Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

DBRS: Επιβεβαιώνεται σε BBB (high) η Πορτογαλία, σταθερό το trend

DBRS: Επιβεβαιώνεται σε BBB (high) η Πορτογαλία, σταθερό το trend
Αμετάβλητες οι αξιολογήσεις της Πορτογαλίας από τη DBRS
Σε «BBB (high)» επιβεβαίωσε τη μακροπρόθεσμη πιστοληπτική ικανότητα της Πορτογαλίας η DBRS Morningstar, χωρίς να μεταβάλει τις σταθερές προοπτικές επαναξιολόγησης (trend).
Σύμφωνα με τον καναδικό οίκο, η διαταραχή της πορτογαλικής οικονομίας που προκλήθηκε από την τρέχουσα παγκόσμια κρίση υγείας ήταν σοβαρή.
Η οικονομία συρρικνώθηκε κατά 16,3% σε ετήσια βάση το β’ τρίμηνο του 2020 λόγω της ταχείας εξάπλωσης του COVID-19 και των επακόλουθων μέτρων περιορισμού.
Το μέγεθος του σοκ αντανακλά τη μικρή και ανοιχτή φύση της οικονομίας καθώς και τη συμβολή στο ΑΕΠ από τον τουρισμό.
Υπάρχει αυξημένη αβεβαιότητα γύρω από τις προοπτικές, με τον ρυθμό της ανάκαμψης να εξαρτάται από την αλληλεπίδραση μεταξύ της πανδημίας, των πολιτικών που εφαρμόζονται στην Πορτογαλία και σε όλο τον κόσμο και πιθανές μεταβολές στην παγκόσμια ζήτηση των καταναλωτών.
Ο αντίκτυπος στο πιστωτικό προφίλ της Πορτογαλίας θα εξαρτηθεί από τη διάρκεια του σοκ και από το εάν μεταβάλλει διαρθρωτικά τις μεσοπρόθεσμες προοπτικές ανάπτυξης και αποδυναμώσει τα δημόσια οικονομικά, σημειώνεται.
«Η πορτογαλική οικονομία έχει διαφοροποιηθεί σε υψηλότερης ποιότητας εξαγωγές και αύξησε τις επενδύσεις του ιδιωτικού τομέα.
Χρόνια πρωτογενών δημοσιονομικών πλεονασμάτων και μειωμένος λόγος δημόσιου χρέους προς ΑΕΠ, έδωσαν στην κυβέρνηση χώρο για να παρέχει προσωρινά δημοσιονομικά κίνητρα για να μετριάσει τον αντίκτυπο του σοκ στην οικονομία.
Υπάρχει επίσης δέσμευση μεταξύ των πολιτικών κομμάτων για την εξισορρόπηση των δημοσιονομικών λογαριασμών μόλις βελτιωθούν οι συνθήκες.
Οι αξιολογήσεις υποστηρίζονται από την προσχώρηση της Πορτογαλίας στην ευρωζώνη και την προσήλωσή της στο πλαίσιο οικονομικής διακυβέρνησης της ΕΕ. Και οι δύο συμβάλλουν στην ανάπτυξη αξιόπιστων και βιώσιμων μακροοικονομικών πολιτικών.
Ωστόσο, οι κληρονομιές της κρίσης στη ζώνη του ευρώ εξακολουθούν να δημιουργούν τρωτά σημεία, όπως αυξημένο δημόσιο χρέος, υψηλά, αν και μειωμένα επίπεδα μη εξυπηρετούμενων δανείων (NPL) στο χρηματοπιστωτικό σύστημα και σχετικά χαμηλό δυναμικό οικονομικής ανάπτυξης», σχολιάζει ο οίκος.
Επισημαίνεται πως η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναμένει το ΑΕΠ να συρρικνωθεί κατά 9,8% το 2020, με ανάπτυξη 6% να ακολουθεί το 2021.
«Ο κύριος κίνδυνος για την οικονομία της Πορτογαλίας πηγάζει από πιθανή διαρθρωτική αλλαγή στην εξωτερική ζήτηση.
Τα τελευταία χρόνια, η σημασία των εξαγωγών στην οικονομία αυξήθηκε -αντιπροσωπεύοντας το 44% του ΑΕΠ το 2019, από 30% το 2010 -και διεύρυνε τον τομέα και τη γεωγραφική της διαφοροποίηση. (…)
Ο λόγος χρέους προς το ΑΕΠ της Πορτογαλίας βελτιώθηκε πριν από την πανδημία, καθώς μειώθηκε από 132,9% του ΑΕΠ το 2014 σε 117,7% το 2019. (…)
Το ΔΝΤ αναμένει ο δείκτης χρέους να αυξηθεί σε 135% το 2020, μεταξύ των υψηλότερων στην Ευρώπη. (…)
Η κερδοφορία των τραπεζών τα τελευταία χρόνια υποστηρίχθηκε από χαμηλότερο κόστος κινδύνου και βελτιωμένη απόδοση.
Οι κίνδυνοι για τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα από τα υψηλά επίπεδα των NPLs και του χρέους των εταιρειών υποχώρησαν, επίσης.
Το μη χρηματοοικονομικό εταιρικό χρέος μειώθηκε από 145% των ιδίων κεφαλαίων το 2012 σε 97% από το πρώτο τρίμηνο του 2020.
Αφού έφτασε στο αποκορύφωμα του 17,9% στα μέσα του 2016, ο δείκτης NPLs μειώθηκε σε 6% το α’ τρίμηνο του 2020».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης