Τελευταία Νέα
Απόψεις - Άρθρα

Φέγγος (Prelium): Αναμένοντας τις εξαγγελίες του πρωθυπουργού από τη ΔΕΘ

tags :
Φέγγος (Prelium): Αναμένοντας τις εξαγγελίες του πρωθυπουργού από τη ΔΕΘ
Την εβδομάδα που έρχεται το χρηματιστήριο έχει πολλά να αποδείξει
Κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού το χρηματιστήριο πάσχισε να διατηρηθεί σε αξιοπρεπή επίπεδα τιμών, την ίδια στιγμή που τα ξένα αναπτυγμένα χρηματιστήρια έκαναν ανοδικό πάρτι.
Φυσικά δεν είμαστε μόνοι μας.
Το ίδιο συνέβη στα περισσότερα περιφερειακά χρηματιστήρια του Νότου, δίνοντας άλλοθι στο δικό μας.
Τώρα μέσα σε ένα κυκεώνα κακών ειδήσεων και με τα ξένα αναπτυγμένα χρηματιστήρια να προϊδεάζουν για σημαντική διόρθωση, το δικό μας θα κληθεί να επιβεβαιώσει τις άμυνές του.
Αν φυσικά τα καταφέρει.
Η περίοδος του Σεπτεμβρίου, παραδοσιακά κυριαρχείται από οικονομικές εξαγγελίες, λόγω της Έκθεσης Θεσσαλονίκης, που όμως φέτος δεν θα γίνει με τον παραδοσιακό τρόπο.
Φέτος, την επικαιρότητα και την προσοχή του Πρωθυπουργού και της κυβέρνησης απασχολούν κρίσιμα θέματα, όπως η απειλητική επιθετικότητα της Τουρκίας, η επανάκαμψη του μεταναστευτικού και τα αυξημένα κρούσματα Covid19 σε συνδυασμό με το άνοιγμα των σχολείων.
Αναγκαστικά τα οικονομικά έρχονται σε δεύτερη μοίρα, σε μια χρονική στιγμή που η κυβέρνηση έχει εξασφαλίσει κονδύλια και ελευθερία κινήσεων για να δώσει χρήματα.
Σε κανονικές συνθήκες θα αναμέναμε ένα γενναίο πακέτο μέτρων υπέρ της επιχειρηματικότητας με στόχο να τονωθεί επιτέλους η ανάπτυξη.
Τώρα, οι άμυνα θέλει λεφτά.
Το μεταναστευτικό θέλει λεφτά.
Η στήριξη των κεκτημένων όσων πλήττονται από τον Covid19 θέλει λεφτά.
Οπότε λογικό είναι οι προσδοκίες να ψαλιδίζονται. Φυσικά υπάρχει περιθώριο στην Ελλάδα για θεσμικές αλλαγές με μικρότερο κόστος σε πεδία όπως η αργή απόδοση της δικαιοσύνης, οι υπερβολικές ρυθμίσεις των αγορών, η γραφειοκρατία και άλλα πολλά που θα μπορούσαν να δώσουν το στίγμα της αλλαγής νοοτροπίας που είναι απαραίτητη για να έρθουν επενδυτές που θα επενδύσουν στην πραγματική οικονομία και όχι μόνο στα ομόλογα της χώρας.
Χρηματιστηριακά είδαμε μια επαναπροσέγγιση των 650 μονάδων του Γενικού Δείκτη, με σημαντική βοήθεια από τις εταιρείες που δραστηριοποιούνται στην ενέργεια και είναι ανάμεσα σε αυτές που ωφελούνται από την κρίση. 
Δυστυχώς οι τράπεζες παραμένουν το βαρίδι της αγοράς και σε ένα τραπεζοκεντρικό χρηματιστήριο, αυτό επιδεινώνει τη γενική εικόνα και προοπτική.
Σημαντικό γεγονός της εβδομάδας ήταν και η προφυλάκιση Κωτσολιούτσων για την υπόθεση της Follie.
Φυσικά σεβόμενοι το Ελληνικό ραχατλίδικο χρονοδιάγραμμα.
Η υπόθεση έγινε γνωστή τον Μάϊο του 2018 και τον Σεπτέμβριο του 2020 (δυόμισυ χρόνια αργότερα) έγινε η προφυλάκιση.
Πότε θα καταλήξει η υπόθεση είναι άγνωστο.
Στην αντίστοιχη περίπτωση Madoff στην Αμερική το σκάνδαλο έγινε γνωστό 30 Νοεμβρίου 2008, η προφυλάκιση έγινε 11 Δεκεμβρίου 2008 και η οριστική απόφαση για 150 χρόνια φυλάκιση τον Ιούνιο 2009.  
Όταν οι ξένοι συνδέουν τη γρήγορη λειτουργία της δικαιοσύνης στην Ελλάδα με τις επενδύσεις, μάλλον κάτι έχουν υπόψη τους…
Η επόμενη βδομάδα θέλει μεγάλη προσοχή από μεριάς των επενδυτών του Ελληνικού χρηματιστηρίου. 
Συνήθως μετά τις εξαγγελίες του Πρωθυπουργού στη Θεσσαλονίκη, ξεκαθαρίζει το τοπίο για το που οδεύει η οικονομία το επόμενο εξάμηνο και το χρηματιστήριο παίρνει τάση.
Μετά από ένα καλοκαίρι που μηδενίστηκε ο τζίρος και το ενδιαφέρον, μια αναζωπύρωση του ενδιαφέροντος θα μπορούσε να μας οδηγήσει σε ψηλά επίπεδα και να απειλήσει το αδιαπέραστο επίπεδο των 680 μονάδων.
Αυτό όμως είναι το καλό σενάριο.
Σε ένα ενδιάμεσο σενάριο που δεν δημιουργηθεί ενθουσιασμός, η κακοδαιμονία των τελευταίων μηνών θα μεγιστοποιήσει την απογοήτευση και οι στηρίξεις που υπάρχουν στις 620, 612 μονάδες και στα επίπεδα των 600 μονάδων, δεν είναι αρκετά ισχυρές. 
Πολλά θα εξαρτηθούν φυσικά και από τις εξελίξεις με την Τουρκία, όπου ο Ερντογάν πρέπει να πετύχει τουλάχιστον μία προσωρινή νίκη αν πρόκειται να υποχωρήσει.
(Προσωρινή νίκη Τουρκίας = Προσωρινή ήττα Ελλάδας).

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης