Τελευταία Νέα
Χρηματιστήριο

Παρά την άνοδο διεθνώς λόγω ανάκαμψης της οικονομίας, κόπωση σε τράπεζες και ΧΑ -0,42% στις 655 μον. - Δύσκολος ο στόχος των 680-690 μον.

Παρά την άνοδο διεθνώς λόγω ανάκαμψης της οικονομίας, κόπωση σε τράπεζες και ΧΑ -0,42% στις 655 μον. - Δύσκολος ο στόχος των 680-690 μον.
Απαραίτητη προϋπόθεση για την κίνηση της αγοράς στη ζώνη των 680-690 μονάδων η αύξηση των συναλλαγών
(upd14)Ήπια πτωτικά έκλεισε το ελληνικό χρηματιστήριο στις 655 μονάδες, στα χαμηλά της ημέρας και με υψηλό τις 670 μονάδες, με επίκεντρο τις τράπεζες οι οποίες έκλεισαν με οριακά κέρδη από άνοδο ενδοσυνεδριακά κοντά το +5% ενώ απώλειες κατέγραψε η πλειονότητα των μη τραπεζικών blue chips, όπως Μυτιληναίος -3,05%, ΟΠΑΠ -2,47%, ΕΧΑΕ -1,82%...και με κυρίαρχο πρωταγωνιστή τις χαμηλές συναλλαγές που συνεχίστηκαν και σήμερα.
Σε αντίθεση, κέρδη καταγράφονται στις διεθνείς αγορές  με το Dax στην Γερμανία +1,2% και τον Dow Jones στο +1,1% καθώς έντονες είναι οι προσδοκίες των επενδυτών για την ταχύτερη ανάπτυξη της οικονομίας παρά τη συνεχιζόμενη αύξηση των κρουσμάτων της πανδημίας του COVID-19 παγκοσμίως.

Επίσης, τα καλύτερα των εκτιμήσεων στοιχεία για την αγορά εργασίας στις ΗΠΑ, σε συνδυασμό με την ανάκαμψη της μεταποιητικής δραστηριότητας σε Κίνα και Ευρώπη, επισκιάζουν την ανησυχία που προκαλεί η έξαρση της πανδημίας.
Από την άλλη, στην τελευταία τριμηνιαία ανάλυσή τους οι αναλυτές της Citigroup, εκτιμούνότι οι αγορές μετοχών θα είναι στα ίδια επίπεδα για τουλάχιστον 12 μήνες ενώ επισημαίνουν  ότι η συνεχιζόμενη ευπάθεια της παγκόσμιας οικονομίας στις αυξανόμενες μολύνσεις Covid-19 και η υπερβολική αισιοδοξία ως προς τους κινδύνους, πιθανότατα θα ακυρώσουν την αισιοδοξία που απορρέει από μια πιθανή ανάκαμψη.
Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 655 μονάδες ενώ η κίνηση της αγοράς στην ζώνη των 680-690 μονάδων θεωρείται δύσκολος στόχος με τις συναλλαγές να παραμένουν σε ιδιαίτερα χαμηλά επίπεδα.
Σημειώνεται, ότι από τον σημερινό τζίρο, τα 10,9 εκατ. ευρώ αφορούν συναλλαγές του νέου ομολόγου της ΓΕΚΤΕΡΝΑ που εισήχθη σήμερα 6/7 στο ελληνικό χρηματιστήριο μετά την επιτυχή έκδοσή του.

Στις τράπεζες, την μεγαλύτερη άνοδο κατέγραψε η Εθνική +0,71% με υψηλό ημέρας +4,77% και ακολούθησαν Eurobnak +0,45%, Alpha Bank +0,29% ενώ η Πειραιώς έκλεισε στο -0,68% από ενδοσυνεδριακά κέρδη +4,66%. .
Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι ο Ηρακλής ή πρόγραμμα στήριξης των τραπεζών στην προσπάθεια μείωσης των προβληματικών τους δανείων με παροχή κρατικών εγγυήσεων έχει πλήρως αποδώσει.
Οι δύο τράπεζες με όρους NPEs βρίσκονται στην καλύτερη θέσης είναι η Eurobank όπου στο τέλος του 2021 θα έχει 4 δισεκ. προβληματικά δάνεια και ανοίγματα – χωρίς να περιλαμβάνονται τα νέα που θα δημιουργηθούν από την τρέχουσα ύφεση –  δηλαδή NPEs ratio 8% από 3,5% με 4% που θα είναι ο μέσος όρος στην Ευρώπη όπως επίσης και η Εθνική επίσης θα διαθέτει 4 δισεκ. NPEs στο τέλος του 2021.
Από την άλλη, η Πειραιώς διαθέτει 24 δισεκ. προβληματικά ανοίγματα NPEs και θα μειωθούν στα 17 δισεκ ενώ η  Alpha bank μετά την ολοκλήρωση του Galaxy της τιτλοποίησης των 10 δισεκ. NPEs θα διαθέτει 11 δισεκ. από 21,4 δισεκ. ευρώ προβληματικά ανοίγματα της τρέχουσας περιόδου.
Πρακτικά μετά τον Ηρακλή Πειραιώς και Alpha bank θα πρέπει να προχωρήσουν σε νέα μείωση κατά 20 δισεκ. ευρώ των προβληματικών τους δανείων που με σημερινές παραδοχές θα απαιτηθούν 5 δισεκ. κεφαλαιακή ζημία λόγω αντίστοιχων νέων προβλέψεων.
Τα κεφάλαια αυτά δεν υπάρχουν γιατί μετά τον Ηρακλή τα κεφαλαιακά μαξιλάρια των ελληνικών τραπεζών θα έχουν μηδενίσει με την Πειραιώς και Alpha bank να χρειάζονται Ηρακλή 2 αλλά το βασικό ερώτημα να παραμένει για το ποιος θα βάλει τα κεφάλαια.
Η Πειραιώς είναι ξεκάθαρο ότι χρειάζεται τα περισσότερα νέα κεφάλαια λόγω χαρτοφυλακίου NPEs και η Alpha bank λόγω του χαμηλού coverage ratio αλλά και των NPEs που θα απομείνουν μετά τον Ηρακλή.
Προσθέτοντας και τα νέα προβληματικά δάνεια που θα προκύψουν εξαιτίας της ύφεσης στην ελληνική οικονομία 6-8 δισεκ. ή 7 με 10 δισεκ. σε σχέση με άλλους, εξάγεται το συμπέρασμα ότι το 2021 θα απαιτηθούν κεφάλαια και το 2022 ακόμη περισσότερα.
Στην σημερινή αγορά ομολόγων καταγράφεται σταθεροποίηση με το νέο 10ετές ελληνικό ομόλογο στο 1,14% -  επιτόκιο έκδοσης 1,57% στις 9 Ιουνίου 2020  - και το ιταλικό 10ετές στο 1,29%  και με το μεταξύ τους spread στις -15 μονάδες βάσης...
Σταθεροποίηση  καταγράφεται και στο ελληνικό CDS στα 5 χρόνια, καθώς βρίσκεται στις 142 μονάδες  - με χαμηλό τις 98 μονάδες ή 98% που καταγράφηκε στις 14 Φεβρουαρίου 2020 – ενώ το CDS της Αργεντινής βρίσκεται στις 6692 μονάδες βάσης

Η πορεία της ελληνικής χρηματιστηριακής αγοράς στην σημερινή συνεδρίαση

Με ανοδικές τάσεις ξεκίνησε η χρηματιστηριακή αγορά με τον Γενικό Δείκτη στο +0,71% και ο Τραπεζικός Δείκτης στο +1,73%.
Στο πρώτο πεντάλεπτό της συνεδρίασης, με οδηγό τις διεθνείς αγορές και με την άνοδο στις τράπεζες ειδικότερα σε Εθνική +4,77% και Πειραιώς +4,66% αλλά και τα κέρδη στην πλειονότητα των μη τραπεζικών blue chips, ο Τραπεζικός Δείκτης κατέγραψε το υψηλό της ημέρας +3,8% και ο Γενικός Δείκτης στο +1,79%.
Λίγο πριν το κλείσιμο της συνεδρίασης εντάθηκαν οι πωλήσεις στα μη τραπεζικά blue chips και ο Γενικός Δείκτης κατέγραψε  το χαμηλό της ημέρας στο -0,43%.
Επίσης, ο Τραπεζικός Δείκτης κατέγραψε το χαμηλό της ημέρας λίγο πριν το κλείσιμο της αγοράς κρατώντας όμως το θετικό πρόσημο, στο +0,27%.
Ο Γενικός Δείκτης στο ελληνικό χρηματιστήριο έκλεισε με πτώση -0,42% στις 655,79 μονάδες έχοντας υψηλό στις 670,31 μονάδες και χαμηλό 655,71 μονάδες.
Ο τζίρος και ο όγκος συναλλαγών σε χαμηλά επίπεδα παρά τις συναλλαγές που πραγματοποιήθηκαν και στο νέο ομόλογο της ΓΕΚΤΕΡΝΑ.   
Αναλυτικότερα, η αξία συναλλαγών διαμορφώθηκε στα 49,1 εκατ. ευρώ, εξ αυτών τα 10,9 ευρώ αφορούσαν συναλλαγές στο νέο ομόλογο ΓΕΚΤΕΡΝΑ που εισήχθη σήμερα, ο όγκος 31,4 εκατ. τεμάχια εκ των οποίων τα 11 εκατ. διακινήθηκαν στις τράπεζες.
Ειδικότερα, συναλλαγές αξίας 10,9 εκατ. ευρώ και όγκου 10,9 εκατ. ομολόγων διακινήθηκαν στο νέο ομόλογο της ΓΕΚΤΕΡΝΑ.
Eπίσης, προσυμφωνημένες συναλλαγές αξίας 1,57 εκατ. ευρώ και όγκο 125 χιλ. τεμαχίων διακίνησε ο ΟΤΕ.

Τα τεχνικά σημεία

Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 655 μονάδες, με πρώτη στήριξη τις 640-630 μονάδες και  ακολουθούν οι 600 μονάδες
Στην πρώτη αντίσταση βρίσκονται οι 680-690 μονάδες και ακολουθούν οι 700 μονάδες.
Ο Τραπεζικός Δείκτης έκλεισε στις 377 μονάδες, πλησίον της πρώτης αντίστασης των 380 μονάδων και ακολουθούν οι 400 μονάδες.
Στην πρώτη στήριξη βρίσκονται οι  350 μονάδες και ακολουθούν οι 330 μονάδες .

Τραπεζικά νέα

Την Παρασκευή 3 Ιουλίου, κατατέθηκαν 6 μη δεσμευτικές προσφορές, για την τιτλοποίηση NPEs ύψους περί τα 10 δισ. ευρώ και της πώλησης της Cepal της Alpha Bank
Οι 6 ενδιαφερόμενοι  είναι οι Pimco, η Cerved Credit Management, η Cerberus, η Bain Capital Credit, το Apollo και η Centerbridge ενώ η  Pimco είναι ο επικρατέστερος να πλειοδοτήσει στο Galaxy της Alpha bank, μάλιστα εμφανίζει σχεδόν 80% πιθανότητες να κλείσει το deal.
Σημειώνεται ότι η Pimco μετά το ναυάγιο με την Eurobank εάν δεν κλείσει συμφωνία στην Ελλάδα θα αποχωρήσει από όλα τα project που βρίσκονται σε εξέλιξη.
Ο στόχος της τράπεζας είναι έως το τέλος Σεπτεμβρίου 2020 να έχει προχωρήσει στην τελική φάση των δεσμευτικών προσφορών από τους δύο ή τρεις υποψηφίους που θα περάσουν στην δεύτερη φάση με τον σχηματισμό short list.
Η Alpha bank για το πρόγραμμα Galaxy θα εκδώσει 3,2 δισεκ. senior ομόλογο, περίπου 1,6 δισεκ. mezzanine και 5,2 δισεκ. junior ομόλογο.
Είχε εκτιμηθεί ότι οι προσφορές για το πρόγραμμα Galaxy που περιλαμβάνει 10 δισεκ. NPEs μαζί με την Sepal κατά τα πρότυπα Eurobank, FPS, doValue θα ανέλθουν στα 350 εκατ από αρχική εκτίμηση 400 με 420 εκατ.
Αξιολόγηση έλαβε ήδη η Τράπεζα Πειραιώς από τον καναδικό οίκο πιστοληπτικής διαβάθμισης DBRS για το senior ομόλογο της τιτλοποίησης του Phoenix 2 δισεκ. ευρώ.
Η βαθμολογία διαμορφώθηκε στο BB- δηλαδή στην ελάχιστη που έχει προσδιοριστεί για να μπορέσει το ελληνικό δημόσιο να παράσχει κρατική ενίσχυση.
Η τράπεζα επιταχύνει τους χρόνους της ώστε μέχρι το τέλος του 2020 - ή το πολύ στις αρχές του 2021 να εντάξει στον Ηρακλή τα 7 δισ. ευρώ NPEs μέσω των χαρτοφυλακίων Phoenix και Vega.
Το project της τράπεζας ονομάζεται Lyra και και προβλέπει το hive down την αναδιοργάνωση δηλαδή που απαιτείται για να μην χτυπήσει ο αναβαλλόμενος φόρος και με τη δημιουργία εταιρίας που θα μεταφερθούν τα 7 δισ. των κόκκινων δανείων που διαμορφώνουν τα παραπάνω δύο χαρτοφυλάκια.
Προκειμένου δηλαδή να αποτραπεί η αύξηση της συμμετοχής του Δημοσίου, που σήμερα ελέγχει το 26% του μετοχικού κεφαλαίου της τράπεζας, η Πειραιώς θα ακολουθήσει το μοντέλο της απόσχισης της τραπεζικής δραστηριότητας και της δημιουργίας εταιρείας holding κατά τα πρότυπα της Eurobank.
Με βάση τις τρέχουσες ταχύτητες εκτιμάται πως η τράπεζα θα είναι σε θέση να λάβει μη δεσμευτικές προσφορές περί τον Αύγουστο του 2020 ενώ δεσμευτικές προσφορές πριν το τέλος του έτους.

H επικαιρότητα

Σαρώνει τον πλανήτη η πανδημία του νέου κορωνοϊού, η οποία έχει προκαλέσει σχεδόν πάνω από 534 χιλιάδες θανάτους παγκοσμίως από τότε που η Κίνα ανακοίνωσε επισήμως την εμφάνιση της ασθένειας τον Δεκέμβριο.
Περισσότερα από 11,4 εκατ. κρούσματα της Covid-19 έχουν διαγνωστεί επισήμως σε 196 χώρες και εδάφη από την έναρξη της επιδημίας, ενώ πάνω από 6 εκατ. άνθρωποι θεωρείται ότι έχουν αποθεραπευτεί.
Ωστόσο, ο αριθμός αυτός των διαγνωσμένων κρουσμάτων δεν αντανακλά παρά ένα κλάσμα του πραγματικού αριθμού των μολύνσεων, δεδομένου ότι ορισμένες χώρες κάνουν διαγνωστικά τεστ μόνο στα βαριά περιστατικά, άλλες χρησιμοποιούν τα τεστ κατά προτεραιότητα για την ιχνηλάτηση, ενώ ένας αριθμός φτωχών χωρών διαθέτει περιορισμένες δυνατότητες ανίχνευσης.
Οι ΗΠΑ, είναι η πλέον πληγείσα χώρα τόσο σε αριθμό νεκρών όσο και κρουσμάτων, με την Φλόριντα να εξακολουθεί  να βρίσκεται  στο μάτι του κυκλώνα και ακολουθούν Βραζιλία, η Βρετανία, η Ιταλία και η Γαλλία ενώ ανησυχία επικρατεί στα Βαλκάνια, όπου παρατηρείται έξαρση
Στην Κίνα, σύμφωνα με τις κινεζικές αρχές, ο αριθμός των νεκρών παραμένει αμετάβλητος από τα μέσα του Μαΐου.
Στο μεταξύ, η Βρετανία ανακοίνωσε την Κυριακή 5/7 ότι επενδύει 9,3 εκατ. ευρώ σε έρευνα για τις επιπτώσεις του Covid -19 στους ασθενείς.
Στην Ελλάδα, με αγωνία για εισαγόμενα κρούσματα κορωνοϊού, παρακολουθούν η κυβέρνηση και οι αρμόδιοι φορείς το άνοιγμα των αεροδρομίων της χώρας και την επίσημη έναρξη της τουριστικής περιόδου.
Η κυβέρνηση ρίχνει το βάρος στους  ελέγχους που γίνονται καθημερινά σε αεροδρόμια, λιμάνια και οδικά σύνορα, ενώ ανοικτό το ενδεχόμενο λήψης μέτρων σε τοπικό επίπεδο, αν παρατηρηθεί αύξηση κρουσμάτων σε κάποια περιοχή ή περιοχές.
Σε περίπτωση που σημειωθεί αύξηση κρουσμάτων σε μεγαλύτερη έκταση, μελετάται ακόμα και η αλλαγή ταξιδιωτικών οδηγιών, αν χρειαστεί.
Την έντονη αντίδραση της Σερβίας έχει προκαλέσει η απόφαση της ελληνικής κυβέρνησης για την απαγόρευση εισόδου των Σέρβων πολιτών με τον υπουργό Εξωτερικών της Σερβίας να χαρακτηρίζει «δυσάρεστη και κακή την απόφαση» υπογραμμίζοντας ότι «κυρίως βλάπτει τα συμφέροντα της ίδιας της Ελλάδας» ενώ έντονη δυσφορία εκφράζεται και από τους τουριστικούς πράκτορες.
Η αναπληρώτρια κυβερνητική εκπρόσωπος, Αριστοτελία Πελώνη, ανακοίνωσε χθες την αναστολή της πρόσβασης υπηκόων της Σερβίας στην Ελλάδα από όλα ανεξαιρέτως τα σημεία εισόδου.
Η απόφαση αυτή ελήφθη με βάση την ανάλυση των επιδημιολογικών δεδομένων και την έξαρση του κορωνοϊού στη γειτονική χώρα.
«Η κυβέρνηση, σε συνεργασία με τους ειδικούς, παρακολουθεί στενά και θα συνεχίσει καθημερινά να το πράττει, την εξέλιξη των επιδημιολογικών κύκλων στην Ευρωπαϊκή Ένωση και στις υπόλοιπες χώρες του κόσμου.  
Στο πλαίσιο αυτό, η Ελλάδα, σε συνεργασία με τους εταίρους της στην Ευρωπαϊκή Ένωση, διατηρεί το δικαίωμα να αναθεωρεί την πολιτική της», τονίζεται στη σχετική ανακοίνωση.
Αναφέρεται επίσης ότι η κυβέρνηση, σε συνεργασία με τις αρμόδιες υπηρεσίες, αναλύει και αξιολογεί συνεχώς τα δεδομένα, ώστε το άνοιγμα στους ξένους επισκέπτες να γίνει χωρίς εκπτώσεις στη δημόσια υγεία.
Από την άλλη, στο άνοιγμα των συνόρων με τη Βρετανία προχωρά η ελληνική κυβέρνηση από τις 15 Ιουλίου του 2020,  ωστόσο δεν έχει ληφθεί αντίστοιχη απόφαση για τη Σουηδία.
Ο συνολικός αριθμός των θανάτων στην Ελλάδα παραμένει στους 192.

Ισχυρά κέρδη στις ασιατικές αγορές

Με ισχυρή άνοδο έκλεισαν σήμερα Δευτέρα 6/7 οι ασιατικές αγορές, διευρύνοντας τα κέρδη της περασμένης εβδομάδας, καθώς τα τελευταία μακροοικονομικά στοιχεία ενισχύουν τις προσδοκίες για ταχύτερη ανάκαμψη της παγκόσμιας οικονομίας.
Ειδικότερα, ο δείκτης Nikkei στην Ιαπωνία έκλεισε στο +1,83%, ο δείκτης Shanghai στην Κίνα έκλεισε στο +5,71%, ο δείκτης Hang Seng στο Χονγκ Κονγκ στο +3,81% ενώ ο δείκτης KOSPI στην Ν. Κορέα έκλεισε με άνοδο +1,65%.

Κέρδη στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια

Κέρδη καταγράφουν τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, καθώς τα θετικά μακροοικονομικά στοιχεία σε Ευρώπη, ΗΠΑ και Ασία, ενισχύουν τις προσδοκίες για την ανάκαμψη της οικονομίας, παρά την αύξηση των κρουσμάτων του κορωνοϊού.
Τα καλύτερα των εκτιμήσεων στοιχεία για την αγορά εργασίας στις ΗΠΑ, σε συνδυασμό με την ανάκαμψη της μεταποιητικής δραστηριότητας σε Κίνα και Ευρώπη, επισκιάζουν την ανησυχία που προκαλεί η έξαρση της πανδημίας.
Εν τω μεταξύ, ανάκαμψη κατέγραψαν οι βιομηχανικές παραγγελίες στη Γερμανία, σε μηνιαία βάση, τον Μάιο του 2020, σύμφωνα με τα σημερινά (6/7) στοιχεία της Ομοσπονδιακής Στατιστικής Υπηρεσίας, καθώς η άρση των περιοριστικών μέτρων συνέβαλε στην επανεκκίνηση της επιχειρηματικής δραστηριότητας.
Ειδικότερα, οι βιομηχανικές παραγγελίες αυξήθηκαν κατά +10,4% σε σχέση με τον Απρίλιο του 2020, έναντι πτώσης -25,8% προηγούμενους, με τα στοιχεία ωστόσο να αποδεικνύονται κατώτερα σε σχέση με τις εκτιμήσεις των αναλυτών, οι οποίοι προέβλεπαν ότι η άνοδος θα διαμορφωθεί στο +15,4%.
Παράλληλα, οι νέες παραγγελίες από τις χώρες της Ευρωζώνης κατέγραψαν άνοδο της τάξεως του +20,9% ενώ η αύξηση για τις νέες παραγγελίες από τις υπόλοιπες χώρες του κόσμου περιορίστηκε στο +2%.
Σε σχέση με τον Φεβρουάριο του 2020, ο οποίος ήταν ο τελευταίος μήνας πριν την επιβολή των περιοριστικών μέτρων, οι βιομηχανικές παραγγελίες του Μαΐου ήταν μειωμένες κατά -30,8%.
Ειδικότερα, ο δείκτης Dax στη Γερμανία βρίσκεται στο +1,2%, ο CAC στο Παρίσι στο +1,2%, ο MIB στο Μιλάνο στο +1,3%, ο IBEX 35 στην Ισπανία στο +1,7% και ο FTSE 100 στο Λονδίνο +1,6%..  
Στην Wall Street, ο Dow Jones κινείται στο +1,1%, ο S&P στο +1,2% και ο Nasdaq στο +1,7% ενώ το ETF GREC κινείται στο +1,15% (20,17 δολ.).

Κόπωση στις τράπεζες με τις συναλλαγές σε χαμηλά επίπεδα

Έντονα σημάδια κόπωσης καταγράφηκαν στις τράπεζες για μια ακόμη συνεδρίαση ενώ και οι συναλλαγές παρέμειναν σε χαμηλά επίπεδα.
Ο κλάδος χρηματιστηριακά προσέγγισε τις τιμές των ΑΜΚ του 2015 που οριοθετούνται ισχυρές αντιστάσεις.
Η Εθνική έκλεισε στα 1,34 ευρώ, με άνοδο +0,71% με όγκο 2,7 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 1,23 δισεκ. ευρώ.
Σημειώνουμε ότι ιστορικό χαμηλό κλείσιμο της Εθνικής σημειώθηκε 11 Φεβρουαρίου του 2016 στα 0,008 ευρώ προ RS ή 0,12 ευρώ μετά reverse split (στις 15 παλαιές 1 νέα) ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό στο 0,0066 προ RS ή 0,099 μετά reverse split
Με το νέο reverse split στις 10 παλαιές 1 νέα στις 3 Σεπτεμβρίου 2018 το ιστορικό χαμηλό κλείσιμο προσαρμόστηκε στα 1,20 ευρώ ενώ το ενδοσυνεδριακό στα 0,99 ευρώ.
Ας σημειωθεί ότι το νέο χαμηλό ιστορικό της Εθνικής πραγματοποιήθηκε στις 17/3/2020 στα 0,8150 ευρώ
Η τιμή της αύξησης κεφαλαίου των 2,5 δισ. ευρώ στα 2,20 ευρώ, σε σχέση με τα 4,29 ευρώ της αύξησης του 2013 ενώ η ΑΜΚ του 2015 υλοποιήθηκε στα 0,02 ευρώ προ RS ή 0,30 ευρώ μετά RS.
Το warrant της Εθνικής που ξεκίνησε με τιμή εκκίνησης 6,823 ευρώ είχε τελευταία τιμή 0,0010 ευρώ και τέθηκε εκτός διαπραγμάτευσης οριστικά.
Η Alpha Βank έκλεισε στα 0,6870 ευρώ, με άνοδο +0,29%, με όγκο 5,5 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 1,06 δισεκ. ευρώ.
Σημειώνουμε ότι το ιστορικό χαμηλό κλείσιμο της Alpha Βank είναι στα 1,16 ευρώ ή προ RS στα 0,0232 ευρώ και σημειώθηκε στις 11 Φεβρουαρίου του 2016(στις 50 παλαιές 1 νέα) ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό στο 0,01898 προ RS ή 0,949 μετά reverse split
Ας σημειωθεί ότι το νέο ιστορικό χαμηλό της Alpha Bank πραγματοποιήθηκε ενδοσυνεδριακά στις 14/5/2020 στα 0,4860 ευρώ.
Η τιμή της αύξησης κεφαλαίου του 2013 ήταν 0,44 ευρώ και του 2014 στα 0,65 ευρώ ενώ η τιμή της ΑΜΚ του 2015 ήταν στα 0,04 ευρώ προ reverse split ή 2 ευρώ μετά το reverse split.
Το warrant της Alpha Βank που ξεκίνησε με πρώτη τιμή εκκίνησης τα 1,45 ευρώ βρέθηκε στα 0,0010 ευρώ όπου και σταμάτησε πλέον να διαπραγματεύεται.
Η Πειραιώς έκλεισε στα 1,5345 ευρώ, με πτώση -0,68% με όγκο 690 χιλ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 670 εκατ. ευρώ.
Σημειώνουμε ότι ιστορικό χαμηλό της Πειραιώς σημειώθηκε 11 Φεβρουαρίου του 2016 στα 0,0008 ευρώ προ RS ή 0,081 ευρώ μετά reverse split ( στις 100 παλαιές 1 νέα) ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό ήταν 0,00067 προ RS ή 0,067 ευρώ μετά RS.
Με το νέο reverse split στις 20 παλαιές 1 νέα δωρεάν τον Ιούλιο 2017 το ιστορικό χαμηλό κλείσιμο προσαρμόστηκε στα 1,62 ευρώ ενώ το ενδοσυνεδριακό στα 1,34 ευρώ.
Ας σημειωθεί ότι το νέο ιστορικό χαμηλό κλείσιμο της Πειραιώς πραγματοποιήθηκε στις 01/02/2019 στα 0,57 ευρώ και με ενδοσυνεδριακό χαμηλό στα 0,5520 ευρώ.
Η τιμή της αύξησης κεφαλαίου του 2013 ήταν 1,71 ευρώ και του 2014 στα 1,70 ευρώ και η ΑΜΚ του 2015 στα 0,003 ευρώ προ reverse split ή 0,30 ευρώ μετά RS.
Το warrant της Πειραιώς που είχε αρχική τιμή εκκίνησης όταν πρωτοξεκίνησε τα 0,8990 ευρώ σταμάτησε να διαπραγματεύεται και είχε τελευταία τιμή στα 0,0010 ευρώ.
Η Eurobank έκλεισε στα 0,4240 ευρώ, με άνοδο +0,45% με όγκο 5,5 εκατ. τεμάχια  και κεφαλαιοποίηση 1,57 δισ. ευρώ.
Το ιστορικό ενδοσυνεδριακό χαμηλό στην Eurobank σημειώθηκε στις 11 Φεβρουαρίου του 2016 στα 0,002410 ευρώ προ RS ή 0,2410 ευρώ μετά RS (στις 100 παλαιές 1 νέα)
Η μετοχή της Τράπεζας Κύπρου βρίσκεται στα 0,6450 ευρώ, με άνοδο +2,38% και με κεφαλαιοποίηση 288 εκατ. ευρώ.
Από τις 10 Ιανουαρίου του 2017 η μετοχή της Κύπρου έχει διαγραφεί από το ελληνικό χρηματιστήριο και διαπραγματεύεται σε Κύπρο και Λονδίνο
Η Attica Bank έκλεισε στα 0,2090 ευρώ, με άνοδο +0,48% και όγκο 137 χιλ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 96 εκατ. ευρώ.
Το ιστορικό χαμηλό της Attica Βank είναι στα 0,02480 ευρώ μετά το RS και προ reverse split 0,001255 ευρώ και σημειώθηκε στις 21 Δεκεμβρίου του 2017.
Η μετοχή της Τράπεζας της Ελλάδος έκλεισε στα 12,88 ευρώ, με άνοδο +0,63% και κεφαλαιοποίηση 256 εκατ. ευρώ.

Πτωτικές τάσεις στις μη τραπεζικές μετοχές του FTSE 25 με χαμηλές συναλλαγές

Με πτωτικές τάσεις έκλεισε η πλειονότητα των μη τραπεζικών μετοχών του FTSE 25 με χαμηλή συναλλακτική δραστηριότητα.
Την μεγαλύτερη πτώση κατέγραψαν Φουρλής, Μυτιληναίος, ΟΠΑΠ, ΕΧΑΕ, Motor Oil..
Στον αντίποδα, ανοδικά ξεχώρισαν Sarantis και Aegean.
H Coca Cola έκλεισε στα 21,74 ευρώ, με πτώση -0,73% και κεφαλαιοποίηση στα 8,05 δισ. ευρώ και βρίσκεται στην πρώτη θέση των κεφαλαιοποιήσεων στο ελληνικό χρηματιστήριο.
Ο ΟΤΕ έκλεισε στα 12,52 ευρώ, με άνοδο +0,16% και αποτίμηση 5,89 δισ. ευρώ και βρίσκεται στην 2η θέση των κεφαλαιοποιήσεων.
Η ΔΕΗ έκλεισε στα 3,69 ευρώ, με άνοδο +0,22% και αποτίμηση 856 εκατ. ευρώ
Ο ΑΔΜΗΕ έκλεισε στα 2,36 ευρώ, με άνοδο +0,43% και κεφαλαιοποίηση 548 εκατ. ευρώ.
Ο ΟΠΑΠ έκλεισε στα 8,68 ευρώ με πτώση -2,47% και αποτίμηση 2,91 δισ. ευρώ
Ο Titan Cement International έκλεισε στα 10,66 ευρώ, με πτώση -1,30% και κεφαλαιοποίηση 879 εκατ. ευρώ.
Η μετοχή των ΕΛΠΕ έκλεισε στα 6,06 ευρώ, με άνοδο +0,33% και κεφαλαιοποίηση 1,85 δισ. ευρώ.
Η Motor Oil έκλεισε στα 13,07 ευρώ, με πτώση -1,73% και κεφαλαιοποίηση 1,45 δισ. ευρώ.
Ο Μυτιληναίος έκλεισε στα 7,4650 ευρώ, με πτώση -3% και κεφαλαιοποίηση 1,06 δισεκ. ευρώ.
Η Jumbo έκλεισε στα 16,98 ευρώ με άνοδο +1,07% και κεφαλαιοποίηση 2,31 δισ. ευρώ.
Η μετοχή της ΕΥΔΑΠ έκλεισε στα 6,96 ευρώ, με πτώση -1,69% και κεφαλαιοποίηση 741 εκατ. ευρώ.
Η μετοχή του Fourlis έκλεισε στα 3,9650 ευρώ, με πτώση -4,34% και κεφαλαιοποίηση 206 εκατ. ευρώ.
Η MIG (που είναι εκτός FTSE 25) έκλεισε στα 0,061 ευρώ, με πτώση  -2,71% και κεφαλαιοποίηση 57 εκατ. ευρώ.

Σταθεροποίηση στα ελληνικά ομόλογα με το 10ετές 1,14% και στην Ιταλία, το 10ετές στο 1,29% με το μεταξύ τους spread -15 μονάδες βάσης

Σταθεροποίηση καταγράφεται σήμερα 6 Ιουλίου 2020 στα ελληνικά ομόλογα  προσεγγίζοντας τα ιστορικά χαμηλά και με το 10ετές στο 1,14%, ομοίως και στο Ιταλικό 10ετές στο 1,29% και το μεταξύ τους spread -15 μονάδες βάσης.
Η ΕΚΤ έχει αγοράσει ελληνικά ομόλογα 6,8 δισεκ. δυνητικά μπορεί να φθάσει στα 20-21 δισεκ. αλλά δύσκολα προσφέρονται οι ελληνικοί τίτλοι για πώληση.
Να σημειωθεί ότι το ελληνικό 10ετές 1,15% με το αμερικανικό 10ετές 0,69% - το ιστορικό χαμηλό 0,3180% στις 9 Μαρτίου 2020 - εμφανίζουν απόκλιση απόρροια των επιθετικών μειώσεων επιτοκίων από την FED στο 0%, όμως όλα αυτά είναι αποδείξεις πανικού.  
Το spread Ελλάδος – Ιταλίας βρίσκεται στις -15 μονάδες βάσης.
Έναντι της Πορτογαλίας το spread με την Ελλάδα διαμορφώνεται στις 72 μονάδες βάσης…

Η τρέχουσα εικόνα της ελληνικής αγοράς ομολόγων

Το παλαιό 5ετές ομόλογο λήξης 1 Αυγούστου 2022 έχει μέση τιμή 108,53 μονάδες βάσης και μέση απόδοση 0,24% με απόδοση αγοράς 0,23% και απόδοση πώλησης 0,25%.
Θυμίζουμε ότι το παλαιό 5ετές ομόλογο εκδόθηκε στο 4,625%.
Το 6ετές ομόλογο λήξης 30/1/2023 έχει μέση τιμή 108,20 μονάδες βάσης και απόδοση 0,29%.
Το νέο 5ετές ομόλογο λήξης 2/4/2024 έχει μέση τιμή 111,21 μονάδες βάσης και απόδοση 0,42% είχε εκδοθεί στο 3,60%.
Το ιστορικό χαμηλό σημειώθηκε στις 13 Φεβρουαρίου 2020 στο 0,28%.
Το 7ετές ομόλογο λήξης 15/2/2025 έχει μέση τιμή 112,82 μονάδες βάσης και απόδοση 0,55% με το ιστορικό χαμηλό 0,36% στις 14 Φεβρουαρίου 2020.
Το 7ετές ομόλογο λήξης 23 Ιουλίου του 2026 έχει μέση τιμή 106,86 μονάδες βάσης και απόδοση 0,71%.
Είχε εκδοθεί στο 1,90%.
To νέο 7ετές λήξης 22 Απριλίου 2027 έχει μέση τιμή 107,55 μονάδες βάσης και απόδοση 0,85%.
Είχε εκδοθεί στο 2,013%.  
Το πρώην 10ετές ομόλογο λήξης 30/1/2028 έχει μέση τιμή 120,43 μονάδες βάσης και απόδοση 0,94% με απόδοση αγοράς 0,96% και απόδοση πώλησης 0,92%.
To πρώην 10ετές λήξης 12/3/2029 έχει μέση τιμή 123,16 μονάδες βάσης και απόδοση 1,07% με απόδοση αγοράς 1,08% και απόδοση πώλησης 1,05%.
Να σημειωθεί εκδόθηκε στις 5 Μαρτίου 2019 στο 3,90% και επανεκδόθηκε 9 Οκτωβρίου με επιτόκιο 1,5%.
Το ιστορικό χαμηλό σημειώθηκε στις 13 Φεβρουαρίου 2020 στο 0,90%
Το νέο 10ετές λήξης 18 Ιουνίου του 2030 έχει μέση τιμή 103,28 και μέση απόδοση 1,13% με απόδοση αγοράς 1,14% και απόδοση πώλησης 1,12%
Το 15ετές ομόλογο λήξης 30/1/2033 έχει μέση τιμή 131,27 μονάδες βάσης και απόδοση 1,20%
To νέο 15ετές λήξης 4/2/2035 έχει μέση τιμή 108,95 μονάδες βάσης και 1,20% απόδοση ενώ εκδόθηκε στο 1,91%.
Το 20ετές ομόλογο λήξης 30/1/2037 έχει μέση τιμή 139,79 μονάδες βάσης και απόδοση 1,31%
Το 25ετές ομόλογο λήξης 30/1/2042 έχει μέση τιμή 150,13 μονάδες βάσης και απόδοση 1,47%
Το ιστορικό χαμηλό 1,47% σημειώθηκε στις 2 Ιουλίου 2020…
Το spread η διαφορά απόδοσης μεταξύ ελληνικών 10 ετών και γερμανικών ομολόγων διαμορφώνεται στις 157 μονάδες βάσης από 160 μονάδες βάσης.
Το ελληνικό CDS στο 5ετές που αποτελεί και το benchmark, σήμερα διαμορφώνεται στις 142 μονάδες βάσης.
Ως μέτρο σύγκρισης αναφέρεται ότι το CDS της Αργεντινής βρίσκεται στις 6.692 μονάδες βάσης.
Θυμίζουμε ότι τα επίπεδα ρεκόρ μετά το PSI+ στην Ελλάδα σημειώθηκαν στις 8 Ιουλίου του 2015 στις 8700 μ.β.
Το CDS δουλεύει ως εξής….
Για κάθε 10 εκατ δολάρια έκθεση σε ελληνικό χρέος, ένας επενδυτής που θέλει να αντισταθμίσει τον κίνδυνο χώρας αγοράζει ένα παράγωγο το CDS και πληρώνει π.χ. για την Ελλάδα σήμερα απόδοση 1,42% ή 142 χιλ. δολάρια ασφάλιστρο ανά 10 εκατ δολ. επενδυτική θέση στο ελληνικό χρέος.

Σταθεροποίηση στα ομόλογα της ευρωζώνης

Σταθεροποίηση καταγράφεται σήμερα στις τιμές των ομολόγων της Νότιας Ευρώπης
Το Ιταλικό 10ετές είχε φθάσει σε υψηλό 2,98% στις 18 Μαρτίου 2020 για να διαμορφωθεί σήμερα 6 Ιουλίου 2020 στο 1,29%.  
Το 10ετές γερμανικό ομόλογο βρίσκεται σήμερα 2/7/2020 στο -0,43% με υψηλό 0,78% στις 13/2/2018.
Θυμίζουμε ότι το υψηλό ετών 1,02% σημειώθηκε στις 10 Ιουνίου του 2015 ενώ το ιστορικό χαμηλό σημειώθηκε στις 10 Μαρτίου 2020 στο -0,90%.
Οι αποδόσεις των ευρωπαϊκών ομολόγων διαμορφώνονται ως εξής….
Η Ιρλανδική 10ετία λήξης 2028 εμφανίζει απόδοση στο 0,01% με το ιστορικό χαμηλό -0,24% σημειώθηκε στις 4 Μαρτίου 2020.
Το 10ετές Πορτογαλικό ομόλογο λήξης Οκτωβρίου 2028 έχει απόδοση 0,42% με το ιστορικό χαμηλό στο 0,06% που  σημειώθηκε στις 16 Αυγούστου 2019.
Το ισπανικό 10ετές έχει απόδοση 0,43% με το ιστορικό χαμηλό στο 0,02% που σημειώθηκε στις 16 Αυγούστου 2019.
Στην Ιταλία το 10ετές ομόλογο λήξης 1η Αυγούστου του 2029 έχει απόδοση 1,29% και με ιστορικό χαμηλό 0,75% στις 12 Σεπτεμβρίου του 2019….
Αξίζει να αναφερθεί ότι η Κύπρος έκδωσε 10ετές ομόλογο με επιτόκιο 2,40% και η τρέχουσα απόδοση του είναι 0,94%.
Το ιστορικό χαμηλό σημειώθηκε στις 20 Αυγούστου 2019 στο 0,3260%.


www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης