Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Αδρανείς, παθητικοί βασικοί μέτοχοι κρατούν σε ομηρεία τις ελληνικές τράπεζες - Είναι αιτία στασιμότητας, να αντικατασταθούν

Αδρανείς, παθητικοί βασικοί μέτοχοι κρατούν σε ομηρεία τις ελληνικές τράπεζες - Είναι αιτία στασιμότητας, να αντικατασταθούν
Η αντικατάσταση των βασικών μετόχων θα δώσει μεγάλη ώθηση στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα, θα επιτρέψει στις μετοχές των τραπεζών να ανακάμψουν και οι ισολογισμοί να αναπνεύσουν
Ουδέποτε στην ιστορία αδρανείς μέτοχοι, παθητικοί μέτοχοι, δεν έχουν κρατήσει σε ομηρεία τις ελληνικές τράπεζες σε τέτοιο βαθμό.
Η αδράνεια και η παθητικότητα των βασικών μετόχων είναι και η αιτία στασιμότητας του κλάδου, πρέπει να αντικατασταθούν, να υπάρξει ανανέωση βασικών μετόχων – νέο αίμα – ώστε να αλλάξει ριζικά η εικόνα, οι μετοχές να ανακάμψουν, να δημιουργηθεί προοπτική.  
Οι βασικοί μέτοχοι στις τράπεζες έχουν ένα διττό ρόλο, να στηρίζουν στα δύσκολα και να καρπούνται τις υπεραξίες στα εύκολα.
Οι βασικοί μέτοχοι των τραπεζών την τελευταία φορά που στήριξαν τις επενδύσεις τους ήταν στο τέλος του 2015 με τις αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου.
Έχουν περάσει 5 χρόνια και έκτοτε περιμένουν το θαύμα, οι μετοχές να κινηθούν υψηλότερα από τις αυξήσεις κεφαλαίου του 2015 ώστε είτε μέσω placement ή άλλους τρόπους να ρευστοποιήσουν.
Οι βασικοί μέτοχοι βέβαια πρέπει να στηρίζουν τις τράπεζες και όταν χρειάζονται αυξήσεις κεφαλαίου να μην μπλοκάρουν αυτά τα σχέδια.
Παραδόξως κανείς βασικός μέτοχος δεν θέλει να ακούσει τίποτε για αυξήσεις κεφαλαίου, δεν θέλει να ακούσει τίποτε για σχέδια κεφαλαιακών ενισχύσεων.
Οι ελληνικές τράπεζες είναι όμηροι των βασικών μετόχων που δεν θέλουν να επενδύσουν ούτε ευρώ στις ελληνικές τράπεζες.

Ποια τα δεδομένα

Ο βασικός μέτοχος της Eurobank το Fairfax ελέγχει το 31,7% της τράπεζας και η τρέχουσα αποτίμηση αυτής της επένδυσης είναι 485 εκατ ενώ το Fairfax έχει επενδύσει συνολικά 940 εκατ ευρώ.
Θα πρέπει όμως να συμπεριληφθεί και η Grivalia που απορροφήθηκε από την Eurobank στην οποία συμμετείχε με στρατηγικό ποσοστό το Fairfax.
Το Fairfax έχει σχέδιο εξόδου από την Eurobank, όταν η μετοχή είχε φθάσει πάνω από τα 0,90 ευρώ… υπήρχε η πληροφορία που ποτέ δεν διαψεύστηκε ότι το Fairfax το Καναδικό fund θα πουλούσε το 11% τουλάχιστον στα 1,05 με 1,10 ευρώ με στόχο να πάρει 450 εκατ ευρώ.
Σημειώνεται ότι το Fairfax έχει αποκομίσει σημαντικά κέρδη από τα ελληνικά ομόλογα και από την Eurolife.
Ο Paulson είναι βασικός μέτοχος στην Πειραιώς με 6,62% και στην Alpha bank με ποσοστό 7,32%.
Ο Paulson είναι ξεκάθαρα δυνητικός πωλητής, διατηρεί αυτές τις θέσεις από το 2014 και νωρίτερα, έχουν περάσει 6 χρόνια και οι τρέχουσες αποτιμήσεις στην μεν Πειραιώς έχει αξία 35 εκατ ενώ επένδυσε συνολικά 500 εκατ ευρώ.
Ο Mistakidis που επίσης ελέγχει 5,14% επένδυσε 29-30 εκατ ευρώ και η τρέχουσα αξία ανέρχεται σε 26 εκατ ευρώ.
Προσέξτε ο Paulson κατέχει το 6,62% και επένδυσε 500 εκατ που έχουν αξία 34 εκατ και ο Mistakidis επένδυσε 29-30 εκατ και έχουν αξία 26 εκατ. στην τράπεζα Πειραιώς.
Ο Paulson είναι ξεκάθαρο ότι δεν θα επενδύσει άλλη φορά και δεν θα συμμετάσχει άλλη φορά σε αύξηση κεφαλαίου.
Στην Alpha bank έχει περισσότερες πιθανότητες να ανακτήσει την επένδυση του σε σχέση με την Πειραιώς που έχει μεγάλη απόκλιση.
Ενδεικτικά αναφέρεται ότι για να φθάσει στα 500 εκατ που επένδυσε ο Paulson θα πρέπει η κεφαλαιοποίηση της Πειραιώς να φθάσει στα 7,55 δισεκ. δηλαδή να αυξηθεί 14 φορές η τρέχουσα αποτίμηση.

Και ενώ Fairfax και Paulson θέλουν να αποχωρήσουν και δεν συμμετάσχουν σε αυξήσεις κεφαλαίου, υπάρχει ένας επενδυτής ο οποίος… δεν θέλει να φύγει από τις τράπεζες.
Δεν βάζει νέα λεφτά αλλά και δεν θέλει να φύγει από τις τράπεζες.
Είναι το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας που κατέχει το 40,3% της Εθνικής τράπεζας, το 26% της Πειραιώς, το 11% της Alpha bank και το 1,35% της Eurobank.
To TXΣ ούτε να ακούσει για αυξήσεις κεφαλαίου στην Εθνική τράπεζα.
Ειδικά στην Εθνική τράπεζα έγινε μια διερευνητική συζήτηση με το ΤΧΣ για αύξηση κεφαλαίου… και ούτε να ακούσει για το ενδεχόμενο αυτό το Ταμείο με ποσοστό 40,3%;
Γιατί;
Μια αύξηση 1,5 δισεκ. ευρώ θα οδηγούσε το ποσοστό του ΤΧΣ σε μεγάλο dilution δηλαδή αραίωση, θα υποχωρούσε κάτω από 20% και αυτό το Ταμείο… δεν μπορεί να το αποδεχθεί.

Τι πρέπει να γίνει;

Αυτό που πρέπει να γίνει ώστε να ξεμπλοκάρει ο ελληνικός τραπεζικός κλάδος από την στασιμότητα είναι να αλλάξουν οι βασικοί μέτοχοι και αυτό θα συμβεί με τον μηχανισμό των αυξήσεων κεφαλαίου.
Η αδράνεια των βασικών μετόχων, κρατάει σε αδράνεια και τις τράπεζες δημιουργώντας ένα φαύλο κύκλο όπου κυριαρχεί η στασιμότητα, η απραξία και η χρηματιστηριακή αδιαφορία.
Οι βασικοί μέτοχοι φέρουν μεγάλη ευθύνη για την στασιμότητα αυτή, δεν μπορούν να δημιουργήσουν δια του ρόλου τους ένα ενεργητικό τραπεζικό σύστημα, είναι επενδυτές της πρώτης φάσης, χρονικά επενδυτές του 2012 που έως το 2015 με 216 θα έπρεπε να είχαν αποχωρήσει κερδίζοντας υπεραξίες.
Τα πράγματα εξελίχθηκαν πολύ διαφορετικά λόγω αντικειμενικών δυσκολιών και έκτοτε παραμένουν στις τράπεζες αποτελώντας βαρίδια στην εξέλιξη του ελληνικού τραπεζικού κλάδου.
Ουδέποτε στην ιστορία ένας βασικός μέτοχος π.χ. ο Paulson ενώ δεν συνεισφέρει σε τίποτε στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα κρατάει σε ομηρεία σχεδόν τις 2 από τις 4 τράπεζες στην Ελλάδα.
Όμως δεν είναι μόνο ο Paulson, οι βασικοί μέτοχοι δεν είναι η κινητήριος δύναμη των τραπεζών αλλά βαρίδια στην προσπάθεια ανάκαμψης.
Η αντικατάσταση των βασικών μετόχων θα δώσει μεγάλη ώθηση στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα, θα επιτρέψει στις μετοχές των τραπεζών να ανακάμψουν και οι ισολογισμοί να αναπνεύσουν. 

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης