Τελευταία Νέα
Χρηματιστήριο

Άνευρη αναλαμπή χωρίς τζίρο στο ΧΑ +0,43% στις 637 μον. – Σε ομηρεία διαρκείας η αγορά με συσσώρευση στις 600-660 μον.

Άνευρη αναλαμπή χωρίς τζίρο στο ΧΑ +0,43% στις 637 μον. –  Σε ομηρεία διαρκείας η αγορά με συσσώρευση στις 600-660 μον.
Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 637 μονάδες με πρώτη στήριξη τις 630 μονάδες ενώ συνεχίζεται η συσσώρευση στις 600-660 μονάδες.
(upd16)Άνευρη αναλαμπή καταγράφηκε στο ελληνικό χρηματιστήριο στις 637 μονάδες, με επίκεντρο τις τράπεζες με κέρδη έως +4% αλλά με ιδιαίτερα χαμηλές συναλλαγές ενόψει και των καλοκαρινών διακοπών.
Ειδικότερα στις τράπεζες ξεχώρισαν Πειραιώς +3,93% και Alpha Bank +3,18% ενώ με απώλειες -1,47% έκλεισε ο ΟΤΕ περιορίζοντας τις αρχικές πιέσεις που έφτασαν το -3,01%.

Εν τω μεταξύ, έντονος παραμένει ο προβληματισμός μετά την αλματώδη αύξηση των κρουσμάτων κορωνοϊού που καταγράφεται το τελευταίο διάστημα στην Ελλάδα.
Παράλληλα ανασταλτικά λειτουργούν και οι γεωπολιτικοί κίνδυνοι με επίκεντρο την ένταση στην Ανατολική Μεσόγειο καθώς ο διπλωματικός μαραθώνιος ο οποίος συνεχίζεται ….προς το παρόν δεν έχει αποδώσει. 
Η Τουρκία συνεχίζει τις προκλήσεις καθώς εντός ελληνικής υφαλοκρηπίδας πλέει ξανά από τις πρώτες πρωινές ώρες της Δευτέρας (17/8) το τουρκικό σεισμογραφικό Oruc Reis.
Το τουρκικό σκάφος αν και είχε αποχωρήσει από την ελληνική υφαλοκρηπίδα, το πρωί της Δευτέρας επέστρεψε σε περιοχή νοτίως του Καστελορίζου και κινείται με κατεύθυνση νοτιοδυτική και με ταχύτητα 4-5 κόμβων.
Ωστόσο το πλέον σημαντικό στοιχείο είναι ότι πάλι με παρέμβαση της Γερμανίας και της Καγκελαρίου Α. Merkel θα ξεκινήσει από τις 23 Αυγούστου νέος γύρος επαφών Ελλάδος και Τουρκίας με στόχο την εκτόνωση της έντασης, με βάση το Γερμανικό Πρακτορείο Ειδήσεων (dpa).
Η Γερμανία, ως προεδρεύουσα χώρα της ΕΕ αλλά και ως στενός συνομιλητής με την Τουρκία επιδιώκει το διάλογο μεταξύ Ελλάδας-Τουρκίας και συνεχίζει τις προσπάθειες αποκλιμάκωσης της έντασης στην ανατολική Μεσόγειο.
Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 637 μονάδες με πρώτη στήριξη τις 630 μονάδες ενώ συνεχίζεται η συσσώρευση στις 600-660 μονάδες.
Στις τράπεζες, την μεγαλύτερη άνοδο κατέγραψε η Πειραιώς +3,93% και ακολούθησαν Alpha Bank +3,18%, Eurobank +0,98% και Εθνική +0,50%.
Το ελληνικό χρηματιστήριο επηρεάζεται από την οικονομία, την Τουρκία και άλλους παράγοντες.
Η ανησυχία είναι ότι η κυβέρνηση τρώει από τα έτοιμα και θα πρέπει να ξαναβγεί στις αγορές από Σεπτέμβριο καθώς τα χρήματα από το Ταμείο Ανάκαμψης θα έρθουν στα μέσα του 2021.
Η ανησυχία είναι ότι τα moratorium στις τράπεζες μεταθέτουν δεν επιλύουν το πρόβλημα.
Υπάρχει μεγάλη αβεβαιότητα για το τι θα συμβεί όταν τα moratorium λήξουν στα δάνεια, ποια από αυτά θα μετατραπούν σε προβληματικά.
Η ανησυχία είναι ότι οι τράπεζες θα χρειαστούν κεφάλαια και αυτό το έχει πλήρως αντιληφθεί η χρηματιστηριακή αγορά.
Υπάρχει μεγάλη αβεβαιότητα για τα φορολογικά έσοδα το 2021 καθώς το 2021 πολλοί κλάδοι της οικονομίας καταγράφουν τεράστια πτώση.
To ελληνικό χρηματιστήριο για τους λόγους αυτούς έχει κωλύσει στις 630 μονάδες ενώ το 10ετές ομόλογο έχει απόδοση 1,09% το χάσμα μεταξύ των δύο αγορών αυξάνεται υπερβολικά με την διαφορά ότι η στρέβλωση… αφορά τα χειραγωγούμενα ομόλογα.
Βελτίωση καταγράφεται στην αγορά ομολόγων με το 10ετές ελληνικό ομόλογο στο 1,09% -  επιτόκιο έκδοσης 1,57% στις 9 Ιουνίου 2020  - ενώ και το ιταλικό 10ετές βελτιώνεται στο 0,97% και με το μεταξύ τους spread στις 12 μονάδες βάσης...
Σταθεροποίηση καταγράφεται και στο ελληνικό CDS στα 5 χρόνια, καθώς βρίσκεται στις 155 μονάδες  - με χαμηλό τις 98 μονάδες ή 98% που καταγράφηκε στις 14 Φεβρουαρίου 2020 – ενώ το CDS της Αργεντινής βρίσκεται στις 6692 μονάδες βάσης

Η πορεία της ελληνικής χρηματιστηριακής αγοράς στην σημερινή συνεδρίαση

Με πτωτικές τάσεις ξεκίνησε η χρηματιστηριακή αγορά με τον Τραπεζικό Δείκτη στο -0,90% και τον Γενικό Δείκτη στο -0,09%.
Περί τις 15:30 με αγοραστικές παρεμβάσεις στις τράπεζες ειδικότερα στην Πειραιώς +4,7%%..ο Τραπεζικός Δείκτης κατέγραψε το υψηλό της ημέρας +2,08%.
Περί τις 16:30 μηδενίστηκαν οι απώλειες του ΟΤΕ που έφτασαν ενδοσυνεδριακά το -3,01% και με τα κέρδη των τραπεζών, ο Γενικός Δείκτης κατέγραψε το υψηλό της ημέρας +0,68%.
Ο Γενικός Δείκτης στο ελληνικό χρηματιστήριο έκλεισε με άνοδο +0,43% στις 637 μονάδες έχοντας υψηλό στις 638,71 μονάδες και χαμηλό 632,59 μονάδες.
Ο τζίρος και ο όγκος συναλλαγών σε χαμηλά επίπεδα και ήταν μοιρασμένος στις τράπεζες και στα μη τραπεζικά blue chips.   
Αναλυτικότερα, η αξία συναλλαγών διαμορφώθηκε στα 21,4 εκατ. ευρώ, ο όγκος 13,9 εκατ. τεμάχια εκ των οποίων τα 10,2 εκατ. διακινήθηκαν  στις τράπεζες.
Προσυμφωνημένες συναλλαγές αξίας 1,16 εκατ. ευρώ και όγκου 719 χιλ. τεμαχίων πραγματοποιήθηκαν στο ελληνικό χρηματιστήριο.
Ειδικότερα η Alpha Bank διακίνησε 658 χιλ. τεμάχια αξίας 342 χιλ. ευρώ και ο ΟΤΕ 61 χιλ. τεμάχια αξίας 817 χιλ. ευρώ.

Τα τεχνικά σημεία

Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 637 μονάδες με πρώτη αντίσταση τις 650 μονάδες και ακολουθούν οι 660 και οι 680 μονάδες.
Στην πρώτη στήριξη βρίσκονται οι 630 μονάδες και ακολουθούν οι  610-620 και οι 600 μονάδες.
Ο Τραπεζικός Δείκτης έκλεισε στις 322 μονάδες, με πρώτη αντίσταση τις 330-335 μονάδες και ακολουθούν οι 350 μονάδες.
Στην πρώτη στήριξη βρίσκονται οι  300 μονάδες και ακολουθούν οι 295-285 και οι 275-265 μονάδες.

Standard and Poor’s : Οι ελληνικές τράπεζες λαμβάνουν την ίδια βαθμολογία με τις τράπεζες από Τουρκία, Κένυα, Καζακστάν και Αργεντινή

Η Standard and Poor’s Global Ratings κατατάσσει τον τραπεζικό τομέα της Ελλάδας (BB- / Stable / B) στον κατηγορία «9» με βάση την εκτίμηση Κινδύνου τραπεζικού κλάδου (BICRA).
Άλλες χώρες που ανήκουν στην κατηγορία «9» είναι η Αργεντινή, Καζακστάν, Κένυα και Τουρκία.
Ο δείκτης BICRA αναλύει τον οικονομικό κίνδυνο στις τράπεζες και αποτελούν παράγοντα που λαμβάνεται υπόψη για την εκτίμηση της πιστοληπτικής ικανότητας του εκδότη.
Η αξιολόγηση για τις ελληνικές τράπεζες είναι Β+.
Ειδικότερα τα βασικά στοιχεία των ελληνικών τραπεζών εστιάζονται στο συγκεντρωμένο τραπεζικό σύστημα με το μερίδιο των τεσσάρων μεγαλύτερων τραπεζών στα δάνεια να κυμαίνονται περίπου στο 9-90%
Επίσης στο υψηλό απόθεμα προβληματικών ανοιγμάτων (NPEs).
Αδικαιολόγητα κέρδη λόγω χαμηλού δανεισμού, συνεχιζόμενα χαμηλά επιτόκια και συρρίκνωση των δανειακών χαρτοφυλακίων.
Συνεχής απομόχλευση του χρέους του ιδιωτικού τομέα και το αναμενόμενο υψηλό κόστος κινδύνου στέκεται εμπόδιο για την κερδοφορία για τα επόμενα δύο χρόνια.
Η Standard and Poor’s Global Ratings αναφέρει ότι Ελλάδα παραμένει ιδιαίτερα ευάλωτη στην ευρωζώνη ενώ επισημαίνει ότι οι ελληνικές τράπεζες θα συνεχίζουν αντιμετωπίζουν αυξημένους οικονομικούς κινδύνους για τις δραστηριότητές τους.
Η Ελλάδα αντιμετωπίζει την πανδημία COVID-19 στην μέση της οικονομικής ανάκαμψης, η οποία είχε αποκτήσει δυναμική τα τελευταία δύο χρόνια.
Επομένως, το ξέσπασμα του κορωνοιού θα καθυστερήσει και θα περιορίσει την ανάκαμψη της η οποία είχε ήδη καθυστερήσει σε σχέση με άλλες χώρες στη Νότια και Κεντρική Ανατολική Ευρώπη.
Ωστόσο, αναγνωρίζονται οι μειωμένοι πολιτικοί κίνδυνοι, το  ισχυρότερο δημοσιονομικό πλαίσιο και η πρόοδος που σημειώθηκε από το 2015.

Η επικαιρότητα

Συνεχίζεται η επέλαση του κορωνοϊού σε παγκόσμιο επίπεδο, ενώ τα κράτη εξετάζουν την λήψη νέων μέτρων.
Στο επίκεντρο της πανδημίας παραμένουν ΗΠΑ και Λατινική Αμερική, ενώ ιδιαίτερη ανησυχία προκαλεί η αναζωπύρωση του ιού στην Ευρώπη, που πατά με το ένα πόδι στο δεύτερο κύμα.
Μάλιστα, ιδιαίτερη ανησυχία προκαλούν νεότερες πληροφορίες σύμφωνα με τις οποίες εντοπίστηκε μετάλλαξη του ιού που είναι δέκα φορές περισσότερο μεταδοτική.
Για νέο ρεκόρ ημερήσιων κρουσμάτων του Covid -19 διεθνώς έκανε λόγο ο Παγκόσμιος Οργανισμός  Υγείας (ΠΟΥ) την Κυριακή 16/8/2020.
Σύμφωνα με την ανακοίνωση, μέσα σε ένα 24ωρο καταγράφηκαν 294.237 νέα κρούσματα και πρόκειται για τον μεγαλύτερο αριθμό από την έναρξη της πανδημίας
Στο μεταξύ,πολλές χώρες, μεταξύ των οποίων η Βρετανία, επιβάλλουν καραντίνα για τους ταξιδιώτες που επιστρέφουν από προορισμούς με αυξημένο επιδημιολογικό φορτίο όπως η Ισπανία και η Γαλλία.
Στην Ευρώπη η ανησυχία είναι έκδηλη, καθώς η έξαρση των κρουσμάτων συνεχίζεται και τα περιοριστικά μέτρα επιστρέφουν.
Μάλιστα, η γαλλική κυβέρνηση κήρυξε το Παρίσι και τη Μασσαλία καθώς και την περιοχή γύρω από αυτήν ζώνες υψηλού κινδύνου μόλυνσης από τον νέο κορωνοϊό, δίνοντας στις τοπικές αρχές την εξουσία να επιβάλλουν τοπικούς περιορισμούς προκειμένου να αναχαιτίσουν την εξάπλωση της ασθένειας.
Την ίδια ώρα, η παγκόσμια επιστημονική κοινότητα παρακολουθεί με ενδιαφέρον την κούρσα για την ανάπτυξη ενός ασφαλούς εμβολίου, με τις ΗΠΑ και τη Ρωσία να διασταυρώνουν τα ξίφη τους.
Σε παγκόσμιο επίπεδο, οι νεκροί υπερβαίνουν τους 775 χιλ., τα επιβεβαιωμένα κρούσματα προσεγγίζουν τα 21,70 εκατομμύρια.
Στην Ελλάδα, ένα πολύ κρίσιμο δεκαπενθήμερο για την πορεία του κορωνοϊού στην Ελλάδα αρχίζει από σήμερα (17/8/2020).
Οι εκδρομείς του Αυγούστου αρχίζουν σταδιακά να επιστρέφουν στα αστικά κέντρα όπου ήδη παρατηρείται έκρηξη κρουσμάτων
Ωστόσο, σύμφωνα με πληροφορίες, ο αριθμός των κρουσμάτων που καταγράφονται σε καθημερινή βάση, λίγο πάνω από τα 200, είναι χαμηλότερος από τις εκτιμήσεις των ειδικών με βάση την εικόνα που υπήρχε στο τέλος Ιουλίου.
Τότε, σε κλειστές συσκέψεις επιστημόνων και υπεύθυνων για την παρακολούθηση των επιδημιολογικών δεδομένων, γινόταν λόγος για 300 με 350 κρούσματα την ημέρα που θα μπορούσαν να κορυφωθούν στα 700 την ημέρα προς το τέλος του Αυγούστου.
Στον χαμηλότερο αριθμό που έχει καταγραφεί είναι πιθανόν να συνέβαλαν τα μέτρα που ελήφθησαν, ωστόσο μια χαλάρωση ή η απροσεξία όσων επιστρέφουν από επιβαρυμένες επιδημιολογικά περιοχές μπορεί να οδηγήσει σε εκθετική αύξηση των κρουσμάτων.
Από την άλλη οι επιστήμονες εκφράζουν την ανησυχία τους για το «κοκτέιλ» κορωνοϊού και του επερχόμενου ιού της γρίπης το χειμώνα.
Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται σε 7.075 ενώ από την έναρξη της επιδημίας έχουν καταγραφεί συνολικά 230 θάνατοι..

Μεικτές τάσεις στις ασιατικές αγορές

Με μεικτές τάσεις  έκλεισαν σήμερα Δευτέρα 17/8 οι ασιατικές αγορές με επίκεντρο τα στοιχεία για το ΑΕΠ της Ιαπωνίας τα οποία απογοήτευσαν τους επενδυτές.
Ειδικότερα, η οικονομία της Ιαπωνίας συρρικνώθηκε κατά 27,8% το β' 3μηνο του έτους, σε σχέση με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2019, καταγράφοντας τη μεγαλύτερη πτώση από την χρηματοπιστωτική κρίση του 2008-09.
Παράλληλα, αυτήν την εβδομάδα το ενδιαφέρον εστιάζεται στη συνεδρίαση της Κεντρικής Τράπεζας της Κίνας, της Ινδονησίας και των Φιλιππίνων, καθώς αναμένονται αποφάσεις για τη στήριξη της οικονομίας.
Οι αγορές στη Νότια Κορέα ήταν κλειστές λόγω αργίας ενώ ο δείκτης Nikkei στην Ιαπωνία έκλεισε στο -0,83%, ο δείκτης Shanghai στην Κίνα στο +2,34%, ο δείκτης S&P/ASX 200 στην Αυστραλία  στο -0,81% και ο δείκτης Hang Seng στο Χονγκ Κονγκ στο +0,68%

Μεικτά πρόσημα στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια

Μεικτές τάσεις καταγράφουν σήμερα Δευτέρα 17/8 τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, με έντονη την ανησυχία για την αναζωπύρωση της πανδημίας, με πολλές χώρες να προχωρούν στην επαναφορά των περιοριστικών μέτρων και στην επιβολή καραντίνας για τους ταξιδιώτες που επιστρέφουν από προορισμούς με υψηλό επιδημιολογικό φορτίο.
Ειδικότερα, ο δείκτης Dax στη Γερμανία κινείται στο +0,15%, ο δείκτης CAC στο Παρίσι στο +0,15% , ο MIB στο Μιλάνο στο -0,35%, ο IBEX 35 στην Ισπανία στο -0,75% και ο FTSE 100 στο Λονδίνο +0,70%..
Στην Wall Street, ο Dow Jones κινείται στο -0,25%, ο S&P στο +0,30% και ο Nasdaq στο +0,75% ενώ το ETF GREC καταγράφει κέρδη +0,19% (20,77δολ.)

Κέρδη στις τράπεζες με χαμηλή συναλλακτική δραστηριότητα

Με κέρδη έκλεισαν οι τραπεζικές μετοχές, με την Πειραιώς και την Alpha Bank να ξεχωρίζουν ενώ σε χαμηλά επίπεδα παρέμειναν οι συναλλαγές.
Ο κλάδος χρηματιστηριακά προσέγγισε τις τιμές των ΑΜΚ του 2015 που οριοθετούνται ισχυρές αντιστάσεις.
Η Εθνική έκλεισε στα 1,1155 ευρώ, με άνοδο +0,50% με όγκο 1,5 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 1,02 δισεκ. ευρώ.
Σημειώνουμε ότι ιστορικό χαμηλό κλείσιμο της Εθνικής σημειώθηκε 11 Φεβρουαρίου του 2016 στα 0,008 ευρώ προ RS ή 0,12 ευρώ μετά reverse split (στις 15 παλαιές 1 νέα) ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό στο 0,0066 προ RS ή 0,099 μετά reverse split
Με το νέο reverse split στις 10 παλαιές 1 νέα στις 3 Σεπτεμβρίου 2018 το ιστορικό χαμηλό κλείσιμο προσαρμόστηκε στα 1,20 ευρώ ενώ το ενδοσυνεδριακό στα 0,99 ευρώ.
Ας σημειωθεί ότι το νέο χαμηλό ιστορικό της Εθνικής πραγματοποιήθηκε στις 17/3/2020 στα 0,8150 ευρώ
Η τιμή της αύξησης κεφαλαίου των 2,5 δισ. ευρώ στα 2,20 ευρώ, σε σχέση με τα 4,29 ευρώ της αύξησης του 2013 ενώ η ΑΜΚ του 2015 υλοποιήθηκε στα 0,02 ευρώ προ RS ή 0,30 ευρώ μετά RS.
Το warrant της Εθνικής που ξεκίνησε με τιμή εκκίνησης 6,823 ευρώ είχε τελευταία τιμή 0,0010 ευρώ και τέθηκε εκτός διαπραγμάτευσης οριστικά.
Η Alpha Βank έκλεισε στα 0,5252 ευρώ, με άνοδο +3,18%, με όγκο 4,6 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 811 εκατ. ευρώ.
Σημειώνουμε ότι το ιστορικό χαμηλό κλείσιμο της Alpha Βank είναι στα 1,16 ευρώ ή προ RS στα 0,0232 ευρώ και σημειώθηκε στις 11 Φεβρουαρίου του 2016(στις 50 παλαιές 1 νέα) ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό στο 0,01898 προ RS ή 0,949 μετά reverse split
Ας σημειωθεί ότι το νέο ιστορικό χαμηλό της Alpha Bank πραγματοποιήθηκε ενδοσυνεδριακά στις 14/5/2020 στα 0,4860 ευρώ.
Η τιμή της αύξησης κεφαλαίου του 2013 ήταν 0,44 ευρώ και του 2014 στα 0,65 ευρώ ενώ η τιμή της ΑΜΚ του 2015 ήταν στα 0,04 ευρώ προ reverse split ή 2 ευρώ μετά το reverse split.
Το warrant της Alpha Βank που ξεκίνησε με πρώτη τιμή εκκίνησης τα 1,45 ευρώ βρέθηκε στα 0,0010 ευρώ όπου και σταμάτησε πλέον να διαπραγματεύεται.
Η Πειραιώς έκλεισε στα 1,2160 ευρώ, με άνοδο +3,93% με όγκο 366 χιλ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 531 εκατ. ευρώ.
Σημειώνουμε ότι ιστορικό χαμηλό της Πειραιώς σημειώθηκε 11 Φεβρουαρίου του 2016 στα 0,0008 ευρώ προ RS ή 0,081 ευρώ μετά reverse split ( στις 100 παλαιές 1 νέα) ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό ήταν 0,00067 προ RS ή 0,067 ευρώ μετά RS.
Με το νέο reverse split στις 20 παλαιές 1 νέα δωρεάν τον Ιούλιο 2017 το ιστορικό χαμηλό κλείσιμο προσαρμόστηκε στα 1,62 ευρώ ενώ το ενδοσυνεδριακό στα 1,34 ευρώ.
Ας σημειωθεί ότι το νέο ιστορικό χαμηλό κλείσιμο της Πειραιώς πραγματοποιήθηκε στις 01/02/2019 στα 0,57 ευρώ και με ενδοσυνεδριακό χαμηλό στα 0,5520 ευρώ.
Η τιμή της αύξησης κεφαλαίου του 2013 ήταν 1,71 ευρώ και του 2014 στα 1,70 ευρώ και η ΑΜΚ του 2015 στα 0,003 ευρώ προ reverse split ή 0,30 ευρώ μετά RS.
Το warrant της Πειραιώς που είχε αρχική τιμή εκκίνησης όταν πρωτοξεκίνησε τα 0,8990 ευρώ σταμάτησε να διαπραγματεύεται και είχε τελευταία τιμή στα 0,0010 ευρώ.
Η Eurobank έκλεισε στα 0,4140 ευρώ, με άνοδο +0,98% με όγκο 3,5 εκατ. τεμάχια  και κεφαλαιοποίηση 1,54 δισ. ευρώ.
Το ιστορικό ενδοσυνεδριακό χαμηλό στην Eurobank σημειώθηκε στις 11 Φεβρουαρίου του 2016 στα 0,002410 ευρώ προ RS ή 0,2410 ευρώ μετά RS (στις 100 παλαιές 1 νέα).
Η μετοχή της Τράπεζας Κύπρου βρίσκεται στα 0,54 ευρώ, με άνοδο +2,08% και με κεφαλαιοποίηση 241 εκατ. ευρώ.
Από τις 10 Ιανουαρίου του 2017 η μετοχή της Κύπρου έχει διαγραφεί από το ελληνικό χρηματιστήριο και διαπραγματεύεται σε Κύπρο και Λονδίνο
Η Attica Bank έκλεισε στα 0,1798 ευρώ, με άνοδο +2,16% και όγκο 96 χιλ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 83 εκατ. ευρώ.
Το ιστορικό χαμηλό της Attica Βank είναι στα 0,02480 ευρώ μετά το RS και προ reverse split 0,001255 ευρώ και σημειώθηκε στις 21 Δεκεμβρίου του 2017.
Η μετοχή της Τράπεζας της Ελλάδος έκλεισε στα 13,34 ευρώ, με άνοδο +0,60% και κεφαλαιοποίηση 265 εκατ. ευρώ.

Ανοδικές τάσεις στις μη τραπεζικές μετοχές του FTSE 25 με χαμηλές συναλλαγές

Με ανοδικές τάσεις έκλεισε η πλειονότητα των μη τραπεζικών μετοχών του FTSE 25 με χαμηλή συναλλακτική δραστηριότητα.
Την μεγαλύτερη άνοδο κατέγραψαν ΟΛΠ, Viohalco, ΕΧΑΕ, Sarantis, ΑΔΜΗΕ....
Στον αντίποδα, πτωτικά έκλεισαν ΟΤΕ, Jumbo, Τέρνα Ενεργειακή...
H Coca Cola έκλεισε στα 23,44 ευρώ, με άνοδο +0,60% και κεφαλαιοποίηση στα 8,68 δισ. ευρώ και βρίσκεται στην πρώτη θέση των κεφαλαιοποιήσεων στο ελληνικό χρηματιστήριο.
Ο ΟΤΕ έκλεισε στα 13,42 ευρώ, με πτώση -1,47% και αποτίμηση 6,31 δισ. ευρώ και βρίσκεται στην 2η θέση των κεφαλαιοποιήσεων.
Η ΔΕΗ έκλεισεστα 3,8860 ευρώ, με άνοδο +0,67% και αποτίμηση 902 εκατ. ευρώ
Ο ΑΔΜΗΕ έκλεισε στα 2,3450 ευρώ, με άνοδο +1,74% και κεφαλαιοποίηση 544 εκατ. ευρώ.
Ο ΟΠΑΠ έκλεισε στα 7,9150 ευρώ, με άνοδο +0,57% και αποτίμηση 2,70 δισ. ευρώ
Ο Titan Cement International έκλεισε στα 11,30 ευρώ, αμετάβλητος και κεφαλαιοποίηση 932 εκατ. ευρώ.
Η μετοχή των ΕΛΠΕ έκλεισε στα 5,30 ευρώ, με άνοδο +1,53% και κεφαλαιοποίηση 1,62 δισ. ευρώ.
Η Motor Oil έκλεισε στα 11,60 ευρώ, με άνοδο +0,52%% και κεφαλαιοποίηση 1,29 δισ. ευρώ.
Ο Μυτιληναίος έκλεισε στα 7,82 ευρώ με άνοδο +0,84% και κεφαλαιοποίηση 1,12 δισεκ. ευρώ.
Η Jumbo έκλεισε στα 15,86 ευρώ, με πτώση -0,88% και κεφαλαιοποίηση 2,16 δισ. ευρώ.
Η μετοχή της ΕΥΔΑΠ έκλεισε στα 6,44 ευρώ, με πτώση -0,16% και κεφαλαιοποίηση 686 εκατ. ευρώ.
Η μετοχή του Fourlis έκλεισε στα 3,99 ευρώ, με άνοδο +0,88% και κεφαλαιοποίηση 207 εκατ. ευρώ.
Η MIG (που είναι εκτός FTSE 25) έκλεισε στα 0,0510 ευρώ, με πτώση -1,73% και κεφαλαιοποίηση 48 εκατ. ευρώ.

Βελτίωση στα ελληνικά ομόλογα το 10ετές ομόλογο 1,09%, με την Ιταλία στο 0,97%

Βελτίωση καταγράφονται  στα ελληνικά ομόλογα τα οποία ακολουθούν την τάση στην Νότια Ευρώπη.
Να σημειωθεί ότι μέχρι τώρα η ΕΚΤ έχει αγοράσει 10,6 δισεκ. ελληνικά ομόλογα ενώ δυνητικά μπορεί να αγοράσει έως 25 δισεκ..
Τα ελληνικά και Ιταλικά ομόλογα έχουν σημειώσει την μεγαλύτερη κίνηση με το μεταξύ τους spread να παραμένει στις 12 μονάδες βάσης.
Το νέο 10ετές ελληνικό ομόλογο διαπραγματεύεται σήμερα στο 1,09% ενώ το Ιταλικό 10ετές ομόλογο βρίσκεται στο 0,97%.
Να σημειωθεί ότι το ελληνικό 10ετές 1,10% με το αμερικανικό 10ετές 0,69% - το ιστορικό χαμηλό 0,3180% στις 9 Μαρτίου 2020 - εμφανίζουν απόκλιση απόρροια των επιθετικών μειώσεων επιτοκίων από την FED στο 0%, όμως όλα αυτά είναι αποδείξεις πανικού.  
Το spread Ελλάδος – Ιταλίας βρίσκεται στις 12 μονάδες βάσης.
Έναντι της Πορτογαλίας το spread με την Ελλάδα διαμορφώνεται στις 73 μονάδες βάσης…

Η τρέχουσα εικόνα της ελληνικής αγοράς ομολόγων

Το παλαιό 5ετές ομόλογο λήξης 1 Αυγούστου 2022 έχει μέση τιμή 108,30 μονάδες βάσης και μέση απόδοση 0,12% με απόδοση αγοράς 0,15% και απόδοση πώλησης 0,08%.
Θυμίζουμε ότι το παλαιό 5ετές ομόλογο εκδόθηκε στο 4,625%.
Το 6ετές ομόλογο λήξης 30/1/2023 έχει μέση τιμή 108,06 μονάδες βάσης και απόδοση 0,20%.
Το νέο 5ετές ομόλογο λήξης 2/4/2024 έχει μέση τιμή 111,43 μονάδες βάσης και απόδοση 0,27% είχε εκδοθεί στο 3,60%.
Το ιστορικό χαμηλό σημειώθηκε στις 6 Αυγούστου 2020 στο 0,21%.
Το 7ετές ομόλογο λήξης 15/2/2025 έχει μέση τιμή 112,79 μονάδες βάσης και απόδοση 0,49% με το ιστορικό χαμηλό 0,36% στις 14 Φεβρουαρίου 2020.
Το 7ετές ομόλογο λήξης 23 Ιουλίου του 2026 έχει μέση τιμή 107,42 μονάδες βάσης και απόδοση 0,60%.
Είχε εκδοθεί στο 1,90%.
To νέο 7ετές λήξης 22 Απριλίου 2027 έχει μέση τιμή 107,68 μονάδες βάσης και απόδοση 0,81%.
Είχε εκδοθεί στο 2,013%.  
Το πρώην 10ετές ομόλογο λήξης 30/1/2028 έχει μέση τιμή 120,53 μονάδες βάσης και απόδοση 0,89% με απόδοση αγοράς 0,92% και απόδοση πώλησης 0,86%.
To πρώην 10ετές λήξης 12/3/2029 έχει μέση τιμή 123,43 μονάδες βάσης και απόδοση 1,01% με απόδοση αγοράς 1,05% και απόδοση πώλησης 0,97%.
Να σημειωθεί εκδόθηκε στις 5 Μαρτίου 2019 στο 3,90% και επανεκδόθηκε 9 Οκτωβρίου με επιτόκιο 1,5%.
Το ιστορικό χαμηλό σημειώθηκε στις 6 Αυγούστου 2020 στο 0,88%
Το νέο 10ετές λήξης 18 Ιουνίου του 2030 έχει μέση τιμή 103,52 και μέση απόδοση 1,09% με απόδοση αγοράς 1,13% και απόδοση πώλησης 1,05%
Το 15ετές ομόλογο λήξης 30/1/2033 έχει μέση τιμή 130,13 μονάδες βάσης και απόδοση 1,27%
To νέο 15ετές λήξης 4/2/2035 έχει μέση τιμή 107,80 μονάδες βάσης και 1,28% απόδοση ενώ εκδόθηκε στο 1,91%.
Το 20ετές ομόλογο λήξης 30/1/2037 έχει μέση τιμή 135,85 μονάδες βάσης και απόδοση 1,52%
Το 25ετές ομόλογο λήξης 30/1/2042 έχει μέση τιμή 146,80 μονάδες βάσης και απόδοση 1,60%
Το ιστορικό χαμηλό 1,44% σημειώθηκε στις 7 Ιουλίου 2020…
Το spread η διαφορά απόδοσης μεταξύ ελληνικών 10 ετών και γερμανικών ομολόγων διαμορφώνεται στις 155 μονάδες βάσης από 156 μονάδες βάσης.
Το ελληνικό CDS στο 5ετές που αποτελεί και το benchmark, σήμερα διαμορφώνεται στις 155 μονάδες βάσης.
Ως μέτρο σύγκρισης αναφέρεται ότι το CDS της Αργεντινής βρίσκεται στις 6.692 μονάδες βάσης.
Θυμίζουμε ότι τα επίπεδα ρεκόρ μετά το PSI+ στην Ελλάδα σημειώθηκαν στις 8 Ιουλίου του 2015 στις 8700 μ.β.
Το CDS δουλεύει ως εξής….
Για κάθε 10 εκατ δολάρια έκθεση σε ελληνικό χρέος, ένας επενδυτής που θέλει να αντισταθμίσει τον κίνδυνο χώρας αγοράζει ένα παράγωγο το CDS και πληρώνει π.χ. για την Ελλάδα σήμερα απόδοση 1,55% ή 155 χιλ. δολάρια ασφάλιστρο ανά 10 εκατ δολ. επενδυτική θέση στο ελληνικό χρέος.

Οριακή βελτίωση στα ομόλογα της ευρωζώνης

Οριακή βελτίωση καταγράφεται σήμερα στις τιμές των Ιταλικών ομολόγων όπως και στις υπόλοιπες αγορές, με έντονη όμως την ανησυχία για την οικονομία και τον κορωνοιό.
Το Ιταλικό 10ετές είχε φθάσει σε υψηλό 2,98% στις 18 Μαρτίου 2020 για να διαμορφωθεί σήμερα 17 Αυγούστου 2020 στο 0,97%.  
Το 10ετές γερμανικό ομόλογο βρίσκεται σήμερα 17/8/2020 στο -0,43% με υψηλό 0,78% στις 13/2/2018.
Θυμίζουμε ότι το υψηλό ετών 1,02% σημειώθηκε στις 10 Ιουνίου του 2015 ενώ το ιστορικό χαμηλό σημειώθηκε στις 10 Μαρτίου 2020 στο -0,90%.
Οι αποδόσεις των ευρωπαϊκών ομολόγων διαμορφώνονται ως εξής….
Η Ιρλανδική 10ετία λήξης 2028 εμφανίζει απόδοση στο -0,09% με το ιστορικό χαμηλό -0,24% σημειώθηκε στις 4 Μαρτίου 2020.
Το 10ετές Πορτογαλικό ομόλογο λήξης Οκτωβρίου 2028 έχει απόδοση 0,36% με το ιστορικό χαμηλό στο 0,06% που  σημειώθηκε στις 16 Αυγούστου 2019.
Το ισπανικό 10ετές έχει απόδοση 0,34% με το ιστορικό χαμηλό στο 0,02% που σημειώθηκε στις 16 Αυγούστου 2019.
Στην Ιταλία το 10ετές ομόλογο λήξης 1η Αυγούστου του 2029 έχει απόδοση +0,97% και με ιστορικό χαμηλό 0,75% στις 12 Σεπτεμβρίου του 2019….
Αξίζει να αναφερθεί ότι η Κύπρος έκδωσε 10ετές ομόλογο με επιτόκιο 2,40% και η τρέχουσα απόδοση του είναι 0,87%
Το ιστορικό χαμηλό σημειώθηκε στις 20 Αυγούστου 2019 στο 0,3260%.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης