Τελευταία Νέα
Χρηματιστήριο

Η απαξίωση διαρκείας συνεχίστηκε σε τράπεζες και ΧΑ -0,20% στις 617 μον. – Επενδυτική αδιαφορία, το σκηνικό θα διαρκέσει μήνες

tags :
Η απαξίωση διαρκείας συνεχίστηκε σε τράπεζες και ΧΑ -0,20% στις 617 μον. – Επενδυτική αδιαφορία, το σκηνικό θα διαρκέσει μήνες
Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 617 μονάδες με πρώτη στήριξη τις 610 μονάδες ενώ ο Τραπεζικός Δείκτης κατάφερε να κρατήσει τις κρίσιμες 300 μονάδες
(upd14)Πτωτικά έκλεισε το ελληνικό χρηματιστήριο στις 617 μονάδες, με τις 624 μονάδες υψηλό ημέρας, με τις συναλλαγές σε χαμηλά επίπεδα…και με εμφανή την απαισιοδοξία των επενδυτών λόγω την αρνητικών αποτελεσμάτων των ΑΕΠ των μεγαλύτερων οικονομιών του κόσμου αλλά και της συνεχόμενης αύξησης των κρουσμάτων.
Στις τράπεζες, συνεχίστηκε η απαξιωτική εικόνα με την μεγαλύτερη πτώση η Eurobank -1,79%... ενώ με απώλειες έκλεισε η πλειονότητα των τίτλων, με ΕΛΠΕ -3,33%, ΟΠΑΠ -2,49%, Lamda -1,74%.
Η ιστορική συρρίκνωση του ΑΕΠ για το 2ο τρίμηνο στις ΗΠΑ -32,9% αλλά και στο AEΠ της Ευρωζώνης κατά 12,1% με την Γερμανία -10,1% αλλά και σε Γαλλία -13,8%, Ισπανία -18,5%, Ιταλία -12,4% δείχνουν ότι η επιβολή των lockdown για τον περιορισμό της μετάδοσης της πανδημίας του κορωνοϊού ήταν καταστροφική για την παγκόσμια οικονομία.
Επιπλέον, αρνητικά επιδρούν τόσο οι γεωπολιτικές εντάσεις ΗΠΑ-Κίνας αλλά και στα εσωτερικά της χώρας και οι ελληνοτουρκικές εντάσεις με την γειτονική χώρα να διεκδικεί δικαιώματα που δεν της ανήκουν…με όλες τις απρόβλεπτες συνέπειες.
Στα εσωτερικά μας, όπου η συρρίκνωση του ελληνικού ΑΕΠ αναμένεται ότι θα είναι -17% το β΄ τρίμηνο του 2020, η συνεχιζόμενη καθίζηση των φορολογικών εισπράξεων, λόγω της παρατεταμένης ύφεσης της ελληνικής οικονομίας και του κλίματος αβεβαιότητας που επικρατεί για ένα δεύτερο και πιο ισχυρό κύμα κορωνοϊού στη χώρα μας από το φθινόπωρο αυξάνει την αβεβαιότητα προκαλώντας μεγάλη αναταραχή  στο οικονομικό επιτελείο και στο Μέγαρο Μαξίμου.
Η «κούρσα» των μειωμένων εσόδων καθοδηγείται αποκλειστικά από τον τουρισμό που θεωρείται βαρόμετρο για τον προϋπολογισμό, αλλά και την ύφεση η οποία, όπως επισημαίνουν οι ίδιοι παράγοντες, «το μέγεθος της επιβράδυνσης θα καθοριστεί από τα έσοδα των 4 μηνών της τουριστικής περιόδου»
Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 617 μονάδες με πρώτη στήριξη τις 610 μονάδες ενώ ο Τραπεζικός Δείκτης κατάφερε να κρατήσει τις κρίσιμες 300 μονάδες.
Στις τράπεζες, την μεγαλύτερη πτώση κατέγραψε η Eurobank -1,79% και ακολούθησαν Eunik;h -1,02%, Πειραιώς -0,69% και Alpha Bank -0,57%.
Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η ανησυχία είναι ότι τα moratorium στις τράπεζες μεταθέτουν δεν επιλύουν το πρόβλημα.
Από την άλλη, υπάρχει μεγάλη αβεβαιότητα για το τι θα συμβεί όταν τα moratorium λήξουν στα δάνεια, ποια από αυτά θα μετατραπούν σε προβληματικά.
Η ανησυχία είναι ότι οι τράπεζες θα χρειαστούν κεφάλαια και αυτό το έχει πλήρως αντιληφθεί η χρηματιστηριακή αγορά.
Και ενώ η χρηματιστηριακή αγορά παραπαίει την  ίδια στιγμή λόγω της χειραγώγησης της αγοράς ομολόγων από την ΕΚΤ το ελληνικό 10ετές έχει υποχωρήσει στο 1,03% καθώς η ΕΚΤ αγοράζει κρατικά ομόλογα στο πλαίσιο του προγράμματος Πανδημίας.
Η ΕΚΤ προσεγγίζει τα 9 δισεκ. ελληνικά ομόλογα που έχει αγοράσει.
Σταθεροποίηση καταγράφεται στην ελληνική αγορά ομολόγων με το 10ετές ελληνικό ομόλογο στο 1,03% -  επιτόκιο έκδοσης 1,57% στις 9 Ιουνίου 2020  - το ιταλικό 10ετές στο 1,03% και με το μεταξύ τους spread στις 0 μονάδες βάσης...
Από την άλλη οριακή επιδείνωση καταγράφεται και στο ελληνικό CDS στα 5 χρόνια, καθώς βρίσκεται στις 159 μονάδες  - με χαμηλό τις 98 μονάδες ή 98% που καταγράφηκε στις 14 Φεβρουαρίου 2020 – ενώ το CDS της Αργεντινής βρίσκεται στις 6692 μονάδες βάσης

Η πορεία της ελληνικής χρηματιστηριακής αγοράς στην σημερινή συνεδρίαση

Ήπια ανοδικά ξεκίνησε η χρηματιστηριακή αγορά με τον Γενικό Δείκτη στο +0,31% και τον Τραπεζικό Δείκτη στο +0,62%.
Στο πρώτο πεντάλεπτο με ήπιες ανοδικές τάσεις στις τράπεζες αλλά και στην πλειονότητα των μη τραπεζικών blue chips, ο Γενικός Δείκτης κατέγραψε το υψηλό της ημέρας στο +0,86%.
Λίγο μετα τις 11:30 με αγοραστικές παρεμβάσεις στις τράπεζες, ο Τραπεζικός Δείκτης κατέγραψε το υψηλό της ημέρας στο +1,68%.
Περί τις 15:30 εντάθηκαν οι πιέσεις στις τράπεζες ειδικότερα στην Eurobank -4%...αλλά στο σύνολο σχεδόν των μη τραπεζικών blue chips και ο Τραπεζικός Δείκτης κατέγραψε το χαμηλό της ημέρας στο -2,56% και ο Γενικός  Δείκτης κατέγραψε το χαμηλό της ημέρας στο -1,06%.
Ο Γενικός Δείκτης στο ελληνικό χρηματιστήριο έκλεισε με πτώση -0,20% στις 617 μονάδες έχοντας υψηλό στις 624,17 μονάδες και χαμηλό 612,31 μονάδες.
Ο τζίρος και ο όγκος συναλλαγών σε χαμηλά επίπεδα και ήταν μοιρασμένος στις τράπεζες και στα  μη τραπεζικά blue chips.  
Αναλυτικότερα, η αξία συναλλαγών διαμορφώθηκε στα 48,1 εκατ. ευρώ, ο όγκος 30,4 εκατ. τεμάχια εκ των οποίων τα 21,8 εκατ. διακινήθηκαν στις τράπεζες.
Προσυμφωνημένες συναλλαγές αξίας 1,6 εκατ. ευρώ και όγκου 206 χιλ. τεμαχίων διακίνησε ο ΟΠΑΠ.

Τα τεχνικά σημεία

Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 617 μονάδες, με πρώτη στήριξη τις 610 μονάδες και ακολουθούν οι 605-600 μονάδες και οι  590-580 μονάδες .
Στη πρώτη αντίσταση βρίσκονται οι 630 μονάδες και ακολουθούν οι 640-650 λαι οι 680 μονάδες.
Ο Τραπεζικός Δείκτης έκλεισε στις 302 μονάδες με πρώτη στήριξη τις  300 μονάδες και με επόμενη στήριξη τις 285 μονάδες
Στην πρώτη αντίσταση βρίσκονται οι 320 και ακολουθούν οι 330- 335 και οι 350 μονάδες

Τραπεζικά νέα

Σημαντική αύξηση ύψους 17,45% του δείκτη NPL προβλέπει η Oliver Wyman για τις ελληνικές τράπεζες το 2022 κάνοντας προβολή των συνεπειών του Covid 19 στα πιστωτικά ιδρύματα της Ευρώπης.
Οι εκτιμήσεις του οίκου συμπεριλαμβάνονται σε μια συνεκτική μελέτη της Credit Suisse για τις ευρωπαϊκές τράπεζες.
Αναλυτικότερα ο οίκος εκτιμά ότι τα κόκκινα δάνεια στις ελληνικές τράπεζες θα οδηγηθούν στο 47,1% το 2022 από 40,1% το 2019 .
Ο κίνδυνος για μείωση του αριθμού των τραπεζών στη χώρα μας θεωρείται χαμηλός σε αντίθεση με την Ιταλία και τη Γερμανία που θεωρείται υψηλός και την Ισπανία που διατηρεί μεσαίες πιθανότητες για εξαγορές και συγχωνεύσεις στον τραπεζικό της κλάδο.
Από την ανάλυση των στοιχείων προκύπτει ότι η αξία των ελληνικών τραπεζών εξακολουθεί να συνδέεται άμεσα με την ποιότητα του ενεργητικού τους, ιδιαίτερα αυτήν την περίοδο κατά την οποία είναι ορατή η καθυστέρηση των προσπαθειών περαιτέρω απομόχλευσης των ισολογισμών.
Όπως και οι λοιπές ευρωπαϊκές τράπεζες έτσι και οι ελληνικές επέδειξαν μικρή προσέγγιση όσον αφορά τις προβλέψεις που έλαβαν το α τρίμηνο του 2020 για τις επιπτώσεις του Covid -19..
Σύμφωνα με τη μελέτη οι ελληνικές τράπεζες συνεχίζουν να υποαποδίδουν σε σχέση με άλλες ευρωπαϊκές σε ότι αφορά τη διαπραγμάτευσή τους στις αγορές αξιών.
Οι τράπεζες του ευρωπαϊκού νότου διαπραγματεύονται με αξία κατά του 0,25 του TBV (tangible book value).
Μόνο δύο τράπεζες Eurobank και Εθνική έχουν κεφαλαιοποίηση άνω του 1 δις. ευρώ και οι υπόλοιπες κάτω από το επίπεδο.
Σε σχέση με την προσέγγιση των Ελληνικών τραπεζών να δώσουν έμφαση στις προβλέψεις το α τρίμηνο το δεύτερο τρίμηνο το βάρος θα πέσει σε τόκους και προμήθειες μεγέθη που αναμένεται να παρουσιάζουν σαφέστατη μείωση.
Το δεύτερο τρίμηνο οι προβλέψεις θα είναι σαφώς πιο περιορισμένες καθώς οι αποφάσεις για τα μορατόρια επεκτείνονται ενώ  αναμένεται να αποτυπωθεί η υπάρχουσα τάση μείωσης των εσόδων των τραπεζών ως απόρροια του lockdown της εθνικής οικονομίας.
Αναμένεται μια επίπτωση στους τόκους των τραπεζών της τάξεως του -1%-2% και στις προμήθειες 4%-5%

H επικαιρότητα

Ασταμάτητος προελαύνει παγκοσμίως ο κορωνοϊός, ενώ αν και έχουν περάσει τουλάχιστον 7 μήνες από το ξέσπασμα της επιδημίας,  το «χτύπημα» από την επιδημία είναι ήδη τεράστιο τόσο στην παγκόσμια υγεία όσο και στην παγκόσμια οικονομία, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας προειδοποιεί ότι είναι μακρύς ακόμα ο δρόμος για την αντιμετώπιση του ιού καθώς το εμβόλιο θα είναι διαθέσιμο από τις αρχές του 2021 και μετά.
Στις ΗΠΑ, όπου πλέον καταγράφεται κάθε λεπτό και ένας θάνατος από τον κορωνοϊό, η επιδημία πλήττει κυρίως τις νότιες και τις δυτικές Πολιτείες ενώ στην Ευρώπη, πολλά κράτη καταγράφουν μια νέα αναζωπύρωση κρουσμάτων, η οποία εν πολλοίς αποδίδεται στην χαλάρωση των νέων ως προς την τήρηση των κανόνων.
Πάντως ο φόβος ενός δεύτερου κύματος προκαλεί έντονη ανησυχία, καθώς παραπέμπει στο δεύτερο κύμα της ισπανικής γρίπης του 1918 που αποδείχθηκε πολύ πιο θανατηφόρο από το πρώτο.
Η Λατινική Αμερική εξακολουθεί να δέχεται το πιο σκληρό πλήγμα με ρεκόρ θανάτων σε Μεξικό και Αργεντινή, η Κίνα καταγράφει αυξημένα κρούσματα, όπως και η Αυστραλία ενώ η Ινδία ανακοίνωσε νέο ημερήσιο ρεκόρ κρουσμάτων.
Σε παγκόσμιο επίπεδο, οι νεκροί ξεπέρασαν τους 673.000 και τα επιβεβαιωμένα κρούσματα τα 17 εκατομμύρια ενώ οι άνθρωποι που έχουν νοσήσει και έχουν θεραπευτεί, υπολογίζονται σε περισσότερους από 10,1 εκατομμύρια.
Στην Ελλάδα, οι επιστήμονες και οι υγειονομικές αρχές παρακολουθούν τα αυξανόμενα κρούσματα της επιδημίας του κορωνοϊού με ιδιαίτερη ανησυχία, η οποία συνεχίζει να αφήνει με ένταση το αποτύπωμα της σε διάφορες περιοχές της χώρας και ιδιαίτερα στα αστικά κέντρα της Αττικής και της Θεσσαλονίκης.
Τα νέα αν μη τι άλλο είναι ανησυχητικά, αλλά δεν συνεπάγονται ούτε πανικό ούτε εφησυχασμό.
Το μόνο θετικό νέο απέναντι σε αυτές τις ανησυχητικές εξελίξεις είναι πως παραμένουν σε χαμηλό επίπεδο οι νοσηλείες βαριών περιστατικών καθώς μόλις 8 άνθρωποι νοσηλεύονταν διασωληνωμένοι στις ΜΕΘ.
Σε κάθε περίπτωση η κυβέρνηση διά στόματος του πρωθυπουργού Κ. Μητσοτάκη έδωσε λευκή επιταγή στους ειδικούς επιστήμονες και λοιμωξιολόγους να σημάνουν όποτε κρίνουν απαραίτητο, συναγερμό προκειμένου να αποφευχθεί μια ανεξέλεγκτη διασπορά του ιού.
Ήδη έχει αποφασιστεί να αυστηροποιηθούν οι έλεγχοι προκειμένου να διαπιστωθεί το εάν οι πολίτες τηρούν τα τελευταία μέτρα σχετικά με την υποχρεωτική χρήση μάσκας, αλλά και να ενισχυθούν τα δρομολόγια των μέσων μεταφοράς προκειμένου να αποφευχθούν φαινόμενα συνωστισμού, ενώ είναι πολύ πιθανό να υπάρξουν και άλλα περιοριστικά μέτρα, εφόσον η επιδημία συνεχίσει τη δυναμική ανοδική της πορείας.
Ανάμεσα στα μέτρα αυτά είναι η αναμενόμενη κατάργηση των πανηγυριών και για τον Αύγουστο, ενώ εξετάζεται το σενάριο επιβολής πλαφόν στον ανώτατο αριθμό ατόμων σε επιχειρήσεις και χώρους διασκέδασης, όπως είναι για παράδειγμα τα beach bar, τα σούπερ μάρκετ, κα.
Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται σε 4.401 ενώ από την έναρξη της επιδημίας έχουν καταγραφεί συνολικά 205 θάνατοι..

Απώλειες στις ασιατικές αγορές

Με απώλειες έκλεισε σήμερα Πέμπτη 30/7 η πλειονότητα των ασιατικών αγορών.
Bελτίωση κατέγραψε η μεταποιητική δραστηριότητα στην Κίνα τον Ιούλιο.
Ειδικότερα, ο μεταποιητικός δείκτης PMI ενισχύθηκε στις 51,1 μονάδες από 50,9 μονάδες τον Ιούνιο.
Τα στοιχεία είναι καλύτερα από τις εκτιμήσεις των αναλυτών, οι οποίοι έκαναν λόγο για οριακή υποχώρηση του δείκτη στις 50,7 μονάδες.
Ο μη μεταποιητικός δείκτης PMI διαμορφώθηκε στις 54,2 μονάδες, από 54,5 που ανέμεναν οι αναλυτές.
Ειδικότερα, ο δείκτης Nikkei στην Ιαπωνία έκλεισε στο -2,82%, ο δείκτης Shanghai στην Κίνα  στο +0,71%, ο δείκτης Hang Seng στο Χονγκ Κονγκ στο -0,47% και ο δείκτης KOSPI στην Ν. Κορέα στο -0,78%

Πτωτικές τάσεις στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια

Πτωτικές τάσεις καταγράφονται σήμερα Παρασκευή 31/7, διαγράφοντας τα αρχικά κέρδη και με επίκεντρο τη δραματική συρρίκνωση του ΑΕΠ β΄ τριμήνου της Ευρωζώνης στο 12,1% επιβεβαιώνοντας τις αρχικές εκτιμήσεις, κι ενώ στο α' τρίμηνο η μείωση ήταν της τάξης του 3,6%.
Σε ετήσια βάση, η μείωση του ΑΕΠ της Ευρωζώνης διαμορφώνεται στο 15% ελαφρώς μεγαλύτερη σε σχέση με την εκτίμηση του 14,5% κι ενώ στο α' τρίμηνο η υποχώρηση διαμορφώθηκε στο 3,1%.
Επίσης, εξανεμίστηκαν τα αρχικά κέρδη του τεχνολογικού κλάδου με την μετοχή της Apple να καταγράφει άλμα 6% πάνω από τα 400 δολ.
H Αpple προχώρησε χθες σε σπάσιμο της μετοχής της. 
Συγκεκριμένα από 24 Αυγούστου 2020 η εταιρία ανακοίνωσε ότι θα προχωρήσει σε split της μετοχής 1 παλαιά για 4 νέες μετοχές.
Ειδικότερα, ο δείκτης Dax στη Γερμανία κινείται στο -0,05%, ο δείκτης CAC στο Παρίσι στο -0,50%, ο MIB στο Μιλάνο στο +0,01%, ο IBEX 35 στην Ισπανία στο -1% και ο FTSE 100 στο Λονδίνο -0,90%..
Στην Wall Street, ο Dow Jones κινείται στο -0,60%, ο S&P στο -0,25% και ο Nasdaq στο +0,25% ενώ το ETF GREC κινείται στο -2,12% (19,88 δολ.).

Απαξίωση στις τράπεζες με χαμηλή συναλλακτική δραστηριότητα

Συνεχίστηκε η απαξιωτική εικόνα στις τραπεζικές μετοχές με χαμηλή συναλλακτικη δραστηριότητα.
Ο κλάδος χρηματιστηριακά προσέγγισε τις τιμές των ΑΜΚ του 2015 που οριοθετούνται ισχυρές αντιστάσεις.
Η Εθνική έκλεισε στα 1,1115 ευρώ, με πτώση -1,02% με όγκο 4 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 1,02 δισεκ. ευρώ.
Σημειώνουμε ότι ιστορικό χαμηλό κλείσιμο της Εθνικής σημειώθηκε 11 Φεβρουαρίου του 2016 στα 0,008 ευρώ προ RS ή 0,12 ευρώ μετά reverse split (στις 15 παλαιές 1 νέα) ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό στο 0,0066 προ RS ή 0,099 μετά reverse split
Με το νέο reverse split στις 10 παλαιές 1 νέα στις 3 Σεπτεμβρίου 2018 το ιστορικό χαμηλό κλείσιμο προσαρμόστηκε στα 1,20 ευρώ ενώ το ενδοσυνεδριακό στα 0,99 ευρώ.
Ας σημειωθεί ότι το νέο χαμηλό ιστορικό της Εθνικής πραγματοποιήθηκε στις 17/3/2020 στα 0,8150 ευρώ
Η τιμή της αύξησης κεφαλαίου των 2,5 δισ. ευρώ στα 2,20 ευρώ, σε σχέση με τα 4,29 ευρώ της αύξησης του 2013 ενώ η ΑΜΚ του 2015 υλοποιήθηκε στα 0,02 ευρώ προ RS ή 0,30 ευρώ μετά RS.
Το warrant της Εθνικής που ξεκίνησε με τιμή εκκίνησης 6,823 ευρώ είχε τελευταία τιμή 0,0010 ευρώ και τέθηκε εκτός διαπραγμάτευσης οριστικά.
Η Alpha Βank έκλεισε στα 0,5220 ευρώ, με πτώση -0,57%, με όγκο 7 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 806 εκατ. ευρώ.
Σημειώνουμε ότι το ιστορικό χαμηλό κλείσιμο της Alpha Βank είναι στα 1,16 ευρώ ή προ RS στα 0,0232 ευρώ και σημειώθηκε στις 11 Φεβρουαρίου του 2016(στις 50 παλαιές 1 νέα) ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό στο 0,01898 προ RS ή 0,949 μετά reverse split
Ας σημειωθεί ότι το νέο ιστορικό χαμηλό της Alpha Bank πραγματοποιήθηκε ενδοσυνεδριακά στις 14/5/2020 στα 0,4860 ευρώ.
Η τιμή της αύξησης κεφαλαίου του 2013 ήταν 0,44 ευρώ και του 2014 στα 0,65 ευρώ ενώ η τιμή της ΑΜΚ του 2015 ήταν στα 0,04 ευρώ προ reverse split ή 2 ευρώ μετά το reverse split.
Το warrant της Alpha Βank που ξεκίνησε με πρώτη τιμή εκκίνησης τα 1,45 ευρώ βρέθηκε στα 0,0010 ευρώ όπου και σταμάτησε πλέον να διαπραγματεύεται.
Η Πειραιώς έκλεισε στα 1,1570 ευρώ, με πτώση -0,69% με όγκο 1,09 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 505 εκατ. ευρώ.
Σημειώνουμε ότι ιστορικό χαμηλό της Πειραιώς σημειώθηκε 11 Φεβρουαρίου του 2016 στα 0,0008 ευρώ προ RS ή 0,081 ευρώ μετά reverse split ( στις 100 παλαιές 1 νέα) ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό ήταν 0,00067 προ RS ή 0,067 ευρώ μετά RS.
Με το νέο reverse split στις 20 παλαιές 1 νέα δωρεάν τον Ιούλιο 2017 το ιστορικό χαμηλό κλείσιμο προσαρμόστηκε στα 1,62 ευρώ ενώ το ενδοσυνεδριακό στα 1,34 ευρώ.
Ας σημειωθεί ότι το νέο ιστορικό χαμηλό κλείσιμο της Πειραιώς πραγματοποιήθηκε στις 01/02/2019 στα 0,57 ευρώ και με ενδοσυνεδριακό χαμηλό στα 0,5520 ευρώ.
Η τιμή της αύξησης κεφαλαίου του 2013 ήταν 1,71 ευρώ και του 2014 στα 1,70 ευρώ και η ΑΜΚ του 2015 στα 0,003 ευρώ προ reverse split ή 0,30 ευρώ μετά RS.
Το warrant της Πειραιώς που είχε αρχική τιμή εκκίνησης όταν πρωτοξεκίνησε τα 0,8990 ευρώ σταμάτησε να διαπραγματεύεται και είχε τελευταία τιμή στα 0,0010 ευρώ.
Η Eurobank έκλεισε στα 0,3558 ευρώ, με πτώση -1,79% με όγκο 9,4 εκατ. τεμάχια  και κεφαλαιοποίηση 1,32 δισ. ευρώ.
Το ιστορικό ενδοσυνεδριακό χαμηλό στην Eurobank σημειώθηκε στις 11 Φεβρουαρίου του 2016 στα 0,002410 ευρώ προ RS ή 0,2410 ευρώ μετά RS (στις 100 παλαιές 1 νέα)
Η μετοχή της Τράπεζας Κύπρου βρίσκεται στα 0,4950 ευρώ, με πτώση -1,2% και με κεφαλαιοποίηση 221 εκατ. ευρώ.
Από τις 10 Ιανουαρίου του 2017 η μετοχή της Κύπρου έχει διαγραφεί από το ελληνικό χρηματιστήριο και διαπραγματεύεται σε Κύπρο και Λονδίνο
Η Attica Bank έκλεισε στα 0,18 ευρώ, με άνοδο +0,90% και όγκο 205 χιλ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 83 εκατ. ευρώ.
Το ιστορικό χαμηλό της Attica Βank είναι στα 0,02480 ευρώ μετά το RS και προ reverse split 0,001255 ευρώ και σημειώθηκε στις 21 Δεκεμβρίου του 2017.
Η μετοχή της Τράπεζας της Ελλάδος έκλεισε στα 13,04 ευρώ, με  άνοδο +0,77% και κεφαλαιοποίηση 259 εκατ. ευρώ.

Απώλειες στις μη τραπεζικές μετοχές του FTSE 25 με χαμηλές συναλλαγές

Με απώλειες έκλεισε η πλειονότητα των μη τραπεζικών μετοχών του FTSE 25 με χαμηλή συναλλακτική δραστηριότητα.
Την μεγαλύτερη πτώση κατέγραψαν ΕΛΠΕ, Aegean, ΟΛΠ, ΟΠΑΠ..
Στον αντίποδα ανοδικά ξεχώρισαν Τέρνα Ενεργειακή, Viohalco, ΔΕΗ..
H Coca Cola έκλεισε στα 22,64 ευρώ με άνοδο +0,80% και κεφαλαιοποίηση στα 8,38 δισ. ευρώ και βρίσκεται στην πρώτη θέση των κεφαλαιοποιήσεων στο ελληνικό χρηματιστήριο.
Ο ΟΤΕ έκλεισε στα 12,50 ευρώ, με άνοδο +0,32% και αποτίμηση 5,88 δισ. ευρώ και βρίσκεται στην 2η θέση των κεφαλαιοποιήσεων.
Η ΔΕΗ έκλεισε στα 3,83 ευρώ, με άνοδο +1,86% και αποτίμηση 889 εκατ. ευρώ
Ο ΑΔΜΗΕ έκλεισε στα 2,21 ευρώ, με πτώση -0,45% και κεφαλαιοποίηση 513 εκατ. ευρώ.
Ο ΟΠΑΠ έκλεισε στα 7,63 ευρώ με πτώση -2,49% και αποτίμηση 2,55 δισ. ευρώ
Ο Titan Cement International έκλεισε στα 11,16 ευρώ, με πτώση -0,18% και κεφαλαιοποίηση 920 εκατ. ευρώ.
Η μετοχή των ΕΛΠΕ έκλεισε στα 5,22 ευρώ, με πτώση -3,33% και κεφαλαιοποίηση 1,60 δισ. ευρώ.
Η Motor Oil έκλεισε στα 11,44 ευρώ, με πτώση -0,99% και κεφαλαιοποίηση 1,27 δισ. ευρώ.
Ο Μυτιληναίος έκλεισε στα 7,84 ευρώ με πτώση -0,06% και κεφαλαιοποίηση 1,12 δισεκ. ευρώ.
Η Jumbo έκλεισε στα 16,61 ευρώ με άνοδο +0,97% και κεφαλαιοποίηση 2,26 δισ. ευρώ.
Η μετοχή της ΕΥΔΑΠ έκλεισε στα 6,59 ευρώ, με πτώση -0,15% και κεφαλαιοποίηση 702 εκατ. ευρώ.
Η μετοχή του Fourlis έκλεισε στα 3,89 ευρώ, με άνοδο +0,13% και κεφαλαιοποίηση 202 εκατ. ευρώ.
Η MIG (που είναι εκτός FTSE 25) έκλεισε στα 0,0557 ευρώ, με πτώση -1,24% και κεφαλαιοποίηση 53 εκατ. ευρώ.
 
Σταθεροποίηση στα ελληνικά ομόλογα, το 10ετες στο 1,03% - Το spread με την Ιταλία στις 0 μονάδες βάσης

Σταθεροποίηση καταγράφεται σήμερα 31 Ιουλίου 2020 στα ελληνικά ομόλογα όπως και ταλικά ομόλογα
Τα ελληνικά και Ιταλικά ομόλογα έχουν σημειώσει την μεγαλύτερη κίνηση με το μεταξύ τους spread στις 0 μονάδες βάσης.
Σε αντίθεση με την χρηματιστηριακή αγορά όπου η κατάσταση έχει επιδεινωθεί, στην αγορά ομολόγων το κλίμα παραμένει θετικό λόγω της χειραγώγησης της αγοράς ομολόγων από την ΕΚΤ στο πλαίσιο του προγράμματος Πανδημίας.
Το ελληνικό 10ετές έχει υποχωρήσει στο 1,03% ενώ σημειώνεται ότι η ΕΚΤ έχει αγοράσει ελληνικά ομόλογα 9 δισεκ. δυνητικά μπορεί να φθάσει στα 20-21 δισεκ.
Το νέο 10ετές ελληνικό ομόλογο διαπραγματεύεται σήμερα στο 1,03% ενώ το ιταλικό 10ετές ομόλογο βρίσκεται στο 1,03%.
Να σημειωθεί ότι το ελληνικό 10ετές 1,03% με το αμερικανικό 10ετές 0,54% - το ιστορικό χαμηλό 0,3180% στις 9 Μαρτίου 2020 - εμφανίζουν απόκλιση απόρροια των επιθετικών μειώσεων επιτοκίων από την FED στο 0%, όμως όλα αυτά είναι αποδείξεις πανικού.  
Το spread Ελλάδος – Ιταλίας βρίσκεται στις 0 μονάδες βάσης.
Έναντι της Πορτογαλίας το spread με την Ελλάδα διαμορφώνεται στις 72 μονάδες βάσης…

Η τρέχουσα εικόνα της ελληνικής αγοράς ομολόγων

Το παλαιό 5ετές ομόλογο λήξης 1 Αυγούστου 2022 έχει μέση τιμή 108,49 μονάδες βάσης και μέση απόδοση 0,17% με απόδοση αγοράς 0,21% και απόδοση πώλησης 0,13%.
Θυμίζουμε ότι το παλαιό 5ετές ομόλογο εκδόθηκε στο 4,625%.
Το 6ετές ομόλογο λήξης 30/1/2023 έχει μέση τιμή 108,22 μονάδες βάσης και απόδοση 0,23%.
Το νέο 5ετές ομόλογο λήξης 2/4/2024 έχει μέση τιμή 111,38 μονάδες βάσης και απόδοση 0,34% είχε εκδοθεί στο 3,60%.
Το ιστορικό χαμηλό σημειώθηκε στις 13 Φεβρουαρίου 2020 στο 0,28%.
Το 7ετές ομόλογο λήξης 15/2/2025 έχει μέση τιμή 113,08 μονάδες βάσης και απόδοση 0,46% με το ιστορικό χαμηλό 0,36% στις 14 Φεβρουαρίου 2020.
Το 7ετές ομόλογο λήξης 23 Ιουλίου του 2026 έχει μέση τιμή 107,29 μονάδες βάσης και απόδοση 0,63%.
Είχε εκδοθεί στο 1,90%.
To νέο 7ετές λήξης 22 Απριλίου 2027 έχει μέση τιμή 107,74 μονάδες βάσης και απόδοση 0,82%.
Είχε εκδοθεί στο 2,013%.  
Το πρώην 10ετές ομόλογο λήξης 30/1/2028 έχει μέση τιμή 120,55 μονάδες βάσης και απόδοση 0,91% με απόδοση αγοράς 0,94% και απόδοση πώλησης 0,88%.
To πρώην 10ετές λήξης 12/3/2029 έχει μέση τιμή 123,56 μονάδες βάσης και απόδοση 1,01% με απόδοση αγοράς 1,03% και απόδοση πώλησης 1%.
Να σημειωθεί εκδόθηκε στις 5 Μαρτίου 2019 στο 3,90% και επανεκδόθηκε 9 Οκτωβρίου με επιτόκιο 1,5%.
Το ιστορικό χαμηλό σημειώθηκε στις 13 Φεβρουαρίου 2020 στο 0,90%
Το νέο 10ετές λήξης 18 Ιουνίου του 2030 έχει μέση τιμή 103,80 και μέση απόδοση 1,02% με απόδοση αγοράς 1,03% και απόδοση πώλησης 1,01%
Το 15ετές ομόλογο λήξης 30/1/2033 έχει μέση τιμή 131,08 μονάδες βάσης και απόδοση 1,21%
To νέο 15ετές λήξης 4/2/2035 έχει μέση τιμή 108,06 μονάδες βάσης και 1,26% απόδοση ενώ εκδόθηκε στο 1,91%.
Το 20ετές ομόλογο λήξης 30/1/2037 έχει μέση τιμή 137,96 μονάδες βάσης και απόδοση 1,41%
Το 25ετές ομόλογο λήξης 30/1/2042 έχει μέση τιμή 148,32 μονάδες βάσης και απόδοση 1,54%
Το ιστορικό χαμηλό 1,44% σημειώθηκε στις 7 Ιουλίου 2020…
Το spread η διαφορά απόδοσης μεταξύ ελληνικών 10 ετών και γερμανικών ομολόγων διαμορφώνεται στις 159 μονάδες βάσης από 157 μονάδες βάσης...
Το ελληνικό CDS στο 5ετές που αποτελεί και το benchmark, σήμερα διαμορφώνεται στις 159 μονάδες βάσης.
Ως μέτρο σύγκρισης αναφέρεται ότι το CDS της Αργεντινής βρίσκεται στις 6.692 μονάδες βάσης.
Θυμίζουμε ότι τα επίπεδα ρεκόρ μετά το PSI+ στην Ελλάδα σημειώθηκαν στις 8 Ιουλίου του 2015 στις 8700 μ.β.
Το CDS δουλεύει ως εξής….
Για κάθε 10 εκατ δολάρια έκθεση σε ελληνικό χρέος, ένας επενδυτής που θέλει να αντισταθμίσει τον κίνδυνο χώρας αγοράζει ένα παράγωγο το CDS και πληρώνει π.χ. για την Ελλάδα σήμερα απόδοση 1,59% ή 159 χιλ. δολάρια ασφάλιστρο ανά 10 εκατ δολ. επενδυτική θέση στο ελληνικό χρέος.

Βελτίωση στα ομόλογα της ευρωζώνης

Βελτίωση καταγράφεται σήμερα 31/7 στις τιμές ομολόγων της ευρωζώνης με εξαίρεση τα ιταλικά που κινούνται σταθεροποιητικά.
Το Ιταλικό 10ετές είχε φθάσει σε υψηλό 2,98% στις 18 Μαρτίου 2020 για να διαμορφωθεί σήμερα 31 Ιουλίου 2020 στο 1,03%.
Το 10ετές γερμανικό ομόλογο βρίσκεται σήμερα 31/7/2020 στο -0,56% με υψηλό 0,78% στις 13/2/2018.
Θυμίζουμε ότι το υψηλό ετών 1,02% σημειώθηκε στις 10 Ιουνίου του 2015 ενώ το ιστορικό χαμηλό σημειώθηκε στις 10 Μαρτίου 2020 στο -0,90%.
Οι αποδόσεις των ευρωπαϊκών ομολόγων διαμορφώνονται ως εξής….
Η Ιρλανδική 10ετία λήξης 2028 εμφανίζει απόδοση στο -0,16% με το ιστορικό χαμηλό -0,24% σημειώθηκε στις 4 Μαρτίου 2020.
Το 10ετές Πορτογαλικό ομόλογο λήξης Οκτωβρίου 2028 έχει απόδοση 0,31% με το ιστορικό χαμηλό στο 0,06% που  σημειώθηκε στις 16 Αυγούστου 2019.
Το ισπανικό 10ετές έχει απόδοση 0,30% με το ιστορικό χαμηλό στο 0,02% που σημειώθηκε στις 16 Αυγούστου 2019.
Στην Ιταλία το 10ετές ομόλογο λήξης 1η Αυγούστου του 2029 έχει απόδοση 1,03% και με ιστορικό χαμηλό 0,75% στις 12 Σεπτεμβρίου του 2019….
Αξίζει να αναφερθεί ότι η Κύπρος έκδωσε 10ετές ομόλογο με επιτόκιο 2,40% και η τρέχουσα απόδοση του είναι 0,88%.
Το ιστορικό χαμηλό σημειώθηκε στις 20 Αυγούστου 2019 στο 0,3260%

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης