Τελευταία Νέα
Speculator

Οι παρένθετοι μέτοχοι της Creta Farms, η έρευνα της Κεφαλαιαγοράς και οι… δύο θεσμικοί επενδυτές

Οι παρένθετοι μέτοχοι της Creta Farms, η έρευνα της Κεφαλαιαγοράς και οι… δύο θεσμικοί επενδυτές
Το παρασκήνιο των εξουσιοδοτήσεων και η «παράδοξη» πρακτική θεσμικών χαρτοφυλακίων συνδεδεμένων με μια ελληνική και μια ξένη τράπεζα
Τα ευρήματα της Deloitte περί 3 εταιριών συμφερόντων των δύο βασικών μετόχων της Creta Farms που είχαν μη δηλωμένη θέση στην εταιρία έχει ανοίξει σύμφωνα με πληροφορίες κύκλο έρευνας από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς αν και κατά πόσο  οι δύο μέτοχοι ή και ένας εκ των δύο είχαν μετοχές μέσω παρένθετων φυσικών και νομικών προσώπων που είχαν δηλωθεί.
Αν και κάτι τέτοιο δεν είναι εύκολο να αποδειχτεί πληροφορίες που έχουν περιέλθει σε γνώση του bankingnews αναφέρουν ότι ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα περίοδος προς έρευνα είναι αυτή από τον Ιούνιο του 2019 έως τέλη Σεπτεμβρίου αρχές Οκτωβρίου του 2019 όπου πραγματοποιήθηκαν δύο αλλεπάλληλες Γενικές Συνελεύσεις τις οποίες τόσο η πλευρά κ. Κωνσταντίνου Δομαζάκη όσο του κ. Εμμ. Δομαζάκι (είχε τότε τον έλεγχο της διοίκησης της εταιρίας) τις χαρακτήρισε η κάθε μια για λογαριασμό της ως έγκυρες αλλά δεν παρήγαγαν έννομο αποτέλεσμα καθώς οι αποφάσεις αυτές ουδέποτε δημοσιεύτηκαν στο ΓΕΜΗ ενώ στη συνέχεια διορίστηκε με δικαστική απόφαση προσωρινή διοίκηση.
Στην επίμαχη περίοδο οι δύο μέτοχοι έδιναν τη μάχη των εξουσιοδοτήσεων.
Μάλιστα ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες ότι εις εκ των δύο βασικών μετόχων προκειμένου να εξασφαλίσει εξουσιοδοτήσεις εκπροσώπησης στη Γενική Συνέλευση πρότεινε σύναψη ιδιωτικών συμφωνητικών με υποσχετική ολοκλήρωσης εξαγοράς μετοχών σε μεταγενέστερο χρόνο και άμεση προκαταβολή ποσού έναντι της εξαγοράς.
Κατά παράδοξο τρόπο την συγκεκριμένη χρονική περίοδο δύο θεσμικά χαρτοφυλάκια το ένα εκ των οποίων εκπροσωπούσε ξένη τράπεζα και το άλλο ήταν βραχίονας ελληνικής τράπεζας είχαν μια τουλάχιστον «παράδοξη» πρακτική εξουσιοδοτήσεων δημιουργώντας εύλογα ερωτήματα.
Ερωτήματα που σχετίζονται με την απορία αν και κατά πόσο διολίσθησαν στη λογική συναλλαγής με ιδιωτικά συμφωνητικά ή ακόμα και αν πούλησαν εξωχρηματιστηριακά τις μετοχές τους.
Το ενδιαφέρον είναι ότι στέλεχος της ελληνικής τράπεζας είχε εμπλακεί έμμεσα και ως στέλεχος στην προσπάθεια του εντός εκ των δύο μετόχων να συνεργαστεί με στρατηγικό επενδυτή ο οποίος αποδείχτηκε φούσκα.
Το τι ακριβώς πάντως συνέβη στην επίμαχη περίοδο είναι εύκολο να διερευνηθεί από τις εποπτικές αν και εφ όσον δηλαδή υπήρξε συναλλαγή καθώς σε τέτοιες περιπτώσεις θεωρητικά τα χρήματα των θεσμικών περνούν και από θεσμικά κανάλια…

Νίκος Καρούτζος
nkaroutzos@gmail.com
 
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης