Τελευταία Νέα
Οικονομία

Φοροελαφρύνσεις με τα δάνεια από το Ταμείο Ανάκαμψης αλλά και κίνδυνος για κρυφές δεσμεύσεις με μνημονιακούς όρους

Φοροελαφρύνσεις με τα δάνεια από το Ταμείο Ανάκαμψης αλλά και κίνδυνος για κρυφές δεσμεύσεις με μνημονιακούς όρους
Φοροελαφρύνσεις με τα δάνεια από το Ταμείο Ανάκαμψης  


Εν μέσω βαθιάς ύφεσης και έντονης ανησυχίας για το τι μέλλει γενέσθαι στο μέτωπο της οικονομίας η κυβέρνηση επιδιώκει να πετύχει «souper deal» με τις Βρυξέλλες χρηματοδοτώντας το «πακέτο» των φοροελαφρύνσεων που έχει εξαγγείλει με τα λεφτά που θα έρθουν από τα ευρωπαϊκά ταμεία.
Πρόκειται για τα 32 δισ. ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης και τα 20 δισ. ευρώ των πόρων από το ΕΣΠΑ τα οποία πριν φθάσουν να εκταμιευθούν από τους θεσμούς θα πρέπει πρώτα η κυβέρνηση να δεσμευτεί με συγκεκριμένους στόχους και μεταρρυθμίσεις.
Με ένα νέο μνημόνιο δηλαδή που θα περιλαμβάνει κρυφούς όρους και ανομολόγητες δεσμεύσεις για σκληρές μεταρρυθμίσεις ειδικά στην αγορά εργασίας, των προϊόντων - αγαθών και των υπηρεσιών.
Μία πρόγευση από τις απαιτήσεις του έχει δώσει ήδη ο ESM για τις χώρες που θα φτάσουν να του χτυπήσουν την πόρτα ζητώντας κονδύλια από την ειδική πιστωτική γραμμή των 540 δισ. ευρώ στο πλαίσιο αντιμετώπισης των επιπτώσεων από την πανδημική κρίση.
Πρόκειται για μεταρρυθμίσεις οι οποίες αν μη τι άλλο προκαλούν ανατριχίλα στους κόλπους της κυβέρνησης πλην όμως στο υπουργείο Οικονομικών έχουν φθάσει να επεξεργάζονται διάφορα τέτοια σενάρια για την σωτήρια της οικονομίας και του προϋπολογισμού.
Ο οποίος προϋπολογισμός οδεύει φέτος σε πρωτογενές έλλειμμα (μετά την αφαίρεση των δαπανών για τόκους) άνω του 3% του ΑΕΠ κάτι που σημαίνει ότι το δημοσιονομικό έλλειμμα θα είναι σε πολύ μεγαλύτερα επίπεδα.
Το σχέδιο των μεταρρυθμίσεων οι οποίες θα μπορούσαν να «κουμπώσουν» με τα δάνεια και τους πόρους από το Ταμείο Ανάκαμψης θα αρχίσει να καταρτίζεται μετά τις εργασίες της συνόδου Κορυφής αυτή την Παρασκευή και το Σάββατο 17 και 18 Ιουλίου αντίστοιχα, και πιο δυναμικά από το φθινόπωρο. Ανεξάρτητα με την κατάληξη που θα έχουν οι διαπραγματεύσεις στη Σύνοδο Κορυφής η ελληνική πλευρά θα επιδιώξει στο περιθώριο να «ζυμωθεί» με πρόσωπα – κλειδιά των εταίρων για να πετύχει στόχους οι οποίοι έχουν να κάνουν με την εφαρμογή πρόσθετων μέτρων στήριξης της οικονομίας και το 2021.
Εφόσον εξασφαλίσει την δημοσιονομική ευελιξία που έχει φέτος στον προϋπολογισμό και ξεπεραστούν οι Συμπληγάδες διάθεσης των ευρωπαϊκά κονδυλίων για απευθείας μειώσεις φορολογικών βαρών χωρίς νέα μνημόνια τότε η κυβέρνηση θα μπορέσει να «ξεπαγώσει» φοροελαφρύνσεις όπως η μείωση του φορολογικού συντελεστή των επιχειρήσεων, της εισφοράς αλληλεγγύης και του ΕΝΦΙΑ και η σταδιακή κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος οι οποίες λόγω της ύφεσης και των  δημοσιονομικών παρενεργειών από τον κορονοιό είναι αδύνατο να προχωρήσουν.  
Το θέμα συζητήθηκε στην χθεσινή ενότητα της διαπραγμάτευσης για τα δημοσιονομικά, όπου ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας παρουσίασε στους θεσμούς ένα πρώτο σχέδιο λογαριασμού με το μέγεθος της ζημιάς από την πανδημική κρίση.
Παρέθεσε επίσης στοιχεία για τις επιπτώσεις στα έσοδα και στις δαπάνες του προϋπολογισμού προκειμένου αφενός να δικαιολογήσει τις αποκλίσεις στο ισοζύγιο της γενικής κυβέρνησης και αφετέρου να αναδείξει την ανάγκη περαιτέρω στήριξης των επιχειρήσεων και των εργαζομένων με απελευθέρωση δημοσιονομικού χώρου.
Η 7η αξιολόγηση ολοκληρώνεται σήμερα με το ενδιαφέρον να συγκεντρώνουν οι συζητήσεις για το νέο Πτωχευτικό, καθώς και το πρόγραμμα «γέφυρα» αφού η χθεσινή τηλεδιάσκεψη του υπουργού Οικονομικών με τους επικεφαλής των θεσμών δεν κατέληξε σε οριστικές αποφάσεις.
Έτσι το θρίλερ με τα δάνεια που έχουν πληγεί από τον κορωνοϊό, τα οποία η κυβέρνηση θέλει να ενσωματώσει στο πρόγραμμα-γέφυρα με τα υπόλοιπα «κόκκινα», «κίτρινα» και «πράσινα» στεγαστικά παίρνει νέα παράταση. Επισημαίνεται ότι οι θεσμοί αντιδρούν με την πρόταση για ένταξη του συνόλου των «κορονόπληκτων» δανείων στο πρόγραμμα της μηνιαίας κρατικής επιδότησης, ζητώντας την υιοθέτηση αυστηρών εισοδηματικών κριτηρίων που θα μειώσει δραστικά την περίμετρο προστασίας των δικαιούχων.

Μάριος Χριστοδούλου
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης