Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Eurasia, Hoover Institution, Tsinghua, Blavatnik: Η Κίνα ακόμη... δεν μπορεί να αποκαθηλώσει τις ΗΠΑ από την παγκόσμια ηγεσία

tags :
Eurasia, Hoover Institution, Tsinghua, Blavatnik: Η Κίνα ακόμη... δεν μπορεί να αποκαθηλώσει τις ΗΠΑ από την παγκόσμια ηγεσία
Η ηγεσία των ΗΠΑ ήταν στην πραγματικότητα «πολύ εντυπωσιακή» φέτος, λόγω της πανδημίας
Οι ΗΠΑ εξακολουθούν να κυριαρχούν παγκοσμίως σε πολλούς τομείς, συμπεριλαμβανομένης της χρηματοδότησης και της τεχνολογίας - αλλά δεν είναι σαφές εάν η μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου παραμένει η κορυφαία δύναμη, δήλωσαν ειδικοί κατά τη διάρκεια συζήτησης στη Διάσκεψη Κορυφής της Σιγκαπούρης.
Η συζήτηση πραγματοποιήθηκε με φόντο μια μεταβαλλόμενη παγκόσμια τάξη κατά την οποία οι ΗΠΑ - που θεωρείται ευρέως η κύρια υπερδύναμη - υποχωρεί από διεθνείς οργανισμούς που ηγείται εδώ και χρόνια, ενώ η Κίνα φαίνεται να αυξάνει την επιρροή της και να προκαλεί την αμερικανική κυριαρχία σε πολλά μέτωπα.
Ένας από τους ομιλητές, ο Ian Bremmer, πρόεδρος της συμβουλευτικής επιτροπής κινδύνου στην Eurasia Group, είπε ότι ο κόσμος θα είναι χωρίς ηγεσία στο προβλέψιμο μέλλον.
«Εάν επρόκειτο να υπάρξει πραγματική ηγεσία, θα έπρεπε να προέρχεται από τις ΗΠΑ», είπε.
Τόνισε ότι οι ΗΠΑ εξακολουθούν να κυριαρχούν παγκοσμίως, με τις εταιρείες τεχνολογίας της να αναπτύσσονται ισχυρότερες κατά τη διάρκεια της πανδημίας του κορωνοϊού
Αλλά αυτά τα πλεονεκτήματα είναι επίσης ο λόγος για τον οποίο οι ΗΠΑ δεν έχουν το ενδιαφέρον να ηγηθούν, δήλωσε ο Bremmer.
Ένας κόσμος χωρίς ηγέτη δεν βλάπτει τις ΗΠΑ με τον τρόπο που πλήττει άλλες χώρες, πρόσθεσε.
«Οι Αμερικανοί δεν πρόκειται να ενδιαφερθούν πολύ ή να αισθανθούν την ανάγκη να καλύψουν αυτό το κενό στο εγγύς μέλλον, οπότε πιστεύω ότι θα είμαστε χωρίς ηγέτες και διχασμένοι στο ορατό μέλλον».
Ο κόσμος έχει εγγενή ανάγκη για ηγεσία.
Εάν οι ΗΠΑ δεν μπορούν πλέον να το παρέχουν, κάποιος άλλος θα το προσφέρει, ανέφερε ο Niall Ferguson, ανώτερος συνεργάτης της Milbank Family στο Hoover Institution στο Πανεπιστήμιο του Στάνφορντ.
Ο ίδιος υποστήριξε ότι η ηγεσία των ΗΠΑ ήταν στην πραγματικότητα «πολύ εντυπωσιακή» φέτος.
Αυτό μπορεί να φανεί στην Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ η οποία παρείχε οικονομική στήριξη στο βάθος της κρίσης που προκλήθηκε από πανδημία.
Η Ουάσιγκτον δείχνει τεχνολογική ηγεσία στην εκστρατεία ενάντια στην κινεζική εταιρεία τεχνολογίας Huawei, είπε.
Πρόσθεσε επίσης ότι, ακόμη και αν οι ΗΠΑ αποσυρθούν ως παγκόσμιος ηγέτης, κάποιος άλλος θα το κάνει επειδή ο κόσμος χρειάζεται έναν.
«Ο κόσμος έχει εγγενή ανάγκη για ηγεσία.
Εάν οι ΗΠΑ δεν μπορούν πλέον να το παρέχουν, κάποιος άλλος θα το προσφέρει.
Ίσως η Κίνα, ίσως - ποιος ξέρει - μια Ευρωπαϊκή Ένωση που τώρα φαίνεται να έχει τη δική της σχετικά ισχυρή ηγεσία στο Βερολίνο και το Παρίσι», δήλωσε ο Ferguson.
Η συζήτηση επικεντρώθηκε επίσης στην άνοδο της Κίνας ως παγκόσμια δύναμη και στην προσπάθειά της να καλύψει το κενό ηγεσίας που άφησαν οι ΗΠΑ.
Ωστόσο, οι ειδικοί συμφώνησαν ότι η Κίνα απέχει πολύ από το να διαδραματίσει ηγετικό ρόλο στη διεθνή σκηνή.
Η ίδια η Κίνα έχει δηλώσει επανειλημμένα ότι δεν ενδιαφέρεται να αντικαταστήσει τις ΗΠΑ ή να εξαγάγει την ιδεολογία της παγκοσμίως, δήλωσε ο Yan Xuetong, πρύτανης του Ινστιτούτου Διεθνών Σχέσεων στο Πανεπιστήμιο Tsinghua.
Ωστόσο, η αντιπαλότητα ΗΠΑ-Κίνας μπορεί να αναγκάσει άλλες χώρες να επιλέξουν πλευρές.
Ο Yan Xuetong σημείωσε ότι ολοένα και περισσότερο, οι χώρες βλέπουν την Κίνα με οικονομικά ζητήματα και βασίζονται στις ΗΠΑ για ασφάλεια.
Ανέφερε τη Σιγκαπούρη, την Ιαπωνία, τη Γερμανία και τη Γαλλία ως παραδείγματα εκείνων που έχουν υιοθετήσει μια τέτοια στάση.
Ο Ngaire Woods, πρύτανης της Σχολής Blavatnik του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης, συμφώνησε ότι οι χώρες ενδέχεται να χρειαστεί να έχουν «επιλεκτική συνεργασία» με τις ΗΠΑ ή την Κίνα.
Στην πραγματικότητα, ο ανταγωνισμός ΗΠΑ-Κίνας θα μπορούσε να είναι μια ευκαιρία για τις μικρότερες χώρες να πιέσουν για αλλαγές που θα ήθελαν να δουν σε διεθνείς οργανισμούς όπως το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και η Παγκόσμια Τράπεζα, δήλωσε ο Woods.
«Έχουμε δει κάθε διεθνές ίδρυμα να αλλάζει και να πιέζεται να ακούσει περισσότερα από τα μέλη του», είπε.
«Με άλλα λόγια, για τις τρίτες χώρες στον κόσμο, τις μικρότερες χώρες, ο νέος ανταγωνισμός μεταξύ της Κίνας και των Ηνωμένων Πολιτειών εντός των θεσμικών οργάνων δεν προκαλεί την καταστροφή.
Αποτελεί μια ευκαιρία για άλλες χώρες να προωθήσουν περαιτέρω τις αλλαγές που θέλουν στα ίδια τα ιδρύματα.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης