Τελευταία Νέα
Χρηματιστήριο

Μη πειστική αναλαμπή χωρίς ποιοτικά στοιχεία στο ΧΑ +1,47% στις 637 μον. με Coca Cola +6% – Συνεχίζεται η συσσώρευση μεταξύ 600-660 μον.

tags :
Μη πειστική αναλαμπή χωρίς ποιοτικά στοιχεία στο ΧΑ +1,47% στις 637 μον. με Coca Cola +6% –  Συνεχίζεται η συσσώρευση μεταξύ 600-660 μον.
Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 637 μονάδες διασπώντας τις 630 μονάδες αλλά με εμφανή την δυσκολία να κινηθεί σε υψηλότερα επίπεδα με βασικό εμπόδιο τις τράπεζες
(upd18) Ανοδικά έκλεισε το ελληνικό χρηματιστήριο στις 637 μονάδες, με επίκεντρο τα κέρδη σε επιλεγμένους μη τραπεζικούς τίτλους του FTSE 25 όπως Coca Cola +5,67%, ΕΛΠΕ +2,83%, ΟΤΕ +1,2%..ενώ οι χαμηλές συναλλαγές που συνεχίστηκαν και σήμερα απέδειξαν ότι η άνοδος δεν είχε ποιοτικά χαρακτηριστικά.
Από την άλλη, οι τράπεζες επέστρεψαν στην προβληματική τους εικόνα διαγράφοντας τα αρχικά κέρδη, με απώλειες -1,28% η Alpha Bank και η  Εθνική στο -0,04% από αρχικά κέρδη +4% και εν αναμονή και των αυριανών αποτελεσμάτων της για το β' 3μηνο του 2020.

Εν τω μεταξύ, στηρίξεις στην αγορά πρόσφερε και η νέα βελτίωση στα ομόλογα καθώς η ΕΚΤ έχει αγοράσει 10,6 δισεκ. ελληνικών τίτλων. 
Μάλιστα η απόδοση του ελληνικού ομολόγου πενταετούς διάρκειας βρίσκεται στο 0,23% που αποτελεί νέο ιστορικό χαμηλό.

Εντούτοις, θολό παραμένει το τοπίο στην ελληνική χρηματιστηριακή αγορά και αυτό δικαιολογεί τον χαμηλό όγκο και τζίρο των τελευταίων εβδομάδων καθώς παραμένει η αβεβαιότητα σε κρίσιμα μέτωπα όπως η αύξηση των κρουσμάτων λόγω του κορωνοϊού, τα ελληνοτουρκικά, οι εισπράξεις από τον βασικό μοχλό της ελληνικής οικονομίας τον τουρισμό, τα νέα κόκκινα δάνεια…  
Στο απόηχο του ανασχηματισμού της κυβέρνησης το ενδιαφέρον στρέφεται στο σχέδιο της ομάδας Πισσαρίδη για την ανάταξη της ελληνικής οικονομίας .  
Ο Πρωθυπουργός προχώρησε σε ανασχηματισμό της κυβέρνησης ώστε να είναι πιο αποτελεσματική ειδικά τώρα που η ελληνική οικονομία χρειάζεται τα δισεκατομμύρια τoυ Ταμείου Ανάκαμψης.
Επίσης, δημιούργησε πέρα από το υπουργικό συμβούλιο, μία νέα δομή, την εκτελεστική επιτροπή Σκυλακάκη που θα συντονίσει το νομοθετικό έργο και την ροή των κονδυλίων του Ταμείου.
Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 637 μονάδες διασπώντας τις 630 μονάδες αλλά με εμφανή την δυσκολία να ξεπεράσει τις 640 μονάδες.
Στις τράπεζες, πτωτικά έκλεισε η Alpha Bank -1%, και ακολούθησε με οριακές απώλειες η Εθνική -0,04% ενώ με οριακά κέρδη έκλεισαν Eurobank +0,75% και Πειραιώς +0,40%.
Την αίτησή της για την ένταξη στο πρόγραμμα «Ηρακλής» κατέθεσε και η Alpha Bank με δύο τιτλοποιήσεις, ύψους 7,67 δισ. ευρώ.
Η τιτλοποίηση Galaxy 2 ύψους 5,75 δισ. ευρώ προβληματικών δανείων και την Oriοn, ύψους 1,92 δισ. ευρώ προβληματικών δανείων.

Τα κύρια ομόλογα που θα εκδοθούν για τις τιτλοποιήσεις θα είναι ύψους 3,04 δισ. ευρώ, εκ των οποίων τα 2,412 δισεκ. ευρώ  αφορούν το πρόγραμμα Galaxy και τα υπόλοιπα 898 εκατ. ευρώ αφορούν το Orion.
Εν τω μεταξύ, τα αποτελέσματα για την Coca Cola HBC στο α΄εξάμηνο 2020 ήταν καλύτερα των εκτιμήσεων ενώ σε σύγκριση με το προηγούμενο εξάμηνο αποτυπώνουν τις επιπτώσεις της πανδημίας.
Ειδικότερα, καταγράφηκε μείωση 36,4% στα καθαρά κέρδη στα 124 εκατ. ευρώ, από 195,1 εκατ. ευρώ το αντίστοιχο διάστημα του 2019 ενώ τα έσοδα σε ουδέτερη συναλλαγματική βάση υποχώρησαν κατά 14,7%, με τον όγκο πωλήσεων μειωμένο κατά 9,2%.
Στο limit up και συγκεκριμένα στο +19,47% έκλεισε η μετοχή της Intralot στα 0,1350 ευρώ, σβήνοντας τις απώλειες από την ημέρα εισαγωγής της στην κατηγορία της επιτήρησης.
Στην αγορά, κυκλοφορούν κάποιες πληροφορίες για ενδεχόμενες θετικές εξελίξεις στις ΗΠΑ, αναφορικά με τον ηλεκτρονικό τζόγο, οι οποίες θα μπορούσαν να δώσουν υπεραξία στην εισηγμένη.
Συνεχίστηκε η απαξίωση των τραπεζικών τίτλων μετά την χθεσινή αναλαμπή... με την αιτιολογία ότι το ισχυρό σοκ οφείλεται στην ύφεση της οικονομίας λόγω του covid-19 και ελλείψει επενδυτικής ορατότητας οι επενδυτές έχουν αποστασιοποιηθεί.
Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι οι  διοικήσεις των τραπεζών δίνουν μεγάλο αγώνα να κρατήσουν τις τράπεζες σταθερές ενώ χωρίς την παρεμβατικότητα τους, ο κλάδος θα ήταν υπό διάλυση .
Από την άλλη η αγορά αμφισβητεί τους ισολογισμούς των τραπεζών, ανησυχεί για τα κεφάλαια και τα προβληματικά δάνεια, ανησυχεί για την ικανότητα των τραπεζών να παράξουν κέρδη.
Οι τράπεζες στην Ελλάδα εάν τα NPEs δεν φθάσουν στο 5% και δεν βρουν τουλάχιστον 8 με 10 δισεκ. νέα κεφάλαια δεν μπορούν να έχουν επενδυτικό ενδιαφέρον.
Συν τοις άλλοις με 25 δισεκ. – κατά μέσο όρο – υγιή δάνεια στα χαρτοφυλάκια τους το μέλλον της κερδοφορίας τους είναι διάτρητο.
Οι τράπεζες έως το 2022 θα συνεχίσουν να ταλαιπωρούνται.
Μόνο μια καθαρή λύση υπάρχει αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου, νέα κεφάλαια και οριστική και πλήρη εξυγίανση των NPEs.
Βελτίωση καταγράφεται στην αγορά ομολόγων με το 10ετές ελληνικό ομόλογο στο 1,03% -  επιτόκιο έκδοσης 1,57% στις 9 Ιουνίου 2020  - και το ιταλικό 10ετές στο 0,95% και με το μεταξύ τους spread στις 8 μονάδες βάσης...
Σταθεροποίηση καταγράφεται και στο ελληνικό CDS στα 5 χρόνια, καθώς βρίσκεται στις 155 μονάδες  - με χαμηλό τις 98 μονάδες ή 98% που καταγράφηκε στις 14 Φεβρουαρίου 2020 – ενώ το CDS της Αργεντινής βρίσκεται στις 6692 μονάδες βάσης
Εν τω μεταξύ, η κυβέρνηση της Αργεντινής συμφώνησε με τους πιστωτές για αναδιάρθρωση χρέους 65 δισ. ευρώ μετά από μήνες δύσκολων συνομιλιών.  
Ωστόσο, σύμφωνα με το Reuters, οι οικονομολόγοι προειδοποιούν ότι τα δύσκολα αρχίζουν τώρα, καθώς η κυβέρνηση της χώρας πρέπει να διορθώσει τα κακώς κείμενα της οικονομίας.

Η πορεία της ελληνικής χρηματιστηριακής αγοράς στην σημερινή συνεδρίαση

Με κέρδη ξεκίνησε η χρηματιστηριακή αγορά με τον Τραπεζικό Δείκτη στο +1,46% και τον Γενικό Δείκτη στο +0,80%.
Λίγο μετά τις 12:00 εντάθηκαν οι αγοραστικές παρεμβάσεις στις τράπεζες ειδικότερα στην Εθνική +4,08%.... και ο Τραπεζικός Δείκτης κατέγραψε το υψηλό της ημέρας +2,80%
Περί τις 14:30 οι αγορές επεκτάθηκαν σε επιλεγμένες μη τραπεζικές μετοχές του FTSE 25  ειδικότερα στην Coca Cola +6,12%....και ο Γενικός Δείκτης κατέγραψε το υψηλό της ημέρας +2,04%.
Ο Γενικός Δείκτης στο ελληνικό χρηματιστήριο έκλεισε με άνοδο +1,47% στις 637 μονάδες έχοντας υψηλό στις 641,32 μονάδες και χαμηλό 633,50 μονάδες.
Ο τζίρος και ο όγκος συναλλαγών σε χαμηλά επίπεδα και ήταν μοιρασμένος στις τράπεζες και στα μη τραπεζικά blue chips.
Αναλυτικότερα, η αξία συναλλαγών διαμορφώθηκε στα 37,4 εκατ. ευρώ, εξ αυτών τα 2,8 εκατ. ευρώ σε πακέτα, ο όγκος 26 εκατ. τεμάχια εκ των οποίων τα 18,3 εκατ. διακινήθηκαν στις τράπεζες.
Προσυμφωνημένες συναλλαγές αξίας 2,8 εκατ. ευρώ και όγκου 1,44 εκατ. τεμαχίων πραγματοποιήθηκαν στο ελληνικό χρηματιστήριο.
Ειδικότερα, η Eurobank διακίνησε 1 εκατ. τεμάχια αξίας 377 χιλ. ευρώ.
Ο ΟΠΑΠ 130 χιλ. τεμάχια αξίας 1,05 εκατ. ευρώ και η Motor Oil 54,7 χιλ. τεμάχια αξίας 624 χιλ. ευρώ.
Η Lamda 60 χιλ. τεμάχια αξίας 343 χιλ. ευρώ και ο Παπουτσάνης 194 χιλ. τεμάχια αξίας 392 χιλ. ευρώ.

Τα τεχνικά σημεία

Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 637 μονάδες διασπώντας τις 630 μονάδες και ακολουθούν οι 640-650 μονάδες, οι 660 και οι 680 μονάδες.
Στην πρώτη στήριξη βρίσκονται τις 620 μονάδες και ακολουθούν οι 605-600 μονάδες και οι 590-580 μονάδες.
Ο Τραπεζικός Δείκτης έκλεισε τις 319 μονάδες, με πρώτη αντίσταση τις 330-335 μονάδες και ακολουθούν οι 350 μονάδες
Στην πρώτη στήριξη βρίσκονται οι 295-285 και ακολουθούν οι 275-265 μονάδες

Τι μας έδειξε το α΄ 6μηνο του 2020 της τράπεζας Πειραιώς;

Η Πειραιώς εμφάνισε ζημία 150 εκατ στο α΄ 6μηνο  του 2020 αλλά κέρδη 82 εκατ στο β΄ τρίμηνο του 2020.
Η Πειραιώς εμφάνισε μια βελτίωση στο β΄ τρίμηνο του 2020 στις επιδόσεις της που φάνηκε στα αποτελέσματα και στα κεφάλαια αλλά η μείωση για προβλέψεις λόγω covid αποτέλεσε έκπληξη όταν παγκοσμίως όλες οι τράπεζες αυξάνουν τις προβλέψεις.
Τα moratorium μπορεί να αλλοιώνουν την πραγματική κατάσταση και να προκύψουν αρνητικές εκπλήξεις στο μέλλον.
Αυτό δεν αφορά ειδικά την Πειραιώς αλλά συνολικά τις τράπεζες.
Η αύξηση των κεφαλαίων είναι μεν οριακή αλλά καλοδεχούμενη.
Παρ΄ όλα αυτά η Πειραιώς συνεχίζει να έχει ανάγκη από κεφάλαια τα οποία θα μειωθούν λόγω των δύο τιτλοποιήσεων NPEs 7 δισεκ. κατά 1,4 δισεκ. ευρώ.
Άρα τα 7 δισεκ. κεφάλαια θα μειωθούν στα 5,6 δισεκ. ευρώ και εάν αφαιρεθούν και τα Cocos 2 δισεκ. που είναι υποχρέωση της τράπεζας προς το κράτος τα κεφάλαια ανέρχονται σε 3,6 δισεκ.
Τα Cocos όπως έχει αναλυθεί θα παραταθούν δεν θα χρειαστεί να λήξουν και να δημιουργήσουν πρόβλημα αλλά δεν παύει να είναι υποχρέωση της τράπεζας προς το ελληνικό δημόσιο.

Η επικαιρότητα

Σαρώνει παγκοσμίως ο κορωνοϊός καθώς κάθε 15 δευτερόλεπτα καταγράφεται και ένας θάνατος από την επιδημία ενώ συνολικά οι νεκροί έχουν ξεπεράσει τους 700.000 με τις ΗΠΑ, τη Βραζιλία, την Ινδία και το Μεξικό να βρίσκονται πραγματικά στο κόκκινο.
Στο επίκεντρο της πανδημίας εξακολουθούν να βρίσκονται οι ΗΠΑ και η Λατινική Αμερική ενώ χώρες που είχαν καταφέρει να θέσουν υπό έλεγχο την επιδημία – π.χ. Αυστραλία, Ιαπωνία, Χονγκ Κονγκ, Βολιβία, Βέλγιο, Ισραήλ -, είναι αντιμέτωπες ξανά με νέα έξαρση κρουσμάτων.
Τα μηνύματα εξακολουθούν να είναι δυσοίωνα.
Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας εκτιμά ότι είναι πιθανό να μην υπάρξει ποτέ πανάκεια για τον κορωνοϊό και ότι ο δρόμος προς την κανονικότητα θα είναι μακρύς, ενώ ο ΟΗΕ προειδοποιεί για τον κίνδυνο «καταστροφής μιας γενιάς» εξαιτίας των επιπτώσεων του κορωνοϊού στην εκπαίδευση, αναφέροντας ότι τα σχολεία είναι κλειστά σε τουλάχιστον 160 χώρες, γεγονός που επηρεάζει 1 δισεκατομμύριο μαθητές.
Σε παγκόσμιο επίπεδο, οι νεκροί ξεπέρασαν τους 701.000, τα επιβεβαιωμένα κρούσματα προσεγγίζουν τα 18,6 εκατομμύρια ενώ οι άνθρωποι που νόσησαν και θεραπεύτηκαν, υπολογίζονται σε 11,14 εκατομμύρια.
Κόκκινος συναγερμός έχει σημάνει σε κυβέρνηση και επιστημονική κοινότητα λόγω της έξαρσης που καταγράφουν τα κρούσματα κορωνοϊού στην Ελλάδα με τους ειδικούς να επισημαίνουν πως οι επόμενες 15 ημέρες και έως το Δεκαπενταύγουστο είναι η πλέον κρίσιμη περίοδος, καθώς σε αυτήν θα φανεί αν η κατάσταση με την επιδημία θα τεθεί υπό έλεγχο ή θα ξεφύγει με ότι αυτό μπορεί να συνεπάγεται για τη δημόσια υγεία και οικονομία.
Οι επιστήμονες σε κάθε ευκαιρία επισημαίνουν στους πολίτες την ανάγκη να εξακολουθούν να τηρούν τα μέτρα αυτοπροστασίας, καθώς υπάρχει ορατός κίνδυνος πλέον η κατάσταση να ξεφύγει από κάθε έλεγχο, να αρχίσουν να καταγράφονται καθημερινά εκατοντάδες κρούσματα και άρα περισσότερες διασωληνώσεις και θάνατοι και να βρεθούμε αντιμέτωποι με συνθήκες και εικόνες Ιταλίας.
Υπό αυτά τα δεδομένα, κατά τη σημερινή τηλεδιάσκεψη που πραγματοποιήθηκε για την πορεία του κορωνοϊού ο κ.Μητσοτάκης είπε πως βρισκόμαστε σε μια κρίσιμη καμπή, απέδωσε τη σημαντική αύξηση των κρουσμάτων που παρατηρούνται το τελευταίο διάστημα στην χαλάρωση των πολιτών ως προς την τήρηση των μέτρων, τόνισε ότι δεν δικαιολογείται κανένας εφησυχασμός και ζήτησε να ενεργοποιηθεί το εθνικό μας εμβόλιο, το φιλότιμο και όλοι να τηρήσουν τα μέτρα.
Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται σε 4.855 ενώ από την έναρξη της επιδημίας έχουν καταγραφεί συνολικά 210 θάνατοι..

Ήπιες ανοδικές τάσεις στις ασιατικές αγορές

Ήπια ανοδικά έκλεισαν σήμερα Τετάρτη 5/8 οι περισσότερες αγορές στην Ασία.
Στο μέτωπο των μακροοικονομικών στοιχείων, επιβράδυνση κατέγραψε η δραστηριότητα στον τομέα υπηρεσιών της Κίνας, σύμφωνα με τα στοιχεία του Caixin/Markit.
Ειδικότερα, ο δείκτης PMI υπηρεσιών υποχώρησε στις 54,1 μονάδες τον Ιούλιο, από 58,4 τον προηγούμενο μήνα.
Ειδικότερα, ο δείκτης Nikkei στην Ιαπωνία έκλεισε στο -0,26%, ο δείκτης Shanghai στην Κίνα στο +0,17%, ο δείκτης Hang Seng στο Χονγκ Κονγκ στο +0,62% και ο δείκτης KOSPI στην Ν. Κορέα στο +1,40%

Ανοδικές τάσεις στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια

Άνοδικά κινόυνται σήμερα Τετάρτη 5/8 τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, με επίκεντρο τα εταιρικά αποτελέσματα και τις εξελίξεις που αφορούν τον κορωνοίό.
To ενδιαφέρον στρέφεται και στις διαπραγματεύσεις για το νέο πακέτο στήριξης της αμερικανικής οικονομίας, καθώς Ρεπουμπλικάνοι και Δημοκρατικοί εντείνουν τις προσπάθειες για επίτευξη συμφωνίας έως το τέλος της εβδομάδας.
Οριακή βελτίωση παρουσίασε τον Ιούλιο η οικονομική δραστηριότητα στην ευρωζώνη, με τον σύνθετο δείκτη PMI για τις υπηρεσίες και τον κλάδο της μεταποίησης να κερδίζει περισσότερες από έξι μονάδες φτάνοντας τις 54,9 μονάδες από 48,5 μονάδες τον προηγούμενο μήνα, σύμφωνα με τα τελικά στοιχεία της IHS Markit.
Από την άλλη, στις 167 χιλ. διαμορφώθηκαν οι νέες θέσεις εργασίας στον ιδιωτικό τομέα των ΗΠΑ τον Ιούλιο, σύμφωνα με τα στοιχεία της ADP.
Ο αριθμός είναι πολύ χαμηλότερος των εκτιμήσεων, καθώς οι αναλυτές έκαναν λόγο για 1,9 εκατ. θέσεις εργασίας.
Τον Ιούνιο είχαν δημιουργηθεί 2,369 εκατ. θέσεις εργασίας στον ιδιωτικό τομέα.
Τα στοιχεία αποτελούν προάγγελο των στοιχείων για τις νέες θέσεις στην αγορά εργασίας των ΗΠΑ, εκτός γεωργικού τομέα, τα οποία θα ανακοινωθούν την Παρασκευή.
Ειδικότερα, ο δείκτης Dax στη Γερμανία κινείται στο +0,60%, ο δείκτης CAC στο Παρίσι στο +0,85%, ο MIB στο Μιλάνο στο +0,85%, ο IBEX 35 στην Ισπανία στο +0,35% και ο FTSE 100 στο Λονδίνο +1%..  
Στην Wall Street, ο Dow Jones κινείται στο +1%, ο S&P στο +0,60% και ο Nasdaq στο +0,30% ενώ το ETF GREC κινείται με κέρδη +1,48% (20,60 δολ.)

Απαξίωση στις τράπεζες με χαμηλή συναλλακτική δραστηριότητα

Συνεχίστηκε η απαξίωση στις τραπεζικές μετοχές μετά την χθεσινή αναλαμπή, διαγράφοντας τα αρχικά κέρδη που ξεπέρασαν το +4% ενώ οι συναλλαγές παρέμειναν σε χαμηλά επίπεδα.
Ο κλάδος χρηματιστηριακά προσέγγισε τις τιμές των ΑΜΚ του 2015 που οριοθετούνται ισχυρές αντιστάσεις.
Η Εθνική έκλεισε στα 1,1895 ευρώ, με πτώση -0,04% με όγκο 3,08 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 1,09 δισεκ. ευρώ.
Σημειώνουμε ότι ιστορικό χαμηλό κλείσιμο της Εθνικής σημειώθηκε 11 Φεβρουαρίου του 2016 στα 0,008 ευρώ προ RS ή 0,12 ευρώ μετά reverse split (στις 15 παλαιές 1 νέα) ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό στο 0,0066 προ RS ή 0,099 μετά reverse split
Με το νέο reverse split στις 10 παλαιές 1 νέα στις 3 Σεπτεμβρίου 2018 το ιστορικό χαμηλό κλείσιμο προσαρμόστηκε στα 1,20 ευρώ ενώ το ενδοσυνεδριακό στα 0,99 ευρώ.
Ας σημειωθεί ότι το νέο χαμηλό ιστορικό της Εθνικής πραγματοποιήθηκε στις 17/3/2020 στα 0,8150 ευρώ
Η τιμή της αύξησης κεφαλαίου των 2,5 δισ. ευρώ στα 2,20 ευρώ, σε σχέση με τα 4,29 ευρώ της αύξησης του 2013 ενώ η ΑΜΚ του 2015 υλοποιήθηκε στα 0,02 ευρώ προ RS ή 0,30 ευρώ μετά RS.
Το warrant της Εθνικής που ξεκίνησε με τιμή εκκίνησης 6,823 ευρώ είχε τελευταία τιμή 0,0010 ευρώ και τέθηκε εκτός διαπραγμάτευσης οριστικά.
Η Alpha Βank έκλεισε στα 0,5416 ευρώ, με πτώση -1,38%, με όγκο 6,3 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 836 εκατ. ευρώ.
Σημειώνουμε ότι το ιστορικό χαμηλό κλείσιμο της Alpha Βank είναι στα 1,16 ευρώ ή προ RS στα 0,0232 ευρώ και σημειώθηκε στις 11 Φεβρουαρίου του 2016(στις 50 παλαιές 1 νέα) ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό στο 0,01898 προ RS ή 0,949 μετά reverse split
Ας σημειωθεί ότι το νέο ιστορικό χαμηλό της Alpha Bank πραγματοποιήθηκε ενδοσυνεδριακά στις 14/5/2020 στα 0,4860 ευρώ.
Η τιμή της αύξησης κεφαλαίου του 2013 ήταν 0,44 ευρώ και του 2014 στα 0,65 ευρώ ενώ η τιμή της ΑΜΚ του 2015 ήταν στα 0,04 ευρώ προ reverse split ή 2 ευρώ μετά το reverse split.
Το warrant της Alpha Βank που ξεκίνησε με πρώτη τιμή εκκίνησης τα 1,45 ευρώ βρέθηκε στα 0,0010 ευρώ όπου και σταμάτησε πλέον να διαπραγματεύεται.
Η Πειραιώς έκλεισε στα 1,25 ευρώ, με άνοδο +0,40% με όγκο 873 χιλ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 546 εκατ. ευρώ.
Σημειώνουμε ότι ιστορικό χαμηλό της Πειραιώς σημειώθηκε 11 Φεβρουαρίου του 2016 στα 0,0008 ευρώ προ RS ή 0,081 ευρώ μετά reverse split ( στις 100 παλαιές 1 νέα) ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό ήταν 0,00067 προ RS ή 0,067 ευρώ μετά RS.
Με το νέο reverse split στις 20 παλαιές 1 νέα δωρεάν τον Ιούλιο 2017 το ιστορικό χαμηλό κλείσιμο προσαρμόστηκε στα 1,62 ευρώ ενώ το ενδοσυνεδριακό στα 1,34 ευρώ.
Ας σημειωθεί ότι το νέο ιστορικό χαμηλό κλείσιμο της Πειραιώς πραγματοποιήθηκε στις 01/02/2019 στα 0,57 ευρώ και με ενδοσυνεδριακό χαμηλό στα 0,5520 ευρώ.
Η τιμή της αύξησης κεφαλαίου του 2013 ήταν 1,71 ευρώ και του 2014 στα 1,70 ευρώ και η ΑΜΚ του 2015 στα 0,003 ευρώ προ reverse split ή 0,30 ευρώ μετά RS.
Το warrant της Πειραιώς που είχε αρχική τιμή εκκίνησης όταν πρωτοξεκίνησε τα 0,8990 ευρώ σταμάτησε να διαπραγματεύεται και είχε τελευταία τιμή στα 0,0010 ευρώ.
Η Eurobank έκλεισε στα 0,3748 ευρώ, με άνοδο +0,75% με όγκο 7,8 εκατ. τεμάχια  και κεφαλαιοποίηση 1,39 δισ. ευρώ.
Το ιστορικό ενδοσυνεδριακό χαμηλό στην Eurobank σημειώθηκε στις 11 Φεβρουαρίου του 2016 στα 0,002410 ευρώ προ RS ή 0,2410 ευρώ μετά RS (στις 100 παλαιές 1 νέα)
Η μετοχή της Τράπεζας Κύπρου βρίσκεται στα 0,5110 ευρώ, με άνοδο +0,39% και με κεφαλαιοποίηση 228 εκατ. ευρώ.
Από τις 10 Ιανουαρίου του 2017 η μετοχή της Κύπρου έχει διαγραφεί από το ελληνικό χρηματιστήριο και διαπραγματεύεται σε Κύπρο και Λονδίνο
Η Attica Bank έκλεισε στα 0,1870 ευρώ, με πτώση -1,58% και όγκο 218 χιλ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 86 εκατ. ευρώ.
Το ιστορικό χαμηλό της Attica Βank είναι στα 0,02480 ευρώ μετά το RS και προ reverse split 0,001255 ευρώ και σημειώθηκε στις 21 Δεκεμβρίου του 2017.
Η μετοχή της Τράπεζας της Ελλάδος έκλεισε στα 13,00 ευρώ, με πτώση -1,07% και κεφαλαιοποίηση 258 εκατ. ευρώ.

Κέρδη στις μη τραπεζικές μετοχές του FTSE 25 με χαμηλές συναλλαγές - Στο επίκεντρο η Coca Cola +5,67%

Με κέρδη έκλεισε η πλειονότητα των μη τραπεζικών μετοχών του FTSE 25 με χαμηλή συναλλακτική δραστηριότητα.
Την μεγαλύτερη άνοδο κατέγραψαν Coca Cola, Sarantis, Aegean, Τέρνα Ενεργειακή, ΕΛΠΕ.....
Στον αντίποδα, πτωτικά έκλεισαν Ελλάκτωρας, Jumbo και ΕΧΑΕ.
H Coca Cola έκλεισε στα 23,84 ευρώ με άνοδο +5,67% και κεφαλαιοποίηση στα 8,83 δισ. ευρώ και βρίσκεται στην πρώτη θέση των κεφαλαιοποιήσεων στο ελληνικό χρηματιστήριο.
Ο ΟΤΕ έκλεισε στα 12,65 ευρώ, με άνοδο +1,20% και αποτίμηση 5,95 δισ. ευρώ και βρίσκεται στην 2η θέση των κεφαλαιοποιήσεων.
Η ΔΕΗ έκλεισε στα 3,90 ευρώ, αμετάβλητη και αποτίμηση 905 εκατ. ευρώ
Ο ΑΔΜΗΕ έκλεισε στα 2,28 ευρώ, με άνοδο +1,79% και κεφαλαιοποίηση 529 εκατ. ευρώ.
Ο ΟΠΑΠ έκλεισε στα 8,02 ευρώ με άνοδο +1,01% και αποτίμηση 2,68 δισ. ευρώ.
Ο Titan Cement International έκλεισε στα 11,42 ευρώ, με άνοδο +1,42% και κεφαλαιοποίηση 942 εκατ. ευρώ.
Η μετοχή των ΕΛΠΕ έκλεισε στα 5,45 ευρώ, με άνοδο +2,83% και κεφαλαιοποίηση 1,67 δισ. ευρώ.
Η Motor Oil έκλεισε στα 11,42 ευρώ, με άνοδο +1,96% και κεφαλαιοποίηση 1,27 δισ. ευρώ.
Ο Μυτιληναίος έκλεισε στα 8,08 ευρώ με άνοδο +1,57% και κεφαλαιοποίηση 1,15 δισεκ. ευρώ.
Η Jumbo έκλεισε στα 16,10 ευρώ με πτώση -1,83% και κεφαλαιοποίηση 2,19 δισ. ευρώ.
Η μετοχή της ΕΥΔΑΠ έκλεισε στα 6,75 ευρώ, με άνοδο +2,27% και κεφαλαιοποίηση 719 εκατ. ευρώ.
Η μετοχή του Fourlis έκλεισε στα 3,98 ευρώ, με άνοδο +1,66% και κεφαλαιοποίηση 207 εκατ. ευρώ.
Η MIG (που είναι εκτός FTSE 25) έκλεισε στα 0,0546 ευρώ, με πτώση -1,09% και κεφαλαιοποίηση 51 εκατ. ευρώ.

Νέα βελτίωση στα ελληνικά ομόλογα η ΕΚΤ έχει αγοράσει 10,6 δισεκ. ελληνικών τίτλων – Το 10ετές ομόλογο 1,03%

Ανοδικές τάσεις, λόγω αγορών καταγράφονται  σήμερα 5 Αυγούστου 2020 στα ελληνικά ομόλογα ενώ ανάλογο κλίμα επικρατεί και στα Ιταλικά ομόλογα απόρροια κυρίως των συνεχιζόμενων επιλεκτικών αγορών από την ΕΚΤ.
Μέχρι τώρα η ΕΚΤ έχει αγοράσει 10,6 δισεκ. ελληνικά ομόλογα ενώ δυνητικά μπορεί να αγοράσει έως 20-21 δισεκ..
Τα ελληνικά και Ιταλικά ομόλογα έχουν σημειώσει την μεγαλύτερη κίνηση με το μεταξύ τους spread να παραμένει στις 8 μονάδες βάσης.
Το νέο 10ετές ελληνικό ομόλογο διαπραγματεύεται σήμερα στο 1,03% ενώ το Ιταλικό 10ετές ομόλογο βρίσκεται στο 0,95%.
Να σημειωθεί ότι το ελληνικό 10ετές 1,03% με το αμερικανικό 10ετές 0,53% - το ιστορικό χαμηλό 0,3180% στις 9 Μαρτίου 2020 - εμφανίζουν απόκλιση απόρροια των επιθετικών μειώσεων επιτοκίων από την FED στο 0%, όμως όλα αυτά είναι αποδείξεις πανικού.  
Το spread Ελλάδος – Ιταλίας βρίσκεται στις 8 μονάδες βάσης.
Έναντι της Πορτογαλίας το spread με την Ελλάδα διαμορφώνεται στις 72 μονάδες βάσης…

Η τρέχουσα εικόνα της ελληνικής αγοράς ομολόγων

Το παλαιό 5ετές ομόλογο λήξης 1 Αυγούστου 2022 έχει μέση τιμή 108,49 μονάδες βάσης και μέση απόδοση 0,09% με απόδοση αγοράς 0,11% και απόδοση πώλησης 0,07%.
Θυμίζουμε ότι το παλαιό 5ετές ομόλογο εκδόθηκε στο 4,625%.
Το 6ετές ομόλογο λήξης 30/1/2023 έχει μέση τιμή 108,25 μονάδες βάσης και απόδοση 0,17%.
Το νέο 5ετές ομόλογο λήξης 2/4/2024 έχει μέση τιμή 111,71 μονάδες βάσης και απόδοση 0,23% είχε εκδοθεί στο 3,60%.
Το ιστορικό χαμηλό σημειώθηκε στις 5 Αυγούστου 2020 στο 0,23%.
Το 7ετές ομόλογο λήξης 15/2/2025 έχει μέση τιμή 113,28 μονάδες βάσης και απόδοση 0,41% με το ιστορικό χαμηλό 0,36% στις 14 Φεβρουαρίου 2020.
Το 7ετές ομόλογο λήξης 23 Ιουλίου του 2026 έχει μέση τιμή 107,63 μονάδες βάσης και απόδοση 0,57%.
Είχε εκδοθεί στο 1,90%.
To νέο 7ετές λήξης 22 Απριλίου 2027 έχει μέση τιμή 108,10 μονάδες βάσης και απόδοση 0,76%.
Είχε εκδοθεί στο 2,013%.  
Το πρώην 10ετές ομόλογο λήξης 30/1/2028 έχει μέση τιμή 121,03 μονάδες βάσης και απόδοση 0,84% με απόδοση αγοράς 0,85% και απόδοση πώλησης 0,82%.
To πρώην 10ετές λήξης 12/3/2029 έχει μέση τιμή 124,32 μονάδες βάσης και απόδοση 0,92% με απόδοση αγοράς 0,93% και απόδοση πώλησης 0,91%.
Να σημειωθεί εκδόθηκε στις 5 Μαρτίου 2019 στο 3,90% και επανεκδόθηκε 9 Οκτωβρίου με επιτόκιο 1,5%.
Το ιστορικό χαμηλό σημειώθηκε στις 13 Φεβρουαρίου 2020 στο 0,90%
Το νέο 10ετές λήξης 18 Ιουνίου του 2030 έχει μέση τιμή 104,36 και μέση απόδοση 1,03% με απόδοση αγοράς 1,04% και απόδοση πώλησης 1,02%
Το 15ετές ομόλογο λήξης 30/1/2033 έχει μέση τιμή 131,82 μονάδες βάσης και απόδοση 1,15%
To νέο 15ετές λήξης 4/2/2035 έχει μέση τιμή 109,25 μονάδες βάσης και 1,18% απόδοση ενώ εκδόθηκε στο 1,91%.
Το 20ετές ομόλογο λήξης 30/1/2037 έχει μέση τιμή 138,98 μονάδες βάσης και απόδοση 1,35%
Το 25ετές ομόλογο λήξης 30/1/2042 έχει μέση τιμή 150 μονάδες βάσης και απόδοση 1,47%
Το ιστορικό χαμηλό 1,44% σημειώθηκε στις 7 Ιουλίου 2020…
Το spread η διαφορά απόδοσης μεταξύ ελληνικών 10 ετών και γερμανικών ομολόγων διαμορφώνεται στις 156 μονάδες βάσης από 156 μονάδες βάσης.
Το ελληνικό CDS στο 5ετές που αποτελεί και το benchmark, σήμερα διαμορφώνεται στις 155 μονάδες βάσης.
Ως μέτρο σύγκρισης αναφέρεται ότι το CDS της Αργεντινής βρίσκεται στις 6.692 μονάδες βάσης.
Θυμίζουμε ότι τα επίπεδα ρεκόρ μετά το PSI+ στην Ελλάδα σημειώθηκαν στις 8 Ιουλίου του 2015 στις 8700 μ.β.
Το CDS δουλεύει ως εξής….
Για κάθε 10 εκατ δολάρια έκθεση σε ελληνικό χρέος, ένας επενδυτής που θέλει να αντισταθμίσει τον κίνδυνο χώρας αγοράζει ένα παράγωγο το CDS και πληρώνει π.χ. για την Ελλάδα σήμερα απόδοση 1,55% ή 155 χιλ. δολάρια ασφάλιστρο ανά 10 εκατ δολ. επενδυτική θέση στο ελληνικό χρέος.

Οριακή βελτίωση στα ομόλογα της ευρωζώνης και ειδικά στα ιταλικά ομόλογα

Οριακή βελτίωση καταγράφεται σήμερα στις τιμές των Ιταλικών ομολόγων όπως και στις υπόλοιπες αγορές, λόγω των συνεχιζόμενων αγορών από την ΕΚΤ.
Το Ιταλικό 10ετές είχε φθάσει σε υψηλό 2,98% στις 18 Μαρτίου 2020 για να διαμορφωθεί σήμερα 5 Αυγούστου 2020 στο 0,95%.  
Το 10ετές γερμανικό ομόλογο βρίσκεται σήμερα 5/8/2020 στο -0,53% με υψηλό 0,78% στις 13/2/2018.
Θυμίζουμε ότι το υψηλό ετών 1,02% σημειώθηκε στις 10 Ιουνίου του 2015 ενώ το ιστορικό χαμηλό σημειώθηκε στις 10 Μαρτίου 2020 στο -0,90%.
Οι αποδόσεις των ευρωπαϊκών ομολόγων διαμορφώνονται ως εξής….
Η Ιρλανδική 10ετία λήξης 2028 εμφανίζει απόδοση στο -0,15% με το ιστορικό χαμηλό -0,24% σημειώθηκε στις 4 Μαρτίου 2020.
Το 10ετές Πορτογαλικό ομόλογο λήξης Οκτωβρίου 2028 έχει απόδοση 0,31% με το ιστορικό χαμηλό στο 0,06% που  σημειώθηκε στις 16 Αυγούστου 2019.
Το ισπανικό 10ετές έχει απόδοση 0,29% με το ιστορικό χαμηλό στο 0,02% που σημειώθηκε στις 16 Αυγούστου 2019.
Στην Ιταλία το 10ετές ομόλογο λήξης 1η Αυγούστου του 2029 έχει απόδοση 0,95% και με ιστορικό χαμηλό 0,75% στις 12 Σεπτεμβρίου του 2019….
Αξίζει να αναφερθεί ότι η Κύπρος έκδωσε 10ετές ομόλογο με επιτόκιο 2,40% και η τρέχουσα απόδοση του είναι 0,85%
Το ιστορικό χαμηλό σημειώθηκε στις 20 Αυγούστου 2019 στο 0,3260%.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης