Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Παραδέχεται το λάθος της η Capital Economics: Όλο και αυξάνεται ο κίνδυνος νέων lockdown στην Ευρώπη - Γαλλία, Ισπανία στο επίκεντρο

Παραδέχεται το λάθος της η Capital Economics: Όλο και αυξάνεται ο κίνδυνος νέων lockdown στην Ευρώπη - Γαλλία, Ισπανία στο επίκεντρο
Τα εθνικά lockdown εξακολουθούν να φαίνονται με λίγες πιθανότητες, αλλά τα πράγματα μπορούν να αλλάξουν γρήγορα
Μια βασική υπόθεση στις προβλέψεις της Capital Economics ήταν ότι δεν θα υπάρξει επανάληψη των αυστηρών lockdown της άνοιξης, αφήνοντας την οικονομική δραστηριότητα να ανακάμψει στην Ευρωζώνη.
Πλέον όμως η Capital Economics παραδέχεται ότι αυτή η υπόθεση φαίνεται λίγο πιο αβέβαιη υπό το φως των νέων δεδομένων αυτής της εβδομάδας σχετικά με τα νοσοκομεία σε περιοχές της Γαλλίας, όπως η Μασσαλία και το Μπορντό, που βρίσκονται κοντά στον «κορεσμό» και την ενίσχυση των περιορισμών σε αυτές τις περιοχές.
Το ίδιο ισχύει και για τη συνεχιζόμενη κλιμάκωση στην Ισπανία, ιδίως στη Μαδρίτη.
Ο ιός φαίνεται να εξαπλώνεται γρήγορα σε αυτές τις περιοχές, με βάση τα υψηλά θετικά ποσοστά τεστ.
Πράγματι, στη Μαδρίτη, σχεδόν το ένα τέταρτο όλων των τεστ ήταν θετικά.
Αυτό συγκρίνεται με το λιγότερο από 1% στη Γερμανία.
Επιπλέον, οι αριθμοί των κρουσμάτων αυξάνονται επίσης μεταξύ των ηλικιωμένων, βασικό μέλημα των κυβερνητικών αξιωματούχων.
Όμως, ενώ οι εισαγωγές στο νοσοκομείο αυξάνονται και αρκετά γρήγορα σε ορισμένες περιοχές της Γαλλίας, παραμένουν πολύ κάτω από εκείνες που ήταν την άνοιξη.
Και στη Μαδρίτη, μόνο το 22% των νοσοκομειακών κλινών καταλαμβάνεται από ασθενείς με COVID-19, αν και αυτό ήταν αυξημένο κατά 10% σε σχέση με πριν από ένα μήνα.
Αυτό υποδηλώνει ότι το σύστημα υγειονομικής περίθαλψης θα μπορούσε να έρθει στα όρια του εάν τα κρούσματα αυξηθούν λίγο περισσότερο.
Image
Την ίδια ώρα, οι περιορισμοί παραμένουν αρκετά χαλαροί, ακόμη και μετά τις αλλαγές αυτής της εβδομάδας.
Στις περιοχές που έχουν πληγεί περισσότερο στη Γαλλία, έως και 10 άτομα μπορούν να συναντηθούν, ενώ οι μαζικές συγκεντρώσεις περιορίζονται σε χίλια άτομα.
Τα μπαρ και τα εστιατόρια πρέπει να κλείνουν λίγο νωρίτερα από το συνηθισμένο.
Ωστόσο, φαίνεται πολύ πιθανό να επιβληθούν αυστηρά περιφερειακά lockdown σε ορισμένες περιοχές τις επόμενες εβδομάδες.
Image
Αυτό θα είχε αρνητικό αντίκτυπο στη συνολική αύξηση του ΑΕΠ, ιδίως εάν βρίσκονται σε οικονομικά σημαντικούς τομείς.
Η Μαδρίτη αντιπροσωπεύει σχεδόν το ένα πέμπτο του ΑΕΠ της Ισπανίας, για παράδειγμα.
Τα εθνικά lockdown εξακολουθούν να φαίνονται με λίγες πιθανότητες, αλλά τα πράγματα μπορούν να αλλάξουν γρήγορα και ο κίνδυνος είναι υψηλότερος από ό, τι πριν από μία ή δύο εβδομάδες.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης