Μετά την κερδοσκοπική αναλαμπή, κόπωση στο ΧΑ +0,38% στις 663 μον. - Περιορισμένη η άνοδος, τα βασικά προβλήματα παραμένουν

Μετά την κερδοσκοπική αναλαμπή, κόπωση στο ΧΑ +0,38%  στις 663 μον. - Περιορισμένη η άνοδος, τα βασικά προβλήματα παραμένουν
Ο Γενικός Δείκτης διατήρησε τις 660 μονάδες μετά την παρατεταμένη συσσώρευση των 610-660 μονάδων
(upd16)Κόπωση καταγράφηκε στο ελληνικό χρηματιστήριο στις 663 μονάδες, ενώ οι συναλλαγές παρέμειναν σε μέτρια επίπεδα.
Είναι ενδεικτικό ότι η αγορά με αγοραστικές παρεμβάσεις σε επιλεγμένες μετοχές του FTSE 25 και μετά τις πιέσεις που ασκήθηκαν στο πρώτο μισό της συνεδρίασης ειδικότερα στις τράπεζες προσπάθησε να κινηθεί σε υψηλότερα επίπεδα ωστόσο ο
ι επενδυτές δίστασαν να αναλάβουν νέο ρίσκο καθώς τα βασικά προβλήματα παραμένουν και παρά την αποκλιμάκωση των ελληνοτουρκικών σχέσεων.
Τα βασικά προβλήματα της ελληνικής οικονομίας παραμένουν....με το μεγαλύτερο πλήγμα στην μείωση των εσόδων από τον τουρισμό ενώ αρνητικά επιδρά ο εύθραυστος τραπεζικός τομέας και ο κίνδυνος αύξησης των κόκκινων δανείων.
Τα ανοδικά περιθώρια των ελληνικών τραπεζικών μετοχών δεν είναι μεγάλα και η αντίδραση αν και δικαιολογημένη μετά από 5 μήνες συσσώρευσης μεταξύ 610-660 μονάδων δεν είναι πολλά με τους επενδυτές να έχουν χαμηλά τον πήχη των προσδοκιών .
Ειδικότερα, στις τραπεζικές μετοχές, ανοδικά έκλεισαν Alpha Bank +0,99% και Εθνική +0,77% ενώ πτωτικά έκλεισαν Eurobank -0,60% και Πειραιώς -0,48%.
Στα μη τραπεζικά blue chips, ανοδικά ξεχώρισαν Φουρλής +5,49%, ΔΕΗ +4,73%, Aegean +4,28% ενώ ελεγχόμενες πιέσεις ασκήθηκαν σε EXAE -1,64%, Μυτιληναίος -1,4%.

Σήμερα 15/9 στις Βρυξέλλες αναμένεται η συνάντηση σε στρατιωτικό επίπεδο μεταξύ Ελλάδας-Τουρκίας και ΝΑΤΟ για να συνεχιστεί η συζήτηση ως προς τις προτάσεις του γ.γ. ΝΑΤΟ με τις ελληνικές παρατηρήσεις.
Eν τω μεταξύ, η ελληνική κυβέρνηση συνεχίζει τον διπλωματικό μαραθώνιο, εν όψει της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ στις 24 - 25/9 και θα ασχοληθεί αποκλειστικά με τη μελλοντική σχέση ΕΕ – Τουρκίας..
Η Τουρκία έχει ένα βασικό θέμα, θέλει να αποκτήσει πρόσβαση στην ΑΟΖ του Καστελόριζου και εάν η Ελλάδα συναινέσει, η Τουρκία θα εγκαταλείψει μεγάλο μέρος των άλλων αξιώσεων της.
Το θέμα αυτό το έχουμε αναλύσει πολύ διεξοδικά, το πιθανότερο σενάριο είναι να υπάρξει ένα καθεστώς συνδιαχείρισης της ΑΟΖ του Καστελόριζου μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδος – ίσως και να συσταθεί κοινή ελληνοτουρκική εταιρία ερευνών -
Το βασικό θέμα της Τουρκίας είναι να αποκτήσει πρόσβαση – νόμιμη – νοτίως του Καστελόριζου ώστε να έχει κάποια νομιμοποίηση η ΑΟΖ με την Λιβύη ή σε ένα βασικό σενάριο να εγκαταλείψει την ΑΟΖ με την Λιβύη αρκεί να έχει ισχυρή θαλάσσια δικαιοδοσία νοτιοδυτικά του Καστελόριζου.
Το ενδιαφέρον των επενδυτών εστιάζεται στο Ετήσιο Road Show του Χρηματιστηρίου Αθηνών, το οποίο πραγματοποιείται 17-18 και 21 Σεπτεμβρίου, όπου περισσότεροι  από 130 διαχειριστές κεφαλαίων θα δώσουν το διαδικτυακό «παρών».
Σύμφωνα με πληροφορίες του Bankingnews έχουν ήδη προγραμματιστεί περισσότερα από 600 one-to-one συναντήσεις με τις 34 εισηγμένες που θα λάβουν μέρος.
Τα περισσότερα ραντεβού αφορούν τις τράπεζες και τον ΟΠΑΠ.
Σταθεροποίηση καταγράφεται σήμερα 15/9 στην ελληνική αγορά ομολόγων με το νέο 10ετές ομόλογο στο 1,10% - μετά την επανέκδοση στις 2/9 με επιτόκιο έκδοσης 1,215% - ενώ στο ιταλικό 10ετές καταγράφονται οριακές πωλήσεις στο 1,03% και με το μεταξύ τους spread στις 7 μονάδες βάσης...
Σταθεροποίηση καταγράφεται και στο ελληνικό CDS στα 5 χρόνια, καθώς βρίσκεται στις 143 μονάδες  - με χαμηλό τις 98 μονάδες ή 98% που καταγράφηκε στις 14 Φεβρουαρίου 2020 – ενώ το CDS της Αργεντινής βρίσκεται στις 6692 μονάδες βάσης.

Η πορεία της ελληνικής χρηματιστηριακής αγοράς στην σημερινή συνεδρίαση

Με κέρδη ξεκίνησε η χρηματιστηριακή αγορά με τον Τραπεζικό Δείκτη στο -0,31% και τον Γενικό Δείκτη στο -0,18%.
Περί τις 11:40 με ελεγχόμενες πιέσεις στις τράπεζες, ειδικότερα στην Πειραιώς -2,37%.... ο Τραπεζικός Δείκτης κατέγραψε το χαμηλό της ημέρας -1,34% επιδρώντας και στον Γενικό Δείκτη με απώλειες -0,51%.
Περί τις 14:30 με ήπιες αγοραστικές παρεμβάσεις στις τράπεζες, ο Τραπεζικός Δείκτης κατέγραψε το υψηλό της ημέρας +0,74%
Λίγο πριν τις 15:30 με αγοραστικές παρεμβάσεις σε επιλεγμένες μετοχές του FTSE 25, όπως ΔΕΗ, Viohalco... o Γενικός Δείκτης κατέγραψε το υψηλό της ημέρας +0,89%.
Ο Γενικός Δείκτης στο ελληνικό χρηματιστήριο έκλεισε με άνοδο +0,38% στις 663 μονάδες έχοντας υψηλό στις 667,03 μονάδες και χαμηλό 657,73 μονάδες.
Ο τζίρος και ο όγκος συναλλαγών σε μέτρια επίπεδα και επικεντρώθηκε στο τραπεζικό κλάδο.   
Αναλυτικότερα, η αξία συναλλαγών διαμορφώθηκε στα 50,1 εκατ. ευρώ, ο όγκος 26,6 εκατ. τεμάχια εκ των οποίων τα 16,5 εκατ. διακινήθηκαν στις τράπεζες.
Προσυμφωνημένες συναλλαγές αξίας 1,6 εκατ. ευρώ και όγκου 249 χιλ. τεμαχίων πραγματοποιήθηκαν στο ελληνικό χρηματιστήριο.
Ειδικότερα, ο ΟΤΕ διακίνησε 40 χιλ. τεμάχια αξίας 545 χιλ. ευρώ, ο Φουρλής 190 χιλ. τεμάχια αξίας 780 χιλ. ευρώ και ο ΟΛΠ 18,7 χιλ. τεμάχια αξίας 321 χιλ. ευρώ.

Τα τεχνικά σημεία

Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 663 μονάδες με πρώτη αντίσταση τις 680 μονάδες και ακολουθούν οι 700 μονάδες.
Στην πρώτη στήριξη βρίσκονται οι 650 μονάδες και ακολουθούν οι 620-630 μονάδες και  οι 610- 600 μονάδες.
Ο Τραπεζικός Δείκτης έκλεισε στις 344 μονάδες, με πρώτη αντίσταση τις 350 μονάδες και ακολουθούν οι 370-380 μονάδες και οι 420 μονάδες.
Στην πρώτη στήριξη βρίσκονται οι 330 μονάδες και ακολουθούν οι 310-300 μονάδες και  οι 280 μονάδες.

Οι 4 θα γίνουν δύο ενδιαφερόμενοι στην Alpha bank για το Galaxy των 10,6 δισεκ. NPEs

Στις 9 Οκτωβρίου 2020 – όπως έχει ήδη αναφερθεί έγκαιρα θα υποβληθούν οι δεσμευτικές προσφορές για το πρόγραμμα Galaxy των 10,6 δισεκ. προβληματικών δανείων της Alpha bank.
Φαβορί θεωρείται ότι είναι η Pimco η οποία θα εισφέρει από 320 έως 370 εκατ ευρώ.
Η νέα εξέλιξη ωστόσο στην διαδικασία είναι ότι από τους 4 ενδιαφερόμενους θα απομείνουν δύο καθώς με βάση πηγή που είναι σε θέση να γνωρίζει τις κινήσεις των δύο ιταλών… θα αποχωρήσουν από την διαδικασία.
Αναφερόμαστε στην Cerverd Credit Management την δεύτερη μεγαλύτερη εταιρία διαχείρισης προβληματικών δανείων στην Ιταλία η οποία ενώ ακόμη παραμένει… σχεδιάζει να αποχωρήσει από την διαγωνιστική διαδικασία.
Το ίδιο θα συμβεί και με την Credito Fondiario τον τρίτο μεγαλύτερο διαχειριστής NPLs στην Ιταλία που προήλθε από την συνεργασία της Tages Group με την Elliot.
Οι δύο ιταλοί αποχωρούν προσεχώς από την διαγωνιστική διαδικασία της τιτλοποίησης της Alpha bank.
Πρακτικά απομένει η Pimco που ήταν φαβορί και η Davidson Kempner αμερικανικό fund που έχει συμβούλους την Blackrock και την UBS.
Είναι πολύ πιθανό στην τελική ευθεία για τον διαγωνισμό Galaxy την τιτλοποίηση δηλαδή 10,6 δισεκ. προβληματικών δανείων η Alpha bank να μείνει με δύο ενδιαφερομένους.
Ωστόσο υπάρχουν ερωτηματικά για την Davidson Kempner καθώς δεν είναι σαφές τελικώς εάν θέλει να προχωρήσει δυναμικά, στην διαδικασία.
Η Pimco θα υποβάλλει προσφορά και από την πρώτη στιγμή εθεωρείτο φαβορί για την τιτλοποίηση των 10,6 δισεκ. της Alpha bank.
Η διοίκηση Ψάλτη έχει κινηθεί γρήγορα και προσεκτικά στην όλη διαδικασία, ωστόσο απαιτούνται λεπτοί χειρισμοί, λόγω και της παρελθούσας εμπειρίας με την Eurobank που με άλλον συνομιλούσε αποκλειστικά… και με άλλον έκλεισε τελικά deal.
To βασικό και πιθανό σενάριο πάντως είναι ότι η Alpha bank θα προχωρήσει επιτυχώς την διαδικασία τιτλοποίησης των 10,6 δισεκ. ευρώ.

Η επικαιρότητα

Ακάθεκτος εξακολουθεί να επελαύνει παγκοσμίως ο κορωνοϊός, όπως άλλωστε επιβεβαιώνουν και τα τελευταία στοιχεία του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, βάσει των οποίων στις 13/9 αναφέρθηκε νέο ημερήσιο παγκόσμιο ρεκόρ κρουσμάτων με την Ινδία, τις ΗΠΑ και τη Βραζιλία να βρίσκονται πραγματικά στο κόκκινο.
Σε αυξημένη ετοιμότητα βρίσκεται και η Ευρώπη, με τον ΠΟΥ να προειδοποιεί πως ο Οκτώβριος και ο Νοέμβριος θα είναι πολύ δύσκολοι μήνες και ότι θα αυξηθεί ο αριθμός των νεκρών ενώ πολύ καλύτερη είναι η κατάσταση στην Κίνα και στην Αυστραλία, όπου η επιδημία φέρεται να είναι σε ύφεση.
Την ίδια στιγμή, Κινέζοι επιστήμονες υποστηρίζουν πως είναι πολύ πιθανό το εμβόλιο κατά του κορωνοϊού να είναι διαθέσιμο στους πολίτες ακόμα και τον ερχόμενο Νοέμβριο, ενώ ξανάρχισαν οι κλινικές δοκιμές του πειραματικού εμβολίου για την Covid-19 της εταιρείας AstraZeneca και του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης.
Ενδεικτικό πάντως της ζημιάς που έχει προκαλέσει η πανδημία είναι η αναφορά από το Ίδρυμα του Bill Gates, σύμφωνα με την οποία λόγω του κορωνοϊού η πρόοδος για τη δημόσια υγεία γύρισε 25 χρόνια πίσω ενώ εκατομμύρια άνθρωποι είναι εκτεθειμένοι στην ακραία φτώχεια και στον θάνατο.
Σε παγκόσμιο επίπεδο, οι νεκροί από την επιδημία ξεπέρασαν τους 929.000 και τα επιβεβαιωμένα κρούσματα τα 29,3 εκατομμύρια ενώ οι άνθρωποι που νόσησαν και θεραπεύτηκαν, ξεπερνούν τους 19,8 εκατομμύρια.
Στην Ελλάδα, στο επίκεντρο της επιδημίας του κορωνοϊού βρίσκεται η Αττική  με τους ειδικούς  επιστήμονες να εισηγούνται μια σειρά νέων μέτρων σε μια προσπάθεια να περιοριστεί η διασπορά του ιού και να αποφευχθεί μια ραγδαία αύξηση των κρουσμάτων.
Ειδικότερα, με σκοπό να  ανασχεθεί η διασπορά του ιού, αναμένεται να ανακοινωθούν σήμερα Τρίτη 15/9 μια σειρά μέτρων κατά την καθιερωμένη συνέντευξη τύπου για την πορεία της επιδημίας στην Ελλάδα.
Σύμφωνα με πληροφορίες, τα μέτρα αυτά προβλέπουν την παράταση τουλάχιστον μέχρι τα τέλη Σεπτεμβρίου του κλεισίματος των καταστημάτων από τις 12 το βράδυ έως τις 7 το πρωί, τον περιορισμό του αριθμού των ατόμων σε δημόσιες και ιδιωτικές συναθροίσεις και τον περιορισμό του αριθμού των πελατών στα τραπεζοκαθίσματα.
Παράλληλα προβλέπεται η αναστολή πολιτιστικών εκδηλώσεων και η αναστολή λειτουργίας των κέντρων διασκέδασης με ζωντανή μουσική ενώ μελετώνται προτάσεις για το πώς θα αποφεύγεται ο συγχρωτισμός σε ανοικτούς χώρους όπως οι λαϊκές όπου εκεί συγκεκριμένα αναμένεται να υπάρξουν ειδικότερα μέτρα για πιο αραιή τοποθέτηση των πάγκων.
Τέλος εξετάζεται και το μέτρο για ακόμα πιο αυστηρή σύσταση για χρήση μάσκας σε εξωτερικούς χώρους σε σημεία όπου συγκεντρώνονται πολίτες και μπορεί να υπάρξει συνωστισμός, ενώ εξετάζεται και η επιβολή του κυλιόμενου ωραρίου εργασίας.
Σύμφωνα με πληροφορίες, οι πιο επιβαρυμένες περιοχές θεωρούνται το κέντρο της Αθήνας και του Πειραιά, καθώς και η Κηφισιά, αν και οι ειδικοί υποστηρίζουν πως δεν θα υπάρξουν τοπικά lockdown, αλλά τα μέτρα θα έχουν ισχύ σε όλη την Αττική.
Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων είναι 13.420, με τους νεκρούς να ανέρχονται στους 312.

Ήπιες ανοδικές τάσεις στις ασιατικές αγορές

Ήπιες ανοδικές τάσεις επικράτησαν σήμερα 15/9 οι ασιατικές αγορές.
Ειδικότερα, ο δείκτης Nikkei στην Ιαπωνία έκλεισε στο -0,44%,δείκτης Shanghai στην Κίνα στο +0,51%, ο δείκτης Hang Seng στο Χονγκ Κονγκ στο +0,38% και ο δείκτης KOSPI στην Ν. Κορέα έκλεισε στο +0,65%.

Ανοδικές τάσεις στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια

Ανοδικές τάσεις καταγράφονται σήμερα 15/9 στα ευρωπαϊκά με τους επενδυτές να αναμένουν τις προγραμματισμένες συνεδριάσεις μεγάλων κεντρικών τραπεζών
Eιδικότερα, η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ (Fed) ξεκινά διήμερη πολιτική συνάντηση την Τρίτη (15/9/2020), την πρώτη μετά από την αποκάλυψη για μετατόπιση σε μια πιο ανεκτική στάση για τον πληθωρισμό τον Αύγουστο
Οι αγορές θα επικεντρωθούν σε προβλέψεις από τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής της Fed, αναφορικά με τις προοπτικές ανάπτυξης των ΗΠΑ και σε οποιεσδήποτε άλλες λεπτομέρειες σχετικά με το τι προτίθεται να κάνει η Τράπεζα ώστε να ενθαρρύνει τον πληθωρισμό.
Η Τράπεζα της Ιαπωνίας και η Τράπεζα της Αγγλίας ανακοινώνουν τις αντίστοιχες πολιτικές αποφάσεις τους την Πέμπτη (17/9/2020).
Στο Ηνωμένο Βασίλειο, η προτεινόμενη νομοθεσία του πρωθυπουργού B. Johnson για τις αλλαγές στη Συμφωνία περί Brexit ξεπέρασε το πρώτο της εμπόδιο στο Κοινοβούλιο αργά τη Δευτέρα (14/9/2020).
Ειδικότερα, ο δείκτης Dax στη Γερμανία κινείται στο +0,30%, ο δείκτης CAC στο Παρίσι στο +0,30%, ο MIB στο Μιλάνο στο +0,85% και ο IBEX 35 στην Ισπανία στο +1,2% και ο FTSE 100 στο Λονδίνο στο +1,1%.
.Στην Wall Street, ο Dow Jones κινείται στο +0,60%, ο S&P στο +0,80% και ο Nasdaq στο +1% ενώ το ETF GREC καταγράφει κέρδη +1,10% (21,75 δολ.).

Μεταβλητότητα στις τράπεζες με μέτρια συναλλακτική δραστηριότητα

Μεταβλητότητα καταγράφηκε στις τραπεζικές μετοχές με τις συναλλαγές σε μέτρια επίπεδα μετά την χθεσινή κερδοσκοπική αναλαμπή
Η Εθνική έκλεισε στα 1,2380 ευρώ, με άνοδο +0,77% με όγκο 2,9 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 1,13 δισεκ. ευρώ.
Σημειώνουμε ότι ιστορικό χαμηλό κλείσιμο της Εθνικής σημειώθηκε 11 Φεβρουαρίου του 2016 στα 0,008 ευρώ προ RS ή 0,12 ευρώ μετά reverse split (στις 15 παλαιές 1 νέα) ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό στο 0,0066 προ RS ή 0,099 μετά reverse split
Με το νέο reverse split στις 10 παλαιές 1 νέα στις 3 Σεπτεμβρίου 2018 το ιστορικό χαμηλό κλείσιμο προσαρμόστηκε στα 1,20 ευρώ ενώ το ενδοσυνεδριακό στα 0,99 ευρώ.
Ας σημειωθεί ότι το νέο χαμηλό ιστορικό της Εθνικής πραγματοποιήθηκε στις 17/3/2020 στα 0,8150 ευρώ
Η τιμή της αύξησης κεφαλαίου των 2,5 δισ. ευρώ στα 2,20 ευρώ, σε σχέση με τα 4,29 ευρώ της αύξησης του 2013 ενώ η ΑΜΚ του 2015 υλοποιήθηκε στα 0,02 ευρώ προ RS ή 0,30 ευρώ μετά RS.
Το warrant της Εθνικής που ξεκίνησε με τιμή εκκίνησης 6,823 ευρώ είχε τελευταία τιμή 0,0010 ευρώ και τέθηκε εκτός διαπραγμάτευσης οριστικά.
Η Alpha Βank έκλεισε στα 0,61 ευρώ, με άνοδο +0,99%, με όγκο 5,4 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 942 εκατ. ευρώ.
Σημειώνουμε ότι το ιστορικό χαμηλό κλείσιμο της Alpha Βank είναι στα 1,16 ευρώ ή προ RS στα 0,0232 ευρώ και σημειώθηκε στις 11 Φεβρουαρίου του 2016(στις 50 παλαιές 1 νέα) ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό στο 0,01898 προ RS ή 0,949 μετά reverse split
Ας σημειωθεί ότι το νέο ιστορικό χαμηλό της Alpha Bank πραγματοποιήθηκε ενδοσυνεδριακά στις 10/8/2020 στα 0,4832 ευρώ.
Η τιμή της αύξησης κεφαλαίου του 2013 ήταν 0,44 ευρώ και του 2014 στα 0,65 ευρώ ενώ η τιμή της ΑΜΚ του 2015 ήταν στα 0,04 ευρώ προ reverse split ή 2 ευρώ μετά το reverse split.
Το warrant της Alpha Βank που ξεκίνησε με πρώτη τιμή εκκίνησης τα 1,45 ευρώ βρέθηκε στα 0,0010 ευρώ όπου και σταμάτησε πλέον να διαπραγματεύεται.
Η Πειραιώς έκλεισε στα 1,2390 ευρώ, με πτώση -0,48% με όγκο 1,3 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 541 εκατ. ευρώ.
Σημειώνουμε ότι ιστορικό χαμηλό της Πειραιώς σημειώθηκε 11 Φεβρουαρίου του 2016 στα 0,0008 ευρώ προ RS ή 0,081 ευρώ μετά reverse split ( στις 100 παλαιές 1 νέα) ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό ήταν 0,00067 προ RS ή 0,067 ευρώ μετά RS.
Με το νέο reverse split στις 20 παλαιές 1 νέα δωρεάν τον Ιούλιο 2017 το ιστορικό χαμηλό κλείσιμο προσαρμόστηκε στα 1,62 ευρώ ενώ το ενδοσυνεδριακό στα 1,34 ευρώ.
Ας σημειωθεί ότι το νέο ιστορικό χαμηλό κλείσιμο της Πειραιώς πραγματοποιήθηκε στις 01/02/2019 στα 0,57 ευρώ και με ενδοσυνεδριακό χαμηλό στα 0,5520 ευρώ.
Η τιμή της αύξησης κεφαλαίου του 2013 ήταν 1,71 ευρώ και του 2014 στα 1,70 ευρώ και η ΑΜΚ του 2015 στα 0,003 ευρώ προ reverse split ή 0,30 ευρώ μετά RS.
Το warrant της Πειραιώς που είχε αρχική τιμή εκκίνησης όταν πρωτοξεκίνησε τα 0,8990 ευρώ σταμάτησε να διαπραγματεύεται και είχε τελευταία τιμή στα 0,0010 ευρώ.
Η Eurobank έκλεισε στα 0,4110 ευρώ, με πτώση -0,60% με όγκο 6,6 εκατ. τεμάχια  και κεφαλαιοποίηση 1,52 δισ. ευρώ.
Το ιστορικό ενδοσυνεδριακό χαμηλό στην Eurobank σημειώθηκε στις 11 Φεβρουαρίου του 2016 στα 0,002410 ευρώ προ RS ή 0,2410 ευρώ μετά RS (στις 100 παλαιές 1 νέα).
Η μετοχή της Τράπεζας Κύπρου βρίσκεται στα 0,4545 ευρώ, με άνοδο +1,56% και με κεφαλαιοποίηση 203 εκατ. ευρώ.
Από τις 10 Ιανουαρίου του 2017 η μετοχή της Κύπρου έχει διαγραφεί από το ελληνικό χρηματιστήριο και διαπραγματεύεται σε Κύπρο και Λονδίνο
Η Attica Bank έκλεισε στα 0,1806 ευρώ, με άνοδο +0,56% και όγκο 211 χιλ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 83 εκατ. ευρώ.
Το ιστορικό χαμηλό της Attica Βank είναι στα 0,02480 ευρώ μετά το RS και προ reverse split 0,001255 ευρώ και σημειώθηκε στις 21 Δεκεμβρίου του 2017.
Η μετοχή της Τράπεζας της Ελλάδος έκλεισε στα 13,60 ευρώ, μεάνοδο +0,99% και κεφαλαιοποίηση 270 εκατ. ευρώ.

Ανοδικές τάσεις στις μη τραπεζικές μετοχές του FTSE 25 με μέτριες συναλλαγές

Με ανοδικές τάσεις έκλεισε η πλειονότητα των μη τραπεζικών μετοχών του FTSE 25 με μέτρια συναλλακτική δραστηριότητα.
Την μεγαλύτερη άνοδο κατέγραψαν ΔΕΗ, Viohalco, Φουρλής, Aegean
Στον αντίποδα πτωτικά έκλεισαν Jumbo, ΕΧΑΕ, Coca Cola.
H Coca Cola έκλεισε στα 22,56 ευρώ, με πτώση -1,05% και κεφαλαιοποίηση στα 8,35 δισ. ευρώ και βρίσκεται στην πρώτη θέση των κεφαλαιοποιήσεων στο ελληνικό χρηματιστήριο.
Ο ΟΤΕ έκλεισε στα 13,66 ευρώ, με άνοδο +0,44% και αποτίμηση 6,42 δισ. ευρώ και βρίσκεται στην 2η θέση των κεφαλαιοποιήσεων.
Η ΔΕΗ έκλεισε στα 5,09 ευρώ, με άνοδο +4,73% και αποτίμηση 1,18 δισ. ευρώ
Ο ΑΔΜΗΕ έκλεισε στα 2,33 ευρώ, με πτώση -1,27% και κεφαλαιοποίηση 541 εκατ. ευρώ.
Ο ΟΠΑΠ έκλεισε στα 8,50 ευρώ, με πτώση -1,16% και αποτίμηση 2,90 δισ. ευρώ
Ο Titan Cement International έκλεισε στα 11,40 ευρώ, με άνοδο +0,88% και κεφαλαιοποίηση 940 εκατ. ευρώ.
Η μετοχή των ΕΛΠΕ έκλεισε στα 5,20 ευρώ, με άνοδο +0,39% και κεφαλαιοποίηση 1,59 δισ. ευρώ.
Η Motor Oil έκλεισε στα 11,52 ευρώ, με άνοδο +1,23% και κεφαλαιοποίηση 1,28 δισ. ευρώ.
Ο Μυτιληναίος έκλεισε στα 8,80 ευρώ με πτώση -1,4% και κεφαλαιοποίηση 1,26 δισεκ. ευρώ.
Η Jumbo έκλεισε στα 15,94 ευρώ, με πτώση -0,38% και κεφαλαιοποίηση 2,17 δισ. ευρώ.
Η μετοχή της ΕΥΔΑΠ έκλεισε στα 7,25 ευρώ, με άνοδο +0,83% και κεφαλαιοποίηση 772 εκατ. ευρώ.
Η μετοχή του Fourlis έκλεισε στα 4,3250 ευρώ, με άνοδο +5,49% και κεφαλαιοποίηση 225 εκατ. ευρώ.
Η MIG (που είναι εκτός FTSE 25) έκλεισε στα 0,051 ευρώ, με άνοδο +0,59% και κεφαλαιοποίηση 48 εκατ. ευρώ.

Σταθεροποίηση στα ελληνικά ομόλογα μετά τις αγοραστικές παρεμβάσεις το 10ετές ομόλογο 1,10%, με την Ιταλία στο 1,03%

Σταθεροποίηση καταγράφεται στα ελληνικά ομόλογα μετά την άνοδο τιμών που σημειώθηκε στις 14 Σεπτεμβρίου 2020.  
Να σημειωθεί ότι παρά τις αναφορές για εμβόλιο και φάρμακο κατά του κορωνοιού η αγορά κρατάει σε γενικές γραμμές τα κεκτημένα καθώς οι τιμές έχουν τεχνηέντως διαμορφωθεί στα τρέχοντα υψηλά επίπεδα λόγω της χειραγώγησης της ΕΚΤ.
Μέχρι τώρα η ΕΚΤ έχει αγοράσει 12 δισεκ. ελληνικά ομόλογα ενώ δυνητικά μπορεί να αγοράσει έως 25 δισεκ..
Τα ελληνικά και Ιταλικά ομόλογα έχουν σημειώσει την μεγαλύτερη κίνηση με το μεταξύ τους spread να παραμένει στις 7 μονάδες βάσης.
Το 10ετές ελληνικό ομόλογο διαπραγματεύεται σήμερα στο 1,10% ενώ το Ιταλικό 10ετές ομόλογο βρίσκεται στο 1,03%.
Να σημειωθεί ότι το ελληνικό 10ετές 1,10% με το αμερικανικό 10ετές 0,67% - το ιστορικό χαμηλό 0,3180% στις 9 Μαρτίου 2020 - εμφανίζουν απόκλιση απόρροια των επιθετικών μειώσεων επιτοκίων από την FED στο 0%, όμως όλα αυτά είναι αποδείξεις πανικού.  
Το spread Ελλάδος – Ιταλίας βρίσκεται στις 7 μονάδες βάσης.
Έναντι της Πορτογαλίας το spread με την Ελλάδα διαμορφώνεται στις 79 μονάδες βάσης…

Η τρέχουσα εικόνα της ελληνικής αγοράς ομολόγων

Το παλαιό 5ετές ομόλογο λήξης 1 Αυγούστου 2022 έχει μέση τιμή 107,95 μονάδες βάσης και μέση απόδοση 0,12% με απόδοση αγοράς 0,14% και απόδοση πώλησης 0,10%.
Θυμίζουμε ότι το παλαιό 5ετές ομόλογο εκδόθηκε στο 4,625%.
Το 6ετές ομόλογο λήξης 30/1/2023 έχει μέση τιμή 107,84 μονάδες βάσης και απόδοση 0,18%.
Το νέο 5ετές ομόλογο λήξης 2/4/2024 έχει μέση τιμή 111,34 μονάδες βάσης και απόδοση 0,23% είχε εκδοθεί στο 3,60%.
Το ιστορικό χαμηλό σημειώθηκε στις 6 Αυγούστου 2020 στο 0,21%.
Το 7ετές ομόλογο λήξης 15/2/2025 έχει μέση τιμή 112,92 μονάδες βάσης και απόδοση 0,41% με το ιστορικό χαμηλό 0,36% στις 14 Φεβρουαρίου 2020.
Το 7ετές ομόλογο λήξης 23 Ιουλίου του 2026 έχει μέση τιμή 107,66 μονάδες βάσης και απόδοση 0,54%.
Είχε εκδοθεί στο 1,90%.
To νέο 7ετές λήξης 22 Απριλίου 2027 έχει μέση τιμή 107,98 μονάδες βάσης και απόδοση 0,75%.
Είχε εκδοθεί στο 2,013%.  
Το πρώην 10ετές ομόλογο λήξης 30/1/2028 έχει μέση τιμή 120,63 μονάδες βάσης και απόδοση 0,85% με απόδοση αγοράς 0,86% και απόδοση πώλησης 0,84%.
To πρώην 10ετές λήξης 12/3/2029 έχει μέση τιμή 123,71 μονάδες βάσης και απόδοση 0,95% με απόδοση αγοράς 0,96% και απόδοση πώλησης 0,94%.
Να σημειωθεί εκδόθηκε στις 5 Μαρτίου 2019 στο 3,90% και επανεκδόθηκε 9 Οκτωβρίου με επιτόκιο 1,5%.
Το ιστορικό χαμηλό σημειώθηκε στις 6 Αυγούστου 2020 στο 0,88%
Το νέο 10ετές λήξης 18 Ιουνίου του 2030 το οποίο μετά το reopening αυξήθηκε στα 5,5 δισ έχει μέση τιμή 103,70 και μέση απόδοση 1,10% με απόδοση αγοράς 1,11% και απόδοση πώλησης 1,09%.
Το reopening 2/9/2020 πραγματοποιήθηκε με τιμή 102,87 μονάδες βάσης και απόδοση 1,187%.
Το 15ετές ομόλογο λήξης 30/1/2033 έχει μέση τιμή 131,10 μονάδες βάσης και απόδοση 1,18%
To νέο 15ετές λήξης 4/2/2035 έχει μέση τιμή 108,25 μονάδες βάσης και 1,24% απόδοση ενώ εκδόθηκε στο 1,91%.
Το 20ετές ομόλογο λήξης 30/1/2037 έχει μέση τιμή 137,93 μονάδες βάσης και απόδοση 1,39%
Το 25ετές ομόλογο λήξης 30/1/2042 έχει μέση τιμή 148,09 μονάδες βάσης και απόδοση 1,54%
Το ιστορικό χαμηλό 1,44% σημειώθηκε στις 7 Ιουλίου 2020…
Το spread η διαφορά απόδοσης μεταξύ ελληνικών 10 ετών και γερμανικών ομολόγων διαμορφώνεται στις 157 μονάδες βάσης από 159 μονάδες βάσης.
Το ελληνικό CDS στο 5ετές που αποτελεί και το benchmark, σήμερα διαμορφώνεται στις 143 μονάδες βάσης.
Ως μέτρο σύγκρισης αναφέρεται ότι το CDS της Αργεντινής βρίσκεται στις 6.692 μονάδες βάσης.
Θυμίζουμε ότι τα επίπεδα ρεκόρ μετά το PSI+ στην Ελλάδα σημειώθηκαν στις 8 Ιουλίου του 2015 στις 8700 μ.β.
Το CDS δουλεύει ως εξής….
Για κάθε 10 εκατ δολάρια έκθεση σε ελληνικό χρέος, ένας επενδυτής που θέλει να αντισταθμίσει τον κίνδυνο χώρας αγοράζει ένα παράγωγο το CDS και πληρώνει π.χ. για την Ελλάδα σήμερα απόδοση 1,43% ή 143 χιλ. δολάρια ασφάλιστρο ανά 10 εκατ δολ. επενδυτική θέση στο ελληνικό χρέος.

Οριακές πωλήσεις στα ομόλογα της ευρωζώνης με το Ιταλικό 10ετές 1,03%

Οριακές πωλήσεις καταγράφονται σήμερα στις τιμές των Ιταλικών ομολόγων όπως και στις υπόλοιπες αγορές μετά την πρόσφατη άνοδο.
Το Ιταλικό 10ετές είχε φθάσει σε υψηλό 2,98% στις 18 Μαρτίου 2020 για να διαμορφωθεί σήμερα 15 Σεπτεμβρίου 2020 στο 1,03%.  
Το 10ετές γερμανικό ομόλογο βρίσκεται σήμερα 15/9/2020 στο -0,47% με υψηλό 0,78% στις 13/2/2018.
Θυμίζουμε ότι το υψηλό ετών 1,02% σημειώθηκε στις 10 Ιουνίου του 2015 ενώ το ιστορικό χαμηλό σημειώθηκε στις 10 Μαρτίου 2020 στο -0,90%.
Οι αποδόσεις των ευρωπαϊκών ομολόγων διαμορφώνονται ως εξής….
Η Ιρλανδική 10ετία λήξης 2028 εμφανίζει απόδοση στο -0,09% με το ιστορικό χαμηλό -0,24% σημειώθηκε στις 4 Μαρτίου 2020.
Το 10ετές Πορτογαλικό ομόλογο λήξης Οκτωβρίου 2028 έχει απόδοση 0,31% με το ιστορικό χαμηλό στο 0,06% που  σημειώθηκε στις 16 Αυγούστου 2019.
Το ισπανικό 10ετές έχει απόδοση 0,29% με το ιστορικό χαμηλό στο 0,02% που σημειώθηκε στις 16 Αυγούστου 2019.
Στην Ιταλία το 10ετές ομόλογο λήξης 1η Αυγούστου του 2029 έχει απόδοση 1,03% και με ιστορικό χαμηλό 0,75% στις 12 Σεπτεμβρίου του 2019….
Αξίζει να αναφερθεί ότι η Κύπρος έκδωσε 10ετές ομόλογο με επιτόκιο 2,40% και η τρέχουσα απόδοση του είναι 0,74%
Το ιστορικό χαμηλό σημειώθηκε στις 20 Αυγούστου 2019 στο 0,3260%.

www.bankingnews.gr

bankingnews.gr

BREAKING NEWS