Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Moody's: Οι Έλληνες καταθέτες επιστρέφουν και δίνουν ανάσα στις ελληνικές τράπεζες - Επιστρέφει η εμπιστοσύνη

Moody's: Οι Έλληνες καταθέτες επιστρέφουν και δίνουν ανάσα στις ελληνικές τράπεζες  - Επιστρέφει η εμπιστοσύνη
Σύμφωνα με τα στοιχεία της TτE για τον Μάιο, οι καταθέσεις αυξήθηκαν κατά 1,5 δισ. ευρώ σε σχέση με τον Απρίλιο και στα 144,5 δισ. ευρώ
Οι Έλληνες καταθέτες επιστρέφουν και δίνουν ανάσα στις ελληνικές τράπεζες, διαπιστώνει ο οίκος Moody's, αναφέροντας ότι η εμπιστοσύνη στον κλάδο επιστρέφει.
Ειδικότερα, στη σημερινή, 20 Ιουλίου 2020, ανάλυση υπό τον τίτλο "Greece: Low-cost deposits increase, mitigating pressure on Greek banks’ margins and profitability" (Ελλάδα: Οι καταθέσεις χαμηλού κόστους αυξάνονται, μειώνοντας την πίεση στα περιθώρια και την κερδοφορία των ελληνικών τραπεζών), που σας παρουσιάζει το Bankingnews.gr, η Moody's επισημαίνει ότι η στροφή των καταθετών στις καταθέσεις ταμιευτηρίου έναντι των προθεσμιακών, βοηθά τις ελληνικές τράπεζες να περιορίσουν τις πιέσεις που δέχονται στην κερδοφορία τους.
Σύμφωνα με τα στοιχεία, το μέσο κόστος των καταθέσεων μειώθηκε σημαντικά, καθώς οι καταθέσεις μετατοπίζονται σε φθηνότερα προϊόντα έναντι των προθεσμιακών καταθέσεων.
Υπενθυμίζεται εδώ ότι στις καταθέσεις ταμιευτηρίου τα επιτόκια είναι σχεδόν μηδενικά, έναντι των προθεσμιακών που έχουν υψηλότερα επιτόκια.
Σύμφωνα με τα στοιχεία της TτE για τον Μάιο, οι καταθέσεις νοικοκυριών και επιχειρήσεων αυξήθηκαν κατά 1,5 δισ. ευρώ σε σχέση με τον Απρίλιο και στα 144,5 δισ. ευρώ.
Οι καταθέσεις των νοικοκυριών αυξήθηκαν κατά 68,4 εκατ. ευρώ.
Οι προθεσμιακές καταθέσεις έφταναν το 34% του συνόλου των καταθέσεων τον Μάιο έναντι 41% τον Δεκέμβριο του 2017.
Έτσι, η μείωση αυτή του κόστους καταθέσεων θα βοηθήσει τις ελληνικές τράπεζες να περιορίσουν την πίεση που δέχονται στα καθαρά επιτοκιακά περιθώρια κέρδους.
Το μέσο κόστος των καταθέσεων αυτών ήταν στο 0,13% τον Μάιο έναντι 0,58% στα τέλη του 2015.
Τον Μάιο, το κόστος για τις καταθέσεις σε τρεχούμενους λογαριασμούς ήταν 0,12% και για λογαριασμούς ταμιευτηρίου ήταν 0,3%, ενώ το μέσο κόστος για τις προθεσμιακές ενός έτους 0,28%.
Η μείωση των χρηματοδοτικών και λειτουργικών δαπανών παράλληλα με τη δημιουργία νέων εταιρικών δανείων, υποστηρίζει την κερδοφορία των τραπεζών εν μέσω μείωσης των υπολοίπων δανείων, μετά και τις τιτλοποιήσεις μη εξυπηρετούμενων δανείων στις οποίες προχωρούν για τη βελτίωση της ποιότητας του ενεργητικού τους, τονίζει η Moody's.
Επιπλέον, η αυξανόμενη πρόσβαση στο φθηνό κόστος χρηματοδότησης της ΕΚΤ θα βοηθήσει επίσης τις ελληνικές τράπεζες να στηρίξουν τα περιθώρια και την κερδοφορία τους φέτος και το 2021.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης