Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Rabobank: Τα μακροοικονομικά δεδομένα της Κίνας ωθούν του γιουάν - Τεράστιες οι εκροές κεφαλαίων

Rabobank: Τα μακροοικονομικά δεδομένα της Κίνας ωθούν του γιουάν - Τεράστιες οι εκροές κεφαλαίων

Ένα δολάριο ισοδυναμεί με 6,8 γιουάν και, προς το παρόν, φαίνεται πως το Πεκίνο είναι ευχαριστημένο με ένα πιο σκληρό νόμισμα, αναφέρει η Rabobank
Τα μακροοικονομικά δεδομένα της Κίνας δίνουν ώθηση στο γιουάν, ωστόσο οι κεφαλαιακές εκροές είναι τεράστιες, σύμφωνα με ανάλυση της ολλανδικής τράπεζας Rabobank.
Ειδικότερα, η βιομηχανική παραγωγή αυξήθηκε 5,6% σε ετήσια βάση, έναντι πρόβλεψης 5,1%.
Η λιανική αυξήθηκε 0,5%, ενώ οι επενδύσεις σε περιουσιακά στοιχεία σταθερού εισοδήματος μειώθηκαν -0,3% σε ετήσια βάση, έναντι πρόβλεψης για μείωση -0,4%.
Οι επενδύσεις σε ακίνητα αυξήθηκαν 4,6% σε ετήσια βάση, έναντι πρόβλεψης 4,1%.
Τέλος, η ανεργία περιορίστηκε στο 5,6%.
Επομένως, αν και οι δαπάνες έχουν αυξηθεί, οριακά, εξακολουθούν να υπολείπονται σε σχέση με τα προπανδημικά επίπεδα.
Οι λιανικές πωλήσεις στο Ηνωμένο Βασίλειο και στις ΗΠΑ είναι ισχυρότερες από της Κίνας.
Ωστόσο, η κινεζική παραγωγή αυξάνεται περισσότερο – κάτι που είναι λογικό, δεδομένου του εξαγωγικού προσανατολισμού της Κίνας.
Στο μεταξύ, ένα δολάριο πλέον ισοδυναμεί με 6,8 γιουάν και, προς το παρόν, φαίνεται πως το Πεκίνο είναι ευχαριστημένο με ένα πιο σκληρό νόμισμα.
Σημειώνεται πως οι καθαρές εξαγωγές σημαίνουν σημαντικές εισροές σε δολάρια, καθώς οι καθαρές εισροές από χαρτοφυλάκια ομολόγων αυξάνονται λόγω της συμπερίληψης του κινεζικού δημόσιου χρέους σε ξένους δείκτες.
Τα συναλλαγματικά αποθέματα εξακολουθούν να είναι 3,1 τρισεκατομμύρια δολάρια, αφού οι καθαρές εκροές κεφαλαίων είναι τεράστιες.
Στο μεταξύ, κινδυνεύουν να ξεσπάσουν και άλλοι εμπορικοί πόλεμοι, δεδομένων των συμπερασμάτων της Συνόδου Κορυφής ΕΕ - Κίνας.
Η Γερμανίδα καγκελάριος Angela Merkel, πιστή στα νεοφιλελεύθερα ήθη, θεωρεί ότι τα ζητήματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων δεν εμποδίζουν τη Γερμανία από το να πουλήσει περισσότερα γερμανικά προϊόντα.
Μάλιστα, υποστήριξε ότι τα ανθρώπινα δικαιώματα ήταν εσωτερική υπόθεσή της.
Από την άλλη, η ΕΕ, διά στόματος της επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ursula von der Leyen, επιμένει ότι η Κίνα πρέπει να ανοίξει τις αγορές της και να περιορίσει τον ρόλο των κρατικών της επιχειρήσεων.
Την ίδια στιγμή, ο πρωθυπουργός της Μεγάλης Βρετανίας, Boris Johnson, διέκοψε μια «εξέγερση» των Tόρις.
Σε κάθε περίπτωση, ΕΕ και Ηνωμένο Βασίλειο πρέπει να κινηθούν εξομαλύνοντας τις εμπορικές τους σχέσεις.

www.bankingnews.gr


Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης