Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Το άλμα των τραπεζικών μετοχών στιγμιαία αναλαμπή ή θα έχει και συνέχεια; - Γενικώς οι προσδοκίες ας παραμείνουν χαμηλά

Το άλμα των τραπεζικών μετοχών στιγμιαία αναλαμπή ή θα έχει και συνέχεια; - Γενικώς οι προσδοκίες ας παραμείνουν χαμηλά
Το σκηνικό κινητικότητας θα δώσει κάποια ακόμη κέρδη το επόμενο διάστημα αλλά οι επενδυτές θα είναι σκόπιμο να μην σηκώσουν πολύ τον πήχη των προσδοκιών τους.
Στις 14 Σεπτεμβρίου 2020 σημειώθηκε μια αξιοσημείωτη ισχυρή αναλαμπή στο ελληνικό χρηματιστήριο, το οποίο με κέρδη 3,95% έφθασε στις 661 μονάδες δηλαδή το πάνω εύρος της διακύμανσης των 610 με 660 μονάδων των τελευταίων 4,5 με 5 μηνών.
Οι τράπεζες κυρίως ήταν οι πρωταγωνιστές με κέρδη πλησίον του 10% όταν είχαν μείνει τόσο πίσω σε σχέση με άλλες μετοχές και βεβαίως με τις διεθνείς αγορές.
Στην Wall Street έχει σημειωθεί ράλι και το ελληνικό χρηματιστήριο παραμένει στάσιμο σε γενικές γραμμές.
Το ερώτημα λοιπόν εδώ είναι το εξής μπορεί να συνεχιστεί το ράλι εκτόνωσης στο ελληνικό χρηματιστήριο;
Για να απαντηθεί το ερώτημα θα πρέπει να δούμε τις αιτίες της ανόδου που δεν ήταν άλλες από την προσωρινή εκτόνωση της έντασης μεταξύ Ελλάδος και Τουρκίας, ενώ ελάχιστη ήταν η παρέμβαση των εξαγγελιών Μητσοτάκη στην ΔΕΘ.
Επί της ουσίας λοιπόν οι ελληνοτουρκικές εξελίξεις έδωσαν αφορμή για την βίαιη ανοδική αντίδραση με υποστήριξη από χαμηλής στάθμης ποιοτικά στοιχεία.
Τα ανοδικά περιθώρια των ελληνικών τραπεζικών μετοχών δεν είναι μεγάλα και η αντίδραση αν και δικαιολογημένη μετά από 5 μήνες συσσώρευσης δεν έπεισε.
Μπορεί να υπάρξει κάποια συνέχεια της ανόδου τις επόμενες ημέρες  - όχι κατ΄ ανάγκη στις 15/9 – αλλά τα ανοδικά περιθώρια δεν είναι πολλά.
Στο ελληνικό χρηματιστήριο συμβαίνουν παράταιρες εξελίξεις.
Μετοχές ανεβοκατεβαίνουν από φήμες, τράπεζες με εμφανή σημάδια κόπωσης παρά τις αναλαμπές, ακριβές μετοχές σε ορισμένους κλάδους με την ΔΕΗ και ΑΔΜΗΕ να αποτιμώνται περισσότερο από τα ΕΛΠΕ.

Ορισμένες παρατηρήσεις

1)Η έναρξη του διαλόγου προσεχώς μεταξύ Ελλάδος και Τουρκίας είναι θετική εξέλιξη
2)Η οικονομία όμως έχει εκτροχιαστεί με το δημοσιονομικό έλλειμμα να φθάνει στα 18-20 δισεκ. ευρώ εξέλιξη που θα πλήξει το χρέος.
Η Ελλάδα είναι πιθανό να έχει δημοσιονομικό έλλειμμα και το 2021, οπότε θα είναι ακόμη πιο δύσκολη η δημοσιονομική προσαρμογή.
3)Η ελληνική αγορά έχει μείνει πολύ πίσω σε σχέση με τις άλλες αγορές, οπότε υπό κάποιες συνθήκες θα μπορούσε να φθάσει έως τις 720-730 μονάδες αν και οι 680 μονάδες είναι ισχυρό σημείο αντίστασης.
4)Η ορατότητα για το 2021 είναι περιορισμένη με το πιθανότερο σενάριο η Ελλάδα να έχει ύφεση -8% το 2020 και ανάπτυξη +3% με 3,5% ή και χαμηλότερα στο βασικό σενάριο το 2021.
Αυτό σημαίνει ότι για να φθάσει το ΑΕΠ στα 187,5 δισεκ. δηλαδή στα επίπεδα του 2019 από 172 δισεκ. που θα υποχωρήσει το 2020 θα απαιτηθούν 3 χρόνια δηλαδή 2023.
5)Το χρέος θα επιδεινωθεί ήδη η Ελλάδα σχεδίαζε εκδόσεις 8 δισεκ. και ήδη βρίσκεται στα 13 δισεκ. μαζί με τα έντοκα, οπότε το συνολικό χρέος θα μπορούσε να φθάσει στα 370 δισεκ.
6) Οι τραπεζικές μετοχές συνεχίζουν να μην έχουν επενδύσιμα χαρακτηριστικά.
Μπορεί να ανακάμπτουν μετά από πολύμηνη στασιμότητα αλλά τα προβλήματα που μεταφέρουν δεν έχουν επιλυθεί.
Βέβαια κάποια περιθώρια ανόδου ώστε να καλύψουν το μεγάλο χάσμα με άλλες μετοχές μη τραπεζικές υπάρχουν ωστόσο η κερδοσκοπία είναι οδηγός όχι τα πραγματικά στοιχεία.
Μπορεί να υπάρχει μια διάθεση από το σύστημα να στηρίξουν τον τραπεζικό κλάδο αλλά στην πράξη οι επενδυτές πρέπει να είναι προσεκτικοί με τα παιχνίδια κερδοσκοπίας, πρέπει να ξέρουν πότε θα πουλήσουν όχι μόνο πότε θα αγοράσουν.

Συμπέρασμα

Λόγω των έσχατων εξελίξεων βραχυχρόνια δημιουργείται σκηνικό κινητικότητας στο ελληνικό χρηματιστήριο.
Όμως αυτό το σκηνικό κινητικότητας θα δώσει κάποια ακόμη κέρδη το επόμενο διάστημα αλλά οι επενδυτές θα είναι σκόπιμο να μην σηκώσουν πολύ τον πήχη των προσδοκιών τους.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης