Τελευταία Νέα
Το Παρασκήνιο της Αγοράς

Λίγο μετά το άνοιγμα του ΧΑ – Ανοδικό ξέσπασμα προς τις 650 μονάδες με βελτιωμένο τζίρο

tags :
Λίγο μετά το άνοιγμα του ΧΑ – Ανοδικό ξέσπασμα προς τις 650 μονάδες με βελτιωμένο τζίρο
ΑΓΟΡΑ: Υπάρχει ένα θετικό μίγμα ειδήσεων που μπορεί να οδηγήσει την αγορά σε άνοδο σήμερα και μάλιστα καλή. Η υποχώρηση των γεωπολιτικών εντάσεων, η επανέναρξη των δοκιμών για το εμβόλιο κατά του Covid-19, αλλά και το οικονομικό πακέτο που ανακοίνωσε ο Πρωθυπουργός στη ΔΕΘ θα μπορούσαν να ωθήσουν το ΧΑ σε υψηλότερα επίπεδα. Ίδωμεν…

Επιπλέον έχουμε αυτή την εβδομάδα και το διαδικτυακό road show του ΧΑ, το οποίο γίνεται σε μία κρίσιμη περίοδο και αυτή τη χρονιά. Θα λέγαμε πως αν μπορούσε να αυξήσει έστω και λίγο το επενδυτικό ενδιαφέρον θα μπορούσαμε να βλέπαμε μία κίνηση πάνω από τη ζώνη συσσώρευσης των τελευταίων ετών. Βέβαια, κρατάμε μικρό καλάθι γιατί κι άλλες φορές περιμέναμε αύξηση ενδιαφέροντος λόγω road show αλλά δεν την είδαμε.

Η συνεδρίαση ξεκίνησε δυνατά με το γενικό δείκτη να ενισχύεται 1,7% και να προσεγγίζει τις 650 μονάδες. Ο τζίρος είναι βελτιωμένος σε σύγκριση με τις προηγούμενες συνεδριάσεις και στην άνοδο συμμετέχουν επιτέλους και οι τράπεζες. Θέλουμε διάρκεια στην άνοδο και βελτίωση των συναλλαγών. Το ζητούμενο είναι να ξεπεράσουμε τις 685 μονάδες. Τα ξένα είναι επίσης δυνατά.

ΤΡΑΠΕΖΕΣ: Με κέρδη άνω του 5% για Εθνική και Alpha Bank. Δυνατή κίνηση και από τις άλλες συστημικές. Το έχουμε γράψει πολλές φορές πως δεν γίνεται το ΧΑ να πάει σημαντικά υψηλότερα χωρίς τις τράπεζες. Δε λέμε αν αξίζουν ή όχι. Το λέμε καθαρά για θέμα αποτίμησης και κίνησης συνολικά της αγοράς.

ΕΛΛΑΚΤΩΡ: Προσπαθεί για το 1 ευρώ.

ΔΕΗ: Νέα δυναμική άνοδος από τη μετοχή.

ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ: Κίνηση και από αυτή.

ΤΙΤΑΝ: Πάνω από τα 11 ευρώ. Ελπίζουμε να βάλει και αυτός πλάτη στην κίνηση.

ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟΣ: Προσεγγίζει τα 9 ευρώ.

JUMBO: Στις επάλξεις.

ALPHA ΑΣΤΙΚΑ ΑΚΙΝΗΤΑ: Όπως έχουμε ξαναγράψει εδώ μας ενδιαφέρει το ταμείο και τα ακίνητα, καθώς λόγω αποτίμηση της εισηγμένης, την επιχειρηματική δραστηριότητα αλλά και τα περισσότερα ακίνητα τα παίρνεις δώρο. Βέβαια, δεν αποφασίζει ο βασικός μέτοχος τι θέλει και έτσι οι μικρομέτοχοι απέχουν από μία πραγματικά υποτιμημένη μετοχή.

Δηλαδή έχει 24 ακίνητα με λογιστική αξία 37 εκατ. ευρώ και ταμειακά διαθέσιμα 79,1 εκατ. ευρώ. Η αποτίμηση είναι στα 84 εκατ. ευρώ, μόλις 4,9 εκατ. ευρώ πάνω από το ταμείο, ενώ υπάρχουν ακίνητα τέτοιας αξίας! Επίσης από επιχειρηματική δραστηριότητα και συγκεκριμένα από παροχή υπηρεσιών είχε έσοδα στο εξάμηνο 4,5 εκατ. ευρώ και από ενοίκια 1,2 εκατ. ευρώ. Τα καθαρά κέρδη ανήλθαν στις 920 χιλ. ευρώ από 577 χιλ. ευρώ (πέρυσι είχε έκτακτα έξοδα).

AUTOHELLAS: Μετά την άνοδο της Παρασκευής συνεχίζει και σήμερα. Στα 3,7950 ευρώ και στο +2,29% με όγκο πάνω από 6 χιλ. τεμάχια.

ΚΛΟΥΚΙΝΑΣ-ΛΑΠΠΑΣ: Χωρίς το δικαίωμα στο μέρισμα ύψους 0,03 ευρώ ανά μετοχή διαπραγματεύονται σήμερα οι μετοχές της εταιρείας. Καλή η μερισματική απόδοση, αρκεί βέβαια να μην υποχωρήσει η μετοχή, καθώς ήδη έχει μεγάλες απώλειες. Λιγοστοί οι αγοραστές και σήμερα.

ΒΟΓΙΑΤΖΟΓΛΟΥ: Την Πέμπτη διαπραγματεύεται χωρίς το δικαίωμα στο μέρισμα ύψους 0,095 ευρώ ανά μετοχή η συγκεκριμένη. Σημειώνεται πως λόγω της πίεσης που ασκήθηκε σε κάποιες από τις προηγούμενες συνεδριάσεις, η μερισματική απόδοση βελτιώθηκε περαιτέρω και με βάση το κλείσιμο της περασμένης Παρασκευής ανέρχεται στο 5,3%.

ΕΠΙΛΕΚΤΟΣ (απάντηση): Στη χρήση που έληξε 30/6/2019 πράγματι ο όμιλος εμφάνισε υψηλή κερδοφορία με αποτέλεσμα να βελτιωθούν τα ίδια κεφάλαια. Όντως το κριτήριο που έβαλε τη μετοχή στην επιτήρηση δεν ισχύει, αλλά η μετοχή δεν βγήκε από την επιτήρηση.

Αυτό ίσως να οφείλεται στο γεγονός ότι τα κέρδη ήταν έκτακτα, επομένως να περιμένει η διοίκηση του ΧΑ να δει την εξέλιξή τους μέχρι να την βάλει σε κανονική διαπραγμάτευση.
Μας φαίνεται λογική η κίνηση και θυμίζουμε πως λόγω έκτακτων ζημιών για δύο χρήσεις δεν είχε μπει επιτήρηση στο παρελθόν.

Βάσει του ισολογισμού υπήρχαν έσοδα 5,4 εκατ. ευρώ από εκτέλεση οριστικής απόφασης εφετείου επικύρωσης του άρθρου 106. Ο τζίρος ήταν στα 30,5 εκατ. ευρώ από 28,3 εκατ. ευρώ και τα μικτά κέρδη στις 624 χιλ. ευρώ από 1 εκατ. ευρώ. Επομένως χωρίς τα έκτακτα έσοδα θα είχε πάλι ζημιές. Αυτό φαίνεται και στο εξάμηνο που έβγαλε όπου οι ζημιές προ φόρων ανήλθαν στα 1,1 εκατ. ευρώ.

Γιώργος Κατικάς
george.katikas@gmail.com 
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης