Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Rabobank: Η Ευρώπη αντιμετωπίζει πολλαπλές κρίσεις, με την Τουρκία να πραγματοποιεί έρευνες σε ελληνικά ύδατα και με τη Λευκορωσία σε οξεία αναταραχή

Rabobank: Η Ευρώπη αντιμετωπίζει πολλαπλές κρίσεις, με την Τουρκία να πραγματοποιεί έρευνες σε ελληνικά ύδατα και με τη Λευκορωσία σε οξεία αναταραχή
Σε αυτό το χρονικό σημείο οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι έχουν την προσοχή τους στραμμένη στην Τουρκία, επισημαίνει η ολλανδική τράπεζα Rabobank
Σε κρίσιμο σταυροδρόμι στέκεται η Ευρωπαϊκή Ένωση, καθώς, όπως επισημαίνει η ολλανδική τράπεζα Rabobank, με ανάλυσή της, οι κρίσεις τις οποίες πρέπει να αντιμετωπίσει είναι πολλαπλές.
Σε αυτό το χρονικό σημείο οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι έχουν την προσοχή τους στραμμένη στην Τουρκία που πραγματοποιεί έρευνες με σκοπό να διενεργήσει εξορύξεις φυσικού αερίου σε ελληνικά ύδατα, στις ταραχές της Λευκορωσίας, αλλά και στην πολιτική κρίση που ελλοχεύει στη Ρωσία μετά τη «δηλητηρίαση» του πολιτικού αντιπάλου του Ρώσου προέδρου Putin, Alexander Navalny.
Παράλληλα, οι ΗΠΑ συνεχίζουν να μεταφέρουν στρατεύματά τους εντός της ευρωπαϊκής επικράτειας, με την ΕΕ να ασκεί πίεση προς τη Μόσχα, την Άγκυρα και την Τεχεράνη για… συνομιλίες.
Παράλληλα, οι ΗΠΑ είναι σε προεκλογική περίοδο, με τους δύο υποψηφίους, τον Joe Biden και τον Donald Trump, να σηκώνουν τους τόνους.
Ο υποψήφιος των Δημοκρατικών Biden έκανε λόγο για ανεύθυνη οικονομική πολιτική εκ μέρους της κυβέρνησης Trump, η οποία επιδείνωσε τα δημόσια οικονομικά, τα οποία αυτός θα συμμαζέψεις.
Όπως, λοιπόν, γίνεται εύκολα αντιληπτό, η μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου είναι αντιμέτωπη με το φάσμα της ύφεσης, ενώ, εφόσον εκλεγεί ο Biden, τόσο η νομισματική όσο και η δημοσιονομική πολιτική αναμένεται να αυστηροποιηθεί – κάτι που θα έχει συνέπειες στις αγορές.
Από την άλλη, o Trump συνεχίζει την προεκλογική του εκστρατεία εκτοξεύοντας λαϊκίστικες κορώνες περί μείωσης της φορολογίας και ανικανότητας του Joe Biden.
Σε αυτό το πλαίσιο, έρευνα του ινστιτούτου Rasmussen δίνει στον Trump προβάδισμα 51%, έναντι 48% του Biden.
Ο ίδιος ο Αμερικανός πρόεδρος υποστηρίζει πως οι δημοσκοπήσεις μεθοδεύονται από την αντιπολίτευση και, παρότι τον δείχνουν 4 μονάδες πίσω, είναι 6 μονάδες μπροστά...
Στη Μέση Ανατολή, το ενδιαφέρον μονοπωλεί η συμφωνία Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων και Ισραήλ, αλλά και οι πιθανές νέες κυρώσεις που θα επιβάλουν οι ΗΠΑ στο Ιράν.
Η Ευρώπη και η Ρωσία διαφωνούν, ωστόσο οι Αμερικανοί επιμένουν.
Ίσως τα πράγματα αλλάξουν από τον Νοέμβριο, μετά το πέρας των εκλογών, τις οποίες η Κίνα παρακολουθεί με μεγάλη προσοχή.
Υπενθυμίζεται πως Κίνα και ΗΠΑ κάθισαν ξανά στην τράπεζα των διαπραγματεύσεων σε ό,τι αφορά την πρώτη φάση της μεταξύ τους εμπορικής συμφωνίας που είχε παγώσει.
Στα οικονομικά νέα, στα υψηλότερα επίπεδα των τελευταίων 18 μηνών διαμορφώθηκε ο σύνθετος δείκτης PMI (Purchase Managers Index) της IHS Markit για τις ΗΠΑ τον Αύγουστο 2020, αποτυπώνοντας μία αισθητά βελτίωση στην οικονομική δραστηριότητα.
Ειδικότερα, ο σύνθετος δείκτης PMI ενισχύθηκε στις 54,7 μονάδες (σσ: πάνω από 50 μονάδες συνεπάγεται βελτίωση) από 50,3 μονάδες τον Ιούλιο.
Σε ό,τι αφορά τον επιμέρους PMI για τη μεταποίηση, ενισχύθηκε σε υψηλό 19 μηνών, 53,6 μονάδες από 50,9 μονάδες ένα μήνα πριν.
Τέλος, ο δείκτης PMI για τις υπηρεσίες ενισχύθηκε σε υψηλό 17 μηνών τον Αύγουστο 2020, στις 54,8 μονάδες από 50 τον Ιούλιο.
Στην Ιαπωνία ο δείκτης καταναλωτή αυξήθηκε 0,3% σε ετήσια βάση, με τον μεταποιητικό δείκτη PMI να φτάνει στις 46,6 μονάδες, κάτι που αποτελεί σημάδι αποπληθωριστικών πιέσεων.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης