Τελευταία Νέα
Speculator

Πως η Ελλάδα έχει ευκαιρία να αναστήσει την εγχώρια κατασκευή τυφεκίων και πιστολιών

tags :
Πως η Ελλάδα έχει ευκαιρία να αναστήσει την εγχώρια κατασκευή τυφεκίων και πιστολιών
Με μια τέτοια επένδυση της SIG SAUER, η Ελλάδα θα διέθετε την μοναδική θυγατρική εταιρεία της SIG SAUER στην Ευρώπη
Στα πλαίσια της “αξιολόγησης” τυφεκίων και πιστολιών από τον Ελληνικό Στρατό η αμερικανική (πλέον) SIG SAUER INC είναι η επόμενη στην διαδικασία, μετά την ισραηλινή IWI.
Η SIG SAUER ιδρύθηκε ως γερμανοελβετική κοινοπραξία το 1976 και επί πέντε σχεδόν δεκαετίες κατασκεύασε όπλα που χαίρουν εκτίμησης από κορυφαίες στρατιωτικές μονάδες.
Θα επισημάνουμε ότι τα πιστόλια Ρ226 και Ρ228 ήταν και παραμένουν τα αγαπημένα μεταξύ άλλων της SAS, των SEAL και του FBI Hostage Rescue Team ενώ τα τυφέκια σειράς 550 θεωρούνται από τα ποιοτικότερα όπλα εφόδου.
Στον ίδιο όμιλο ανήκει η ελβετική Swiss Arms και οι γερμανικές Mauser και Blaser.
Σήμερα η Sig Sauer Αμερικής είναι μια εταιρεία τζίρου 300.000.000 δολαρίων και με ανοδική τάση, η οποία βρίσκεται στην αιχμή της τεχνολογίας.
Εκπληρώνει το συμβόλαιο των αμερικανικών ενόπλων δυνάμεων για το πιστόλι Μ17/Μ18 MHS (αξίας 500.000.000 USD), και είναι ένας από τους τρεις υποψήφιους για το μελλοντικό πρόγραμμα 6.8 NGSW-R, που θα αντικαταστήσει -αρχής γενομένης από το 2025 τα Μ4 και Μ249.
Παράλληλα εκπληρώνει αντίστοιχα συμβόλαια για σιγασμένα τυφέκια ειδικών δυνάμεων για τις ΗΠΑ, την Ολλανδία, το Η.Β, την Ινδία, κ.α. ύψους εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ,
Η ευνοϊκή για την Ελλάδα συγκυρία - αν έχουμε την οξυδέρκεια να την εκμεταλλευτούμε  - είναι ότι η SIG SAUER, μόλις προ δύο μηνών έμεινε “άστεγη”.
Η εταιρεία πιεζόμενη από τη γερμανική πολιτική στάση κατά των εξαγωγέων όπλων, την οπλοφοβική νομοθεσία για πολιτικές αγορές στην Ε.Ε. και τα αυξανόμενα κόστη, έκλεισε οριστικά τις γραμμές παραγωγής της στη Γερμανία.
Πλέον δραστηριοποιείται ως αμερικανική και το γεγονός αυτό θα της προκαλέσει προβλήματα στο μέλλον, όσον αφορά την πρόσβαση της σε αγορές.
Οι αμερικανικές κατασκευάστριες οπλισμού υπόκεινται σε χρονοβόρες γραφειοκρατικές εγκρίσεις εξαγωγών, ακόμη και για επουσιώδη ανταλλακτικά και απάρτια, υπό το φόβο των ΗΠΑ ότι τα υλικά θα καταλήξουν σε μη φιλικά καθεστώτα ή ομάδες.
 Σε αυτή την περίσταση, το ελληνικό κράτος θα μπορούσε να προσφέρει μια εναλλακτική: τη δημιουργία μιας “Sig Sauer Hellas” με τη μορφή κοινοπραξίας, η οποία θα γινόταν το κέντρο εξαγωγών, έρευνας και ανάπτυξης και παραγωγής για τον υπόλοιπο πλανήτη - πλην των ΗΠΑ.
Οι προοπτικές μιας τέτοιας επένδυσης της SIG SAUER στην Ελλάδα βρίσκονται πέραν της απλής κατασκευής ενός νέου τυφεκίου και ενός νέου πιστολιού για τον Ελληνικό Στρατό. Να επαναλάβουμε ότι η εταιρεία κερδίζει, σωρηδόν διαγωνισμούς αγοράς φορητού οπλισμού υψηλής τεχνολογίας του και είναι φιναλίστ για τον αντικαταστάτη της σειράς Μ16/Μ4 στον αμερικανικό στρατό.  
Σε περίπτωση που κερδίσει τον διαγωνισμό, για το νέο τυφέκιο και οπλοπολυβόλο NGSW (σε διαμέτρημα 6.8 GP), θα βρεθεί ηγέτης της επόμενης επανάστασης στα φορητά όπλα.
Πρόκειται για κάτι ανάλογο του “μαχητικού F 35” στα φορητά όπλα.
Ένα τοπικό εργοστάσιο που θα εμπλέκεται στην παραγωγή όπλων ανταλλακτικών και απάρτιων αυτής της τεχνολογίας, θα μας έφερνε, απαράμιλλη τεχνογνωσία και την Ελλάδα σε πλεονεκτική θέση για την απόκτηση ενός επαναστατικού τυφεκίου στο προσεχές μέλλον.
Επιπλέον θα έδινε ευκολότερη και φθηνότερη πρόσβαση στο επαναστατικό πολυβόλο MG.338 σε διαμέτρημα 338 ΝΜ, το οποίο με βάρος ενός μεσαίου πολυβόλου (σαν το MAG58) έχει δραστικό βεληνεκές ενός βαριού πολυβόλου Browning Μ2 .50” (ήτοι 1.800 μέτρων!).
Υιοθετήθηκε μόλις πριν λίγους μήνες από την αμερικανική διοίκηση ειδικών επιχειρήσεων USSOCOM και αλλάζει τα δεδομένα της μάχης Πεζικού.
Περιττό να αναφέρουμε το δραματικό πλεονέκτημα που θα αποκτούσε ο Ελληνικός Στρατός απέναντι στους αντιπάλους του.
Αν στην περίπτωση του Masada και του Tavor της IWI είχαμε ένα πρωτότυπο και “ανύπαρκτο” πιστόλι και ένα αδοκίμαστο στην μάχη τυφέκιο, που έχει υιοθετηθεί από τον Ισραηλινό και κάποιους αφρικανικούς και ασιατικούς στρατούς, με τη SIG SAUER θα έχουμε ένα τυφέκιο που κερδίζει συνεχώς έδαφος ανάμεσα στις αμερικανικές και Νατοϊκές ειδικές μονάδες και τις αστυνομίες όλου του κόσμου (μεταξύ των οποίων η Delta Force και οι Special Forces ων ΗΠΑ), και αφετέρου ένα πιστόλι το οποίο πριν λίγο καιρό κατέστη το νέο όπλο χειρός των αμερικανικών ενόπλων δυνάμεων.
Οι ΗΠΑ έχουν δεσμεύσει 500 εκατομμύρια δολάρια στο πρόγραμμα πιστολιού MHS της SIG, και προφανώς αυτό εξασφαλίζει την επέκταση του μεριδίου αγοράς του μεταξύ των φιλοαμερικανικών στρατών για τα επόμενα 20-25 έτη.
Οι πιθανές προτάσεις της SIG SAUER για το νέο τυφέκιο του Ελληνικού Στρατού περιλαμβάνουν το SIG 516 (5,56x45), και το SIG 716 G2 Patrol (7,62x51).
Το SIG 716 θα ικανοποιούσε το Πεζικό.
Στις Ειδικές Δυνάμεις θα μπορούσε να προσθερθεί και το τυφέκιο MCX, το οποίο αλλάζει διαμετρήματα ανάμεσα στο 5,56x45 και το 300 Blackout (7,62x35) μέσα στον ίδιο γεμιστήρα.
Σημαντικό πλεονέκτημα είναι ότι ο άνω κορμός του MCX συνεργάζεται με κάτω κορμό των υπαρχόντων Colt Μ4 και Μ16, που σημαίνει ότι οι Ειδικές Δυνάμεις δεν θα χρειάζονταν να  αγοράσουν ολόκληρο το όπλο αλλά μόνον τον άνω κορμό.
Με ένα τέτοιο όπλο οι Ειδικές Δυνάμεις θα μπορούσαν να χρησιμοποιούν και το νέο διαμέτρημα .300 BLK
Μια συμφωνία για εγχώρια παραγωγή των προϊόντων της SIG SAUER θα έφερνε στην Ελλάδα ένα εργοστάσιο που θα κατασκεύαζε κατ' αρχάς ένα πιστόλι που πιθανότατα θα κυριαρχήσει στο ΝΑΤΟ αλλά και σε πολλές χώρες του κόσμου.
Η ελληνική γραμμή παραγωγής θα συνέφερε στις μεγάλες παραγγελίες όπλων και ανταλλακτικών με ανταγωνιστικές τιμές, χάρις στο φθηνότερο εργατικό κόστος.
Έτσι θα είχε εξασφαλισμένο έργο,από διεθνή συμβόλαια.
Πέραν των πολεμικών όπλων, η SIG SAUER είναι κατασκευάστρια όπλων, για σκοποβολή, κυνήγι και αστυνομική χρήση, οπτικών σκοπευτικών, σιγαστήρων, καθώς και παρελκόμενων.
Αυτό σημαίνει ότι το ελληνικό εργοστάσιο θα είχε πολλαπλές αγορές πέραν της στρατιωτικής.
Με μια τέτοια επένδυση της SIG SAUER, η Ελλάδα θα διέθετε την μοναδική θυγατρική εταιρεία της SIG SAUER στην Ευρώπη.
Αυτό σημαίνει ότι ευρωπαϊκές παραγγελίες όπλων και ανταλλακτικών θα προέρχονταν από το ελληνικό εργοστάσιο, με ότι αυτό συνεπάγεται για την επέκτασή του, τη δημιουργία θέσεων εργασίας αλλά και εσόδων από το ελληνικό Δημόσιο από μια ακμάζουσα εταιρεία που θα αποτελεί εξαγωγικό κόμβο και κέντρο τεχνολογικής ανάπτυξης.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης