Τελευταία Νέα
Άμυνα – Διπλωματία

Το τελευταίο της χαρτί «παίζει» η Τουρκία στην Αν. Μεσόγειο πριν την αποκλιμάκωση - Προκλητικός ο Akar - Μπαράζ Navtex στην Κυπριακή ΑΟΖ

Το τελευταίο της χαρτί «παίζει» η Τουρκία στην Αν. Μεσόγειο πριν την αποκλιμάκωση - Προκλητικός ο Akar - Μπαράζ Navtex στην Κυπριακή ΑΟΖ
Στο τελικό στάδιο για την έναρξη των διερευνητικών επαφών, οι οποίες είχαν διακοπεί το 2016, βρίσκονται Ελλάδα και Τουρκία
(Συνεχές upd) Το ιδιότυπο μπρα ντε φερ μεταξύ Ελλάδος, Κύπρου και Τουρκίας συνεχίζεται και μπορεί στο προσκήνιο η Άγκυρα, με πρωταγωνιστή τον πρόεδρο Erdogan, αλλά και άλλους κορυφαίους αξιωματούχους και υπουργούς να συνεχίζουν τις προκλητικές δηλώσεις με κύριο αποδέκτη το εσωτερικό ακροατήριο αλλά και την έκδοση νέων Navtex, ωστόσο στο παρασκήνιο τα δεδομένα είναι διαφορετικά, καθώς ο διπλωματικός μαραθώνιος που εξελίσσεται έχει ανοίξει το δρόμο για αποκλιμάκωση της έντασης και την έναρξη διαλόγου μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας.
Αναλυτικότερα υπό την πίεση του αμερικανικού παράγοντα, του ΝΑΤΟ αλλά και της ΕΕ ειδικά της Γερμανίας που θέλει να εκτονωθεί η ένταση στην Ανατολική Μεσόγειο, θα ξεκινήσει διάλογος Ελλάδος και Τουρκίας εντός των επόμενων 15 ημερών αναφέρουν αξιωματούχοι με αφετηρία μετά την Σύνοδο Κορυφής στις 24 και 25 Σεπτεμβρίου 2020 όπου είναι 100% βέβαιο ότι δεν θα επιβληθούν κυρώσεις στην Τουρκία.
Ήδη ο Τούρκος Πρόεδρος Erdogan ανέφερε ότι είναι έτοιμος να συναντήσει τον Κυριάκο Μητσοτάκη τον έλληνα πρωθυπουργό, είτε στο έδαφος τρίτης χώρας, είτε μέσω τηλεδιάσκεψης.
Σε επίπεδο τεχνικών κλιμακίων, οι διαπραγματεύσεις για την δημιουργία μηχανισμού αποτροπής κρίσεων μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδος στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ συνεχίζονται και θα υπάρξουν νέες επαφές την νέα εβδομάδα.
Πηγές στο ΝΑΤΟ αναφέρουν ότι το χάσμα των δύο χωρών αρχίζει να γεφυρώνεται.
Αν και οι διαπραγματεύσεις στο ΝΑΤΟ αφορούν την δημιουργία μηχανισμού αποτροπής κρίσεων αυτό δείχνει τις προθέσεις Τουρκίας και Ελλάδος να ξεκινήσουν διαπραγματεύσεις.
Νεότερες πληροφορίες από το Μαξίμου κάνουν λόγο ότι έναρξη των διερευνητικών επαφών, οι οποίες είχαν διακοπεί το 2016 μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας βρίσκονται στο τελικό στάδιο.
Σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχαν η διευθύντρια του διπλωματικού γραφείου του πρωθυπουργού Ελένη Σουράνη και ο εκπρόσωπος της τουρκικής Προεδρίας I. Kalin και ο σύμβουλος εξωτερικής πολιτικής της Mekel, Y. Heker, καθορίστηκε και το πλαίσιο των διερευνητικών επαφών και αφορά στις θαλάσσιες ζώνες, δηλαδή την Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη (ΑΟΖ) και την υφαλοκρηπίδα, θέμα που έθετε εξαρχής η Ελλάδα.
Μάλιστα, μέσα στην επόμενη εβδομάδα είναι πιθανή μια ακόμα επικοινωνία της κ. Σουράνη με τον Kalin για να διευθετηθούν οι τελευταίες λεπτομέρειες για την έναρξη του 61ου γύρου διερευνητικών επαφών.
Οι εν λόγω επαφές αναμένεται να εκκινήσουν, μετά τη Σύνοδο Κορυφής στις 24 και 25 Σεπτεμβρίου, κατά την οποία θα συζητηθούν οι κυρώσεις της ΕΕ σε βάρος της Τουρκίας.

Τα δύο πρόσωπα της Τουρκίας

Την τακτική «καρότο και μαστίγιο» ακολουθεί η Τουρκία, με στόχο να προκαλέσει σύγχυση και να αποφύγει την επιβολή κυρώσεων, εν όψει της κρίσιμης Συνόδου Κορυφής στις 24-25 Σεπτεμβρίου 2020, την ώρα που βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη ο διπλωματικός μαραθώνιος, με «διαιτητή» τη Γερμανία. 
Από τη μια, η Άγκυρα εμφανίζεται υπέρ της έναρξης του διαλόγου, από την άλλη βάζει τόσο ασφυκτικό πλαίσιο που δυσκολεύει πάρα πολύ αυτή την διαδικασία.
Ο ίδιος ο Τούρκος πρόεδρος προχώρησε σήμερα 18/9 σε προκλητικές δηλώσεις, κάνοντας λόγο για «επίδειξη δύναμης της Ελλάδας στο Καστελόριζο».
Παράλληλα φαίνεται ότι υπάρχει διάσταση απόψεων μεταξύ του I. Kalin (σύμβουλος και εκπρόσωπος του προέδρου Erdogan) και του υπουργού Εξωτερικών M. Cavusoglu, καθώς το υπουργείο Εξωτερικών έχει περάσει σε δεύτερη μοίρα.
Είναι το υπουργείο Άμυνας και το… ανάκτορο του Erdogan που χαράζουν την εξωτερική πολιτική της Τουρκίας.  
Η Τουρκία θέλει να εξουδετερώσει κάθε ενδεχόμενο να επιβληθούν κυρώσεις σε βάρος της την ερχόμενη Πέμπτη 24/9 στη Σύνοδο Κορυφής.
Σύμφωνα με πληροφορίες ο κύκλος επικοινωνιών που έκαναν μετά την Σύνοδο MED7, τόσο ο T. Erdogan  αλλά και οι Cavusoglu και Kalin με αξιωματούχους από Μάλτα, Ισπανία και Ιταλία τους πέρασαν το μήνυμα πώς με μια Navtex, η οποία θα φτάνει πολύ κοντά στα χωρικά ύδατα της Ελλάδας, θα καταστεί  αδύνατο να υπάρξει χώρα που θα στηρίξει την Τουρκία σε ενδεχόμενες κυρώσεις».
Για αυτό το λόγο και υπήρξε και η… υποχώρηση του Oruc Reis για συντήρηση.
Επίσης η Άγκυρα συνεχίζει να μην έχει ξεκάθαρη ατζέντα και να επιχειρεί να βάλει στο τραπέζι τα πάντα, από γκρίζες ζώνες, από αποστρατικοποίηση νησιών, ακόμα και το ζήτημα της μειονότητας στη Θράκη, την οποία έχει βαφτίσει εδώ και πολλά χρόνια τουρκική.

Ο Akar (υπουργός Άμυνας Τουρκίας) προκαλεί και τον Macron

Λεκτική επίθεση κατά του Γάλλου Προέδρου Macron εξαπέλυσε ο τούρκος υπουργός εθνικής άμυνας Akar τονίζοντας ότι ούτε το ύψος, ούτε το μέγεθος της Γαλλίας και του Macron δεν επαρκούν, δεν είναι ο Ναπολέοντας.
Ο Akar μιλώντας στην τηλεόραση του Βρετανικού καναλιού 4 σχετικά με τις πρόσφατες εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο.
Η Ελλάδα κατά τον τούρκο υπουργό προκαλεί έχει πραγματοποιήσει εντός λίγων εβδομάδων πολλές πολεμικές ασκήσεις με την συμμετοχή και άλλων δυνάμεων
«Ο Macron υιοθετεί διάφορους ρόλους για να καλύψει τα δικά του προβλήματα.
Ενώ απέχει χιλιάδες χιλιόμετρα προσπαθεί να αποκτήσει ρόλο στην Ανατολική Μεσόγειο.
Αυτά δεν είναι τα σωστά πράγματα.
Προστατεύουμε τα δικαιώματά μας, και δηλώνουμε ότι είμαστε έτοιμοι να συναντηθούμε και να συνεχίσουμε τον διάλογό με τη γειτονική μας Ελλάδα.
Από την άλλη πλευρά, δεν μπορεί να ξεκινήσει διάλογος με την απειλή των κυρώσεων κατά της Τουρκίας.
Ενώ ο Macron, ο οποίος έγινε Πρόεδρος της Γαλλίας σε ηλικία 39 ετών, ο νεότερος πρόεδρος στην ιστορία της χώρας, η εξωτερική πολιτική της Γαλλίας μεταμορφώθηκε με βάση την επιθυμία ενός νεαρού να αλλάξει την ιστορία.
Η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν έχει την εξουσία να αλλάξει τους κανόνες ή να καθορίσει τα σύνορα.
Ο Macron ρίχνει βενζίνη στα προβλήματα στην Ανατολική Μεσόγειο, δεν είναι μέρος της λύσης.
Προσπαθεί να υποκαταστήσει τον Ναπολέοντα, ο οποίος πέθανε πριν από δύο αιώνες, αλλά όλοι βλέπουμε ότι δεν μπορεί να το σηκώσει αυτό.


Δυναμιτίζει το κλίμα ο Erdogan

Την ώρα που βρίσκεται σε εξέλιξη το διπλωματικό πόκερ εν όψει της κρίσιμης Συνόδου Κορυφής της ΕΕ στις 24-25 Σεπτεμβρίου 2020, ο πρόεδρος της Τουρκίας Recep Tayyip Erdogan δυναμιτίζει το κλίμα.
«Δεν έχω αντίρρηση να συναντηθώ με τον Κυριάκο Μητσοτάκη,ωστόσο αυτό που έχει σημασία είναι το πλαίσιο.
Δεν έχει νόημα η συνάντηση εάν η Ελλάδα συνεχίσει την επίδειξη δύναμης στο Καστελόριζο», δήλωσε ο πρόεδρος της Τουρκίας μετά την προσευχή της Παρασκευής στην Αγιά Σοφιά.
Ο Τούρκος πρόεδρος προειδοποίησε ότι εάν η Ελλάδα εξακολουθήσει την επίδειξη δύναμης, η Τουρκία μπορεί να κάνει ακόμα μεγαλύτερη.
Επίσης προανήγγειλε την επιστροφή του Oruc Reis στην περιοχή για σεισμικές έρευνες, μόλις ολοκληρωθούν οι εργασίες συντήρησης στην Αττάλεια.
«Πολλοί πρόεδροι και πρωθυπουργοί έγιναν μεσολαβητές στις διαπραγματεύσεις μας με την Ελλάδα.
Συνομιλήσαμε με την Γερμανίδα καγκελάριο Angela Merkel, τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Chares Michel, τον Ισπανό πρωθυπουργό Pedro Sanchez, τον πρωθυπουργό της Ιταλίας, Giuseppe Conte.
Θα μπορούσε να υπάρξει μια συνάντηση (ή επικοινωνία) με τον Έλληνα πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη;
Αυτό που είναι σημαντικό για εμάς, είναι κάτω από ποιες προϋποθέσεις και τι θα συζητήσουμε.
Αν είναι να συζητήσουμε ό,τι έκαναν στο Καστελόριζο, δεν υπάρχει ανάγκη», είπε Τούρκος πρόεδρος.
 «Να τους δούμε,να έχουμε μια τηλεδιάσκεψη, να συναντηθούμε σε τρίτη χώρα.
Αλλά αν η Πρόεδρος της Ελλάδας έρχεται στο Καστελόριζο και κάνει επίδειξη δύναμης, τότε εμείς θα κάνουμε μια ακόμη μεγαλύτερη», πρόσθεσε.

Πηγές ΕΕ: Θα υπάρξουν συνέπειες, εάν η Τουρκία ξεπεράσει τα όρια

Το «στίγμα» πριν από τη Σύνοδο Κορυφής αναμένεται να δοθεί στο Συμβούλιο των Υπουργών Εξωτερικών στις 21 Σεπτεμβρίου, όπως αναφέρει Ευρωπαίος αξιωματούχος.
Η Τουρκία θα είναι βασικό θέμα συζήτησης, ενώ ψηλά στην ατζέντα θα είναι και η Κίνα.
Επιπροσθέτως, θα συζητηθούν η Λευκορωσία, η Λιβύη και η Βενεζουέλα.
Όπως επισημαίνει ο Ευρωπαίος Αξιωματούχος «η ΕΕ καλεί την Τουρκία σε αποκλιμάκωση και αλλαγή στάσης», ενώ σημειώνει ότι «εάν η Τουρκία ξεπεράσει τα όρια θα υπάρξουν συνέπειες».
Ταυτόχρονα, η ίδια πηγή τονίζει ότι «ο διάλογος είναι αυτός που μπορεί να οδηγήσει σε λύσεις» και αναφέρει ότι αναμένεται να συζητηθούν συνολικά οι σχέσεις της ΕΕ με την Τουρκία.

Νέα τουρκική πρόκληση με δύο Navtex για ασκήσεις με πυρά νότια της Μυτιλήνης

Με το διπλωματικό πρέσινγκ για να ξαναστηθεί το τραπέζι του διπλωματικού διαλόγου να εντείνεται, η Άγκυρα επιμένει να υποδαυλίζει την ένταση.
Μετά τις ρητορικές «κορώνες» του προέδρου Erdogan, αλλά και στελεχών της κυβέρνησής του, τη σκυτάλη παίρνει η υδρογραφική υπηρεσία του τουρκικού πολεμικού ναυτικού.
Με δύο ναυτικές οδηγίες προαναγγέλλει ασκήσεις με πυρά μεταξύ του κόλπου της Φωκαιας και του νότιου τμήματος της θαλάσσιας περιοχής της Λέσβου για το διήμερο 19 και 20 Σεπτεμβρίου.

Image
Image


Νέα Τουρκική Νavtex για το Barbaros

Νέα Navtex για την περιοχή όπου θα λειτουργεί το Σεισμικό Ερευνητικό Πλοίο Barbaros Hayreddin Pasha έως τις 18 Οκτωβρίου ανακοίνωσε η Τουρκία.
Σύμφωνα με την ανακοίνωση, η αποστολή του πλοίου θα διαρκέσει από τις 18 Σεπτεμβρίου έως τις 18 Οκτωβρίου.
Ο Barbaros Hayreddin Pasha θα πραγματοποιήσει έρευνες στην περιοχή κοντά στην Κύπρο στην Ανατολική Μεσόγειο, μαζί με τα συνοδευτικά πλοία με το όνομα "Tanux-1" και "Apollo Moon"

Η απάντηση της Λευκωσίας

Σκληρή απάντηση της Λευκωσίας στην Άγκυρα με αντι-NAVTEX, απέναντι στη νέα παράνομη NAVTEX της Άγκυρας με την οποία παρατείνονται οι εργασίες του τουρκικού ερευνητικού πλοίου "Barbaros" στην Ανατολική Μεσόγειο, ανοιχτά της Κύπρου, μέχρι τις 18 Οκτωβρίου.
Από την πλευρά της η Τουρκία επίσης εξέδωσε άλλες δύο NAVTEX για εκπαιδευτικές ασκήσεις με πραγματικά πυρά στο Αιγαίο από 19-20 Σεπτεμβρίου και τη Μαύρη Θάλασσα από 22 έως 27 Σεπτεμβρίου.
Όπως αναφέρει η Κυπριακή εφημερίδα «Φιλελεύθερος», στην αντι-NAVTEX για το Barbaros, που εκδόθηκε τα ξημερώματα του Σαββάτου, η Κυπριακή Δημοκρατία τονίζει πως η οδηγία της Τουρκίας αφορά παράνομη και αυθαίρετη επιχείρηση στην αποκλειστική οικονομική ζώνη της Κύπρου και στην υφαλοκρηπίδα της και συνιστά παραβίαση του διεθνούς δικαίου, αλλά και των διαδικασιών για την ναυτιλιακή ασφάλεια. Αποτελεί επίσης, αναφέρεται, ποινική παράβαση με βάση τους νόμους της Κυπριακής Δημοκρατίας.
Η Κυπριακή Δημοκρατία, προστίθεται, απαιτεί να τερματιστούν άμεσα οι παράνομες εργασίες του Barbaros.
Στην αντι-NAVTEX τονίζεται επίσης ότι φυσικά πρόσωπα και εταιρείες που εργάζονται ή/και παρέχουν υπηρεσίες ή στηρίζουν τις ενέργειες του Barbaros, παραβιάζουν τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας, το διεθνές δίκαιο και τις διαδικασίες της ναυτιλιακής ασφάλειας και επομένως είναι αντιμέτωπες με τις όλες συνέπειες του διεθνούς και ευρωπαϊκού δικαίου. Σημειώνεται εξάλλου ότι θα εκδοθεί διεθνές ένταλμα σύλληψης εναντίον τους.

Akar (υπουργός Άμυνας Τουρκίας): Οι Έλληνες καθυστερούν τις συνομιλίες στο ΝΑΤΟ


Προκλητικός έναντι της Ελλάδας εμφανίστηκε εκ νέου ο υπουργός Άμυνας της Τουρκίας Hulusi Akar, κατηγορώντας την για καθυστέρηση των διαπραγματεύσεων στο ΝΑΤΟ.
«Οι γείτονές μας οι Έλληνες δείχνουν απρόθυμοι και καθυστερούν τη συζήτηση των θεμάτων με μια σειρά προϋποθέσεων.
Εμείς υποστηρίζουμε μέχρι τέλους αυτές τις συναντήσεις».
Ο Τούρκος υπουργός Άμυνας εξαπέλυσε σφοδρή επίθεση στον πρόεδρο της Γαλλίας Emmanuel Macron και την Ευρωπαϊκή Ένωση.
Ο Akar κατηγόρησε τον Γάλλο πρόεδρο ότι ρίχνει λάδι στη φωτιά, και την ΕΕ ότι δεν έχει αρμοδιότητα να θέτει κανόνες στην Ανατολική Μεσόγειο ή να αλλάζει τους κανόνες και να καθορίζει θαλάσσια σύνορα.

Cavusoglu: Η Ελληνίδα ΠτΔ επισκέφτηκε το «νησί της», δυστυχώς – Βολές κατά του Kemal

Τη «λύπη» του που το Καστελόριζο ανήκει στην Ελλάδα, αναφέροντας πως η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου επισκέφτηκε «το νησί της», εξέφρασε ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Mevlut Cavusoglu.
«Η Ελληνίδα πρόεδρος Σακελλαροπούλου επισκέφτηκε το νησί της, εντάξει;
Δυστυχώς μιλάμε για νησί της.
Διότι το δώσαμε αυτό το νησί στο παρελθόν.
Δώσαμε το Καστελόριζο στους Ιταλούς και οι Ιταλοί το έδωσαν στην Ελλάδα.
Έτσι δώσαμε αυτά τα κοντινά νησιά μας.
Στο παρελθόν (οι Τούρκοι δάσκαλοι) προσπαθούσαν στα σχολικά βιβλία του δημοτικού και του γυμνασίου να μας πουν πως επρόκειτο για μία μεγάλη επιτυχία, αλλά δυστυχώς το βλέπουμε» σχολίασε συγκεκριμένα ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, μιλώντας στο CNN Turk και στρέφοντας ουσιαστικά τις βολές του κατά του Mustafa Kemal και όσα αποδέχτηκε το 1923 με την υπογραφή της Συνθήκης της Λωζάνης.
Με τη Συνθήκη της Λωζάνης τα Δωδεκάνησα, ανάμεσά τους και το Καστελόριζο, δόθηκαν στην Ιταλία, για να παραχωρηθούν οριστικά στην Ελλάδα το 1947 μετά το τέλος του Β' Παγκόσμιου Πολέμου.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης