Τελευταία Νέα
Υγεία & Χρηστικά Νέα

Εξατομικευμένη ποιοτική ογκολογική φροντίδα

tags :
Εξατομικευμένη ποιοτική ογκολογική φροντίδα
Ηλίας Αθανασιάδης
Παθολόγος Ογκολόγος
Διευθυντής Ογκολογικής
Κλινικής & Μ.Η.Θ. Μονάδας
Ημερήσιας Θεραπείας ΜΗΤΕΡΑ
H επιταχυνόμενη πρόοδος της Ογκολογίας στη μάχη κατά του καρκίνου και οι επιστημονικά εντυπωσιακές εξελίξεις της ανοσοθεραπείας και της μοριακής στόχευσης έχουν αναβαθμίσει τις απαιτήσεις της κοινωνίας μας για ποιοτική ογκολογική φροντίδα.
Μετά τη διάγνωση του καρκίνου, οι άνθρωποι απαιτούν την καλύτερη φροντίδα, στο υψηλότερο δυνατό επίπεδο, ώστε να διεκδικήσουν την ίαση ή τη διατήρηση μιας ποιοτικής και λειτουργικής ζωής, μετατρέποντας τον καρκίνο σε χρόνιο νόσημα. Το ταχύτατα εξελισσόμενο περιβάλλον και η αναδυόμενη προοπτική αποτελούν μια πρόκληση για την οργάνωση των νοσοκομειακών δομών και των συστημάτων υγείας. Η ανάπτυξη της Τεχνολογίας με τις εφαρμογές της Τεχνητής Νοημοσύνης έχει δημιουργήσει δυνατότητες πέραν κάθε προσδοκίας και έχει ήδη αλλάξει την κλινική ογκολογική φροντίδα, καθώς και την κλινική έρευνα. Η εξατομίκευση στη φροντίδα, τα στοιχεία ποιότητας στην ογκολογική πράξη και η συγκρότηση και η οργάνωση ομάδας ειδικών στο υψηλότερο επίπεδο είναι τα απαραίτητα στοιχεία για να καλύψουμε τις απαιτήσεις της εποχής μας.
Η εξατομίκευση στην Ογκολογία έχει αλλάξει την ανάγνωση της βιολογίας του καρκίνου και προφανώς έχει οδηγήσει σε εξατομικευμένη θεραπευτική στρατηγική. Αντιλαμβανόμεθα πλέον ότι ο χαρακτηρισμός ενός νοσήματος με βάση το όργανο προέλευσης δεν επαρκεί και είναι κοινή γνώση ότι από το ίδιο όργανο εκκινούν καρκίνοι με διαφορετική βιολογική συμπεριφορά, διαφορετική ανταπόκριση στη θεραπεία και εξατομικευμένη κλινική πορεία.
Η εξέλιξη των καρκίνων μετά την εφαρμογή θεραπείας δημιουργεί νέους ανθεκτικούς κλώνους με τροποποιημένα χαρακτηριστικά. Αυτό σημαίνει ότι στην πορεία κάθε ασθενής έχει τη δική του νόσο με τα προσωπικά χαρακτηριστικά και χρειάζεται εξατομικευμένη επιλογή θεραπείας. Προσαρμοζόμενοι κι εμείς, σκεπτόμαστε διαφορετικά και αναζητούμε την καινούργια μοριακή ανάγνωση και την εξατομικευμένη επιλογή θεραπείας για κάθε βήμα του καρκίνου. Σε συνδυασμό με το ότι η φροντίδα καθορίζεται από τις προσωπικές επιλογές του κάθε ανθρώπου σε σχέση με τη διαχείριση της ζωής του, η ογκολογική θεραπεία χρειάζεται προσόντα τέχνης και επιστήμης, χρειάζεται προσωπική ανάλυση και σύνθεση. Είναι μια τέχνη με προσωπικές απαιτήσεις και ταυτόχρονα μια υψηλή επιστήμη που αποκαλύπτει συνεχώς περισσότερα μυστικά σχετικά με τη βιολογία της εξέλιξης του καρκίνου.
Είναι πλέον φανερό ότι η ποιοτική ογκολογική φροντίδα είναι έργο ομάδας ειδικών και όχι ενός ατόμου. Η ποιότητα εξασφαλίζεται μόνο αν η ομάδα διαθέτει τις ιατρικές ειδικότητες στο υψηλότερο επίπεδο με τον κατάλληλο τεχνολογικό εξοπλισμό και την οργάνωση. Η μεταφορά της πληροφορίας μέσα στην ομάδα είναι άμεση και ακριβής μέσω του ηλεκτρονικού φακέλου και της ψηφιακής απεικόνισης. Φαίνεται ότι η σύγχρονη ογκολογία είναι δύσκολο να εφαρμοσθεί κατά μόνας και απαιτεί σύγχρονο νοσοκομειακό περιβάλλον πολλών ειδικοτήτων με έμφαση στην ογκολογική φροντίδα. Στο περιβάλλον αυτό εξασφαλίζεται η παρουσία του εξειδικευμένου ανθρώπινου δυναμικού και της σύγχρονης τεχνολογίας.

Ογκολογικό συμβούλιο

Κεντρικός άξονας των δραστηριοτήτων είναι το ογκολογικό συμβούλιο, όπου όλα τα πρόσωπα καταλήγουν σε κοινές αποφάσεις και χαράσσουν κοινή στρατηγική. Αυτό εξασφαλίζει την κοινή αντίληψη της ομάδας απέναντι στις νέες κλινικές εικόνες και στις προκλήσεις που προκύπτουν. Η λειτουργία της ομάδας διασφαλίζει επίσης ότι οι βασικές αρχές του σεβασμού του προσώπου του ασθενούς και των επιλογών του είναι προτεραιότητα. Επιπλέον επιταχύνεται η πρόοδος στην κλινική έρευνα, αφού η πολύτιμη μάζα της επιστημονικής πληροφορίας που παράγεται αποτελεί αντικείμενο διαχείρισης μιας συμπαγούς οργανωμένης ομάδας. Η λειτουργία της ομάδας σε αυτό το περιβάλλον παράγει υψηλού επιπέδου κλινική έρευνα και διαμορφώνει έγκυρες κατευθυντήριες γραμμές.
Στη νεότερη εποχή μάς καθοδηγούν η καλπάζουσα επιστήμη, η τεχνολογία, οι σύγχρονες νοσοκομειακές δομές, αλλά όχι μόνο αυτά. Η ογκολογική νοσηλευτική υπηρεσία αποτελεί θεμέλιο λίθο της ομάδας. Οι σύλλογοι ασθενών έχουν αποτελέσει την ενέργεια και τη φωνή αυτών που έχουν προσωπικά νιώσει την ανάγκη για ποιοτική φροντίδα. Τέλος, το γεγονός ότι η μάχη κατά του καρκίνου είναι υπόθεση όλης της κοινωνίας, που ζητάει την πρόοδο και τη σύγχρονη θεραπεία τώρα και όχι αύριο, έχει αλλάξει την εικόνα και στηρίζει την ελπίδα ότι ο καρκίνος ως αρρώστια δεν θα έχει πια τη μορφή που έχει σήμερα.
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης