Τελευταία Νέα
Διεθνή

Enria (SSM): Ο κορωνοϊός ανοίγει τον δρόμο για συγχωνεύσεις και εξαγορές στις τράπεζες - Ισχυρό το πλήγμα στα περιθώρια κέρδους

Enria (SSM): Ο κορωνοϊός ανοίγει τον δρόμο για συγχωνεύσεις και εξαγορές στις τράπεζες - Ισχυρό το πλήγμα στα περιθώρια κέρδους
O επικεφαλής του SSM επεσήμανε ότι επί του παρόντος είναι δύσκολο να εκτιμηθούν οι επιπτώσεις του κορωνοϊού στα NPLs των τραπεζών
Την άποψη ότι ο κορωνοϊός ανοίγει τον δρόμο για συγχωνεύσεις και εξαγορές μεταξύ των τραπεζών της ευρωζώνης, καθώς μειώνονται τα περιθώρια κέρδους, εξέφρασε ο επικεφαλής του επικεφαλής του μηχανισμού τραπεζικής εποπτείας (SSM), Andrea Enria
«Αυτό μπορεί να συμβαίνει μόνο διότι η κατάσταση έκτακτης ανάγκης στην υγεία έχει μειώσει τα περιθώρια κέρδους», δήλωσε ο Enria μιλώντας στην ιταλική εφημερίδα Il Sole 24 Ore, προσθέτοντας ότι η κεντρική τράπεζα ήταν έτοιμη να αρχίσει μια δημόσια διαβούλευση σχετικά με τον τρόπο αξιολόγησης των συγχωνεύσεων.
«Μπορούμε να παίξουμε έναν ρόλο, αλλά θα πρέπει να εξετάσουμε τι μπορεί να γίνει στο νομικό πεδίο και από άλλες αρχές, κυρίως για τις διασυνοριακές συγχωνεύσεις» συμπλήρωσε ο Enria, αναφερόμενος στα ρυθμιστικά εμπόδια σε μια ολοκληρωμένη διαχείριση μετρητών και κεφαλαίων.
Ιταλία, Γαλλία, Ισπανία και Γερμανία είναι μεταξύ των χωρών που έχουν δεχθεί μεγαλύτερο πλήγμα από την κρίση του κορωνοϊού.
Η ΕΚΤ αναμένεται ότι η ευρωζώνη θα υποστεί μια βαθιά ύφεση το 2020, με τις απώλειες να καλύπτονται μόνο εν μέρει κατά το 2021 καθώς τα αυστηρά περιοριστικά μέτρα για την πανδημία του κορωνοϊού επιβαρύνουν την οικονομία για μεγάλη χρονική περίοδο.
«Για να έχουμε σαφή άποψη σχετικά με τις επιπτώσεις της κρίσης στους ισολογισμούς των τραπεζών, διεξάγουμε μια ανάλυση ευπάθειας, τα αποτελέσματα της οποίας να ανακοινωθούν τον επόμενο μήνα» αναφέρει ο Enria.
Ωστόσο, ο ίδιος τόνισε ότι σε αυτό το σενάριο ύφεσης μια επιδείνωση της εικόνας στα NPLs για τις ευρωπαϊκές τράπεζες ήταν «αναπόφευκτη», αν και αυτή τη στιγμή είναι δύσκολο να καθοριστεί το ακριβές μέγεθος.
Υπενθυμίζεται ότι προκειμένου οι τράπεζες της ευρωζώνης να μπορούν να στηρίξουν καλύτερα τις οικονομίες που δέχθηκαν πλήγμα από την κρίση του κορωνοϊού, η ΕΚΤ συνέστησε την αποφυγή καταβολής μερισμάτων ή επαναγοράς μετοχών έως την 1η Οκτωβρίου.
«Ήταν ένα προσωρινό μέτρο, που θα αρθεί μόλις υπάρξει περισσότερη σαφήνεια» είπε ο Enria.
 
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης