Χρηματιστήριο

Πώς απετράπη η ενεργοποίηση ρήτρας καταγγελίας ομολογιακού της Lamda από την πώληση ποσοστού της Μ. Λάτση

Πώς απετράπη η ενεργοποίηση ρήτρας καταγγελίας ομολογιακού της Lamda από την πώληση ποσοστού της Μ. Λάτση
Ελάχιστες μέρες μετά την έκδοση του ομολογιακού των 320 εκατ. ευρώ αποπληρώθηκε δάνειο της Lamda που είχε ρήτρα καταγγελίας και πουλήθηκαν οι μετοχές
 πώληση ποσοστού της Lamda από τη Μαριάννα Λάτση μέσω της Consolidated Lamda Holdings θα μπορούσε να είχε βάλει σε «περιπέτειες» την εισηγμένη, αλλά όπως φαίνεται, ένας συνδυασμός από κινήσεις κατάφεραν να τις αποτρέψουν.
Αρχικά, ανατρέχοντας στο πρόσφατο ενημερωτικό της αύξησης κεφαλαίου υπάρχει ρήτρα καταγγελίας ομολογιακού δανείου σε περίπτωση που το ποσοστό της Consolidated Lamda Holdings στη Lamda Development υποχωρήσει κάτω από το 50% συν μία μετοχή.
Πιο συγκεκριμένα αναφέρεται πως «για ομολογιακό δάνειο εκδόσεως της Lamda (βλ. σχετικό πίνακα), προβλέπεται ως γεγονός καταγγελίας, η μείωση του ποσοστού συμμετοχής της Consolidated Lamda Holdings στο μετοχικό κεφάλαιο (ή στα δικαιώματα ψήφου) της Lamda σε ποσοστό μικρότερο του 50% συν μία μετοχή (ή η παύση της άσκησης του ελέγχου και της διοίκησης της Εταιρίας από την Consolidated Lamda Holdings)».
Image
Υπενθυμίζεται πως την περασμένη Παρασκευή 24/7 η Consolidated Lamda Holdings πούλησε 8,9 εκατ. μετοχές και τη Δευτέρα 27/7 πούλησε άλλες 5,99 εκατ. μετοχές της Lamda.
Έτσι το ποσοστό της η Consolidated Lamda Holdings στην εισηγμένη μειώθηκε από 50,62% σε 42,2%.
Όπως έχει αναφερθεί οι πωλήσεις έγιναν για λογαριασμό της Μαριάννας Λάτση.
Θα μπορούσε επομένως να καταγγελθεί το δάνειο, αλλά στελέχη της αγοράς τονίζουν πως  δεν τίθεται θέμα ενεργοποίησης της ρήτρας, καθώς από την πρόσφατη έκδοση ομολογιακού δανείου ύψους 320 εκατ. ευρώ αποπληρώθηκε το ομολογιακό που περιελάμβανε τη σχετική ρήτρα.
Με άλλα λόγια η εταιρεία «πρόλαβε» τις εξελίξεις και πλέον μπόρεσε ο βασικός μέτοχος να πουλήσει μετοχές.
Το ομολογιακό ξεκίνησε διαπραγμάτευση στις 22 Ιουλίου με τις πωλήσεις μετοχών να
ξεκινούν στις 24 Ιουλίου.
Στο ενημερωτικό για το ομολογιακό αναφερόταν πως θα γίνει αποπληρωμή το εν λόγω δανείου.
Αξίζει επίσης να τονιστεί πως οι νέες μετοχές από την αύξηση κεφαλαίου είχαν ξεκινήσει να διαπραγματεύονται στις 23 Δεκεμβρίου 2019 και στο ενημερωτικό σημειωνόταν πως η Consolidated Lamda Holdings θα διατηρούσε το ποσοστό της για διάστημα τουλάχιστον 6 μηνών.
Επομένως οι μετοχές δε θα μπορούσαν να είχαν πουληθεί πριν τις 23 Ιουνίου καθώς όχι μόνο υπήρχε η δέσμευση αλλά δεν είχε αποπληρωθεί το ομολογιακό.

Η πορεία της μετοχής

Αμέσως μετά το πέρασμα των πρώτων πακέτων την περασμένη Παρασκευή και μόλις η αγορά είδε το μεγάλο discount που υπήρχε έναντι της τιμής της μετοχής, ξεκίνησαν οι ρευστοποιήσεις.
Όταν μάλιστα έγινε γνωστός ο πωλητής οι πιέσεις στη μετοχή εντάθηκαν με αποτέλεσμα στη συνεδρίαση της Δευτέρας να κλείσει το discount και η μετοχή να κάνει πράξεις κάτω από τα 5,70 ευρώ.
Στελέχη της αγοράς σημείωναν πως παρατηρήθηκε άνοιγμα short θέσεων, καθώς είναι συνηθισμένο σε τέτοιες περιπτώσεις η τιμή της μετοχής να «βρίσκει» την τιμή του πακέτου.
Υπενθυμίζεται πως η τιμή της μετοχής όταν έγιναν τα πρώτα πακέτα ήταν περίπου στα 6,20 ευρώ.
Επιπλέον υπήρξε ανησυχία στην επενδυτική κοινότητα, καθώς η οικογένεια Λάτση συμμετείχε στην αύξηση καλύπτοντας το ποσοστό της και είχε εκδηλώσει πρόθεση να καλύψει και τυχόν αδιάθετα.
Όμως ένα μήνα μετά τη… λήξη της δέσμευσης διακράτησης μετοχών, έγιναν μεγάλες πωλήσεις και σε τιμή σημαντικά χαμηλότερη από την τιμή της αύξησης (discount 16% έναντι της τιμής της αύξησης και 10% έναντι της τρέχουσας τιμής).
Η μετοχή στις τελευταίες δύο συνεδριάσεις προσπαθεί να σταθεροποιηθεί πέριξ των 5,80 ευρώ.  

Γιώργος Κατικάς
george.katikas@gmail.com

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης