Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Οι προσφορές για το Galaxy της Alpha 9/10 - Favori η Pimco... outsider η Davidson Kempner – Που να εστιάσουμε στην Εθνική και το μυστικό της Πειραιώς

Οι προσφορές για το Galaxy της Alpha 9/10 - Favori η Pimco... outsider η Davidson Kempner – Που να εστιάσουμε στην Εθνική και το μυστικό της Πειραιώς
Τι να προσέξουμε στα αποτελέσματα α΄ 6μήνου 2020 της Εθνικής τράπεζας... και το μυστικό της Πειραιώς
Η Alpha bank επιταχύνει την διαδικασία τιτλοποίησης 7,67 δισεκ. προβληματικών ανοιγμάτων NPEs καθώς εντάχθηκε στο σχέδιο Ηρακλής όπως ανέφερε έγκαιρα το bankingnews.
Ωστόσο ο αρχικός σχεδιασμός ήταν για 12 δισεκ. NPEs, μειώθηκαν στα 10,6 δισεκ. και τελικά κατέληξε η τράπεζα σε 7,67 δισεκ. ευρώ προβληματικά ανοίγματα.  
Η τιτλοποίηση Galaxy 2 ύψους 5,75 δισ. ευρώ προβληματικών δανείων και την Oriοn, ύψους 1,92 δισ. ευρώ προβληματικών δανείων.
Τα κύρια ομόλογα  που θα εκδοθούν για τις τιτλοποιήσεις θα είναι ύψους 3,04 δισ. ευρώ, εκ των οποίων τα 2,412 δισεκ. ευρώ  αφορούν το πρόγραμμα Galaxy και τα υπόλοιπα 898 εκατ. ευρώ αφορούν το Orion.
Να σημειωθεί ότι το σχέδιο Ηρακλής εγγυάται μόνο τα κύρια ομόλογα senior bonds και όχι τα mezzannine ή junior ομόλογα.
Η άμεση κατάθεση της αίτησης από την Alpha Bank καταδεικνύει την ταχύτητα με την οποία κινήθηκε η τράπεζα ως προς την εξυγίανση του χαρτοφυλακίου της.

Στις 9 Οκτωβρίου οι δεσμευτικές προσφορές

Στις 9 Οκτωβρίου 2020 θα υποβληθούν οι δεσμευτικές προσφορές για τις δύο τιτλοποιήσεις της Alpha bank ύψους 7,67 δισεκ. ευρώ.
Οι πραγματικοί ενδιαφερόμενοι είναι τέσσερις.
1)Πραγματικός ενδιαφερόμενος είναι η Pimco που συμμετέχει στην διαδικασία και κατέθεσε μη δεσμευτική προσφορά πέριξ των 330 εκατ.
H Pimco είναι το favori.
2)Πραγματικός ενδιαφερόμενος είναι η Cerverd Credit Management η δεύτερη μεγαλύτερη εταιρία διαχείρισης προβληματικών δανείων στην Ιταλία, ωστόσο ήταν να πουληθεί στην Intrum αλλά το deal δεν προχώρησε λόγω κορωνοιού.
3)Πραγματικός ενδιαφερόμενος είναι η Credito Fondiario o τρίτος μεγαλύτερος διαχειριστής NPLs στην Ιταλία απόρροια συνεργασίας της Tages Group με την Elliot.
4)Ο τέταρτος ενδιαφερόμενος είναι το αμερικανικό fund Davidson Kempner το οποίο πολύ έγκαιρα έχει προαναγγείλει το bankingnews.  
Το Davidson Kempner είναι outsider.

ΔΕΝ είναι ενδιαφερόμενοι


-Cerberus αμερικανικό fund με κακή φήμη συνέπειας, δεν συμμετέχει στην τιτλοποίηση της Alpha bank
- Centrerbridge πρώην συνεργάτης της Alpha bank δεν συμμετέχει στην τιτλοποίηση της Alpha bank, πούλησε την Cepal, δεν θα μπορούσε να έχει οποιαδήποτε εμπλοκή.
-Lonestar αμερικανικό fund δεν συμμετέχει στην τιτλοποίηση της Alpha bank
- Fortress έδειξε ενδιαφέρον και μάλιστα αρχικά είχε εμφανιστεί ως σχήμα με την Bain Capital, είχαν σχεδιάσει και το επόμενο βήμα την απορρόφηση της Cepal με την dovalue.
Τελικώς δεν συμμετείχε στην διαδικασία.
-Bain Capital συμμετείχε στην διαδικασία τιτλοποίησης της Alpha bank αλλά τελικώς αποχώρησε.
-Apollo δεν συμμετέχει στην διαδικασία τιτλοποίησης της Alpha bank.
Άρα μέχρι τώρα 6 μεγάλα funds δεν έχουν καμία σχέση με την Alpha bank και την τιτλοποίηση της, δεν αποτελούν την ομάδα των τελικών 4 ενδιαφερομένων.

Τι σημαίνουν όλα αυτά για την Alpha bank;

Η Alpha bank για τις δύο τιτλοποιήσεις θα δαπανήσει περίπου 1,7 δισεκ. κεφάλαια θα διαθέτει δηλαδή 6,6 δισεκ. κεφάλαια μετά τις δύο τιτλοποιήσεις.
Η τράπεζα διαθέτει κεφαλαιακό μαξιλάρι 2,9 δισεκ. και θα μείνει με 1,2 δισεκ.
Το DTC η αναβαλλόμενη φορολογική απαίτηση διαμορφώνεται στα 3,1 δισεκ. ευρώ και ήταν και παραμένει η χαμηλότερη μεταξύ των τραπεζών.
Η Alpha bank μετά τις δύο τιτλοποιήσεις θα διαθέτει περίπου 13 δισεκ. προβληματικά ανοίγματα.

Τι πρέπει να προσέξουμε στα αποτελέσματα α΄ 6μήνου της Εθνικής τράπεζας;

Με αφορμή τα μόλις 17 εκατ προβλέψεις για προβληματικά δάνεια λόγω κορωνοιού της Πειραιώς, η Εθνική τράπεζα που ανακοινώνει αποτελέσματα α΄ 6μήνου 2020 στις 6 Αυγούστου θα πρέπει να προσέξουμε την πολιτική προβλέψεων της..
Να σημειωθεί ότι η Εθνική στο α΄ τρίμηνο του 2020 είχε κέρδη 304 εκατ λόγω trading 775 εκατ ευρώ ενώ από τις προβλέψεις για προβληματικά δάνεια 486 εκατ τα 416 εκατ αφορούσαν τον covid 19.
Η Πειραιώς μείωσε εντυπωσιακά τις προβλέψεις για τον κορωνοιό και θα έχει αξία να δούμε την στρατηγική της Εθνικής τράπεζας.
Για την ιστορία πάντως η Bank of Ireland αύξησε τις προβλέψεις στα 4,6 δισεκ. για προβληματικά δάνεια.
Οι Ισπανικές τράπεζες διενήργησαν προβλέψεις 11 δισεκ. ευρώ για προβληματικά δάνεια.
Οι Βρετανικές τράπεζες θα διενεργήσουν 34 δισεκ. προβλέψεις για προβληματικά δάνεια, είχαν και 77 δισεκ. έκτακτα από trading.
Η Ιταλική Intesa San Paolo έχει διενεργήσει 1,8 δισεκ. προβλέψεις για προβληματικά δάνεια λόγω covid 19

Το μυστικό της Πειραιώς…

Η Πειραιώς σημείωσε κέρδη στο β΄ τρίμηνο βελτίωσε και τα κεφάλαια της.
Το bankingnews έχει αναλύσει διεξοδικά τα αποτελέσματα α΄ 6μήνου της Πειραιώς εστιάζοντας στην μεγάλη μείωση των προβλέψεων για προβληματικά δάνεια λόγω του κορωνοιού… μόλις 17 εκατ στο β΄ τρίμηνο.
Παρ΄ όλα αυτά έστω και με κάποιες ωραιοποιήσεις η Πειραιώς εμφάνισε καλύτερη εικόνα.
Ποιος ήταν όμως ο βασικός στόχος;
Ένας και μοναδικός, η καλύτερη εικόνα στις επιδόσεις της Πειραιώς έχει ένα στόχο να πείσει και αποδείξει στον SSM τον Μόνιμο Εποπτικό Μηχανισμό των Τραπεζών ότι βελτιώνεται άρα μπορεί να πληρώσει τα 167 εκατ τόκους του Cocos του μετατρέψιμου ομολόγου σε μετοχές ύψους 2,04 δισεκ. ευρώ.
Οι τόκοι 167 εκατ θα πληρωθούν μέσα στην πρώτη εβδομάδα του Δεκεμβρίου 2020.
Πάντως από ότι έχουμε επιβεβαιώσει η Πειραιώς θα πληρώσει κανονικά τους τόκους του Cocos τον Δεκέμβριο του 2020.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης