Τελευταία Νέα
Χρηματιστήριο

Μια καταπράσινη ευφορία… ωθεί τα χρηματιστήρια, ήδη η Wall είναι σε ιστορικά υψηλά – Νηνεμία πριν την καταιγίδα ή θα δούμε νέα άνοδο 10%

Μια καταπράσινη ευφορία… ωθεί τα χρηματιστήρια, ήδη η Wall είναι σε ιστορικά υψηλά – Νηνεμία πριν την καταιγίδα ή θα δούμε νέα άνοδο 10%
Και ενώ η Wall σημειώνει ρεκόρ, το ελληνικό χρηματιστήριο παραμένει εγκλωβισμένο στις 637-640 μονάδες, έχει παγιδευτεί σε ένα εύρος μεταξύ 600 και 660 μονάδων
Μια καταπράσινη ευφορία (το πράσινο στις αγορές συμβολίζει την άνοδο και το κόκκινο την πτώση) κατακλύζει τις αγορές ωθώντας τα χρηματιστήρια ειδικά στην Wall σε ιστορικά υψηλά ή μηδενίζοντας τις απώλειες του κορωνοιού και της επακόλουθης ύφεσης.
Ήδη ο τεχνολογικός δείκτης Nasdaq καταγράφει νέα ιστορικά υψηλά ενώ ο δείκτης βαρόμετρο S&P 500 βρίσκεται οριακά χαμηλότερα μόλις 2% από τα ιστορικά του υψηλά.
Στις 9 Φεβρουαρίου 2020 ο δείκτης S&P 500 έφθασε στις 3.393 μονάδες που ήταν ιστορικό υψηλό όλων των εποχών, εν συνεχεία κατρακύλησε στις 2.191 μονάδες για να βρεθεί στις 5 Αυγούστου 2020 στις 3.325 μονάδες… μόλις 2% χαμηλότερα από τα ιστορικά υψηλά.
Που αποδίδεται αυτή η ευφορία κόντρα στην ύφεση και στα προβλήματα της παγκόσμιας οικονομίας;
Πρωτίστως γιατί οι επενδυτές της Wall βλέπουν συμφωνία για το νέο πακέτο δημοσιονομικής στήριξης στις ΗΠΑ.  
Ο επικεφαλής της πλειοψηφίας της Γερουσίας Mitch McConnell δήλωσε ότι «ήταν διατεθειμένος να στηρίξει» τα ομοσπονδιακά επιδόματα ανεργίας που επανέρχονται σε στο επίπεδο των 600 δολαρίων την εβδομάδα.
Το νομοσχέδιο θα μπορούσε επίσης να περιλαμβάνει περαιτέρω βοήθεια στις αεροπορικές εταιρείες μετά από 16 γερουσιαστές από τους Ρεπουμπλικάνους που ζήτησαν ομοσπονδιακή ενίσχυση 25 δισεκατομμυρίων δολαρίων για την αεροπορική βιομηχανία ωθώντας σε άνοδο τις μετοχές.
Το επενδυτικό ενδιαφέρον ενισχύθηκε επίσης από θετικά νέα στο μέτωπο του εμβολίου.
Η Johnson & Johnson ανακοίνωσε συμφωνία για την ανάπτυξη 100 εκατομμυρίων δόσεων του δυνητικού εμβολίου Covid-19 για τις ΗΠΑ κόστους 1 δισεκατομμυρίου δολαρίων.
Η NVAX αποκάλυψε επίσης θετικά νέα για το πειραματικό της εμβόλιο

Η ηρεμία πριν την καταιγίδα

Ένα άλλο ρεκόρ κατεγράφη στον δείκτη MOVE της Bank of America (θεωρείται ο δείκτης VIX της αγοράς ομολόγων των ΗΠΑ «Treasury Market» VIX), που υποχώρησε στις 40,66 μονάδες την περασμένη εβδομάδα, έκτοτε αυξήθηκε στο 44,11 μονάδες στις αρχές Αυγούστου.
Με το 5ετές ομόλογο να σημειώνει χαμηλό η ζήτηση για κρατικά ομόλογα έχει αυξηθεί καθώς η οικονομική ανάκαμψη των ΗΠΑ επιβραδύνεται.
Οι επενδυτές το καταλαβαίνουν, ότι υπάρχουν σημαντικοί κίνδυνοι για τις οικονομικές προοπτικές μεσοπρόθεσμα.
Η DoubleLine Capital επισήμανε αφού βρισκόταν σε υψηλό δέκα ετών πριν από λίγες εβδομάδες, ο δείκτης MOVE (ένας δείκτης της αναμενόμενης μελλοντικής μεταβλητότητας των μακροπρόθεσμων επιτοκίων των ΗΠΑ) βρίσκεται τώρα σε χαμηλό δέκα ετών.
Μια κίνηση σε χαμηλότερα επίπεδα στο MOVE υποδηλώνει ότι οι επενδυτές στη μεγαλύτερη αγορά ομολόγων στον κόσμο δεν πληρώνουν για προστασία έναντι των μεταβολών των τιμών και δεν ενδιαφέρονται να πληρώσουν για τον κίνδυνο.
Ο εφησυχασμός είναι απόρροια της συνεχούς παρέμβασης της  Ομοσπονδιακής Τράπεζας για να σώσει την οικονομία των ΗΠΑ από το θάνατο μετά την ύφεση που προκαλείται από τον ιό. Ωστόσο, η τρέχουσα πτώση των αποδόσεων δεν είναι βιώσιμη.
Η Medley Global Advisors, υποστηρίζει ότι ιστορικά όταν οι πραγματικές αποδόσεις φτάσουν σε ένα νέο κατώτατο σημείο, ξεκινούν οι πωλήσεις και οι αποδόσεις αυξάνονται».
Οι αποδόσεις προσαρμοσμένες στον πληθωρισμό έχουν τη δυνατότητα να υποχωρήσουν περαιτέρω ακόμη και να γίνουν αρνητικές καθώς η αγορά προσαρμόζει τις προσδοκίες της για οικονομική επιβράδυνση των ΗΠΑ ανέφερε η Medley Global Advisors.
Ο αποπληθωρισμός παραμένει ο πιο αξιόπιστος κίνδυνος, όχι ο πληθωρισμός», υποδηλώνοντας ότι το 10ετές αμερικανικό ομόλογο μπορεί να φθάσει στο 0%.
Εάν η μεταβλητότητα του δημοσίου επιστρέψει, καθώς οι αποδόσεις του Δημοσίου αναμένεται να κινηθούν χαμηλότερα, αυτό θα μπορούσε να οδηγήσει σε αύξηση της μεταβλητότητας στις μετοχές.

Τι συμβαίνει ειδικά στην Wall;

Με ώθηση από τις εταιρίες νέας τεχνολογίας Apple, Amazon, Google, τα προγράμματα δημοσιονομικών κινήτρων και τις αναφορές για τα εμβόλια και προφανώς τις συνεχείς παρεμβάσεις της FED η Wall Street βρίσκεται σε ιστορικά υψηλά ή μηδένισε τις ζημίες που επέφερε ο κορωνοιός και η ύφεση.
Το ερώτημα είναι νηνεμία πριν την καταιγίδα η φούσκα που δημιουργείται ξανά ή οι επενδυτές θα συνεχίσουν ανοδικά ποντάροντας σε νέα άνοδο +10%;
Εάν δει κανείς ποιοι στηρίζουν την Wall Street θα εντυπωσιαστεί.
Ορισμένοι ισχυροί πλούσιοι και πολλοί μικροεπενδυτές εισρέουν με νέους κωδικούς επενδύοντας κεφάλαια στην Wall Street.
Οι επαναγορές ιδίων μετοχών και τα μερίσματα έχουν μετριαστεί αισθητά, ωστόσο εταιρίες όπως η Apple συνεχίζει τις επιλεκτικές αγορές ιδίων μετοχών.
Η Κεντρική Τράπεζα της Ελβετίας επίσης συνεχίζει τις αγορές και κατέχει σχεδόν 180 δισεκ δολάρια αξίας μετοχών στην Wall Street.
Ο Buffet επίσης αγοράζει, ήδη ελέγχει το 11,8% της Bank of America Merrill Lynch.
Έχει δημιουργηθεί ένα πλέγμα πολύ πλουσίων και μικροεπενδυτών δηλαδή στα δύο άκρα που αγοράζουν μετοχές και συντηρούν την Wall καθώς όλοι πιστεύουν ότι τα κίνητρα της FED και τα δημοσιονομικά κίνητρα θα δώσουν νέα ώθησης την αμερικανική οικονομία.
Επίσης τα εταιρικά αποτελέσματα π.χ. οι εταιρίες νέας τεχνολογίας σημείωσαν βελτίωση παρά την ύφεση συντηρεί την ευφορία στην Wall Street.
Όλο και περισσότεροι όμως ανησυχούν.
Βέβαια οι εκτιμήσεις για διόρθωση στην Wall αρχές Αυγούστου επειδή θα ανακοινώνονταν τα στοιχεία για το ΑΕΠ του β΄ τριμήνου 2020… διαψεύστηκαν.
Η Wall όχι μόνο δεν διόρθωσε κάλυψε όλες τις ζημίες του 2020, ωσάν να μην υπάρχει κορωνοιός ή οικονομική ύφεση ή σοκ στην οικονομία.
Και ενώ η Wall σημειώνει ρεκόρ, το ελληνικό χρηματιστήριο παραμένει εγκλωβισμένο στις 637-640 μονάδες, έχει παγιδευτεί σε ένα εύρος μεταξύ 600 και 660 μονάδων.
Οι 640 μονάδες απέχουν -33% από τα υψηλά του 2020 και αυτό έρχεται να αποδείξει ότι η ελληνική οικονομία και το ελληνικό χρηματιστήριο θεωρούνται υψηλού ρίσκου, μη επενδύσιμες αγορές.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης