Σαρηγιάννης (ΑΠΘ): Μπορεί να φτάσουμε τα 1.000 κρούσματα την ημέρα, εάν δεν εφαρμοστούν τα μέτρα

Σαρηγιάννης (ΑΠΘ): Μπορεί να φτάσουμε τα 1.000 κρούσματα την ημέρα, εάν δεν εφαρμοστούν τα μέτρα
Αν δεν μειωθεί το φορτίο στην Αττική, ίσως τα μέτρα να γίνουν πιο αυστηρά τόνισε ο λοιμωξιολόγος Μ. Λαζανάς
Σαφή προειδοποίηση πως αν δεν εφαρμοστούν με συνέπεια τα μέτρα που ανακοίνωσε η κυβέρνηση για την Αττική τότε είναι πολύ πιθανό να φτάσουμε ακόμα και στα 1.000 κρούσματα την ημέρα απηύθυνε ο καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής της Πολυτεχνικής Σχολής του ΑΠΘ, Δημοσθένης Σαρηγιάννης.
Σε δηλώσεις του στο ΣΚΑΪ ο κ. Σαρηγιάννης επεσήμανε πως αν δεν εφαρμοστούν τα μέτρα απ’ όλους μας με αυστηρότητα θα χειροτερέψει η εικόνα που βλέπουμε σήμερα.
«Με βάση τους υπολογισμούς από το τέλος του Οκτώβρη με την αλλαγή του καιρού και της αλλαγής της μεταδοτικότητας του ιού και μια σειρά από άλλους παράγοντες πχ ταυτόχρονη έναρξη της περιόδου της γρίπης κλπ μας οδηγεί σε μια αύξηση τον Νοέμβριο ακόμα πιο σημαντική και μια ακόμα πιο σημαντική τον Δεκέμβριο.
Αν το αφήσουμε να εξελιχθεί μπορεί να φτάσουμε και σε τετραψήφιους αριθμούς κρουσμάτων» είπε ο κ.Σαρηγιάννης, ο οποίος ερωτηθείς για το αν είναι πιθανό μέχρι το τέλος του έτους να φτάσουμε και τα 1000 κρούσματα ημερησίως ο ίδιος υπογράμμισε πως είναι πιθανό αλλά εκτιμά πως η ελληνική κοινωνία θα καταλάβει την σημαντικότητα των μέτρων.
Από την πλευρά του ο λοιμωξιολόγος Μ. Λαζανάς επεσήμανε πως «υπάρχει μια προοδευτική αύξηση των κρουσμάτων που ξεκίνησε τον Αύγουστο και ειδικά στην Αττική το οποίο μας οδήγησε στο να προτείνουμε τα νέα μέτρα»
«Δεν τηρούνται πλέον τα μέτρα και αυτό ήταν που οδήγησε στα νέα μέτρα.
Το επιδημιολογικό φορτίο στην Αττική ανεβαίνει συνέχεια και κοντεύουμε να φτάσουμε στο «κόκκινο».
Αν δεν μειωθεί το φορτίο στην Αττική ίσως τα μέτρα να γίνουν πιο αυστηρά» είπε ο κ.Λαζανάς, ο οποίος τόνισε ότι η καθολική χρήση της μάσκας έπρεπε να έχει γίνει ήδη και πως το επόμενο μέτρα θα μπορούσαν να είναι το lockdown, η γενίκευση της μάσκας στους εξωτερικούς χώρους ενώ υπογράμμισε πως θα πρέπει να περιοριστούν οι κοινωνικές συναναστροφές και τα άτομα με υποκείμενα νοσήματα να κάθονται πιο πολύ στο σπίτι.
Όπως ο ίδιος ανέφερε υπάρχουν διάφορα στοιχεία που μπορεί να πει κάποιος ότι η επιδημία χειροτερεύει και  αυτά είναι η καθημερινή αύξηση των κρουσμάτων, οι εισαγωγές στα νοσοκομεία, οι ανάγκες εντατικές θεραπείας ενώ τόνισε πως αυτή την στιγμή οι ΜΕΘ έχουν αρχίσει και «στριμώχνονται».
«Συνέχεια υπάρχει πίεση στις μονάδες...
Φοβάμαι ότι αυτό το ποσοστό θα ανέβει και άλλο...
Διασωλήνωνται και άτομα νεαρής ηλικίας» είπε ο κ.Λαζανάς, αναφέροντας πως τα σχολεία έπρεπε να ανοίξουν οπωσδήποτε.
«Θα υπάρχουν κρούσματα το θέμα είναι σε τι ποσοστό θα έχουμε κρούσματα
Είναι χειρότερο αυτό το κύμα από το πρώτο γιατί τότε βγαίναμε από το χειμώνα ενώ τώρα μπαίνουμε στο χειμώνα.
Ο κορωνοϊός ήρθε για να εγκατασταθεί» είπε ο κ.Λαζανάς.

www.bankingnews.gr

bankingnews.gr

BREAKING NEWS