Τελευταία Νέα
Πολιτική

Τραγικές αποκαλύψεις για το Μάτι - Πέτσας: Έγκλημα συγκάλυψης - Η απάντηση Γεροβασίλη

Τραγικές αποκαλύψεις για το Μάτι - Πέτσας: Έγκλημα συγκάλυψης - Η απάντηση Γεροβασίλη
Διέψευσε το δημοσίευμα η Όλγα Γεροβασίλη
Για «έγκλημα συγκάλυψης, με τεράστιες ηθικές, πολιτικές και ποινικές διαστάσεις» κάνει λόγο ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργό και κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στ. Πέτσας, με αφορμή τα συγκλονιστικά στοιχεία δικαστικών εγγράφων για την εθνική τραγωδία στο Μάτι που έρχονται σήμερα στο φως από την «Καθημερινή».
Ο κ. Πέτσας αναφέρει ότι σύμφωνα με τα στοιχεία, «η τότε ηγεσία του Πυροσβεστικού Σώματος, επικαλούμενη άνωθεν εντολές και οδηγίες της τότε πολιτικής ηγεσίας, φαίνεται να δρούσε συντεταγμένα όχι για τη διαλεύκανση των στοιχείων της τραγωδίας, αλλά αντιθέτως για τη συγκάλυψη του εγκλήματος και για τη διατήρηση στο απυρόβλητο εμπλεκόμενων στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ».
 Επίσης, όπως αναφέρει ο κ. Πέτσας, «καταγράφονται απειλές με χυδαίες εκφράσεις εναντίον του εμπειρογνώμονα του Σώματος, διαπιστώνεται προσπάθεια απόκρυψης κρίσιμων στοιχείων, και αναδεικνύεται η πλήρης απαξίωση των εισαγγελικών Αρχών από τους τότε αρμοδίους, που παραπέμπουν σε αδίστακτο παρακρατικό μηχανισμό».
«Όλα αυτά, σχεδόν δύο χρόνια μετά τη φονική πυρκαγιά στο Μάτι, προκαλούν ανατριχίλα.
Αλλά και οργή σε όλους τους Έλληνες, καθώς συμπληρώνουν την εικόνα που είχαν αποκομίσει για τον απαράδεκτο τρόπο με τον οποίο χειρίστηκε την υπόθεση η Kυβέρνηση Τσίπρα.
Δύο χρόνια μετά την τραγωδία κι ακόμη δεν έχουμε μάθει όλη την αλήθεια.
Τώρα φαίνεται ότι για αυτό συνέβαλαν οι κραυγαλέες απόπειρες συγκάλυψης της Κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, που κράτησαν πολλά κρίσιμα στοιχεία στο σκοτάδι», υπογραμμίζει χαρακτηριστικά ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.
Σύμφωνα με τον κ. Πέτσα, «πρακτικές σαν κι αυτές που καταγγέλλονται δεν χωρούν σε δημοκρατικά πολιτεύματα.
Η τότε αρμόδια Υπουργός κυρία Όλγα Γεροβασίλη, αντί να απειλεί άλλους, οφείλει να δώσει σήμερα κιόλας εξηγήσεις, όπως και η τότε ηγεσία της Πυροσβεστικής».

Η απάντηση Γεροβασίλη σε Πέτσα

«Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος της κυβέρνησης Μητσοτάκη χαρακτηρίζει ως απειλή την άσκηση του νόμιμου δικαιώματός μου να μην επιτρέψω σε οποιονδήποτε να με συκοφαντεί», αναφέρει  η Όλγα Γεροβασίλη, απαντώντας στον Στ. Πέτσα με αφορμή τις δηλώσεις του σχολιάζοντας τις αποκαλύψεις της «Καθημερινής» της Κυριακής.
Η γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ , Όλγα Γεροβασίλη, η οποία διέψευσε νωρίτερα το δημοσίευμα και διαμήνυσε ότι επιφυλάσσεται για κάθε νόμιμο δικαίωμά της,  απαντώντας στον κ. Πέτσα με ανακοίνωσή της σημειώνει ότι  «εξηγούμαι λοιπόν στον κύριο Πέτσα -που ζητά από μένα εξηγήσεις για κάτι το οποίο μέχρι χθες δε γνώριζα κι αν είναι αληθές ό,τι διάβασα στην Καθημερινή είναι ψευδέστατο όσον με αφορά.
Για τους ανθρώπους της Αριστεράς η υπεράσπιση των δικαιωμάτων, η δικαιοσύνη και η απόδοσή της συνιστούν ύψιστη αξία και διαρκές ζητούμενο.
Οτιδήποτε διαφορετικό είναι αυτό που συνιστά απειλή για τη Δημοκρατία και τις λειτουργίες της».
Η κ. Γεροβασίλη καταλήγει λέγοντας «ας ψάξουν λοιπόν αλλού να βρουν κομμάτια να στηρίξουν την αναίσχυντη πολιτική καπηλεία των νεκρών της τραγωδίας στο Μάτι».
«Ας ψάξουν αλλού και άλλους τρόπους να αποπροσανατολίσουν από τα τεράστια προβλήματα που η κυβέρνηση Μητσοτάκη έφερε και φέρνει με γοργά βήματα στην οικονομική και κοινωνική πραγματικότητα, στο παρόν και το μέλλον της χώρας μας», καταλήγει.
 
Οι νέες αποκαλύψεις

Δύο χρόνια συμπληρώνονται από την τραγωδία που σημειώθηκε στο Μάτι με την καταστροφική πυρκαγιά και τα θύματα που άφησε πίσω της και ακόμη οι συγγενείς των θυμάτων περιμένουν να αποδοθεί Δικαιοσύνη.
Δημοσίευμα της εφημερίδας  «Καθημερινής» υπό τον τίτλο «Θάψ’ τα γιατί θα σε σκίσουμε»,  μέσα από δικαστικά έγγραφα και μαρτυρίες αποκαλύπτει ότι αυτά τα δύο χρόνια κάποιοι έχουν προσπαθήσει να βάλουν εμπόδια στη διαδικασία με μοναδικό σκοπό να αποκρύψουν πράξεις και παραλείψεις που οδήγησαν στην τραγωδία.
Το δημοσίευμα κάνει λόγο για υποδείξεις από υψηλόβαθμα στελέχη του πυροσβεστικού σώματος τις οποίες καταγγέλλει πως δεχόταν ο πραγματογνώμονας που ανέλαβε την υπόθεση, ώστε να μην προχωρήσει με την πραγματογνωμοσύνη που είχε αναλάβει, μετά την καταστροφική πυρκαγιά στο Μάτι.
Σύμφωνα με το δημοσίευμα της «Καθημερινής», ο τότε αρχηγός της πυροσβεστικής πίεσε τον πραγματογνώμονα να αποκρύψει στοιχεία και να αποδώσει τη φωτιά στους ανέμους, την καύσιμη ύλη, αλλά και την άναρχη δόμηση, ισχυριζόμενος ότι ακολουθούσε εντολές της τότε πολιτικής ηγεσίας.
Ειδικότερα, το  δημοσίευμα της εφημερίδας αναφέρει ότι ο Δημήτρης Λιότσιος, αξιωματικός της Πυροσβεστικής ανέλαβε με εισαγγελική παραγγελία την έρευνα πραγματογνωμοσύνης στο Μάτι.
Σύμφωνα με πρόσφατη καταγγελία του κ. Λιότσου στη Δικαιοσύνη, ανώτατα στελέχη του Σώματος του είχαν ζητήσει ευθέως, πολλές φορές, να μην προχωρήσει με την πραγματογνωμοσύνη που είχε αναλάβει και συγκεκριμένα, ο τότε αρχηγός του Πυροσβεστικού Σώματος , Β. Ματθαιόπουλος, τον απείλησε, τον εκβίασε και του ζήτησε να θάψει στοιχεία και όλα αυτά, ισχυριζόμενος πως έπραττε με εντολή της τότε πολιτικής ηγεσίας.
Σύμφωνα  με ένα ηχητικό ντοκουμέντο, καθώς ο κ. Λιότσος πάτησε το κουμπί εγγραφής στο κινητό του τηλέφωνο, ο τότε αρχηγός ακούγεται να του λέει  πως έχει μια πληροφόρηση για το πόρισμα που ήταν έτοιμος να καταθέσει : «εγώ κλήθηκα σε ανώτατο επίπεδο και μου λένει ο κ. Λότσιος ; Εντάξει (λέω) θα βοηθήσει. Τι θα βοηθήσει; Εδώ καταφέρεται και κάνει κρίσεις ανωτέρων του, με ποιο δικαίωμα;
Ο κ. Λιότσιος πρέπει να φτιάξει ένα πόρισμα για τη φωτιά και όχι μέσα από το πόρισμα να φαίνεται ποιος φταίει.
Κάλεσέ τον και πες του τα.
Σε κάλεσα λοιπόν και στα είπα.
Για να ξυπνήσεις».
Στην ίδια συνάντηση άλλοτε προσπαθεί να τον καλοπιάσει και άλλοτε τον εκβιάζει και τον απειλεί  και του ξεκαθαρίζει «εάν γράψεις για ευθύνες των ανωτέρων σου , όλοι θα μαζευτούμε και θα σε σκίσουμε», ενώ τον επιπλήττει που ζητάει έγγραφα από τη Ρένα Δούρου, το Δασαρχείο ή από το Σώμα και τον κατηγορεί πως δεν έχει τις κατάλληλες γνώσεις για να αξιολογήσει τις έφτιαξε.
Μάλιστα, ο τότε αρχηγός του Πυροσβεστικού Σώματος ακούγεται να ζητάει από τον αξιωματικό που έχει αναλάβει την πραγματογνωμοσύνη να θάψει στοιχεία από την έρευνα, λέγοντας ότι δεν χρειάζονται πολλές λεπτομέρειες «φτιάχ΄τα απλά και ας σε περάσουν για κουτό. [….] Πέντε πραγματάκια: Άνεμοι, καύσιμος ύλη, μείξη πευκών με σπίτια, δόμηση αναρχική, αυθαίρετη.
Εγώ δε σε βάζω ούτε να μπλέξεις ούτε τίποτα, πέντε πραγματάκια γράψε από την εμπειρία σου, αν είναι ελλιπή στοιχεία στα αρ…α σου, τι θα σου πει ο Εισαγγελέας;
 Τίποτα.
Αυτά είχα, αυτά βρήκα, αυτά έβαλα».
Επαναλαμβάνει δυο φορές πως του μιλάει ακολουθώντας εντολές της τότε πολιτικής ηγεσίας και σε κάποιο σημείο διευκρινίζει πως η εντολή για συγκάλυψη ήρθε από «την υπουργό», εννοώντας την τότε πολιτική του προϊσταμένη, την υπουργό Προστασίας του Πολίτη, Όλγα Γεροβασίλη: «η υπουργός αυτό μου είπε.
Κάλεσέ τον και πες του μη γράψει για ευθύνες ανωτέρων και μη γράψει ότι  ευθύνεται ο δήμαρχος, η Δούρου, ή κάποια υπηρεσία, ή το Δασαρχείο».

Γεροβασίλη: Ουδέν ψευδέστερον

Πάντως, η γραμματέας της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ , Όλγα Γεροβασίλη, διέψευσε το δημοσίευμα.
«Η απάντηση στο δημοσίευμα της Καθημερινής περί πολιτικών παρεμβάσεων είναι απόλυτα κατηγορηματική: Ουδέν ψευδέστερον», τόνισε η κ. Γεροβασίλη, προσθέτοντας πως «οι έρευνες εξελίχθηκαν επί των ημερών μας χωρίς καμία παρέμβαση από την πλευρά μας και με απόλυτο σεβασμό στο έργο και στις αποφάσεις της Δικαιοσύνης».
Η κ. Γεροβασίλη διαμήνυσε ότι επιφυλάσσεται για κάθε νόμιμο δικαίωμά της.

Αρνείται κάθε συνομιλία ο τότε Αρχηγός της Πυροσβεστικής, Γ. Ματθαιόπουλος

Αρνήθηκε ότι είχε οποιαδήποτε συνομιλία με τον πραγματογνώμονα ο τέως αρχηγός της Πυροσβεστικής, Γιώργος Ματθαιόπουλος, ο οποίος μιλώντας στην ΕΡΤ σημείωσε ότι και σε καμία περίπτωση δεν του υπέδειξε πως θα κάνει τη δουλειά του.
Όπως ανέφερε, «καμία συνάντηση, καμία επαφή, αυτός έκανε τη δουλειά του εγώ τη δική μου, ως συνάδελφοι τον γνωρίζω τίποτα άλλο, όλα αυτά που γράφονται είναι ψεύδη».

Μητσοτάκης για Μάτι: Υπήρξε προσπάθεια συγκάλυψης

Για προσπάθεια συγκάλυψης των ευθυνών για τη φονική πυρκαγιά στο Μάτι έκανε λόγο ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης μιλώντας σε συνεργάτες του για τις αποκαλύψεις της εφημερίδας «Καθημερινή».
«Όσα αποκαλύπτονται είναι ανατριχιαστικά. Φαίνεται ξεκάθαρα πια ότι υπήρξε προσπάθεια συγκάλυψης.
Είναι απαραίτητο να διαλευκανθεί η υπόθεση μέχρι τέλους και να αποδοθούν ευθύνες.
Το οφείλουμε στη μνήμη των θυμάτων», τόνισε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός.
Η «Καθημερινή» αποκάλυψε ηχητικό ντοκουμέντο σύμφωνα με το οποίο ο τότε αρχηγός του Πυροσβεστικού Σώματος ακούγεται να ζητάει από τον αξιωματικό που έχει αναλάβει την πραγματογνωμοσύνη να θάψει στοιχεία από την έρευνα.

Γεννηματά: Όλα να έρθουν στο φως

Με αφορμή τις αποκαλύψεις της εφημερίδας «Καθημερινή» για παρεμβάσεις συγκάλυψης των ευθυνών στη τραγωδία στο ΜΑΤΙ, η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ, Φ.  Γεννηματά,  σε τηλεπτική της συνέντευξη,  τόνισε ότι το χειρότερο από όλα είναι ότι «ενώ το γνώριζε η κυβέρνηση, έστησαν ένα επικοινωνιακό σόου για να καλύψουν τις ευθύνες αυτές.
Πέρα από πρωτοσέλιδα, η δικαιοσύνη που έχει αναλάβει την υπόθεση πρέπει να διερευνήσει σε βάθος την υπόθεση και όλα να έρθουν στο φως».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης