Τελευταία Νέα
Χρηματιστήριο

Κόπωση και συναλλακτική απραξία στο ΧΑ -0,46% στις 634 μον. – Τουρκία και κορωνοϊός συντηρούν την αβεβαιότητα, πιέσεις στα ομόλογα

Κόπωση και συναλλακτική απραξία στο ΧΑ -0,46% στις 634 μον. – Τουρκία και κορωνοϊός συντηρούν την αβεβαιότητα, πιέσεις στα ομόλογα
Η κόπωση, οι συναλαγές στο ναδίρ και η συσσώρευση πέριξ των 630-635 μονάδων αποτελεί μια νέα πραγματικότητα για την χρηματιστηριακή αγορά
(upd16) Κόπωση, πτώση, ελάχιστες συναλλαγές μια εικόνα αδιαφορίας καταγράφηκε και σήμερα στο ελληνικό χρηματιστήριο το οποίο έκλεισε στις 634 μονάδες, με την αγορά να παρακολουθεί την τουρκική προκλητικότητα στο Αιγαίο και την έξαρση του κορωνοϊού, ενώ σήμερα συνεδριάζει και το έκτακτο συμβούλιο των υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ για την Τουρκία χωρίς ωστόσο να λάβει κυρώσεις ή άλλα μέτρα.
Στις τράπεζες, σημειώθηκαν ήπιες θετικές τάσεις, πλην της Εθνικής που έκλεισε με πτώση -1,25.
Στον FTSE 25 καταγράφηκαν μεικτές τάσεις με τον ΟΠΑΠ, Λάμδα και Jumbo να κλείνουν με απώλειες έως -4,2% ενώ ο Φουρλής και Motor Oil σημείωσαν ήπια κέρδη.
Ο FTSE 25 το τελευταίο διάστημα βρίσκεται μεταξύ 1.480 και 1.620 μονάδων με τη συσσώρευση να δείχνει πως θα κινηθεί πλαγιοκαθοδικά.
Γι’ αυτό και κρίνεται αναγκαίο ο 25άρης να δει τις 1.660 μονάδες όπου είχε βρεθεί στις αρχές Ιουνίου.
Η ένταση στις ελληνοτουρκικές σχέσεις συνεχίζει να επηρεάζει την επενδυτική ψυχολογία στο εσωτερικό.
Στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος θα βρεθεί η τηλεδιάσκεψη των υπουργών Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με την Ελλάδα να αναμένει την καταδίκη των ενεργειών της Τουρκίας και όχι πιο δραστικά μέτρα, όπως την επιβολή κυρώσεων.
Ωστόσο, δεν αποκλείεται το συμβούλιο των υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ να κάνει αναφορά στην ανάγκη επιβολής τους.
Στόχος των Ευρωπαίων, όπως διεφάνη και από τη διαμεσολαβητική προσπάθεια της Καγκελαρίου Merkel, είναι να αποκλιμακωθεί η ένταση Ελλάδας - Τουρκίας και οι δύο πλευρές να ξεκινήσουν τις διερευνητικές επαφές.
Πάντως ο Γενικός Δείκτης αφού ανέκτησε την πρώτη στήριξη των 630 μονάδων, προσπαθεί να διατηρήσει τα επίπεδα.

Επιδείνωση στα ομόλογα

Επιδείνωση καταγράφηκε στην αγορά ομολόγων με το 10ετές ελληνικό ομόλογο στο 1,12% -  επιτόκιο έκδοσης 1,57% στις 9 Ιουνίου 2020  - και το ιταλικό 10ετές στο 1%  και με το μεταξύ τους spread στις 12 μονάδες βάσης...
Σταθεροποίηση καταγράφεται και στο ελληνικό CDS στα 5 χρόνια, καθώς βρίσκεται στις 152 μονάδες  - με χαμηλό τις 98 μονάδες ή 0,98% που καταγράφηκε στις 14 Φεβρουαρίου 2020 – ενώ το CDS της Αργεντινής βρίσκεται στις 6692 μονάδες βάσης

Η πορεία της ελληνικής χρηματιστηριακής αγοράς στην σημερινή συνεδρίαση

Πτωτικά άρχισε τις συναλλαγές η χρηματιστηριακή αγορά, με τις πιέσεις να διευρύνονται όσο εξελισσόταν η συνεδρίαση.
Από τις 15:00 και μέχρι το τέλος, οι πιέσεις μειώθηκαν, χωρίς όμως ο γενικός δείκτης να καταφέρει να κινηθεί θετικά.
Έτσι, ο Γενικός Δείκτης στο ελληνικό χρηματιστήριο έκλεισε με πτώση -0,46% στις 634 μονάδες έχοντας υψηλό στις 636,45 μονάδες και χαμηλό 630,32 μονάδες.
Ο τζίρος και ο όγκος συναλλαγών σε χαμηλά επίπεδα και είχε επικεντρωθεί στο τραπεζικό κλάδο.   
Αναλυτικότερα, η αξία συναλλαγών διαμορφώθηκε στα 21,6 εκατ. ευρώ, ο όγκος 14,3 εκατ.  τεμάχια εκ των οποίων τα 7 εκατ. στις τράπεζες.

Τα τεχνικά σημεία

Ο Γενικός Δείκτης ανέκτησε την πρώτη στήριξη τις 630 μονάδες, ώστε να απομακρυνθεί από τις 610-620 και οι 600 μονάδες.
Στην πρώτη αντίσταση βρίσκονται οι 650 μονάδες και ακολουθούν οι  660 και οι 680 μονάδες.
Ο Τραπεζικός Δείκτης πέριξ των 310 μονάδων, με πρώτη στήριξη τις 300 μονάδες και ακολουθούν οι 295-285 και ακολουθούν οι 275-265  
Στην πρώτη αντίσταση βρίσκονται οι 330-335 μονάδες και ακολουθούν οι 350 μονάδες.

Το DTC η αναβαλλόμενη φορολογική απαίτηση θα συνθλίψει τις προσδοκίες στις ελληνικές τράπεζες

Το DTC η αναβαλλόμενη φορολογική απαίτηση συναντάται συχνά στις αναφορές για το ελληνικό τραπεζικό σύστημα…
Ενώ όλοι μυημένοι και μη εστιάζουν στα NPEs στα προβληματικά δάνεια των τραπεζών που φθάνουν στα 60 δισεκ. θα μειωθούν με τις τιτλοποιήσεις στα 38 δισεκ. και θα αυξηθούν στα 45-46 δισεκ. λόγω των νέων NPEs που θα δημιουργήσει η ύφεση….υπάρχει ένα πρόβλημα μεγαλύτερο και σημαντικότερο.
Το πρόβλημα που για τους επόπτες δεν είναι πρόβλημα είναι οι αναβαλλόμενες φορολογικές απαιτήσεις.
Πρωτίστως να εξηγήσουμε τι είναι αυτό και πως λειτουργεί στις τράπεζες.
Όταν οι ελληνικές τράπεζες λόγω του PSI+ και τα προβληματικά δάνεια υπέστησαν μεγάλες ζημίες απομειώνοντας τα κεφάλαια τους και ουσιαστικά βρέθηκαν στα πρόθυρα της χρεοκοπίας, ήρθε το ελληνικό δημόσιο και συμψήφισε τις ζημίες με τα μελλοντικά κέρδη.
Έτσι ο έλληνας νομοθέτης έδωσε χρόνο, πολύ χρόνο 20 χρόνια συγκεκριμένα στις τράπεζες να συμψηφίσουν με κέρδη αυτές τις ζημίες που έρχονται από το παρελθόν.
Έτσι λοιπόν ενώ οι τράπεζες έχουν αναβαλλόμενο φόρο 22,5 δισεκ. οι αναβαλλόμενες φορολογικές απαιτήσεις ανέρχονται σε 15,6 δισεκ.
Η Εθνική έχει 5,7 δισ. κεφάλαια και το DTC ανέρχεται σε 4,6 δισ.
Η Alpha bank έχει 8,35 δισ. κεφάλαια και το DTC ανέρχεται σε 3,1 δισ.
Η Πειραιώς έχει 7,5 δισ. κεφάλαια και το DTC ανέρχεται σε 4 δισ.
Η Eurobank έχει 7,6 δισ. κεφάλαια και το DTC ανέρχεται σε 4 δισ.
Οι τράπεζες όμως λαμβάνουν πρόσθετες προβλέψεις για εξυγίανση των ισολογισμών τους μέσω της διαδικασίας τιτλοποίησης προβληματικών δανείων.
Έτσι λοιπόν μετά τις τιτλοποιήσεις τα κεφάλαια των τραπεζών θα διαμορφωθούν ως εξής
Eurobank 6,2 δισεκ. ευρώ
Εθνική 4,8 δισεκ. ευρώ
Πειραιώς 6,3 δισεκ. ευρώ
Alpha bank 6,6 δισεκ. ευρώ.

H επικαιρότητα

Έκδηλη είναι η ανησυχία στους ειδικούς μετά την αλματώδη αύξηση των κρουσμάτων κορωνοϊού που καταγράφεται το τελευταίο διάστημα στην Ελλάδα.
Η διασπορά της νόσου στη χώρα είναι μεγάλη κάτι που προκαλεί έντονη ανησυχία, καθώς εντοπίζονται κρούσματα σχεδόν σε όλες τις περιοχές της Ελλάδας.
Είναι χαρακτηριστικό ότι στις χώρες του εξωτερικού έχει αρχίσει η συζήτηση για το ενδεχόμενο να αποκλειστεί η Ελλάδα από τις ασφαλείς χώρες, ενώ σε περιφέρειες της Ιταλίας επιβάλλουν τεστ για όσους επιστρέφουν από Ελλάδα.
Οι διασωληνωμένοι έχουν φτάσει τους 22, οι ασθενείς οι οποίοι νοσηλεύονται τους 189, με τους 77 να νοσηλεύονται σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ), σε Μονάδες Αυξημένης Φροντίδας (ΜΑΦ) και σε θαλάμους αρνητικής πίεσης, ενώ α τους 77, οι 24 ήταν διασωληνωμένοι.
Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκονται οι διαδικασίες για την χρηματοδότηση του Άκτωρα που είναι ο κατασκευαστικός βραχίονας του ομίλου Ελλάκτωρα από τις τράπεζες Εθνική, Alpha bank και Πειραιώς.
Οι τράπεζες Εθνική, Alpha bank και Πειραιώς με τις οποίες βρίσκεται σε συνομιλίες ο Ελλάκτωρας για να χρηματοδοτηθεί ο Άκτωρας έχουν αναθέσει στην Alvarez & Marsal να πραγματοποιήσει μια πλήρη αποτίμηση του Άκτωρα, τις πηγές εσόδων, τις ταμειακές ροές και τα έργα που βρίσκονται σε εξέλιξη.
Η αποτίμηση των δεδομένων του Άκτωρα από την Alvarez & Marsal θεωρείται κρίσιμης σημασίας για τις τελικές αποφάσεις των τραπεζών για τον Άκτωρα.
Ταυτόχρονα οι τράπεζες βρίσκονται σε διαπραγματεύσεις με την διοίκηση του Ελλάκτωρα και την οικογένεια Καλλιτσάντση που είναι βασικός μέτοχος με ποσοστό 25,58% ζητώντας
-Ο Ελλάκτωρας είτε να επενδύσει τουλάχιστον 40 εκατ στον Άκτωρα και με κάποιες άλλες φόρμουλες να φθάσει η χρηματοδότηση με ίδια μέσα τα 60 εκατ
-Να υλοποιηθεί αύξηση κεφαλαίου από τους βασικούς μετόχους του Άκτωρα και οι τράπεζες εν συνεχεία να χρηματοδοτήσουν τον Άκτωρα.

Νευρικότητα στις αγορές με το βλέμμα σε πανδημία και μακροοικονομία

Νευρικότητα επικρατεί σήμερα 14/8 στα διεθνή χρηματιστήρια με τους επενδυτές να αποκωδικοποιούν τα νέα δεδομένα από το μέτωπο της πανδημίας και τα μακροοικονομικά στοιχεία που ανακοινώθηκαν.  
Ο δείκτης Dow Jones καταγράφει απώλειες -0,48% στις 27.763 μονάδες.
Ο δείκτης S&P 500 σημειώνει πτώση -0,26% στις 3.364 μονάδες.
Ο δείκτης Nasdaq καταγράφει απώλειες -0,3% στις 11.009 μονάδες.
Ο δείκτης μεταβλητότητας VIX - γνωστός και ως δείκτης φόβου - ενισχύεται στις 22,81 μονάδες.
Στη Φρανκφούρτη ο δείκτης DAX υποχωρεί -0,9% στις 12.877 μονάδες.
Στο Μιλάνο ο FTSE MIB καταγράφει απώλειες 1,28% στις 19.998 μονάδες.

Ήπιες μεταβολές στις αγορές της Ασίας

Ήπιες μεταβολές καταγράφουν οι αγορές της Ασίας, καθώς παραμένει το αδιέξοδο στις ΗΠΑ για το νέο πακέτο στήριξης της αμερικανικής οικονομίας, με την ανησυχία για την ανάκαμψη της παγκόσμιας οικονομίας να εντείνεται.
Χωρίς κατεύθυνση έκλεισε το χρηματιστήριο στο Τόκιο, καθώς η συναλλαγματική ισοτιμία του γεν έναντι του αμερικανικού δολαρίου ευνόησε τις μετοχές των εξαγωγέων, ωστόσο κάποιοι επενδυτές προχώρησαν σε ρευστοποιήσεις κερδών.
Ο δείκτης Nikkei έκλεισε με άνοδο 0,17% στις 23.289,36 μονάδες.
Ο ευρύτερος δείκτης Topix, ενδεικτικός της γενικής τάσης, έκλεισε με οριακή πτώση –0,05%, στις 1.623,38 μονάδες.
Στην Κίνα, η βιομηχανική παραγωγή σημειώνει άνοδο 4,8% τον Ιούλιο σε ετήσια βάση, χαμηλότερα των εκτιμήσεων.
Oδείκτης Shanghai Composite υποχωρούσε 0,2%, ενώ ο Shenzhen Composite -0,1%.
Στο Χονγκ Κονγκ ο δείκτης HangSeng υποχωρούσε 0,2%.

Θετικά πρόσημα στις τράπεζες, πλην της Εθνικής 

Θετική ήταν η εικόνα στις τραπεζικές μετοχές, πλην της Εθνικής, με τις συναλλαγές να κλείνουν στο ναδίρ.
Ο τραπεζικός κλάδος συνεχίζει να αποτελεί βάρος στην χρηματιστηριακή αγορά.
Η Εθνική έκλεισε στα 1,11 ευρώ, με πτώση -1,25% με όγκο 1,9 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 1,01 δισεκ. ευρώ.
Σημειώνουμε ότι ιστορικό χαμηλό κλείσιμο της Εθνικής σημειώθηκε 11 Φεβρουαρίου του 2016 στα 0,008 ευρώ προ RS ή 0,12 ευρώ μετά reverse split (στις 15 παλαιές 1 νέα) ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό στο 0,0066 προ RS ή 0,099 μετά reverse split
Με το νέο reverse split στις 10 παλαιές 1 νέα στις 3 Σεπτεμβρίου 2018 το ιστορικό χαμηλό κλείσιμο προσαρμόστηκε στα 1,20 ευρώ ενώ το ενδοσυνεδριακό στα 0,99 ευρώ.
Ας σημειωθεί ότι το νέο χαμηλό ιστορικό της Εθνικής πραγματοποιήθηκε στις 17/3/2020 στα 0,8150 ευρώ
Η τιμή της αύξησης κεφαλαίου των 2,5 δισ. ευρώ στα 2,20 ευρώ, σε σχέση με τα 4,29 ευρώ της αύξησης του 2013 ενώ η ΑΜΚ του 2015 υλοποιήθηκε στα 0,02 ευρώ προ RS ή 0,30 ευρώ μετά RS.
Το warrant της Εθνικής που ξεκίνησε με τιμή εκκίνησης 6,823 ευρώ είχε τελευταία τιμή 0,0010 ευρώ και τέθηκε εκτός διαπραγμάτευσης οριστικά.
Η Alpha Βank έκλεισε στα 0,5090 ευρώ, με άνοδο +0,32%, με όγκο 2,9 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 785 κατ. ευρώ.
Σημειώνουμε ότι το ιστορικό χαμηλό κλείσιμο της Alpha Βank είναι στα 1,16 ευρώ ή προ RS στα 0,0232 ευρώ και σημειώθηκε στις 11 Φεβρουαρίου του 2016(στις 50 παλαιές 1 νέα) ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό στο 0,01898 προ RS ή 0,949 μετά reverse split
Ας σημειωθεί ότι το νέο ιστορικό χαμηλό της Alpha Bank πραγματοποιήθηκε ενδοσυνεδριακά στις 14/5/2020 στα 0,4860 ευρώ.
Η τιμή της αύξησης κεφαλαίου του 2013 ήταν 0,44 ευρώ και του 2014 στα 0,65 ευρώ ενώ η τιμή της ΑΜΚ του 2015 ήταν στα 0,04 ευρώ προ reverse split ή 2 ευρώ μετά το reverse split.
Το warrant της Alpha Βank που ξεκίνησε με πρώτη τιμή εκκίνησης τα 1,45 ευρώ βρέθηκε στα 0,0010 ευρώ όπου και σταμάτησε πλέον να διαπραγματεύεται.
Η Πειραιώς έκλεισε στα 1,17 ευρώ, με άνοδο +1,08% με όγκο 235 χιλ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 510 εκατ. ευρώ.
Σημειώνουμε ότι ιστορικό χαμηλό της Πειραιώς σημειώθηκε 11 Φεβρουαρίου του 2016 στα 0,0008 ευρώ προ RS ή 0,081 ευρώ μετά reverse split ( στις 100 παλαιές 1 νέα) ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό ήταν 0,00067 προ RS ή 0,067 ευρώ μετά RS.
Με το νέο reverse split στις 20 παλαιές 1 νέα δωρεάν τον Ιούλιο 2017 το ιστορικό χαμηλό κλείσιμο προσαρμόστηκε στα 1,62 ευρώ ενώ το ενδοσυνεδριακό στα 1,34 ευρώ.
Ας σημειωθεί ότι το νέο ιστορικό χαμηλό κλείσιμο της Πειραιώς πραγματοποιήθηκε στις 01/02/2019 στα 0,57 ευρώ και με ενδοσυνεδριακό χαμηλό στα 0,5520 ευρώ.
Η τιμή της αύξησης κεφαλαίου του 2013 ήταν 1,71 ευρώ και του 2014 στα 1,70 ευρώ και η ΑΜΚ του 2015 στα 0,003 ευρώ προ reverse split ή 0,30 ευρώ μετά RS.
Το warrant της Πειραιώς που είχε αρχική τιμή εκκίνησης όταν πρωτοξεκίνησε τα 0,8990 ευρώ σταμάτησε να διαπραγματεύεται και είχε τελευταία τιμή στα 0,0010 ευρώ.
Η Eurobank έκλεισε στα 0,41 ευρώ, με άνοδο +0,37% με όγκο 5,6 εκατ. τεμάχια  και κεφαλαιοποίηση 1,52 δισ. ευρώ.
Το ιστορικό ενδοσυνεδριακό χαμηλό στην Eurobank σημειώθηκε στις 11 Φεβρουαρίου του 2016 στα 0,002410 ευρώ προ RS ή 0,2410 ευρώ μετά RS (στις 100 παλαιές 1 νέα)
Η μετοχή της Τράπεζας Κύπρου βρίσκεται στα 0,52 ευρώ, με πτώση 0,57% και με κεφαλαιοποίηση 234 εκατ. ευρώ.
Από τις 10 Ιανουαρίου του 2017 η μετοχή της Κύπρου έχει διαγραφεί από το ελληνικό χρηματιστήριο και διαπραγματεύεται σε Κύπρο και Λονδίνο
Η Attica Bank έκλεισε στα 0,1760 ευρώ, αμετάβλητη, και όγκο 50 χιλ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 81 εκατ. ευρώ.
Το ιστορικό χαμηλό της Attica Βank είναι στα 0,02480 ευρώ μετά το RS και προ reverse split 0,001255 ευρώ και σημειώθηκε στις 21 Δεκεμβρίου του 2017.
Η μετοχή της Τράπεζας της Ελλάδος στα 13,26 ευρώ με κέρδη 0,45% και κεφαλαιοποίηση 257 εκατ. ευρώ.

Μεικτή η εικόνα στις μη τραπεζικές μετοχές του FTSE 25 με χαμηλές συναλλαγές

Μεικτή ήταν η εικόνα των μη τραπεζικών μετοχών του FTSE 25 με χαμηλή συναλλακτική δραστηριότητα, αν και δεν έλειψαν και οι επιλεκτικές πιέσεις.
H Coca Cola έκλεισε στα 23,30 ευρώ με πτώση 0,64% και κεφαλαιοποίηση στα 8,62 δισ. ευρώ και βρίσκεται στην πρώτη θέση των κεφαλαιοποιήσεων στο ελληνικό χρηματιστήριο.
Ο ΟΤΕ έκλεισε στα 13,62 ευρώ, με άνοδο 0,67% και αποτίμηση 6,4 δισ. ευρώ και βρίσκεται στην 2η θέση των κεφαλαιοποιήσεων.
Η ΔΕΗ έκλεισε στα 3,86 ευρώ, με πτώση 1,03% και αποτίμηση 931 εκατ. ευρώ
Ο ΑΔΜΗΕ έκλεισε στα 2,3050 ευρώ, με άνοδο +0,66% και κεφαλαιοποίηση 534 εκατ. ευρώ.
Ο ΟΠΑΠ έκλεισε στα 7,87 ευρώ με πτώση 2,84% και αποτίμηση 2,68 δισ. ευρώ
Ο Titan Cement International έκλεισε στα 11,30 ευρώ, με πτώση -0,35% και κεφαλαιοποίηση 931 εκατ. ευρώ.
Η μετοχή των ΕΛΠΕ έκλεισε στα 5,22 ευρώ, με άνοδο 0,58% και κεφαλαιοποίηση 1,59 δισ. ευρώ.
Η Motor Oil διαπραγματεύεται στα 11,54 ευρώ, με πτώση -1,41% και κεφαλαιοποίηση 1,27 δισ. ευρώ.
Ο Μυτιληναίος βρίσκεται στα 7,7550 ευρώ με πτώση -1,84% και κεφαλαιοποίηση 1,10 δισεκ. ευρώ.
Η Jumbo βρίσκεται στα 16 ευρώ με πτώση -4,19% και κεφαλαιοποίηση 2,17 δισ. ευρώ.
Η μετοχή της ΕΥΔΑΠ διαπραγματεύεται στα 6,45 ευρώ, με πτώση -1,68% και κεφαλαιοποίηση 686 εκατ. ευρώ.
Η MIG (που είναι εκτός FTSE 25) βρέθηκε στα 0,0519 ευρώ, με άνοδο 1,96% και κεφαλαιοποίηση 52 εκατ. ευρώ.

Επιδείνωση στα ελληνικά ομόλογα το 10ετές ομόλογο 1,12%, με την Ιταλία στο 1% - Πιέσεις και στα χρεόγραφα της Ν. Ευρώπης

Πτωτικές τάσεις, καταγράφονται στα ελληνικά ομόλογα τα οποία ακολουθούν την τάση στην Νότια Ευρώπη όπου σημειώνονται ρευστοποιήσεις.
Να σημειωθεί ότι αιτία για τις πιέσεις είναι τα στοιχεία για το ΑΕΠ και βεβαίως η κατοχύρωση κερδών μετά την πρόσφατη άνοδο.
Μέχρι τώρα η ΕΚΤ έχει αγοράσει 10,6 δισεκ. ελληνικά ομόλογα ενώ δυνητικά μπορεί να αγοράσει έως 25 δισεκ..
Τα ελληνικά και Ιταλικά ομόλογα έχουν σημειώσει την μεγαλύτερη κίνηση με το μεταξύ τους spread να παραμένει στις 12 μονάδες βάσης.
Το νέο 10ετές ελληνικό ομόλογο διαπραγματεύεται σήμερα στο 1,12% ενώ το Ιταλικό 10ετές ομόλογο βρίσκεται στο 1%.
Να σημειωθεί ότι το ελληνικό 10ετές 1,12% με το αμερικανικό 10ετές 0,56% - το ιστορικό χαμηλό 0,3180% στις 9 Μαρτίου 2020 - εμφανίζουν απόκλιση απόρροια των επιθετικών μειώσεων επιτοκίων από την FED στο 0%, όμως όλα αυτά είναι αποδείξεις πανικού.  
Το spread Ελλάδος – Ιταλίας βρίσκεται στις 12 μονάδες βάσης.
Έναντι της Πορτογαλίας το spread με την Ελλάδα διαμορφώνεται στις 73 μονάδες βάσης…

Η τρέχουσα εικόνα της ελληνικής αγοράς ομολόγων

Το παλαιό 5ετές ομόλογο λήξης 1 Αυγούστου 2022 έχει μέση τιμή 108,30 μονάδες βάσης και μέση απόδοση 0,12% με απόδοση αγοράς 0,15% και απόδοση πώλησης 0,08%.
Θυμίζουμε ότι το παλαιό 5ετές ομόλογο εκδόθηκε στο 4,625%.
Το 6ετές ομόλογο λήξης 30/1/2023 έχει μέση τιμή 108,06 μονάδες βάσης και απόδοση 0,20%.
Το νέο 5ετές ομόλογο λήξης 2/4/2024 έχει μέση τιμή 111,43 μονάδες βάσης και απόδοση 0,27% είχε εκδοθεί στο 3,60%.
Το ιστορικό χαμηλό σημειώθηκε στις 6 Αυγούστου 2020 στο 0,21%.
Το 7ετές ομόλογο λήξης 15/2/2025 έχει μέση τιμή 112,79 μονάδες βάσης και απόδοση 0,49% με το ιστορικό χαμηλό 0,36% στις 14 Φεβρουαρίου 2020.
Το 7ετές ομόλογο λήξης 23 Ιουλίου του 2026 έχει μέση τιμή 107,42 μονάδες βάσης και απόδοση 0,60%.
Είχε εκδοθεί στο 1,90%.
To νέο 7ετές λήξης 22 Απριλίου 2027 έχει μέση τιμή 107,68 μονάδες βάσης και απόδοση 0,81%.
Είχε εκδοθεί στο 2,013%.  
Το πρώην 10ετές ομόλογο λήξης 30/1/2028 έχει μέση τιμή 120,53 μονάδες βάσης και απόδοση 0,89% με απόδοση αγοράς 0,92% και απόδοση πώλησης 0,86%.
To πρώην 10ετές λήξης 12/3/2029 έχει μέση τιμή 123,43 μονάδες βάσης και απόδοση 1,01% με απόδοση αγοράς 1,05% και απόδοση πώλησης 0,97%.
Να σημειωθεί εκδόθηκε στις 5 Μαρτίου 2019 στο 3,90% και επανεκδόθηκε 9 Οκτωβρίου με επιτόκιο 1,5%.
Το ιστορικό χαμηλό σημειώθηκε στις 6 Αυγούστου 2020 στο 0,88%
Το νέο 10ετές λήξης 18 Ιουνίου του 2030 έχει μέση τιμή 103,52 και μέση απόδοση 1,12% με απόδοση αγοράς 1,16% και απόδοση πώλησης 1,08%
Το 15ετές ομόλογο λήξης 30/1/2033 έχει μέση τιμή 130,13 μονάδες βάσης και απόδοση 1,27%
To νέο 15ετές λήξης 4/2/2035 έχει μέση τιμή 107,80 μονάδες βάσης και 1,28% απόδοση ενώ εκδόθηκε στο 1,91%.
Το 20ετές ομόλογο λήξης 30/1/2037 έχει μέση τιμή 135,85 μονάδες βάσης και απόδοση 1,52%
Το 25ετές ομόλογο λήξης 30/1/2042 έχει μέση τιμή 146,80 μονάδες βάσης και απόδοση 1,60%
Το ιστορικό χαμηλό 1,44% σημειώθηκε στις 7 Ιουλίου 2020…
Το spread η διαφορά απόδοσης μεταξύ ελληνικών 10 ετών και γερμανικών ομολόγων διαμορφώνεται στις 154 μονάδες βάσης από 156 μονάδες βάσης.
Το ελληνικό CDS στο 5ετές που αποτελεί και το benchmark, σήμερα διαμορφώνεται στις 152 μονάδες βάσης.
Ως μέτρο σύγκρισης αναφέρεται ότι το CDS της Αργεντινής βρίσκεται στις 6.692 μονάδες βάσης.
Θυμίζουμε ότι τα επίπεδα ρεκόρ μετά το PSI+ στην Ελλάδα σημειώθηκαν στις 8 Ιουλίου του 2015 στις 8700 μ.β.
Το CDS δουλεύει ως εξής….
Για κάθε 10 εκατ δολάρια έκθεση σε ελληνικό χρέος, ένας επενδυτής που θέλει να αντισταθμίσει τον κίνδυνο χώρας αγοράζει ένα παράγωγο το CDS και πληρώνει π.χ. για την Ελλάδα σήμερα απόδοση 1,52% ή 152 χιλ. δολάρια ασφάλιστρο ανά 10 εκατ δολ. επενδυτική θέση στο ελληνικό χρέος.

Οριακή επιδείνωση στα ομόλογα της ευρωζώνης και ειδικά στα ιταλικά ομόλογα

Οριακή επιδείνωση καταγράφεται σήμερα στις τιμές των Ιταλικών ομολόγων όπως και στις υπόλοιπες αγορές, λόγω των ανησυχιών για την οικονομία και τον κορωνοιό.
Το Ιταλικό 10ετές είχε φθάσει σε υψηλό 2,98% στις 18 Μαρτίου 2020 για να διαμορφωθεί σήμερα 14 Αυγούστου 2020 στο 1%.  
Το 10ετές γερμανικό ομόλογο βρίσκεται σήμερα 14/8/2020 στο -0,42% με υψηλό 0,78% στις 13/2/2018.
Θυμίζουμε ότι το υψηλό ετών 1,02% σημειώθηκε στις 10 Ιουνίου του 2015 ενώ το ιστορικό χαμηλό σημειώθηκε στις 10 Μαρτίου 2020 στο -0,90%.
Οι αποδόσεις των ευρωπαϊκών ομολόγων διαμορφώνονται ως εξής….
Η Ιρλανδική 10ετία λήξης 2028 εμφανίζει απόδοση στο -0,07% με το ιστορικό χαμηλό -0,24% σημειώθηκε στις 4 Μαρτίου 2020.
Το 10ετές Πορτογαλικό ομόλογο λήξης Οκτωβρίου 2028 έχει απόδοση 0,39% με το ιστορικό χαμηλό στο 0,06% που  σημειώθηκε στις 16 Αυγούστου 2019.
Το ισπανικό 10ετές έχει απόδοση 0,38% με το ιστορικό χαμηλό στο 0,02% που σημειώθηκε στις 16 Αυγούστου 2019.
Στην Ιταλία το 10ετές ομόλογο λήξης 1η Αυγούστου του 2029 έχει απόδοση 1% και με ιστορικό χαμηλό 0,75% στις 12 Σεπτεμβρίου του 2019….
Αξίζει να αναφερθεί ότι η Κύπρος έκδωσε 10ετές ομόλογο με επιτόκιο 2,40% και η τρέχουσα απόδοση του είναι 0,85%
Το ιστορικό χαμηλό σημειώθηκε στις 20 Αυγούστου 2019 στο 0,3260%.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης