός 2020… λόγω νέων NPEs – H Alpha με Pimco ή Cerved – Το Fairfax θα διαθέσει το 10% της Eurobank στο Elliott;
Υποψήφιος για το 10% της Eurobank που θα πουλήσει το καναδικό fund Fairfax είναι… το Elliott Management του Paul Singer αμερικανικού hedge funds που διαχειρίζεται 38-40 δισεκ. δολάρια
Σημαντικές εξελίξεις αναμένονται στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα και θα ξεδιπλωθούν τους επόμενους μήνες....
Το bankingnews παρουσιάζει ορισμένα σχέδια τα οποία δεν είναι άμεσης υλοποίησης.
Ορισμένα εκ των σχεδίων μπορεί να χρειαστεί να φθάσουν έως το 2021 για να υλοποιηθούν.
Ωστόσο υπάρχουν ζυμώσεις, διεργασίες και σχεδιασμοί που υπό κάποιες παραδοχές έχουν μεγάλη πιθανότητα επιβεβαίωσης.
Ποια σημαντικά γεγονότα περιμένουμε το επόμενο διάστημα στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα;

1)Επιτάχυνση των τιτλοποιήσεων προβληματικών δανείων από το σύνολο των τραπεζών στην Ελλάδα.
Λόγω της ύφεσης στην οικονομία και τον κίνδυνο δημιουργίας νέων NPEs είχε καλλιεργηθεί η εντύπωση ότι θα μετατεθούν για το 2021 οι τιτλοποιήσεις της Alpha bank 10 δισεκ. της Πειραιώς 7 δισεκ. και της Εθνικής 6-7 δισεκ.
Λόγω του κινδύνου να δημιουργηθούν νέα NPEs εξαιτίας της ύφεσης στην οικονομία και επειδή το moratorium των ελαστικών κριτηρίων λήγει στο τέλος του 2020 αυτό σημαίνει ότι στο τέλος του 2020 ή αρχές 2021 θα αποκαλυφθεί το νέο πρόβλημα.
Εκτιμάται ότι θα δημιουργηθούν νέα NPEs περίπου 6-7 δισεκ. ή σε ένα εύρος 5 δισεκ. καλό σενάριο, 6-7 δισεκ. βασικό σενάριο και 8-9 δισεκ. δυσμενές σενάριο.
Το πιθανότερο σενάριο είναι να δημιουργηθούν νέα NPEs λόγω της ύφεσης της ελληνικής οικονομίας περίπου 6 με 7 δισεκ. που σημαίνει τα 68,8 δισεκ. προβληματικά ανοίγματα NPEs να διαμορφωθούν στα 76 δισεκ. ευρώ περίπου.
Ήδη τον Μάρτιο του 2020 είχαν ανέλθει στα 71 δισεκ. ευρώ τα συνολικά προβληματικά ανοίγματα.  
Λόγω της νέας αύξησης των NPEs οι τράπεζες σχεδιάζουν να επιταχύνουν τις τιτλοποιήσεις για να προλάβουν την επιδείνωση του κλίματος.
Ήδη η Eurobank ολοκλήρωσε το deal με την DoValue.
Θα ακολουθήσει γρήγορα η Alpha bank με το πρόγραμμα Galaxy που περιλαμβάνει τιτλοποίηση 10 δισεκ. NPEs με έκδοση 3,2 δισεκ. κύριων ομολόγων senior bond για το οποίο θα λάβει και κρατική εγγύηση.
Ο σχεδιασμός είναι εκδήλωση ενδιαφέροντος έως τέλη Ιουνίου - αρχές Ιουλίου 2020 και δεσμευτικές προσφορές τέλη Σεπτεμβρίου 2020.
Στην μάχη του Galaxy θα βρεθούν η Pimco και η Ιταλική Cervel Credit Management που διαχειρίζεται 45 δισεκ. προβληματικά δάνεια στην Ιταλία, όπως έχει αποκαλύψει το bankingnews.
Όμως και η Εθνική και η Πειραιώς θα επιταχύνουν τις τιτλοποιήσεις τους, στόχος είναι έως το τέλος του 2020 να έχουν ολοκληρώσει τα σχέδια τους πριν αποκαλυφθούν τα νέα NPEs.
Οι τράπεζες προς το τέλος του καλοκαιριού του 2020 θα έχουν πιο σαφή εικόνα για τα νέα NPEs….
Να σημειωθεί ότι πιθανό σενάριο είναι η τιτλοποίηση της Εθνικής Τράπεζας να καταλήξει ως προς το σκέλος της διαχείρισης στην DoValue Eλλάδος, την πρώην Eurobank - FPS δηλαδή...

2)Το 2021 όπως έχει αναλύσει το bankingnews θα είναι έτος αυξήσεων μετοχικού κεφαλαίου στις ελληνικές τράπεζες.
Η πρώτη τράπεζα που θα υλοποιήσει αύξηση κεφαλαίου θα είναι η πρώτη που θα έχει στην πράξη επιστρέψει στην κανονικότητα μετά από 10 χρόνια τραπεζικής κρίσης και 3 ανακεφαλαιοποιήσεων.
Οι αυξήσεις κεφαλαίου βραχυπρόθεσμα θα δημιουργήσουν πίεση στις μετοχές αλλά στρατηγικά στην συνέχεια θα εκτοξεύσουν τις μετοχές εφόσον καλυφθούν από ιδιωτικά κεφάλαια.
Οι αυξήσεις που θα καλυφθούν από ιδιώτες επενδυτές θα είναι αιτία ράλι στις μετοχές μετά την επιτυχία.
Μόνο στις περιπτώσεις που οι αυξήσεις καλυφθούν με κρατικά κεφάλαια θα υπάρξει βίαιη διόρθωση στις τραπεζικές μετοχές.

3)Υπάρχουν ορισμένα σχέδια το καναδικό Fairfax με ενεργητικό 64 δισεκ. που ελέγχει το 31% της Eurobank κάποια στιγμή το 2021 να πουλήσει το 10% ή 15% της Eurobank.
Σε τρέχουσες τιμές το 10% αναλογεί σε 150 εκατ ευρώ.
Προφανώς και δεν θα πωληθεί το 10% σε τρέχουσες τιμές, κάποια στιγμή η μετοχή της Eurobank είχε φθάσει στα 0,94 ευρώ ή 3,5 δισεκ. κεφαλαιοποίηση.
Στα επίπεδα των 0,70 ευρώ δηλαδή από 1,5 δισεκ. να διαμορφωθεί στα 2,5 δισεκ. η κεφαλαιοποίηση το Fairfax θα μπορούσε να πωλήσει το 10% αν και δεν είναι σαφές εάν αυτό συμβεί πριν την μελλοντική αύξηση κεφαλαίου της Eurobank.
Υποψήφιος για το 10% της Eurobank που θα πουλήσει το καναδικό fund Fairfax είναι… το Elliott Management του Paul Singer αμερικανικού hedge funds που διαχειρίζεται 38-40 δισεκ. δολάρια περιουσιακά στοιχεία.
Στο παρελθόν υποψήφιος για το 10% ήταν η Pimco αλλά επειδή δεν προχώρησε το deal για τα προβληματικά δάνεια ρευστοποίησε την επενδυτική συμμετοχή.
Ο νέος υποψήφιος – τουλάχιστον με βάση τις σημερινές παραδοχές – είναι το Elliott Management αλλά προσοχή το σχέδιο αυτό έχει ορίζοντα 2021 δεν είναι της παρούσης δεν είναι στρατηγική των επόμενων λίγων μηνών.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης