Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Fitch: Με αργό ρυθμό η ανάκαμψη των ευρωπαϊκών τραπεζών – Υποτονική η κερδοφορία, αύξηση στα NPLs

Fitch: Με αργό ρυθμό η ανάκαμψη των ευρωπαϊκών τραπεζών – Υποτονική η κερδοφορία, αύξηση στα NPLs
Σχόλιο της Fitch Ratings για τις ευρωπαϊκές τράπεζες
Οι μεγάλες ευρωπαϊκές τράπεζες θα βιώσουν μετά βίας σταδιακή ανάκαμψη των εσόδων τους από την πανδημία του κορωνοϊού, ενώ η κερδοφορία θα παραμείνει υποτονική το γ’ τρίμηνο του 2020, αναφέρει σε έκθεσή της η Fitch Ratings.
Όπως σημειώνει ο αμερικανικός οίκος αξιολόγησης, πολλές τράπεζες συνεχίζουν να αυξάνουν τις προβλέψεις για τις αναμενόμενες πιστωτικές απώλειες (ECL) και τα έσοδα από τη δραστηριότητα των κεφαλαιαγορών είναι απίθανο να φθάσουν σε υψηλά επίπεδα προσεχώς.
Τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια αναμένεται να αυξηθούν σημαντικά το υπόλοιπο του 2020 και το 2021, καθώς τα μέτρα στήριξης για τους δανειολήπτες θα καταργούνται και η έκταση της ζημίας στην οικονομία θα γίνεται πιο εμφανής.
Οι προβλέψεις ECL των 20 μεγαλύτερων τραπεζών στην ΕΕ αυξήθηκαν κατά περίπου 15% -σε τριμηνιαία σύγκριση- το β’ τρίμηνο του 2020, λόγω των προβλέψεων.
«Η Fitch υπολογίζει ότι οι προβλέψεις ECL στο α’ εξάμηνο 2020 ήταν περίπου τρεις φορές μεγαλύτερες από ό,τι ένα χρόνο πριν.
Ο μέσος δείκτης CET1 των τραπεζών αυξήθηκε σε 14,4% στα τέλη του β’ τριμήνου του 2020 από 13,4% στο τέλος του α’ τριμήνου 2020.
Οι αδύναμες προοπτικές των τραπεζών αντικατοπτρίζονται στις προοπτικές μας σχετικά με τις αξιολογήσεις τους.
Από τις 20 τράπεζες, οι 15 βρίσκονται στο Rating Watch Negative ή Αρνητικό Outlook, σηματοδοτώντας αυξημένο κίνδυνο ότι οι αξιολογήσεις τους θα μπορούσαν να υποβαθμιστούν βραχυπρόθεσμα έως μεσοπρόθεσμα», σχολιάζεται.
Image
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης