Τελευταία Νέα
Το Παρασκήνιο της Αγοράς

Λίγο μετά το κλείσιμο του ΧΑ – Έσωσαν τη στήριξη των 655 μονάδων οι τελικές δημοπρασίες

tags :
Λίγο μετά το κλείσιμο του ΧΑ – Έσωσαν τη στήριξη των 655 μονάδων οι τελικές δημοπρασίες
ΑΓΟΡΑ: Λόγω των τελικών δημοπρασιών γλιτώσαμε τα χειρότερα. Τη διάσπαση δηλαδή των 655 μονάδων που τη δοκίμασε σήμερα. Ελπίζουμε να αλλάξει το κλίμα, αλλά έχουμε αρχίσει και καθόμαστε σε αναμμένα κάρβουνα. Ελπίζουμε το ΧΑ να αποδειχθεί ευκαιρία και όχι παγίδα.

Στις 658,54 μονάδες το κλείσιμο με απώλειες 0,71% και τζίρο 74 εκατ. ευρώ που είναι καλός αλλά δεν είναι ο συνηθισμένος όταν γίνονται αναδιαρθρώσεις. Θα λέγαμε πως μάλλον οι εισροές σε κάποιες μετοχές βοήθησαν και περιορίστηκαν οι απώλειες.

ΔΕΙΚΤΕΣ: Συνεδριάσεις όπως και η σημερινή είναι η καλύτερη απόδειξη για όσους κοιτάνε δείκτες και δίνουν σημασία σε όλα. Όπως βλέπετε δεν είναι μόνο οι δείκτες MSCI, είναι και του FTSE και του Stoxx και αρκετοί μάλλον ακόμα. Και κάποιοι επενδυτές και διαχειριστές όχι μόνο τους κοιτάνε αλλά και τους ακολουθούν τυφλά.

ΕΥΔΑΠ: Τεράστιος όγκος. Σχεδόν το 1% του μετοχικού κεφαλαίου και μάλιστα έμειναν και 84 χιλ. προς πώληση. Απώλειες 2,55% και κλείσιμο στα 7,25 ευρώ.

AEGEAN: Έμεινε στο κλείσιμο μία μεγάλη εντολή πώλησης 257 χιλ. τεμαχίων αλλά ακυρώθηκε μετά από λίγα λεπτά και έμειναν 33 χιλ. τεμάχια. Ο συνολικός όγκος ήταν 33 χιλ. τεμάχια και η μετοχή υποχώρησε 4,37% και έκλεισε στα 3,72 ευρώ.

LAMDA: Λόγω του ΣτΕ ξεχώρισε σήμερα και ενισχύθηκε 2,46%. Απαιτείται συνέχεια.

ΓΕΚΤΕΡΝΑ: Πήγε μέχρι τα 6,86 ευρώ αλλά δεν τα κράτησε και έκλεισε με μικρές απώλειες και στα 6,60 ευρώ. Δεν έκανε τη διαφυγή.

FOURLIS: Στις 16/9 και με μέση τιμή 4,50 ευρώ είχαμε πωλήσεις 6,5 χιλ. μετοχών περίπου από insider. Μπορεί να έχουμε αρνητική εξέλιξη στη μετοχή. Στη συνεδρίαση της Τρίτης έσπασε τον εκθετικό των διακοσίων ημερών και στις επόμενες συνεδριάσεις τον δοκίμαζε αλλά έκλεινε υψηλότερα. Σήμερα πέρασε από κάτω. Στα 4,2740 είναι ο εν λόγω κινητός και στα 4,2350 ευρώ το κλείσιμο.

MIG: Όπως φαίνεται στη λογιστική κατάσταση, η Vivartia είναι αποτιμημένη στα βιβλία της εισηγμένης στα 398,9 εκατ. ευρώ. Αν η πώληση γίνει προς 210 εκατ. ευρώ, έχουμε μία μεγάλη διαφορά. Ίσως γι΄ αυτό δεν κράτησε την αρχική άνοδο η μετοχή. Ο ενθουσιασμός περιορίστηκε σημαντικά.

FLEXOPACK: Να έχει τέτοια μεγέθη στο εξάμηνο να είναι πραγματικό διαμάντι ο ισολογισμός της και οι επενδυτές να αδιαφορούν. Κυνηγάνε όμως καταχρεωμένες εταιρείες, μόλις βγάλουν ανακοίνωση η οποία μπορεί να μειώσει το δανεισμό αλλά παραβλέπουν πως μπορεί να γράψουν και τεράστιες ζημιές λόγω αποτίμησης. Τι να πούμε!

Αυτή όμως είναι και η… ομορφιά του χρηματιστηρίου. Στο εξάμηνο τα EBITDA της ήταν στα 11,4 εκατ. ευρώ με τον τραπεζικό δανεισμό στα 17,9 εκατ. ευρώ και τα ταμειακά διαθέσιμα στα 22,1 εκατ. ευρώ. τα καθαρά κέρδη στα 5,6 εκατ. ευρώ και η αποτίμηση ούτε στα 84 εκατ. ευρώ. Εξαιρετικές ταμειακές ροές στο εξάμηνο. Μέσα στην πανδημία δηλαδή αυξάνει μεγέθη across the board.

Αν ήθελαν να βάλουν χέρι στο ταμείο οι βασικοί μέτοχοι άνετα θα μπορούσαν να δώσουν έως και 2 ευρώ ανά μετοχή. Έτσι χωρίς να αγχωθούν. Γι΄ αυτό η στήλη δεν ενδιαφέρεται για δείκτες όπως net debt/ebitda, γιατί από τα κέρδη προ φόρων τόκων και αποσβέσεων δε πληρώνονται οι μέτοχοι αλλά οι τράπεζες. Οι μέτοχοι πληρώνονται από την τελική γραμμή και από το ταμείο. Εδώ ο δανεισμός είναι αρνητικός και το ταμείο αυξήθηκε σημαντικά.

ΕΥΑΘ: Άλλη εταιρεία και αυτή. Τέτοιος ισολογισμός, αδάνειστη, με γεμάτο ταμείο και καλή κερδοφορία που πάει και στους μετόχους μέσω μερίσματος. Την πουλάνε όμως και αυτή γιατί μάλλον έχουν βρει κάτι πιο… σίγουρο. Λέμε τώρα. Δικαίωμά τους βέβαια.

Θεωρούμε την αποτίμηση αστεία και φυσικά είμαστε φουλ θετικοί για τη μετοχή. Θα τελειώσει βέβαια και εδώ ο πωλητής και μετά ο δρόμος είναι ανοικτός. Στα 3,94 ευρώ και στο -1,5% με όγκο 42 χιλ. τεμάχια και αποτίμηση 143 εκατ. ευρώ.

ΕΠΙΛΕΚΤΟΣ (απάντηση): Ο δανεισμός κατά την ταπεινή μας άποψη είναι απαγορευτικός για να δούμε με άλλο μάτι την εισηγμένη. Μακάρι να πάει, αλλά η στήλη απέχει. Αλλού μας βγαίνει αλλού όχι. Τουλάχιστον κοιμόμαστε ήσυχοι τα βράδια…

INT.INTERNATIONAL: Ο πωλητής δεν έχει τελειώσει. Επανήλθε σήμερα. Τον περιμένουμε άλλωστε. Έχει αρκετά χαρτιά επομένως θα ταλαιπωρήσει τη μετοχή. Θα λέγαμε πως ο τίτλος εδώ είναι τσάμπα, αλλά περιμένουμε να δούμε με τι τρόπο θα βγάλει τα χαρτιά του και που θα στηθούν οι αγοραστές.

Σήμερα έγραψε νέο χαμηλό έτους και βάζουμε πιο χαμηλά τον πήχη για να βρούμε την επόμενη καλή στήριξη. Είναι πέριξ των 5 ευρώ. Πάντως οι αγοραστές είχαν καλές εντολές τοποθετήσει στο σύστημα. Κλείσιμο στο χαμηλό ημέρας και στα 5,75 ευρώ με απώλειες 4,17%.

Γιώργος Κατικάς
george.katikas@gmail.com  
www.bankingnews.gr 

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης