Τελευταία Νέα
Οικονομία

ΔΕΘ: Οι εξαγγελίες Μητσοτάκη σε ρευστό σκηνικό – Ποια μέτρα θα ανακοινωθούν που θα ισχύσουν μόνο για το 2021 - Θολό τοπίο οι δημοσιονομικοί κανόνες

ΔΕΘ: Οι εξαγγελίες Μητσοτάκη σε ρευστό σκηνικό – Ποια μέτρα θα ανακοινωθούν που θα ισχύσουν μόνο για το 2021 - Θολό τοπίο οι δημοσιονομικοί κανόνες
Στο υπουργείο Οικονομικών τονίζουν ότι ορισμένα μέτρα που ελήφθησαν το 2020 και έχουν υψηλό κόστος είναι προσωρινά και μη επαναλαμβανόμενα και έτσι το 2021 θα μειωθεί αυτόματα το ύψος των δαπανών χωρίς να χρειασθούν πρόσθετες περικοπές δαπανών
Διαστάσεις θρίλερ έχουν αρχίσει να προσλαμβάνουν οι συζητήσεις που έχουν ξεκινήσει σε επίπεδο ευρωζώνης αναφορικά με τον χρόνο επαναφοράς των δημοσιονομικών κανόνων για τα πλεονάσματα που «πάγωσαν» λόγω της πανδημίας για να μπορέσουν τα κράτη - μέλη να εφαρμόσουν προγράμματα αναχαίτισης της κρίσης από τον κορονοιό. 
Το μέτωπο των δημοσιονομικών κανόνων για το 2021 παραμένει ανοικτό  αφού στη χθεσινή συνεδρίαση του Eurogroup δεν βγήκε λευκός καπνός για το βαθμό ευελιξίας που θα έχουν  οι οικονομίες της ευρωζώνης παρά μόνο υποσχετικές για συνέχιση της χαλάρωσης με στόχο τη στήριξη της οικονομίας.

Το θολό σκηνικό για τους όρους και τις δεσμεύσεις που θα αναλάβει η χώρα σε δημοσιονομικό επίπεδο καθιστά μετέωρες τις κινήσεις της ελληνικής κυβέρνησης για την επόμενη μέρα και δυσχεραίνει τη κατάρτιση σχεδίου δράσης για την επαναφορά στην ανάπτυξη με χρονικά ορόσημα και παρεμβάσεις.
Κεντρική επιδίωξη του οικονομικού επιτελείου είναι να απαλλαγεί η χώρα από το βρόχο των πλεονασμάτων με παράταση της «ρήτρας διαφυγής» από τους αυστηρούς περιορισμούς του Συμφώνου Σταθερότητας και το κοντέρ για το πρωτογενές πλεόνασμα να μηδενισθεί έναντι αρχικής δέσμευσης για 3,5% του ΑΕΠ.
«Όσο χαμηλότερα τεθεί ο πήχης τόσο περισσότερος δημοσιονομικός χώρος απελευθερώνεται για τη χρηματοδότηση μόνιμων μέτρων με ισχυρό αναπτυξιακό αποτύπωμα και τόσο ευκολότερη θα είναι η προσαρμογή» έλεγε χαρακτηριστικά κυβερνητική πηγή. 
Σημειώνεται ότι ακόμα και στη περίπτωση «ισοσκέλισης» του προϋπολογισμού θα πρέπει να εξοικονομηθούν πάνω από 10 δισ. ευρώ καθώς εκτιμάται ότι το 2020 θα κλείσει με πρωτογενές έλλειμμα 6% του ΑΕΠ.
Στο υπουργείο Οικονομικών τονίζουν ότι ορισμένα μέτρα που ελήφθησαν φέτος και έχουν υψηλό κόστος είναι προσωρινά και μη επαναλαμβανόμενα και έτσι το 2021 θα μειωθεί αυτόματα το ύψος των δαπανών χωρίς να χρειασθούν πρόσθετες περικοπές δαπανών ενώ στο σκέλος των εσόδων εκτιμούν ότι σημαντικό μέρος των απωλειών θα αναπληρωθεί από την απόσυρση των έκτακτων ρυθμίσεων για αναστολές πληρωμών και από την αναθέρμανση της οικονομίας.
Η δημοσιονομική χαλάρωση αποτελεί το κλειδί για το χρόνο, την έκταση και τη δραστικότητα των παρεμβάσεων για την επούλωση των πληγών από την πανδημία στο παραγωγικό ιστού και στα εισοδήματα και για την αναπτυξιακή ώθηση.
Όπως επισημαίνουν παράγοντες του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους θα πρέπει να απελευθερωθεί σημαντικός δημοσιονομικός χώρος για επενδυτικές και αναπτυξιακές δράσεις καθώς και για τη τόνωση της κατανάλωσης που αποτελεί τη κινητήρια δύναμη του ΑΕΠ.
Οι ίδιοι παράγοντες θεωρούν ότι εκ των πραγμάτων έχει ακυρωθεί το σενάριο η Ελλάδα να υποχρεωθεί να επιστρέψει σε πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% επισημαίνοντας ωστόσο ότι από κει και πέρα όλα παίζονται.  
Σύμφωνα με τους εμπειρογνώμονες του Δημοσιονομικού Συμβουλίου τυχόν επιβολή αυστηρού δημοσιονομικού πλαισίου για το 2021 θα πλήξει δραστικά την οικονομία ενώ λόγω της διόγκωσης του ελλείμματος και του καθεστώτος της ενισχυμένης εποπτείας στο οποίο βρίσκεται η χώρα ελλοχεύει ο κίνδυνος επιβολής σκληρών μέτρων λιτότητας.
Παράλληλα η πιθανότητα επαναφοράς περιοριστικών δημοσιονομικών μέτρων τα επόμενα χρόνια θα θέσει σε κίνδυνο την ανάκαμψη.
Το στίγμα για τη δημοσιονομική πολιτική έδωσε ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας λέγοντας ότι «η χώρα δεν πρέπει να πάει στο άλλο άκρο και να έχουμε ξεχείλωμα των δημόσιων οικονομικών, αφού το 2021 όλες οι χώρες στο βασικό σενάριο αντιμετώπισης της κρίσης θα πρέπει να πηγαίνουν κοντά σε δημοσιονομική προσαρμογή. Είναι σαφές ότι η κυβέρνηση θέλει να στείλει σήμα στις αγορές και στους εταίρους ότι οι παρεμβάσεις για τη στήριξη επιχειρήσεων και νοικοκυριών που πλήττονται λόγω κορωνοιου δεν θέτουν σε κίνδυνο τη μεσοπρόθεσμη δημοσιονομική πειθαρχία και δεν γυρίζουν την χώρα στο αμαρτωλό των ανεξέλεγκτων ελλειμμάτων και της υπερχρέωσης.   
Μέσα σε αυτό το θόλο τοπίο η κυβέρνηση καλείται να ανακοινώσει σήμερα το βράδυ μέτρα για τη στήριξη των εργαζομένων, των παραγωγικών τάξεων και γενικότερα των επιχειρήσεων τα  οποία θα είναι ορισμένου χρόνου αφού θα ισχύσουν μόνο για το 2021.

Τα μέτρα τα οποία το οικονομικό επιτελείο έχει συμφωνήσει τους δανειστές και περιλαμβάνονται στο πακέτο της Θεσσαλονίκης σύμφωνα με πληροφορίες είναι τα εξής:


1. Μείωση της εισφοράς αλληλεγγύης έως και 50% για τα εισοδήματα που αποκτούν οι φορολογούμενοι από την 1η Ιανουαρίου 2021 ή κατάργησή της εναλλακτικά για όσους έχουν εισοδήματα έως 20.000 ευρώ, από 12.000 που ισχύει σήμερα.
Πάνω στη ζυγαριά βρίσκονται και τα δύο σενάρια.
2.Μείωση στις ασφαλιστικές εισφορές κατά δύο ποσοστιαίες μονάδες.
3. Ψαλίδι στο ανώτατο πλαφόν υπολογισμού των ασφαλιστικών εισφορών από τα 6.500 ευρώ που είναι σήμερα στις 3.000 ευρώ ή και χαμηλότερα, σε μια προσπάθεια να μειωθούν οι ανελαστικές υποχρεώσεις επιχειρήσεων, επαγγελματιών και απασχολούμενων, που εξακολουθούν να δέχονται ισχυρά χτυπήματα από τον κορονοϊό.
3. Μειωμένη προκαταβολή φόρου και για το 2021 για να σταθεί στα πόδια της η επιχειρηματική κοινότητα.
Η μείωση του συντελεστή υπολογισμού της προκαταβολής φόρου από 30% έως και 100% ισοδυναμεί με έμμεση ένεση ρευστότητας 1,5 δισ. ευρώ προς τον επιχειρηματικό κόσμο της χώρας.
5. Καταβολή σε μία δόση, πιθανότατα τέλη Δεκεμβρίου, των αναδρομικών ύψους 1,4 δισ. ευρώ στους συνταξιούχους του δημόσιου και του ιδιωτικού τομέα.
6. Δεύτερη ένεση αναδρομικών, επίσης τέλη Δεκεμβρίου, για περίπου 180.000 συνταξιούχους που έφυγαν από την εργασία τους μετά από 31 ή και περισσότερα έτη ασφάλισης και αναμένεται να τεθούν σε εφαρμογή τα νέα ποσοστά αναπλήρωσης που προκύπτουν από τον Νόμο Βρούτση.
Οι αλλαγές ισχύουν αναδρομικά από τον Οκτώβριο του 2019 και κατά συνέπεια, συνταξιούχοι με περισσότερα από 30 έτη δουλειάς θα δουν τη σύνταξή τους επανυπολογισμένη με βάση τα νέα ποσοστά αναπλήρωσης.

Μάριος Χριστοδούλου
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης