Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Υπάρχει σοβαρός κίνδυνος να υπάρξει αρνητική έκπληξη 5 δισ στο δυσμενές σενάριο των stress tests στις ελληνικές τράπεζες

Υπάρχει σοβαρός κίνδυνος να υπάρξει αρνητική έκπληξη 5 δισ στο δυσμενές σενάριο των stress tests στις ελληνικές τράπεζες
Τι σημαίνει ανάγκη για νέα κεφάλαια στις ελληνικές τράπεζες;
Αν και τα stress tests του 2021 απέχουν 10 μήνες από την υλοποίηση τους, ορισμένες πηγές αναφέρουν ότι λόγω των νέων NPEs… υπάρχει ορατός κίνδυνος να προκύψει αρνητική έκπληξη 5 δισεκ. ευρώ στο δυσμενές σενάριο για τις ελληνικές τράπεζες.
Πηγή που μίλησε ανεπίσημα στο bankingnews αναφέρει ότι «εάν τα νέα NPEs είναι τελικώς πάνω από 10 δισεκ. τότε η πιθανότητα αρνητικής έκπληξης στο δυσμενές σενάριο αυξάνεται κατακόρυφα»
Οι ελληνικές τράπεζες διαθέτουν 28 δισεκ. κεφάλαια και 15,5 δισεκ αναβαλλόμενη φορολογική απαίτηση DTC και 22,4 δισεκ. αναβαλλόμενο φόρο DTA.
Να σημειωθεί ότι η σχέση DTC προς ίδια κεφάλαια θα επιδενωθεί σημαντικά στις ελληνικές τράπεζες το προσεχές διάστημα.
Οι τρέχουσες αποτιμήσεις των ελληνικών τραπεζών στα 4 δισεκ. ευρώ περίπου διαμορφώνουν μια σχέση τιμής προς λογιστική αξία 0,14 που αυτό σημαίνει ότι το 1 ευρώ σε κεφάλαιο έχει χρηματιστηριακή αξία 0,14 ευρώ.
Με βάση τις ίδιες πηγές εάν στο δυσμενές σενάριο των stress tests λαμβάνοντας υπόψη τις μακροπροβολές της οικονομίας για το 2021 και την πορεία των ακινήτων συνδυαστεί με μια αρνητική έκπληξη στα νέα NPEs – που αποτελεί και τον πιο σοβαρό κίνδυνο – τότε θα μπορούσαν να προκύψουν περίπου 5 δισεκ. κεφαλαιακές ανάγκες για τις ελληνικές τράπεζες στο δυσμενές σενάριο εξέλιξη που θα έφερνε εμπροσθοβαρώς την ανάγκη για νέα κεφάλαια.
Οι εκτιμήσεις για τα νέα NPEs ποικίλουν ξεκινούν στο πολύ αισιόδοξο σενάριο στα 5 δισεκ. στο βασικό σενάριο 7 δισεκ. και στο δυσμενές μεταξύ 10-12 δισεκ. ευρώ.
Αυτό το δυσμενές σενάριο των 10 με 12 δισεκ. νέων NPEs – εάν επιβεβαιωθεί γιατί σε αυτή την φάση δεν μπορεί να ειπωθεί κάτι με βεβαιότητα – θα οδηγήσει σε κεφαλαιακές ανάγκες στις ελληνικές τράπεζες περίπου 5 δισεκ. ευρώ.
Στην περίπτωση αυτή οι τράπεζες στην Ελλάδα θα υποχρεωθούν να λάβουν σοβαρά μέτρα, κοινώς να βρουν νέα κεφάλαια ώστε να καλύψουν το κεφαλαιακό έλλειμμα.
Οι εποπτικές αρχές ακόμη κρατούν κλειστά τα χαρτιά τους, ωστόσο η Τράπεζα της Ελλάδος ανεπισήμως έχει διατυπώσει τις ανησυχίες της για τις ελληνικές τράπεζες και τους κινδύνους που ελλοχεύουν στους ισολογισμούς.
Να σημειωθεί ότι η ΤτΕ έχει αναφέρει ότι το εύρος των νέων NPEs μπορεί να κινηθεί μεταξύ 6 και 18 δισεκ. ευρώ.

Τι σημαίνει ανάγκη για νέα κεφάλαια;

Η ανάγκη για να κεφάλαια θα οδηγήσει σε επιταχυνόμενες διαδικασίες άντλησης κεφαλαίων μεταξύ άλλων και με αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου.
Δεν θα μπορούσε να αποκλειστεί – εάν και είναι high risk να το υποστηρίζουμε – ακόμη και ενεργοποίηση LMA στα ομολογιακά των ελληνικών τραπεζών δηλαδή προαιρετική μετατροπή σε μετοχές όπως συνέβη το 2015.
Όμως είναι πραγματικά πολύ νωρίς να εξάγουμε τέτοιο συμπέρασμα, μάλλον θα αποφευχθεί η εμπλοκή ομολογιούχων.
 Εάν αυτό το σενάριο των κεφαλαιακών αναγκών αρχίζει να περνάει στις τιμές των ελληνικών τραπεζών έως το καλοκαίρι του 2021 ο τραπεζικός κλάδος δεν θα ανακάμψει χρηματιστηριακά.
Το bankingnews προσεχώς θα παρουσιάσει αναλυτικό ρεπορτάζ και εκεί θα καταγραφεί με μεγαλύτερη σαφήνεια εάν ο κίνδυνος για τις τράπεζες να μην περάσουν το δυσμενές σενάριο του stress tests τη ΕΚΤ, της ΕΒΑ και του SSM είναι ρεαλιστικός.
Πάντως σε κάποιους τραπεζικούς κύκλους αρχίζει αυτό το σενάριο να εξετάζεται.
Ως προς τις τιμές, είναι κατανοητό ότι σε αυτή την δυσμενή προοπτική έρχονται reverse split μια μικρογραφία του 2015 αλλά με τιμές αυξήσεων κεφαλαίου… δραματικά χαμηλότερες του 2015.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης