Τελευταία Νέα
Απόψεις - Άρθρα

Φέγγος (Prelium): Που είναι το χρήμα για την Ανάπτυξη;

tags :
Φέγγος (Prelium): Που είναι το χρήμα για την Ανάπτυξη;
Το επίπεδο των 680 με 690 μονάδων δημιουργεί μια ισχυρή αντίσταση που θα χρειαστεί χρόνο ή μεγάλο τζίρο για να ξεπεραστεί
Παλινδρόμηση για μια ακόμη φορά κάνει ο Γενικός Δείκτης του Χρηματιστηρίου, με χαμηλό τη στήριξη των 636 μονάδων και υψηλό την αντίσταση των 686 μονάδων.
Το επίπεδο των 680 με 690 μονάδων δημιουργεί μια ισχυρή αντίσταση που θα χρειαστεί χρόνο ή μεγάλο τζίρο για να ξεπεραστεί.
Δυστυχώς όπως λένε οι γυναίκες στο χωριό, όταν η στάμνα πάει πολλές φορές στη βρύση κάποτε θα σπάσει.
Οπότε ο χρόνος δεν είναι σύμμαχος για αυτούς που ελπίζουν σε υψηλότερα επίπεδα τιμών.
Από την άλλη αν ξεπεραστεί αυτό φράγμα, ανοίγει ο δρόμος για άλλο ένα ανοδικό άλμα της τάξης των 70 μονάδων, δηλαδή περίπου 10% σε επίπεδο δείκτη.
Πάνω από αυτά τα επίπεδα δεν υπάρχουν σοβαρές αντιστάσεις, κυρίως λόγω του γεγονότος ότι η πτώση λόγω του κορωνοϊού ήταν πολύ απότομη.
Στην πραγματική οικονομία, η προηγούμενη κρίση αλλά και το πείραμα της Ελλάδας και άλλων χωρών έχει πείσει πως η παντελής έλλειψη ρευστότητας οδηγεί σε ύφεση και καταστρέφει τις προοπτικές της ανάπτυξης.
Ένας επιχειρηματίας όταν αποφασίζει να επενδύσει τα χρήματά του, επιλέγει μια επένδυση με προοπτικές ανάπτυξης και ελπίζει να την κάνει κερδοφόρα.
Όμως πρέπει να ξέρει δύο πράγματα.
Πρώτον ότι μπορεί να ελπίζει σε κρατική στήριξη μέσω επιδοτήσεων εφόσον έχει επιλέξει σωστά και τηρεί τις προδιαγραφές.
Δεύτερον και κυριότερο, ότι υπάρχει διαθέσιμος δανεισμός σε λογικά επιτόκια για να μοχλεύσει την επένδυση του όταν αυτή αρχίσει να παράγει, αλλά και για ανταπεξέλθει σε μια δύσκολη περίοδο που χρειάζεται ρευστότητα.
Όταν οι επιδοτήσεις δεν έχουν αντικειμενικά κριτήρια, αλλά κυρίως όταν δεν υπάρχει δανεισμός λόγω ρίσκου χώρας και τα επιτόκια είναι απαγορευτικά, ο επιχειρηματίας έχει μειονέκτημα έναντι του παγκόσμιου πλέον ανταγωνισμού. Κανείς επιχειρηματίας δεν συμπαθεί τα μειονεκτήματα.
Οπότε το κίνητρο για επενδύσεις μειώνεται και συνάμα αναστέλλεται η ανάπτυξη.
Οι ανεπτυγμένες οικονομίες έχοντας απτά παραδείγματα για αυτό το γεγονός από τις προηγούμενες κρίσεις, αποφάσισαν να εκμεταλλευτούν την ευκαιρία που προσέφερε η κρίση του κορωνοϊού για να ενισχύσουν και άλλο τη ρευστότητα της διεθνούς οικονομίας.
Αυτό είναι καλό σαν σκέψη αλλά κανείς δεν γνωρίζει αν είναι και συνετό.
Σε ένα κόσμο με μηδενικά επιτόκια η αύξηση της ρευστότητας μπορεί να θέτει κινδύνους.
Μέχρι τώρα οι ηγέτες, με γαλαντομία εξαγγέλλουν πακέτα ρευστότητας και αυτό έχει επηρεάσει θετικά τα χρηματιστήρια που έχουν ανακάμψει σε μεγάλο βαθμό μετά το σοκ του κλεισίματος των διεθνών οικονομιών.
Τώρα οι ηγέτες πρέπει να περιγράψουν που θα βρεθούν τα λεφτά και με τι προδιαγραφές αυτά θα μοιραστούν στα κράτη που τα δικαιούνται.
Το επόμενο διάστημα είναι κρίσιμο για τα χρηματιστήρια και κατ’ επέκταση και για το Ελληνικό χρηματιστήριο.
Αν οι ηγέτες πείσουν τους επενδυτές για τις προθέσεις τους και ο κορωνοϊός δεν μας οδηγήσει σε νέα μη αναμενόμενα μέτρα, τα πράγματα θα εξελιχθούν θετικά.
Αν οι ηγέτες συνδυάσουν τα μέτρα με υπέρμετρη και ανισομερή αύξηση του δανεισμού των κρατών, το λόγο θα έχουν οι οίκοι αξιολόγησης.
Στο Ελληνικό χρηματιστήριο, μια δυναμική υπέρβαση της αντίστασης που θέτουν οι 680 με 690 μονάδες θα σηματοδοτήσει άλλη μια σημαντική ανάκαμψη των τιμών.
Όσο αυτό δεν συμβαίνει, αυξάνονται οι πιθανότητες για σημαντική διόρθωση και επαναφορά των τιμών σε χαμηλότερα επίπεδα.
Σημαντικές είναι οι στηρίξεις των 650, 636, 612 και το επίπεδο των 600 μονάδων, για να μην συμβεί αυτό.
Σε επίπεδο κλάδων της οικονομίας, η ενέργεια, η πληροφορική και οι τηλεπικοινωνίες αποτελούν τους πιο ελκυστικούς κλάδους, ακόμα και σε περιβάλλον κορωνοϊού.
Οι τράπεζες είναι το μεγάλο στοίχημα και η χρήση χρηματιστηριακών προϊόντων για να στηριχθούν, στο παρελθόν έχει βοηθήσει (αν και βραχυπρόθεσμα).
Επίσης η διασφάλιση της εταιρικής διακυβέρνησης και η αποφυγή αρνητικών εξελίξεων σε μεμονωμένες εταιρείες θα βοηθήσει.
Με δεδομένο ότι βρισκόμαστε στο τέλος Ιουνίου που πολλές φορές έχει συνδυαστεί με αρνητικές χρηματιστηριακές εξελίξεις, οι επενδυτές πρέπει να είναι επιφυλακτικοί.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης