Τελευταία Νέα
Επιχειρήσεις

Προβόπουλος: Συνεχίζεται η εξυγίανση του Ελλάκτωρα – Καλλιτσάντσης: Κάποιοι ενοχλούνται και δημιουργούν fake news κλονίζοντας την εμπιστοσύνη των επενδυτών

Προβόπουλος: Συνεχίζεται η εξυγίανση του Ελλάκτωρα – Καλλιτσάντσης: Κάποιοι ενοχλούνται και δημιουργούν fake news κλονίζοντας την εμπιστοσύνη των επενδυτών
Ο Προβόπουλος αναφέρθηκε λεπτομερώς στις αποφάσεις και τις πρωτοβουλίες που έλαβε η διοίκηση του Ελλάκτωρα τα τελευταία δύο χρόνια, προκειμένου να παράσχει σταθερές αξίες στους μετόχους
Το 2020 θα είναι μία δύσκολη χρονιά για τον Ελλάκτωρ, αλλά με τις ενέργειες της διοίκησης ο όμιλος τα επόμενα χρόνια θα έχει πρωταγωνιστικό ρόλο στην Ελλάδα.
Αυτό ανέφερε ο πρόεδρος του Ελλάκτωρα, Γ. Προβόπουλος κατά τη σημερινή, 10 Σεπτεμβρίου 2020, τακτική γενική συνέλευση των μετόχων, η οποία πραγματοποιείται με απαρτία 51,22%.
Ο Προβόπουλος αναφέρθηκε λεπτομερώς στις αποφάσεις και τις πρωτοβουλίες που έλαβε η διοίκηση του Ελλάκτωρα τα τελευταία δύο χρόνια, προκειμένου να παράσχει σταθερές αξίες στους μετόχους.
Επίσης, αναφέρθηκε και στις πρωτόγνωρες συνθήκες που έχει δημιουργήσει η πανδημία του κορωνοϊού, όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και στην παγκόσμια οικονομία.
Όπως επισήμανε, είναι μεγάλη ευκαιρία για τη χώρα να αξιοποιήσει σωστά το ποσό των 70 δισ. ευρώ που θα λάβει από την Ευρωπαϊκή Ένωση (Ταμείο Ανάκαμψης + ΕΣΠΑ), τα οποία πρέπει να απορροφηθούν μέχρι το 2027.
Από τη μεριά του, ο Διευθύνων Σύμβουλος Αν. Καλλιτσάντσης, επιβεβαίωσε ότι ο Ελλάκτωρ μεταμορφώνεται σε ένα σύγχρονο και ισχυρό όμιλο, ο οποίος αλλάζει τους κανόνες της αγοράς.
Δεν είμαστε έτοιμοι να μπούμε στον 21ο αιώνα, αλλά σύντομα θα μπούμε, ανέφερε.
Έχουμε επενδύσει στον Ελλάκτωρ 110 εκατ. καθώς πιστεύουμε στο όραμα της, ενώ για την τιμή της μετοχής, ο Καλλιτσάντσης είπε ότι θα στηριχθεί με τα αποτελέσματα της.
Και αυτό ενοχλεί κάποιους σε βαθμό που να δημιουργούν fake news και δημοσιεύματα που κλονίζουν την εμπιστοσύνη των επενδυτών.
Το μέλλον είναι βέβαιο ότι θα τους διαψεύσει, ανέφερε ο Καλλιτσάντσης, επιβεβαιώνοντας ότι συνεχίζεται η πλήρης εξυγίανση του ομίλου.
Παραλάβαμε ζημιές 360 εκατ. από την προηγούμενη διοίκηση Μπόμπολα και καταφέραμε ο όμιλος να μην χρωστάει ούτε ένα ευρώ στις τράπεζες.
Σήμερα οι προς εκτέλεση συμβάσεις φτάνουν τα 1,9 δισ. ευρώ, εκ των οποίων τα 580 εκατ. ευρώ θα συμβασιοποιηθούν στο β' 6μηνο του 2020.
Επίσης, είναι σε εξέλιξη το πρόγραμμα εθελουσίας εξόδου, ενώ το κτήριο που στεγαζόταν παλιά το Έθνος θα ανακαινιστεί και θα πουληθεί αναλόγως τις συνθήκες της αγοράς.
Αφήνοντας πάντα αιχμές στην διοίκηση Μπόμπολα, ο Καλλιτσάντσης αναφέρθηκε και στα τρία σημαντικά βήματα που έχει προχωρήσει η διοίκηση:
- Απορρόφηση της Άνεμος
- Έκδοση ομολόγου 670 εκατ.
- Βαθιά οργάνωση και αλλαγή στρατηγικής
Όπως ανέφερε ο Καλλιτσάντσης, ο Άκτωρ θα αποχωρήσει από Αλβανία, Βουλγαρία και Βόρεια Μακεδονία, ενώ διατηρεί τον ηγετικό ρόλο στη Ρουμανία.
Παραλάβαμε άθλιες συμβάσεις από την προηγούμενη διοίκηση, ειδικά αυτές των φωτοβολταϊκών σε ολόκληρο τον κόσμο, ανέφερε.
Το πρόγραμμα αγοράς ιδίων μετοχών όρισε ως κατώτατη τιμή τα 0,60 ευρώ και ως ανώτατη τιμή τα 3 ευρώ.
Το πρόγραμμα θα ισχύει για 24 μήνες.
Με βάση την ελληνική νομοθεσία μπορεί το πρόγραμμα να φτάσει το 10% του μετοχικού κεφαλαίου της εταιρείας, αλλά ο κ. Καλλιτσάντσης είπε ότι δεν πιστεύει ότι τα φτάσει αυτό το ποσοστό.
Το θέμα ψηφίστηκε από την γενική συνέλευση, ωστόσο, το καταψήφισαν ξένα και εγχώρια θεσμικά χαρτοφυλάκια.

Κρίσιμο το ζήτημα της επαναγοράς ιδίων μετοχών

Με απαρτία πραγματοποιήθηκε η Τακτική Γενική Συνέλευση της Ελλάκτωρ, σήμερα 10 Σεπτεμβρίου 2020, με 88 μετόχους να συμμετέχουν, οι οποίοι κατέχουν το 51,22% του μετοχικού κεφαλαίου της εισηγμένης.
Κρίσιμη θεωρείται η ψηφοφορία για την έγκριση του Προγράμματος Απόκτησης Ιδίων Μετοχών, ενώ δεν θα εξεταστεί το πρόγραμμα Διάθεσης μετοχών με τη μορφή δικαιώματος προαίρεσης (option), καθώς απαιτείται ενισχυμένη πλειοψηφία.
Αναλυτικά τα θέματα της ημερήσιας διάταξης:
1. Υποβολή προς έγκριση της Ετήσιας Οικονομικής Έκθεσης (Εταιρείας και Ομίλου) της χρήσης 01.01.2019 - 31.12.2019, στην οποία συμπεριλαμβάνονται οι Ατομικές και Ενοποιημένες Ετήσιες Χρηματοοικονομικές Καταστάσεις μετά των σχετικών Εκθέσεων και Δηλώσεων του Διοικητικού Συμβουλίου και του Ορκωτού Ελεγκτή. Έγκριση διάθεσης αποτελεσμάτων της χρήσης 01.01.2019 - 31.12.2019.
2. Έγκριση της συνολικής διαχείρισης που έλαβε χώρα κατά τη χρήση 01.01.2019 - 31.12.2019, σύμφωνα με το άρθρο 108 του N. 4548/2018 και απαλλαγή των ορκωτών ελεγκτών για την εταιρική χρήση 01.01.2019 - 31.12.2019, σύμφωνα με το άρθρο 117 παρ. 1 περ. (γ) του Ν. 4548/2018.
3. Εκλογή ορκωτών ελεγκτών για τον έλεγχο των ετήσιων χρηματοοικονομικών καταστάσεων της χρήσης 01.01.2020 – 31.12.2020, την επισκόπηση των ενδιάμεσων χρηματοοικονομικών καταστάσεων της ίδιας χρήσης και την έκδοση φορολογικού πιστοποιητικού και καθορισμός της αμοιβής τους.
4. Υποβολή προς συζήτηση και ψήφιση από τη Γενική Συνέλευση επί της Έκθεσης Αποδοχών του άρθρου 112 του N. 4548/2018 για τη χρήση 2019.
5. Χορήγηση αδείας, κατ’ άρθρο 98 του Ν. 4548/2018, στα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου και σε Διευθυντές της Εταιρείας να μετέχουν σε Διοικητικά Συμβούλια ή στη διεύθυνση των θυγατρικών και συνδεδεμένων εταιριών του Ομίλου καθώς και νομικών οντοτήτων στις οποίες συμμετέχει, άμεσα ή έμμεσα, η Εταιρεία ή εταιρείες του Ομίλου, που επιδιώκουν όμοιους ή συναφείς προς την Εταιρεία σκοπούς.
6. Έγκριση Προγράμματος Απόκτησης Ιδίων Μετοχών, σύμφωνα με το άρθρο 49 του Ν. 4548/2018, για κάθε επιτρεπόμενη εκ του νόμου χρήση, συμπεριλαμβανομένης, μεταξύ άλλων, της διανομής μετοχών στο προσωπικό ή/και σε μέλη της διοίκησης της Εταιρείας. Χορήγηση σχετικής εξουσιοδότησης στο Διοικητικό Συμβούλιο για τον καθορισμό του ακριβούς χρόνου έναρξης του προγράμματος και τη ρύθμιση όλων των διατυπώσεων και διαδικασιών επί του θέματος.
7. Παροχή εξουσιοδότησης προς το Διοικητικό Συμβούλιο για τη θέσπιση Προγράμματος Διάθεσης μετοχών, οι οποίες θα προέλθουν από την απόκτηση ιδίων μετοχών, στα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου, διευθυντές/στελέχη και προσωπικό της Εταιρείας με τη μορφή δικαιώματος προαίρεσης (option) απόκτησης μετοχών, σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 113 του Ν. 4548/2018.
8. Ανακοίνωση εκλογής νέου Ανεξάρτητου Μέλους του Διοικητικού Συμβουλίου.
9. Παρουσίαση Ετήσιας Έκθεσης Πεπραγμένων της Επιτροπής Ελέγχου.
10. Διάφορες ανακοινώσεις.

Νίκος Θεοδωρόπουλος
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης