Η προσωρινή αποκλιμάκωση της έντασης με Τουρκία προκάλεσε αναλαμπή σε τράπεζες +9% και ΧΑ +3,95% στο ΧΑ στις 661 μον. – Κρίσιμες οι 650-680 μον.

Η προσωρινή αποκλιμάκωση της έντασης με Τουρκία προκάλεσε αναλαμπή σε τράπεζες +9% και ΧΑ +3,95% στο ΧΑ στις 661 μον. –  Κρίσιμες οι 650-680 μον.
Ο Γενικός Δείκτης επανέκτησε τα επίπεδα των 650-660 μονάδων και οδεύει προς τις 680 μονάδες, όπου εντοπίζονται κρίσιμα σημεία αντίστασης
(upd10) Mε ισχυρή άνοδο έκλεισε το ελληνικό χρηματιστήριο στις 661 μονάδες στα υψηλά της ημέρας, με επίκεντρο το ράλι στις τρέπεζες έως +9% απόρροια της προσωρινής αποκλιμάκωσης της ελληνοτουρκικής έντασης, με την αποχώρηση του Oruc Reis.
Ειδικότερα, η έναρξη του διαλόγου μεταξύ Ελλάδος και Τουρκίας, οδήγησε βραχυπρόθεσμα στην άνοδο της χρηματιστηριακής αγοράς  με τα βασικά προβλήματα της οικονομίας όμως να παραμένουν.....
Η ελληνική χρηματιστηριακή αγορά ήταν στάσιμη το τελευταίο διάστημα πέριξ των 630 με 645 μονάδων και πιθανότατα θα μπορούσε να φθάσει έως τις 680 μονάδες ενώ είναι πολλά τα ερωτηματικά για τις 700 μονάδες.
Ειδικότερα, στις τραπεζικές μετοχές, την μεγαλύτερη άνοδο κατέγραψεη Εθνική +9,59% και ακολούθησαν Eurobank +9,1%, Πειραιώς +8,31% και Alpha Bank +6,34%.
Σ
τα μη τραπεζικά blue chips, το σύνολο των τίτλων κατέγραψε σημαντικά κέρδη, ανοδικά ξεχώρισε ο Ελλάκτωρας +10,01% και ακολούθησαν Viohalco +7,79%, ΕΧΑΕ +7,39%, ΑΔΜΗΕ +6,55%, ΕΥΔΑΠ +5,27%....
Εν τω μεταξύ, παρά το νέο παγκόσμιο ρεκόρ θανάτων, θετικά είναι τα μηνύματα από την  επανέναρξη των δοκιμών του πειραματικού εμβολίου για την Covid-19 της εταιρείας AstraZeneca και του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης, αφού η Ρυθμιστική Αρχή Φαρμάκων (MHRA) έκρινε ότι είναι ασφαλές να συνεχιστούν.
Από την άλλη διατηρείται η επιφυλακτικότητα των επενδυτών αναφορικά με την ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας, με την DBRS να προειδοποιεί για την άνιση ανάκαμψη στους κόλπους της Ευρωζώνης, με τις οικονομίες του Νότου να είναι οι πιο ευάλωτες ενώ ανέφερε ότι η Ελλάδα δέχεται το μεγαλύτερο πλήγμα από την πανδημία του κορωνοϊού στην Ευρωζώνη, λόγω της μεγάλης έκθεσης της στον κλάδο του τουρισμού..
Επίσης σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Unicredit η ύφεση στην Ελλάδα το 2020, θα διαμορφωθεί στο-9,5% ενώ η ανάπτυξη του 2021 θα διαμορφωθεί στο +4,8%.
Το έλλειμμα του ελληνικού προϋπολογισμού θα αγγίξει το 11% φέτος, για να περιοριστεί στο 2% το 2021.

Εν τω μεταξύ, το οικονομικό πακέτο που ανακοίνωσε ο Πρωθυπουργός στη ΔΕΘ θα βοηθήσει στην ενίσχυση της αγοράς αν και τα οφέλη επικεντρώνονται στα μεσαία και στα πολύ υψηλά εισοδήματα.
Ειδικότερα στα ελληνοτουρκικά, η αποχώρηση του Oruc Reis του ερευνητικού σκάφους της Τουρκίας – ένα από τα 5 που διαθέτει από τις παρυφές της ελληνικής υφαλοκρηπίδας και ΑΟΖ αποτέλεσε μια σημαντική εξέλιξη για την Ανατολική Μεσόγειο.
Ωστόσο, οι Τούρκοι δεν ανησύχησαν τόσο για τις κυρώσεις που δεν σχεδίαζε να επιβάλλει η ΕΕ για την προκλητικότητα και παραβατικότητα της Τουρκίας καθώς αυτό διαπιστώθηκε ξεκάθαρα και από το forum MED 7 των 7 χωρών της Μεσογείου Γαλλίας, Ιταλίας, Ισπανίας, Πορτογαλίας, Μάλτας, Ελλάδος και Κύπρου, υπήρξε μεγάλο χάσμα και στην Σύνοδο Κορυφής 24 και 25 Σεπτεμβρίου επί της ουσίας δεν θα επιβάλλονταν κυρώσεις στην Τουρκία.
Ο πραγματικός λόγος για τον οποίο αποχώρησε το Oruc Reis είναι γιατί οι Τούρκοι πήραν διαβεβαιώσεις από το ΝΑΤΟ, της ΗΠΑ δια του υπουργού Εξωτερικών του Pompeo και από την Γερμανία ότι θα ξεκινήσει ουσιαστικός διάλογος με την Ελλάδα.
Για την Τουρκία η εξέλιξη αυτή είναι ζωτικής σημασίας γιατί έχει μια πιθανότητα μέσω της ελληνικής συναίνεσης να αποκτήσει πρόσβαση στην ΑΟΖ του Καστελόριζου.
Εν τω μεταξύ, βραχυπρόθεσμα τουλάχιστον αναμένονται κάποιες θετικές ειδήσεις από τις τράπεζες που θα μπορούσαν να δημιουργήσουν κάποιο υποτυπώδες επενδυτικό ενδιαφέρον.
Η Εθνική θα κλείσει το deal με το CVC στα 500 εκατ για την Εθνική Ασφαλιστική ενώ η προσφορά αναμένεται την Τρίτη 15 Σεπτεμβρίου 2020.
Στις 9 Οκτωβρίου 2020 – όπως έχει ήδη αναφερθεί έγκαιρα θα υποβληθούν οι δεσμευτικές προσφορές για το πρόγραμμα Galaxy των 10,6 δισεκ. προβληματικών δανείων της Alpha bank.
Φαβορί θεωρείται ότι είναι η Pimco η οποία θα εισφέρει 370 εκατ από αρχική εκτίμηση 300-330 εκατ ευρώ.
Η Ιρλανδική Comer εξετάζει επάνοδο στην υπόθεση διεκδίκησης της MIG.
Να σημειωθεί ότι οι Ιρλανδοί θα αγόραζαν τα 530 εκατ δάνεια της Πειραιώς στην MIG και τις μετοχές το 31% αλλά το deal δεν ευδοκίμησε.
Βελτίωση καταγράφονται σήμερα 14/9 στην αγορά ομολόγων με το νέο 10ετές ελληνικό ομόλογο στο 1,08% - μετά την επανέκδοση στις 2/9 με επιτόκιο έκδοσης 1,215% - και το ιταλικό 10ετές στο 0,95% και με το μεταξύ τους spread στις 13 μονάδες βάσης...
Βελτίωση καταγράφεται και στο ελληνικό CDS στα 5 χρόνια, καθώς βρίσκεται στις 143 μονάδες  - με χαμηλό τις 98 μονάδες ή 98% που καταγράφηκε στις 14 Φεβρουαρίου 2020 – ενώ το CDS της Αργεντινής βρίσκεται στις 6692 μονάδες βάσης

Η πορεία της ελληνικής χρηματιστηριακής αγοράς στην σημερινή συνεδρίαση

Με κέρδη ξεκίνησε η χρηματιστηριακή αγορά με τον Τραπεζικό Δείκτη στο +1,35% και τον Γενικό Δείκτη στο +0,80%.
Λίγο πριν το κλείσιμο της αγοράς κορυφώθηκαν οι αγορές στις τράπεζες αλλά και  στο σύνολο των μη τραπεζικών blue chips όπως Ελλάκτωρας, Viohalco, ΕΧΑΕ, ΑΔΜΗΕ.....και o Τραπεζικός Δείκτης κατέγραψε το υψηλό της ημέρας +8,34% και ο Γενικός Δείκτης στο +4,03%.
Ο Γενικός Δείκτης στο ελληνικό χρηματιστήριο έκλεισε με άνοδο +3,95% στις 661 μονάδες έχοντας υψηλό στις 661,66 μονάδες και χαμηλό 640,84 μονάδες.
Ο τζίρος και ο όγκος συναλλαγών σε ικανοποιητικά επίπεδα σε σχέση με τις προηγούμενες συνεδριάσεις ενώ επικεντρώθηκε στο τραπεζικό κλάδο.   
Αναλυτικότερα, η αξία συναλλαγών διαμορφώθηκε στα 67,3 εκατ. ευρώ, εξ αυτών τα 2,7 εκατ. ευρώ σε πακέτα, ο όγκος 39,3 εκατ. τεμάχια εκ των οποίων τα 27,8 εκατ. διακινήθηκαν στις τράπεζες.
Προσυμφωνημένες συναλλαγές αξίας 2,7 εκατ. ευρώ και όγκου 771 χιλ. τεμαχίων πραγματοποιήθηκαν στο ελληνικό χρηματιστήριο.
Ειδικότερα ο ΟΤΕ διακίνησε 141,5χιλ. τεμάχια αξίας 1,92 εκατ. ευρώ και η Lamda 80 χιλ. τεμάχια αξίας 454 χιλ. ευρώ.
Ο Ικτίνος 550 χιλ. τεμάχια αξίας 314 χιλ. ευρώ.
 
Τα τεχνικά σημεία

Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 661 μονάδες, διασπώντας την  πρώτη αντίσταση των 645-650 μονάδων και ακολουθούν οι 680 και οι 700 μονάδες.
Στην πρώτη στήριξη βρίσκονται στις 620-630 μονάδες και ακολουθούν οι 610-615 και οι 600 μονάδες..
Ο Τραπεζικός Δείκτης έκλεισε στις 343 μονάδες διασπώντας την πρώτη αντίσταση των 335 μονάδων και ακολουθούν οι 350 και οι 370-380 μονάδες
Στην πρώτη στήριξη βρίσκονται οι 310-300 μονάδες και ακολουθούν  οι 280 μονάδες

Τραπεζικά νέα

Πλήρη διαχωρισμό των κόκκινων δανείων που δημιουργούνται λόγω πανδημίας από τα υπόλοιπα NPEs προανήγγειλε ο εκτελεστικός αντιπρόεδρος της Κομμισιόν κ.Valdis Dombrovskis σε ομιλία του στο Φόρουμ της Eurofi, γνωστοποιώντας μεταξύ άλλων τη δημιουργία στρογγυλής τραπέζης με συμμετοχή των ευρωπαϊκών τραπεζών των φορέων τους αλλά και των κρατών μελών προκειμένου να ληφθούν σχετικές αποφάσεις.
Πάντως ο Ευρωπαίος αξιωματούχος επεσήμανε πως ήδη υπάρχουν σαφή σημάδια επιδείνωσης της κατάστασης σε ότι αφορά τη δημιουργία νέων NPEs.
Έως τότε όμως σημειώνουν εκπρόσωποι των πιστωτικών ιδρυμάτων η μόνη λύση που έχουν όλοι είναι η συνέχιση των μορατορίων σε όλους τους κλάδους προκειμένου να μην γίνουν τοξικοί οι ισολογισμοί των ευρωπαϊκών πιστωτικών ιδρυμάτων.
Θα πρέπει λοιπόν να θεωρείται περίπου βέβαιο πως για το 2021 θα συνεχιστούν τα μορατόρια σε ότι αφορά τα δάνεια ιδιωτών και επιχειρήσεων σε όλους τους κλάδους.
Σημείωναν μάλιστα πως οι ανακοινώσεις είναι θέμα χρόνου.
Αν και οι επιπτώσεις της πανδημίας είναι ορατές σε ότι αφορά την ποιότητα ενεργητικού των τραπεζών μόνον μερικώς  και μόνον στα αρχικά στοιχεία για το α τρίμηνο,   σημάδια επιδείνωσης της κατάστασης όσον αφορά τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια είναι ήδη αντιληπτά όπως υπογραμμίζει ο κ.Valdis Dombrovskis.
Έτσι λοιπόν σε  συνεργασία  με τις κυβερνήσεις της ΕΕ, τις τράπεζες και τους επενδυτές θα αναπτυχθεί  μια ολοκληρωμένη στρατηγική το συντομότερο δυνατό  ώστε να αποτραπεί η συσσώρευση και η ανακύκλωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων.
Στο πλαίσιο αυτό προανήγγειλε διαδικασία  κατά την οποία αυτόν τον μήνα  θα συνέλθει  μια στρογγυλή τράπεζα.
Σε αυτήν θα μετέχουν οι ευρωπαϊκές τράπεζες και τα κράτη μέλη  ξεκινώντας τη χαρτογράφηση των βασικών στοιχείων του προβλήματος.

Η επικαιρότητα

Ασταμάτητος επελαύνει ανά τον κόσμο ο κορωνοϊός καθώς το τελευταίο 24ωρο ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας ανακοίνωσε νέο παγκόσμιο ημερήσιο ρεκόρ κρουσμάτων.
Σύμφωνα με τον ΠΟΥ αναφέρθηκαν 307.930 νέες μολύνσεις το τελευταίο 24ωρο, αριθμός – ρεκόρ μια και το προηγούμενο υψηλό ημέρας είχε καταγραφεί στις 6 Σεπτεμβρίου (306.857 κρούσματα), με την Ινδία, τη Βραζιλία και τις ΗΠΑ να βρίσκονται πραγματικά στο κόκκινο.
Σε παγκόσμιο επίπεδο, τα κρούσματα προσεγγίζουν τα 29 εκατομμύρια, εκ των οποίων τα μισά εντοπίζονται στην αμερικανική ήπειρο, τη στιγμή που οι προβλέψεις για την εξέλιξη της επιδημίας στις ΗΠΑ είναι εφιαλτικές, καθώς μοντέλα από το πανεπιστήμιο της Ουάσινγκτον κάνουν λόγο ακόμα και για 415.000 με 600.000 νεκρούς έως τον Ιανουάριο.
Αντιθέτως καλύτερη είναι η εικόνα σε Κίνα και Αυστραλία, όπου η επιδημία φαίνεται να είναι σε ύφεση και υπό έλεγχο, αν και σε άλλες περιοχές του πλανήτη, όπως για παράδειγμα στο Ισραήλ, λαμβάνονται νέα περιοριστικά μέτρα και lockdown.
Εν τω μεταξύ, ξανάρχισαν οι κλινικές δοκιμές του πειραματικού εμβολίου για την Covid-19 της εταιρείας AstraZeneca και του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης, αφού η Ρυθμιστική Αρχή Φαρμάκων (MHRA) έκρινε ότι είναι ασφαλές να συνεχιστούν.
Σε παγκόσμιο επίπεδο, οι νεκροί από την επιδημία προσεγγίζουν τους 925 χιλιάδες, τα επιβεβαιωμένα κρούσματα ξεπέρασαν τα 29 εκατομμύρια ενώ οι άνθρωποι που νόσησαν και θεραπεύτηκαν, ξεπερνούν τους 19,6 εκατομμύρια.
Στην Ελλάδα, στο κόκκινο είναι η αγωνία και η ανησυχία κυβέρνησης και επιστημόνων για το πώς θα επηρεάσει την πορεία της επιδημίας του κορωνοϊού στην Ελλάδα, το άνοιγμα των σχολείων.
Τη στιγμή που καθημερινά καταγράφεται τριψήφιος αριθμός νέων μολύνσεων – που αγγίζουν ή και που ξεπερνούν τα 300 – και που ο αριθμός των διασωληνωμένων αυξάνεται σταθερά – έχουν φτάσει τους 54 -, οι ειδικοί ανησυχούν για το ενδεχόμενο της περαιτέρω διασποράς του ιού στην κοινότητα με την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς.
Ήδη πολλές περιοχές ανά την επικράτεια είναι στο κόκκινο, με την Αττική να είναι πρωταθλήτρια εδώ και αρκετό καιρό όσον αφορά τα κρούσματα, γεγονός που διατηρεί το συναγερμό στις αρμόδιες υγειονομικές αρχές αλλά και στην κυβέρνηση για το ενδεχόμενο νέων περιοριστικών μέτρων και τοπικών lockdown.
Άλλωστε οι περισσότεροι επιστήμονες εκτιμούν ότι το επόμενο διάστημα θα υπάρξει αύξηση των κρουσμάτων και εκφράζουν την ανησυχία τους για το πώς θα κυλήσουν οι επόμενες εβδομάδες, δεδομένου ότι από τα τέλη Οκτωβρίου αναμένεται και η εποχική γρίπη.
Υπό αυτά τα δεδομένα, το μείζον ερώτημα είναι εάν οι αρμόδιες αρχές θα καταφέρουν να διαχειριστούν ή όχι τη νέα, αναμενόμενη αύξηση των κρουσμάτων.
Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων είναι 13.240, με τους νεκρούς να ανέρχονται στους 308.

Κέρδη στις ασιατικές αγορές

Με κέρδη έκλεισαν σήμερα 14/9 οι ασιατικές αγορές,εν μέσω προσδοκιών για την ανάπτυξη των εμβολίων, μετά την επανέναρξη των δοκιμών από την Astrazeneca.
Νέος πρωθυπουργός της Ιαπωνίας αναμένεται να γίνει ο Yoshihide Suga, ο οποίος πέτυχε μια ευρεία νίκη στις εσωκομματικές εκλογές του Φιλελεύθερου Δημοκρατικού Κόμματος.
Ο Suga αναμένεται να αναλάβει και επίσημα τα πρωθυπουργικά του καθήκοντα την ερχόμενη Τετάρτη, όταν και αναμένεται να γίνει η σχετική ψηφοφορία στη Βουλή.
Ο Suga θα κυβερνήσει έως τον Σεπτέμβριο του 2021, όταν και λήγει η θητεία του προκατόχου του Shinzo Abe, ενώ έχει ήδη διαμηνύσει πως θα συνεχίσει την πολιτική του τόσο στην οικονομία όσο και στην αντιμετώπιση της πανδημίας του κορωνοϊού.
Ειδικότερα, ο δείκτης Nikkei στην Ιαπωνία έκλεισε στο +0,65%,δείκτης Shanghai στην Κίνα στο +0,57%, ο δείκτης Hang Seng στο Χονγκ Κονγκ στο +0,46% και ο δείκτης KOSPI στην Ν. Κορέα έκλεισε στο +1,3%.

Νευρικότητα στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια - Κέρδη στην Wall Street

Νευρικότητα επικρατεί στα κυριότερα χρηματιστήρια της Ευρώπης, με την αβεβαιότητα για το Brexit να ασκεί πιέσεις στους δείκτες.
Το ενδιαφέρον επικεντρώνεται επίσης στις προσδοκίες για την ανάπτυξη του εμβολίου κατά της covd -19 και τις αποφάσεις των κεντρικών τραπεζών (Fed, Bank of Japan, Bank of England)
Στην κούρσα για την ανάπτυξη του εμβολίου τα νέα είναι θετικά, καθώς ξανάρχισαν στο Ηνωμένο Βασίλειο οι κλινικές δοκιμές του πειραματικού εμβολίου για την Covid-19 της εταιρείας AstraZeneca και του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης, αφού η Ρυθμιστική Αρχή Φαρμάκων (MHRA) έκρινε ότι είναι ασφαλές να συνεχιστούν.
Στο μέτωπο των εταιρικών, μη δεσμευτική προσφορά για την εξαγορά του ιταλικού χρηματιστηρίου Borsa Italiana από το LSE, κατέθεσε το Euronext, από κοινού με τις ιταλικές τράπεζες Intesa Sanpaolo και Cassa Depositi e Prestiti Equity..
Στην εξαγορά της βρετανικής εταιρείας σχεδιασμού επεξεργαστών Arm, από την ιαπωνική SoftBank Group, θα προχωρήσει η Nvidia Corp έναντι 40 δισ. δολαρίων, σε μια συμφωνία που θα αναδιαμορφώσει το πεδίο των ημιαγωγών παγκοσμίως, όπως μεταδίδει το Reuters.
Ειδικότερα, ο δείκτης Dax στη Γερμανία κινείται στο -0,15%, ο δείκτης CAC στο Παρίσι στο +0,30%, ο MIB στο Μιλάνο στο -0,25% και ο IBEX 35 στην Ισπανία στο +0,15% και ο FTSE 100 στο Λονδίνο στο -0,05%.
Στην Wall Street, ο Dow Jones κινείται στο +1,25%, ο S&P στο +1,65% και ο Nasdaq στο +2,23% ενώ το ETF GREC καταγράφει κέρδη +3,85% (21,44 δολ.).

Ράλι στις τράπεζες με ικανοποιητική συναλλακτική δραστηριότητα

Ράλι καταγράφηκε στις τραπεζικές μετοχές με τις συναλλαγές σε ικανοποιητικά επίπεδα σε σχέση με τις προηγούμενες συνεδριάσεις.
Η Εθνική έκλεισε στα 1,2285 ευρώ, με άνοδο +9,59% με όγκο 5,5 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 1,12 δισεκ. ευρώ.
Σημειώνουμε ότι ιστορικό χαμηλό κλείσιμο της Εθνικής σημειώθηκε 11 Φεβρουαρίου του 2016 στα 0,008 ευρώ προ RS ή 0,12 ευρώ μετά reverse split (στις 15 παλαιές 1 νέα) ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό στο 0,0066 προ RS ή 0,099 μετά reverse split
Με το νέο reverse split στις 10 παλαιές 1 νέα στις 3 Σεπτεμβρίου 2018 το ιστορικό χαμηλό κλείσιμο προσαρμόστηκε στα 1,20 ευρώ ενώ το ενδοσυνεδριακό στα 0,99 ευρώ.
Ας σημειωθεί ότι το νέο χαμηλό ιστορικό της Εθνικής πραγματοποιήθηκε στις 17/3/2020 στα 0,8150 ευρώ
Η τιμή της αύξησης κεφαλαίου των 2,5 δισ. ευρώ στα 2,20 ευρώ, σε σχέση με τα 4,29 ευρώ της αύξησης του 2013 ενώ η ΑΜΚ του 2015 υλοποιήθηκε στα 0,02 ευρώ προ RS ή 0,30 ευρώ μετά RS.
Το warrant της Εθνικής που ξεκίνησε με τιμή εκκίνησης 6,823 ευρώ είχε τελευταία τιμή 0,0010 ευρώ και τέθηκε εκτός διαπραγμάτευσης οριστικά.
Η Alpha Βank έκλεισε στα 0,6040 ευρώ, με άνοδο +6,34%, με όγκο 10,6 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 932 εκατ. ευρώ.
Σημειώνουμε ότι το ιστορικό χαμηλό κλείσιμο της Alpha Βank είναι στα 1,16 ευρώ ή προ RS στα 0,0232 ευρώ και σημειώθηκε στις 11 Φεβρουαρίου του 2016(στις 50 παλαιές 1 νέα) ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό στο 0,01898 προ RS ή 0,949 μετά reverse split
Ας σημειωθεί ότι το νέο ιστορικό χαμηλό της Alpha Bank πραγματοποιήθηκε ενδοσυνεδριακά στις 10/8/2020 στα 0,4832 ευρώ.
Η τιμή της αύξησης κεφαλαίου του 2013 ήταν 0,44 ευρώ και του 2014 στα 0,65 ευρώ ενώ η τιμή της ΑΜΚ του 2015 ήταν στα 0,04 ευρώ προ reverse split ή 2 ευρώ μετά το reverse split.
Το warrant της Alpha Βank που ξεκίνησε με πρώτη τιμή εκκίνησης τα 1,45 ευρώ βρέθηκε στα 0,0010 ευρώ όπου και σταμάτησε πλέον να διαπραγματεύεται.
Η Πειραιώς έκλεισε στα 1,2450 ευρώ, με άνοδο +8,31% με όγκο 1,8 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 544 εκατ. ευρώ.
Σημειώνουμε ότι ιστορικό χαμηλό της Πειραιώς σημειώθηκε 11 Φεβρουαρίου του 2016 στα 0,0008 ευρώ προ RS ή 0,081 ευρώ μετά reverse split ( στις 100 παλαιές 1 νέα) ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό ήταν 0,00067 προ RS ή 0,067 ευρώ μετά RS.
Με το νέο reverse split στις 20 παλαιές 1 νέα δωρεάν τον Ιούλιο 2017 το ιστορικό χαμηλό κλείσιμο προσαρμόστηκε στα 1,62 ευρώ ενώ το ενδοσυνεδριακό στα 1,34 ευρώ.
Ας σημειωθεί ότι το νέο ιστορικό χαμηλό κλείσιμο της Πειραιώς πραγματοποιήθηκε στις 01/02/2019 στα 0,57 ευρώ και με ενδοσυνεδριακό χαμηλό στα 0,5520 ευρώ.
Η τιμή της αύξησης κεφαλαίου του 2013 ήταν 1,71 ευρώ και του 2014 στα 1,70 ευρώ και η ΑΜΚ του 2015 στα 0,003 ευρώ προ reverse split ή 0,30 ευρώ μετά RS.
Το warrant της Πειραιώς που είχε αρχική τιμή εκκίνησης όταν πρωτοξεκίνησε τα 0,8990 ευρώ σταμάτησε να διαπραγματεύεται και είχε τελευταία τιμή στα 0,0010 ευρώ.
Η Eurobank έκλεισε στα 0,4135 ευρώ, με άνοδο +9,1% με όγκο 9,6 εκατ. τεμάχια  και κεφαλαιοποίηση 1,53 δισ. ευρώ.
Το ιστορικό ενδοσυνεδριακό χαμηλό στην Eurobank σημειώθηκε στις 11 Φεβρουαρίου του 2016 στα 0,002410 ευρώ προ RS ή 0,2410 ευρώ μετά RS (στις 100 παλαιές 1 νέα).
Η μετοχή της Τράπεζας Κύπρου βρίσκεται στα 0,4475 ευρώ, με άνοδο +1,82% και με κεφαλαιοποίηση 200 εκατ. ευρώ.
Από τις 10 Ιανουαρίου του 2017 η μετοχή της Κύπρου έχει διαγραφεί από το ελληνικό χρηματιστήριο και διαπραγματεύεται σε Κύπρο και Λονδίνο
Η Attica Bank έκλεισε στα 0,1796 ευρώ, με άνοδο +5,65% και όγκο 82 χιλ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 83 εκατ. ευρώ.
Το ιστορικό χαμηλό της Attica Βank είναι στα 0,02480 ευρώ μετά το RS και προ reverse split 0,001255 ευρώ και σημειώθηκε στις 21 Δεκεμβρίου του 2017.
Η μετοχή της Τράπεζας της Ελλάδος έκλεισε στα 13,46 ευρώ, άνοδο +2,28% και κεφαλαιοποίηση 267 εκατ. ευρώ.

Ισχυρά κέρδη στις μη τραπεζικές μετοχές του FTSE 25 με ικανοποιητικές συναλλαγές - Ξεχώρισε ο Ελλάκτωρας +10%

Σημαντικά κέρδη κατέγραψε το σύνολο των μη τραπεζικών μετοχών του FTSE 25 με ικανοποιητική συναλλακτική δραστηριότητα σε σχέση με τις προηγούμενες συνεδριάσεις.
Την μεγαλύτερη άνοδο κατέγραψε ο Ελλάκτωρας +10,01% και ακολούθησαν Viohalco +7,79%, ΕΧΑΕ +7,39%, ΑΔΜΗΕ, ΕΥΔΑΠ....
Στον αντίποδα οριακά υποχώρησε μόνο η Τέρνα Ενεργειακή -0,52%.
H Coca Cola έκλεισε στα 22,80 ευρώ, με άνοδο +1,56% και κεφαλαιοποίηση στα 8,44 δισ. ευρώ και βρίσκεται στην πρώτη θέση των κεφαλαιοποιήσεων στο ελληνικό χρηματιστήριο.
Ο ΟΤΕ έκλεισε στα 13,60 ευρώ, με άνοδο +2,56% και αποτίμηση 6,39 δισ. ευρώ και βρίσκεται στην 2η θέση των κεφαλαιοποιήσεων.
Η ΔΕΗ έκλεισε στα 4,86 ευρώ, με άνοδο +5,19% και αποτίμηση 1,13 δισ. ευρώ
Ο ΑΔΜΗΕ έκλεισε στα 2,36 ευρώ, άνοδο +6,55%και κεφαλαιοποίηση 548 εκατ. ευρώ.
Ο ΟΠΑΠ έκλεισε στα 8,60 ευρώ, με άνοδο +2,99% και αποτίμηση 2,94 δισ. ευρώ
Ο Titan Cement International έκλεισε  στα 11,30 ευρώ, με άνοδο +4,44% και κεφαλαιοποίηση 932 εκατ. ευρώ.
Η μετοχή των ΕΛΠΕ έκλεισε στα 5,18 ευρώ, με άνοδο +2,37% και κεφαλαιοποίηση 1,58 δισ. ευρώ.
Η Motor Oil έκλεισε στα 11,38 ευρώ, άνοδο +3,17% και κεφαλαιοποίηση 1,26 δισ. ευρώ.
Ο Μυτιληναίος έκλεισε στα 8,9250 ευρώ με άνοδο +2% και κεφαλαιοποίηση 1,28 δισεκ. ευρώ.
Η Jumbo έκλεισε στα 16,00 ευρώ, με άνοδο +5,26% και κεφαλαιοποίηση 2,18 δισ. ευρώ.
Η μετοχή της ΕΥΔΑΠ έκλεισε στα 7,19 ευρώ, με άνοδο +5,27% και κεφαλαιοποίηση 766 εκατ. ευρώ.
Η μετοχή του Fourlis έκλεισε στα 4,10 ευρώ, με άνοδο +2,50% και κεφαλαιοποίηση 213 εκατ. ευρώ.
Η MIG (που είναι εκτός FTSE 25) έκλεισε στα 0,0508 ευρώ, με άνοδο +4,31% και κεφαλαιοποίηση 48 εκατ. ευρώ.

Βελτίωση στα ελληνικά ομόλογα το 10ετές ομόλογο 1,08%,  το ιταλικό 10ετές στο 0,95%

Αγορές καταγράφονται σήμερα 14/9 στα ελληνικά ομόλογα με το 10ετές ομόλογο στο 1,08% όπως και στην Ιταλική αγορά ομολόγων .
Σημειώνεται ότι μετά την επανέκδοση του 10ετούς ομολόγου στις 2/9 το βάθος του έχει αυξηθεί στα 5,5 δισεκ.  
Υπάρχουν ενδείξεις που αναφέρουν ότι το επόμενο διάστημα μπορεί να ενταθούν οι πωλήσεις στα ομόλογα της Ευρώπης.
Γενικότερα, η αγορά ομολόγων κρατάει σε γενικές γραμμές τα κεκτημένα καθώς οι τιμές έχουν τεχνηέντως διαμορφωθεί στα τρέχοντα υψηλά επίπεδα λόγω της χειραγώγησης της ΕΚΤ.
Μέχρι τώρα η ΕΚΤ έχει αγοράσει 11 δισεκ. ελληνικά ομόλογα ενώ δυνητικά μπορεί να αγοράσει έως 25 δισεκ..
Τα ελληνικά και Ιταλικά ομόλογα έχουν σημειώσει την μεγαλύτερη κίνηση με το μεταξύ τους spread να βρίσκεται στις 13 μονάδες βάσης.
Το 10ετές ελληνικό ομόλογο διαπραγματεύεται σήμερα στο 1,08% ενώ το Ιταλικό 10ετές ομόλογο βρίσκεται στο 0,95%.
Να σημειωθεί ότι το ελληνικό 10ετές 1,08% με το αμερικανικό 10ετές 0,66% - το ιστορικό χαμηλό 0,3180% στις 9 Μαρτίου 2020 - εμφανίζουν απόκλιση απόρροια των επιθετικών μειώσεων επιτοκίων από την FED στο 0%, όμως όλα αυτά είναι αποδείξεις πανικού.  
Το spread Ελλάδος – Ιταλίας βρίσκεται στις 13 μονάδες βάσης.
Έναντι της Πορτογαλίας το spread με την Ελλάδα διαμορφώνεται στις 78 μονάδες βάσης…

Η τρέχουσα εικόνα της ελληνικής αγοράς ομολόγων

Το παλαιό 5ετές ομόλογο λήξης 1 Αυγούστου 2022 έχει μέση τιμή 108,02 μονάδες βάσης και μέση απόδοση 0,14% με απόδοση αγοράς 0,16% και απόδοση πώλησης 0,13%.
Θυμίζουμε ότι το παλαιό 5ετές ομόλογο εκδόθηκε στο 4,625%.
Το 6ετές ομόλογο λήξης 30/1/2023 έχει μέση τιμή 107,94 μονάδες βάσης και απόδοση 0,18%.
Το νέο 5ετές ομόλογο λήξης 2/4/2024 έχει μέση τιμή 111,39 μονάδες βάσης και απόδοση 0,24% είχε εκδοθεί στο 3,60%.
Το ιστορικό χαμηλό σημειώθηκε στις 6 Αυγούστου 2020 στο 0,21%.
Το 7ετές ομόλογο λήξης 15/2/2025 έχει μέση τιμή 112,96 μονάδες βάσης και απόδοση 0,42% με το ιστορικό χαμηλό 0,36% στις 14 Φεβρουαρίου 2020.
Το 7ετές ομόλογο λήξης 23 Ιουλίου του 2026 έχει μέση τιμή 107,43 μονάδες βάσης και απόδοση 0,58%.
Είχε εκδοθεί στο 1,90%.
To νέο 7ετές λήξης 22 Απριλίου 2027 έχει μέση τιμή 107,72 μονάδες βάσης και απόδοση 0,80%.
Είχε εκδοθεί στο 2,013%.  
Το πρώην 10ετές ομόλογο λήξης 30/1/2028 έχει μέση τιμή 120,39 μονάδες βάσης και απόδοση 0,89% με απόδοση αγοράς 0,91% και απόδοση πώλησης 0,87%.
To πρώην 10ετές λήξης 12/3/2029 έχει μέση τιμή 123,51 μονάδες βάσης και απόδοση 0,98% με απόδοση αγοράς 1% και απόδοση πώλησης 0,96%.
Να σημειωθεί εκδόθηκε στις 5 Μαρτίου 2019 στο 3,90% και επανεκδόθηκε 9 Οκτωβρίου με επιτόκιο 1,5%.
Το ιστορικό χαμηλό σημειώθηκε στις 6 Αυγούστου 2020 στο 0,88%
Το νέο 10ετές λήξης 18 Ιουνίου του 2030 το οποίο μετά το reopening αυξήθηκε στα 5,5 δισ έχει μέση τιμή 103,53 και μέση απόδοση 1,07% με απόδοση αγοράς 1,08% και απόδοση πώλησης 1,06%.
Το reopening 2/9/2020 πραγματοποιήθηκε με τιμή 102,87 μονάδες βάσης και απόδοση 1,187%.
Το 15ετές ομόλογο λήξης 30/1/2033 έχει μέση τιμή 130,46 μονάδες βάσης και απόδοση 1,23%
To νέο 15ετές λήξης 4/2/2035 έχει μέση τιμή 107,26 μονάδες βάσης και 1,32% απόδοση ενώ εκδόθηκε στο 1,91%.
Το 20ετές ομόλογο λήξης 30/1/2037 έχει μέση τιμή 135,93 μονάδες βάσης και απόδοση 1,51%
Το 25ετές ομόλογο λήξης 30/1/2042 έχει μέση τιμή 145,83 μονάδες βάσης και απόδοση 1,64%
Το ιστορικό χαμηλό 1,44% σημειώθηκε στις 7 Ιουλίου 2020…
Το spread η διαφορά απόδοσης μεταξύ ελληνικών 10 ετών και γερμανικών ομολόγων διαμορφώνεται στις 158 μονάδες βάσης από 160 μονάδες βάσης.
Το ελληνικό CDS στο 5ετές που αποτελεί και το benchmark, σήμερα διαμορφώνεται στις 143 μονάδες βάσης.
Ως μέτρο σύγκρισης αναφέρεται ότι το CDS της Αργεντινής βρίσκεται στις 6.692 μονάδες βάσης.
Θυμίζουμε ότι τα επίπεδα ρεκόρ μετά το PSI+ στην Ελλάδα σημειώθηκαν στις 8 Ιουλίου του 2015 στις 8700 μ.β.
Το CDS δουλεύει ως εξής….
Για κάθε 10 εκατ δολάρια έκθεση σε ελληνικό χρέος, ένας επενδυτής που θέλει να αντισταθμίσει τον κίνδυνο χώρας αγοράζει ένα παράγωγο το CDS και πληρώνει π.χ. για την Ελλάδα σήμερα απόδοση 1,43% ή 143 χιλ. δολάρια ασφάλιστρο ανά 10 εκατ δολ. επενδυτική θέση στο ελληνικό χρέος.

Βελτίωση στα ομόλογα της ευρωζώνης με το Ιταλικό 10ετές 0,95%

Βελτίωση καταγράφεται σήμερα στις τιμές των Ιταλικών ομολόγων όπως και στις υπόλοιπες αγορές.
Το Ιταλικό 10ετές είχε φθάσει σε υψηλό 2,98% στις 18 Μαρτίου 2020 για να διαμορφωθεί σήμερα 14 Σεπτεμβρίου 2020 στο 0,95%.  
Το 10ετές γερμανικό ομόλογο βρίσκεται σήμερα 14/9/2020 στο -0,50% με υψηλό 0,78% στις 13/2/2018.
Θυμίζουμε ότι το υψηλό ετών 1,02% σημειώθηκε στις 10 Ιουνίου του 2015 ενώ το ιστορικό χαμηλό σημειώθηκε στις 10 Μαρτίου 2020 στο -0,90%.
Οι αποδόσεις των ευρωπαϊκών ομολόγων διαμορφώνονται ως εξής….
Η Ιρλανδική 10ετία λήξης 2028 εμφανίζει απόδοση στο -0,11% με το ιστορικό χαμηλό -0,24% σημειώθηκε στις 4 Μαρτίου 2020.
Το 10ετές Πορτογαλικό ομόλογο λήξης Οκτωβρίου 2028 έχει απόδοση 0,30% με το ιστορικό χαμηλό στο 0,06% που  σημειώθηκε στις 16 Αυγούστου 2019.
Το ισπανικό 10ετές έχει απόδοση 0,28% με το ιστορικό χαμηλό στο 0,02% που σημειώθηκε στις 16 Αυγούστου 2019.
Στην Ιταλία το 10ετές ομόλογο λήξης 1η Αυγούστου του 2029 έχει απόδοση 0,95% και με ιστορικό χαμηλό 0,75% στις 12 Σεπτεμβρίου του 2019….
Αξίζει να αναφερθεί ότι η Κύπρος έκδωσε 10ετές ομόλογο με επιτόκιο 2,40% και η τρέχουσα απόδοση του είναι 0,73%
Το ιστορικό χαμηλό σημειώθηκε στις 20 Αυγούστου 2019 στο 0,3260%.

www.bankingnews.gr

bankingnews.gr

BREAKING NEWS