Τελευταία Νέα
Επιχειρήσεις

Creta Farms: Παραδόθηκε το οριστικό πόρισμα Deloitte σε Χουρδάκη, Κεφαλαιαγορά - Φέρνει κατάρρευση στην εξυγίανση - Επιβεβαίωση BN

Creta Farms: Παραδόθηκε το οριστικό πόρισμα Deloitte σε Χουρδάκη, Κεφαλαιαγορά - Φέρνει κατάρρευση στην εξυγίανση - Επιβεβαίωση BN
Άμεσα διαβιβάζεται σε εισαγγελικές αρχές και τράπεζες - Οι καυτές διαπιστώσεις του πορίσματος, το IT Forensic που δεν έγινε και οι ευθύνες ορκωτών και EY
Παραδόθηκε στις 30 Ιουλίου 2020, τόσο στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς όσο και τον κ. Μιχάλη Χουρδάκη (CRO της Creta Farms) με πολύμηνη καθυστέρηση το οριστικό πόρισμα δικανικού ελέγχου που πραγματοποίησε η Deloitte στην Creta Farms, του οποίου τα ευρήματα σύμφωνα με άριστα πληροφορημένες πηγές τινάζουν στον αέρα τη συμφωνία συνδιαλλαγής της Creta Farms καθώς απαιτείται αναμόρφωση των οικονομικών καταστάσεων.
Το οριστικό πόρισμα δεν παρουσιάζει διαφοροποιήσεις από το draft που είχε κατατεθεί το Μάιο και την ύπαρξη του οποίου αρνούνταν ο κ. Χουρδάκης και η εταιρία και επιβεβαιώνει απόλυτα το bankingnews στις αποκαλύψεις που είχε κάνει για τα ευρήματά του.
Σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές το αμέσως επόμενο διάστημα, ίσως και σήμερα το πόρισμα θα διαβιβαστεί και στις εισαγγελικές αρχές οι οποίες μάλιστα έχουν εκδώσει σχετική παραγγελία προς την εταιρία και τη Deloitte απαιτώντας να προσκομιστεί είτε το τελικό κείμενο είτε το draft που είχε στην κατοχή του ο κ. Χουρδάκης ενώ αναμένεται να γίνει αναλυτική παρουσίασή του και στις τράπεζες.
Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι με βάση τα στοιχεία του πορίσματος απαιτείται άμεσα αναμόρφωση των οικονομικών καταστάσεων όχι μόνο του 2018 αλλά και προγενέστερων χρήσεων καθώς διαπιστώνονται απίστευτες ατασθαλίες. 
Φαίνεται δε να επιβεβαιώνονται σε πολύ υψηλό βαθμό οι καταγγελίες που είχε διατυπώσει ο εις εκ των δύο μεγαλομετόχων κ. Κ Δομαζάκης οι οποίες αποτέλεσαν μέρος του ελέγχου που διενήργησε η Deloitte.
Πέραν αυτού όμως προκύπτουν πολύ βαριές φορολογικές παραβάσεις που εγείρουν και ποινικές ευθύνες (πιθανά και για τους ορκωτούς που ήλεγχαν μετά το 2005 την εταιρία αλλά και εκείνους που έχουν εκδώσει φορολογικά πιστοποιητικά) και αναμένεται να προκαλέσουν και την παρέμβαση των φορολογικών αρχών.
Η αναμόρφωση των οικονομικών καταστάσεων και μάλιστα πολλών ουσιαστικά καθιστά κενό περιεχομένου το σχέδιο εξυγίνασης και τη συμφωνία με τους πιστωτές που έχει κατατεθεί προς έγκριση και έχει συζητηθεί στο Πρωτοδικείο Ρεθύμνου.
Είναι δε άγνωστο τι θα συμβεί με την Impala αλλά και αυτή καθαυτή την ύπαρξη της Creta Farms που δεν είναι πλέον απίθανο από τους τραγικούς χειρισμούς που έγιναν να οδηγηθεί ακόμα και στη χρεοκοπία.
Μια τέτοια απευκταία εξέλιξη είναι προφανές ότι θα εκθέσει τον Υπουργό Ανάπτυξης κ. Αδωνι Γεωργιάδη ο οποίος έχει δηλώσει σε όλους τους τόνους ότι σώθηκε η Creta Farms προσθέτοντας ωστόσο «όπως με έχουν διαβεβαιώσει οι τράπεζες».
Και όλα αυτά συμβαίνουν χωρίς να πραγματοποιηθεί το IT Forensic που περιλάμβανε η αρχική εντολή ελέγχου και φαίνεται ότι μπλόκαραν ο CRO και η νυν διοίκηση της Creta Farms (άγνωστο είναι αν δόθηκε η συγκατάθεση από τις τράπεζες).
Το IT Forensic είναι προφανές πως δεδομένων των μέχρι σήμερα ευρημάτων ελέγχου αποτελεί απαραίτητη προϋπόθεση ολοκληρωμένου ελέγχου δεδομένου ότι θα πρέπει να προσδιοριστεί ποιοι έδιναν εντολές για έκνομες πρακτικές, ποιοι συνεργούσαν αλλά και τυχόν παραβιάσεις των συστημάτων λογιστικής όπως το SAP όπου η KPMG είχε διαπιστώσει ότι ήταν διάτρητο.
Εν τω μεταξύ τεράστιες ευθύνες φαίνεται να προκύπτουν τόσο από πλευράς του CRO κ. Μιχάλη Χουρδάκη όσο και από την πλευρά της KPMG που έλεγξε τις οικονομικές καταστάσεις του 2018.
Ειδικότερα για το 2018 πέραν της μη ενοποίησης της συνδεδεμένης Ευρωκρέτα που έχει αποκαλύψει το bankingnews φαίνεται ότι έγιναν ενοποιήσεις και θυγατρικών χωρίς να γίνει έλεγχος από τον ορκωτό ελεγκτή άγνωστο για ποιο λόγο , δηλαδή αν παρεμποδίστηκε ή ο ίδιος δεν έκανε έλεγχο.
Είναι χαρακτηριστικό ότι η θυγατρική ΤΕΤΟΦΑΡΜΑ της οποίας τον έλεγχο είχε αναλάβει η KPMG όπως και στην Ερυωκρέτα δεν δημοσίευσε οικονομικές καταστάσεις για το 2018 γεγονός που δημιουργεί το εύλογο ερώτημα τι ακριβώς ενοποίησε ο ορκωτός της ΚΡΕΤΑ.
Πέραν τούτου ζητήματα ευθυνών πιθανώς να εγείρονται και για τον ορκωτό της ΕΥ και κορυφαίο στέλεχός της κ. Χατζηδαμιανού που υπογράφει ένα σχέδιο εξυγίνασης που βασίζεται σε στοιχεία που δεν είχαν σχέση με την πραγματικότητα.

Η επίσημη ανακοίνωση

Η Creta Farms επιβεβαίωσε με ανακοίνωσή της την παράδοση του πορίσματος.
Ειδικότερα, η Εταιρεία ΚΡΕΤΑ ΦΑΡΜ ΑΒΕΕ σε  πλήρη  συμμόρφωση με  τα  προβλεπόμενα  στην  από 22.07.2019  συμφωνία  Standstill MoUμεταξύ  των  Πιστωτριών  Τραπεζών, της  Εταιρείαςκαι  των βασικών  μετόχων  της, ανακοινώνει  στο  επενδυτικό  κοινό  ότι στις  29  Ιουλίου  2020 η  εταιρεία DeloitteBusinessSolutions AE Συμβούλων  Επιχειρήσεων παρέδωσε στην Εταιρεία την τελική έκθεση ειδικού ελέγχου (forensic) που διενήργησε.
Εντός των προσεχών ημέρων θα ακολουθήσει νέα ανακοίνωση με σύνοψη εκ μέρους της ΚΡΕΤΑ ΦΑΡΜ ΑΒΕΕ των αποτελεσμάτων του ειδικού ελέγχου.

Νίκος Καρούτζος
nkaroutzos@gmail.com

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης