Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Bank of America: Μόλις στο 12% η ανοσία του πληθυσμού στις ΗΠΑ απέναντι στον κορωνοϊό

Bank of America: Μόλις στο 12% η ανοσία του πληθυσμού στις ΗΠΑ απέναντι στον κορωνοϊό
Μόνο το 12% του πληθυσμού στις ΗΠΑ έχει ανοσία απέναντι στον κορωνοϊό, λέει η Bank of America
Ακόμη και υπό το πιο αισιόδοξο πρίσμα σχετικά λίγες κοινότητες έχουν επιτύχει τη λεγόμενη «ανοσία της αγέλης» έναντι της πανδημίας του κορωνοϊού, σύμφωνα με ανάλυση της επενδυτικής τράπεζας Bank of America.
Όπως γράφει ο επικεφαλής οικονομολόγος της BofA, Ethan Harris, «σκεφτείτε το ακραίο παράδειγμα της Νέας Υόρκης, η οποία είχε 236.647 κρούσματα και 23.720 θανάτους λόγω του COVID-19.
Τα νούμερα αυτά αντιπροσωπεύουν το 2,7% και το 0,3% του πληθυσμού, αντίστοιχα.
Είναι σαφές ότι ο αριθμός των κρουσμάτων είναι πολύ υψηλότερος από τις καταγεγραμμένες περιπτώσεις, λόγω των χαμηλών ποσοστών σε ό,τι αφορά τη διεξαγωγή διαγνωστικών τεστ στις αρχές της πανδημικής κρίσης».
Προσπαθώντας να βρει το πραγματικό ποσοστό των νεκρών, η BofA δεν λαμβάνει υπόψη τα σιωπηρά κρούσματα.
Έτσι, εάν το πραγματικό ποσοστό θανάτων είναι 0,5% (το οποίο υπό το πρίσμα των συννοσηρότητας μπορεί να είναι πολύ υψηλότερο από το πραγματικό ποσοστό), τότε ο πραγματικός αριθμός των λοιμώξεων είναι 4,7 εκατομμύρια (= 23.720 / .005).
Αυτό το νούμερο αντιστοιχεί στο 54% του πληθυσμού.
Τα καλά νέα είναι ότι η Νέα Υόρκη θα μπορούσε να επιτύχει ανοσία της αγέλης αν μπορούσε να κλείσει τα σύνορά της, υπό την προϋπόθεση ότι οι λοιμώξεις φέρνουν σχεδόν πάντα ανοσία.
Δυστυχώς, όπως καταλήγει ο Harris, σε εθνικό επίπεδο ο ίδιος υπολογισμός υποδηλώνει ότι μόνο το 12% του πληθυσμού έχει ασυλία, το οποίο είναι πολύ κάτω από το κρίσιμο όριο του 60%.
Όπως σημειώνει ο Harris στη συνέχεια, η κρίση COVID-19 παρουσιάζεται ως ένας συμβιβασμός μεταξύ της οικονομίας και της δημόσιας υγείας.
«Υπάρχει ένας καλός λόγος που η Κίνα χτυπήθηκε από την πανδημία, αλλά είχε μια ανάκαμψη τύπου V:
Πρώτα έκλεισε τα μάτια στην κρίση, αλλά στη συνέχεια υιοθέτησε μια πολύ ισχυρή στρατηγική.
Μια ανάλογη ιστορία ισχύει για πολλές άλλες χώρες της Ασίας.
Οι ΗΠΑ βρίσκονται κοντά στο άλλο άκρο, με κακή στρατηγική άμβλυνσης των επιπτώσεων του κορωνοϊού.
Η οικονομία δεν τα έχει πάει χειρότερα εν συγκρίσει με τον υπόλοιπο κόσμο, αλλά αυτό οφείλεται στα μέτρα στήριξης.
Για να είμαστε σίγουροι, το δημοσιονομικό κόστος της αναποτελεσματικής συγκράτησης ήταν τεράστιο - αν και τώρα ζούμε σε μια εποχή που κανείς, ούτε καν τα λεγόμενα δημοσιονομικά γεράκια, δεν τολμούν να φωνάξουν για το έλλειμμα ρεκόρ του προϋπολογισμού, ύψους 3 τρισεκατομμυρίων δολαρίων.
Όλες οι χώρες παρουσιάζουν μια μετρίως αρνητική συσχέτιση μεταξύ των κατά κεφαλήν θανάτων λόγω COVID-19 το α’ εξάμηνο του 2020 και της υποαπόδοσης του ΑΕΠ σε σχέση με τις προβλέψεις της BofA στις αρχές του έτους».

Η εμπειρία εντός των χωρών υπογραμμίζει επίσης ότι είναι δυνατές στρατηγικές μετριασμού χαμηλού κόστους.
Έτσι, σύμφωνα με την BofA, στις ΗΠΑ το δεύτερο κύμα κρουσμάτων περιορίστηκε με σχετικά μέτριες αλλαγές στη συμπεριφορά, χωρίς να σταματήσει η οικονομική ανάκαμψη.
Με άλλα λόγια, η πρώτη αύξηση στις ΗΠΑ αντιστράφηκε με ένα δραματικό lockdown και περιορισμών στη μετακίνηση, ενώ η δεύτερη αύξηση έχει αντιστραφεί με τη μείωση των στατιστικών κινητικότητας.
Και η Ευρώπη αναμένεται να συμπεριφερθεί με τον ίδιο τρόπο.

Σε κάθε περίπτωση, ο ιός μπορεί να επιστρέψει σε μια περιοχή ανά πάσα στιγμή, αλλά κάθε γύρος θα είναι λιγότερο επιβλαβής από τον τελευταίο.
Και ενώ η ανοσία κυμαίνεται σε χαμηλά ποσοστά, η οικονομική ζωή τα πάει καλύτερα γιατί οι άνθρωποι μαθαίνουν από τις εμπειρίες που συλλέγουν.
Αυτός είναι ο λόγος, καταλήγει η BofA, που το δεύτερο κύμα κρουσμάτων στις Η.Π.Α. γιγαντώθηκε σε πολιτείες οι οποίες δεν είχαν επηρεαστεί ιδιαίτερα από το πρώτο κύμα.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης