Τελευταία Νέα
Απόψεις - Άρθρα

Φέγγος (Prelium): Ένα νέο lockdown δεν το αντέχει η Οικονομία

Φέγγος (Prelium): Ένα νέο lockdown δεν το αντέχει η Οικονομία
Εβδομάδα ανάκαμψης ήταν αυτή που πέρασε για το Ελληνικό χρηματιστήριο
Μια βδομάδα ανάκαμψης ήταν αυτή που πέρασε για το Ελληνικό χρηματιστήριο.
Αυτό επέτρεψε να επιβεβαιωθούν οι στηρίξεις προς τα κάτω και να δοκιμαστούν οι αντιστάσεις προς τα πάνω.
Για άλλη μια φορά, πρωταγωνιστές της ανόδου ήταν οι μη τραπεζικές μετοχές, με τις τράπεζες να μην μπορούν να οδηγήσουν την τάση.
Μετοχές κυρίως του τομέα της ενέργειας οδήγησαν την άνοδο, ενώ και άλλες βιομηχανικές εταιρείες και εταιρείες του τομέα των κατασκευών βοήθησαν.
Η είσοδος επενδυτή στον ΕΛΛΑΚΤΩΡΑ και η πρόταση εξαγοράς της VIVARTIA προσέφερε συγκινήσεις στους traders και αυτό είναι πάντα καλό για το τζίρο.
Τώρα μένει να δούμε αν τα κέρδη που δημιούργησε η άνοδος θα διοχετευθούν και σε άλλες μετοχές για να στηριχθεί η προσπάθεια που ξεκίνησε.
Στην πραγματική οικονομία οι εξαγγελίες του Πρωθυπουργού στη Θεσσαλονίκη, αναγνωρίζουν για πρώτη φορά μετά από πολλά χρόνια ένα γεγονός.
Ο ιδιωτικός τομέας πλήττεται πιο σκληρά από τον δημόσιο στις κρίσεις και πρέπει να στηριχθεί.
Η κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης για ιδιωτικούς υπαλλήλους και επαγγελματίες – επιχειρηματίες νομίζω δίνει το στίγμα της αλλαγής νοοτροπίας.
Επίσης για πρώτη φορά αναγνωρίζεται ότι η ενοικίαση ακινήτων αποτελεί μέρος της επιχειρηματικότητας και πρέπει να στηριχθεί όταν πλήττεται.
Μέχρι τώρα, η ενοικίαση ακινήτων εθεωρείτο περίπου σαν ύβρις των εχόντων και κατεχόντων ενάντια στο λαό και δεν είχε ελπίδες να διεκδικήσει δικαιώματα.
Τώρα μπαίνει στην κατηγορία των επιχειρήσεων και στηρίζεται, έστω και με τα πενιχρά μέσα που αφήνουν οι ανάγκες για εξοπλισμούς, μεταναστευτικό και υγεία.
Η οικοδομή στήριξε για δεκαετίες την Ελληνική οικονομία γιατί έδινε κέρδη.  
Όταν σταμάτησε η οικοδομή σταμάτησε και η οικονομία.
Διεθνώς τα ξένα ανεπτυγμένα χρηματιστήρια διατηρούν την εντυπωσιακή τους πορεία και ενόψει φθινοπώρου, αυξάνονται οι φωνές που προβλέπουν διόρθωση.
Βασικό πρόβλημα της περιόδου παραμένει η Covid19 που επανακάμπτει δυναμικά στην Ελλάδα και κυρίως στην Αθήνα. Νομίζω είναι κατανοητό ότι ένα γενικό lockdown της πρωτεύουσας που φιλοξενεί τον μισό πληθυσμό της χώρας είναι εκτός συζήτησης, αλλά αν συνεχίσουμε με τον ίδιο ρυθμό τα πράγματα μπορεί να εξελιχθούν άσχημα για την ήδη πληγωμένη οικονομία.
Οι τηλεδιασκέψεις δίνουν και παίρνουν και αυτό κάνει πιο εύκολο να περάσει το μήνυμα ότι η Ελλάδα χρειάζεται και θα στηρίξει κάθε επενδυτική προσπάθεια, καθώς οι αρμόδιοι δεν χρειάζεται καν να σηκωθούν από το γραφείο τους για να μιλήσουν με κόσμο.
Αυτό όμως χαλάει τη χημεία της προσωπικής επαφής και τη δέσμευση που συνεπάγεται μια χειραψία.
Με επιβεβαιωμένες στις στηρίξεις στις 620, 612 και 600 μονάδες βλέπουμε το επίπεδο των 636 μονάδων να αποκτά σημαντικότητα ενώ και οι 650 μονάδες προσφέρουν στήριξη.  
Προς τα πάνω βλέπουμε άμεσα το επίπεδο των 680 με 690 μονάδων του Γενικού Δείκτη που μέχρι τώρα έχουν αναχαιτίσει όλες τις ανοδικές προσπάθειες που έγιναν μέσα στο έτος.
Οι αβεβαιότητες παραμένουν πολλές και ο τζίρος δεν πείθει ότι υπάρχει μεγάλη αναθέρμανση του ενδιαφέροντος.
Πάντως τα πακέτα στήριξης που τώρα θα αρχίσουν να μοιράζονται και η ξεκάθαρη προοπτική ότι η επιχειρηματικότητα πρέπει να στηριχθεί, δίνουν ελπίδες.
Αυτό φυσικά αν συνεχίσουμε να χειριζόμαστε επιτυχώς τα προβλήματα με τους γείτονες, αν το μεταναστευτικό δεν θέσει νέες προκλήσεις, αν ο Covid19 υποχωρήσει, ακόμα και αν ο κυκλώνας Ιανός αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά.
Να θυμίσω την βασική στρατηγική.
Το διάστημα του φθινοπώρου προσφέρεται για σταδιακό χτίσιμο θέσεων με το βλέμμα στον Ιανουάριο και δεν πρέπει να μας βρίσκει αποστασιοποιημένους από τα χρηματιστηριακά δρώμενα.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης