Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Scope: Η επέκταση στα μορατόρια αποκρύπτει τις κολοσσιαίες απώλειες των ιταλικών τραπεζών

Scope: Η επέκταση στα μορατόρια αποκρύπτει τις κολοσσιαίες απώλειες των ιταλικών τραπεζών
Η Scope Ratings «βλέπει» ένα λιγότερο ταραχώδες τέλος για αυτό το έτος, αλλά μια «γκρίζα» προοπτική για την κερδοφορία του 2021
Η απόφαση για επέκταση στα μορατόρια πληρωμών αποκρύβει τα τεράστια προβλήματα που προκάλεσε η πανδημική κρίση στα ιταλικά χρηματοπιστωτικά ιδρύματα, επισημαίνει με ανάλυσή του ο γερμανικός οίκος πιστοληπτικής αξιολόγησης Scope Ratings.
Φυσικά, η προσωρινή παύση πληρωμών ήταν απαραίτητη για την υποστήριξη της βιωσιμότητας των δανειοληπτών, ωστόσο οι ζημίες είναι αναπόφευκτες.
Η επέκταση των προγραμμάτων απλώς καθυστερεί την αναγνώρισή τους και μειώνει τα κέρδη στους υπό κατάρτιση ισολογισμούς των ιταλικών τραπεζών.
Τα αιτήματα αναστολής στην Ιταλία από τον Μάρτιο ανήλθαν σε 301 δισ. ευρώ, ενώ εξ αυτών εγκρίθηκε το 92%.
Χάρη εν μέρει σε μια ρεαλιστική εποπτική προσέγγιση, τα περισσότερα από αυτά τα δάνεια καταχωρίζονται ως αποδόσεις - αν και υπήρξε κάποια μετάβαση από το Στάδιο 1 στο Στάδιο 2 το β’ τρίμηνο.
Η Scope εκτιμά ότι ορισμένοι δανειολήπτες δεν θα μπορέσουν να είναι συνεπείς στις πληρωμές τους.
Αρχικά, ο γερμανικός οίκος αξιολόγησης ανέμενε ότι ο πιστωτικός κύκλος θα παρέμενε σχετικά «καλοήθης», με το ιταλικό κόστος κινδύνου να ξεπερνά τις 100-150 μονάδες βάσης και μερικές προβλέψεις να επιβεβαιώνονται τον Σεπτέμβριο.
Ωστόσο, η πρόσφατη παράταση στα μορατόρια έως τον Ιανουάριο του 2021 έχει μεταβάλει τις όποιες εκτιμήσεις.
Η σχετική σταθεροποίηση των μακροοικονομικών προβλέψεων θα μεταφραστεί σε ηπιότερες μακροοικονομικές προβλέψεις το β’ εξάμηνο του έτους, σε συνδυασμό με μια μέτρια αύξηση σε συγκεκριμένες απομειώσεις.
Με άλλα λόγια, η Scope Ratings «βλέπει» ένα λιγότερο ταραχώδες τέλος για αυτό το έτος, αλλά μια «γκρίζα» προοπτική για την κερδοφορία του 2021
Σε ορισμένες περιπτώσεις, έως και το 50% των επιχειρηματικών δανείων που είναι καθεστώς μορατόριουμ έχει ταξινομηθεί ως Στάδιο 2, ενώ σε άλλες περιπτώσεις δεν έχει σημειωθεί σημαντική αύξηση στα δάνεια του Σταδίου 2, γεγονός που δεν συνεπάγεται σημαντική αύξηση του πιστωτικού κινδύνου (SICR).
Σε κάθε περίπτωση, μέχρι να σταματήσουν τα μορατόρια, θα είναι δύσκολο να εκτιμηθεί η πραγματική έκταση των απωλειών – κάτι που απασχολεί έντονα και την επενδυτική κοινότητα.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης