Τελευταία Νέα
Πολιτική

Επίσκεψη κυβερνητικού κλιμακίου στην Περιφερειακή Ενότητα Καρδίτσας - Λιβάνιος: Ένιωσα ότι ξανάγινε η Θεσσαλία θάλασσα

Επίσκεψη κυβερνητικού κλιμακίου  στην Περιφερειακή Ενότητα Καρδίτσας - Λιβάνιος: Ένιωσα ότι ξανάγινε η Θεσσαλία θάλασσα
Στις πληγείσες περιοχές μετέβησαν ο υφυπουργός Εσωτερικών, Θ. Λιβάνιος, ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Κ. Σκρέκας και ο Γενικός Γραμματέας Υποδομών, Γ. Καραγιάννης
Επίσκεψη στην Περιφερειακή Ενότητα Καρδίτσας πραγματοποίησε κυβερνητικό κλιμάκιο, με εντολή του πρωθυπουργού, Κ. Μητσοτάκη.
Στις πληγείσες περιοχές μετέβησαν ο υφυπουργός Εσωτερικών, Θ. Λιβάνιος, ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Κ. Σκρέκας και ο Γενικός Γραμματέας Υποδομών, Γ. Καραγιάννης.
 «Επιλέξαμε να έρθουμε με το ελικόπτερο προκειμένου  να έχουμε και  εικόνα από πάνω.
Και η εικόνα ήταν πραγματικά ξεκάθαρη, φαινόταν τι θα συναντήσουμε. Ένιωσα ότι ξανάγινε η Θεσσαλία θάλασσα», δήλωσε από το δημαρχείο Καρδίτσας , όπου συμμετείχε σε ευρεία σύσκεψη, ο κ. Λιβάνιος, ο οποίος νωρίτερα χαρακτήρισε βιβλική την καταστροφή που έχει υποστεί η περιοχή.
Όπως ανέφερε «γενικά η εντολή του πρωθυπουργού είναι να τρέξουν όλα τα πράγματα όσο το δυνατόν πιο σύντομα, προκειμένου να ανακουφιστούν και οι πολίτες και οι επιχειρήσεις.
Ο νομός είναι σε μια πρωτόγνωρη κατάσταση, θα πέσουν πάνω όλες οι δυνάμεις».
Ο κ. Λιβάνιος έκανε αναφορά σε θέματα τεχνικά, αναλύοντας ειδικές περιπτώσεις των σχετικών διαδικασιών που προβλέπονται, ενώ μίλησε για μια σειρά συντονισμένων δράσεων.
Από την πλευρά του, ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Κ. Σκρέκας, επεσήμανε ότι πρόκειται για ένα καιρικό φαινόμενο που είχε μοναδική ένταση και σφοδρότητα, το οποίο δυστυχώς συνέβη, μία χρονική στιγμή, πριν, προλάβουν οι αγρότες να συγκομίσουν τη φετινή σοδειά, για να προσθέσει:
 «Αυτή τη στιγμή  με εντολή του πρωθυπουργού βρισκόμαστε από πολύ νωρίς, και παρακολουθούμε, βλέπουμε τι ζημιές έχουν γίνει.
Αυτή τη στιγμή υπάρχουν συνεργεία του ΕΛΓΑ, και στη Δυτική Θεσσαλία και στη Λάρισα και στο Βόλο», ανέφερε ο κ. Σκρέκας και ζήτησε από τους δημάρχους να προχωρήσουν άμεσα στην αναγγελία ζημιάς, ώστε να μπορέσουν αμέσως μετά οι αγρότες να προχωρήσουν στη δήλωση ζημιάς, έτσι ώστε για να μην προλάβουν να πέσουν τα νερά για  να πάνε τα συνεργεία και οι εκτιμητές του ΕΛΓΑ, εκεί που πραγματικά έχουν γίνει ζημιές και  να κάνουν σωστές και δίκαιες εκτιμήσεις.
«Και βέβαια να γίνουν γρήγορα και να αποτυπωθούν αυτές οι εκτιμήσεις, έτσι ώστε να μπορέσουμε να αποζημιώσουμε τους ανθρώπους, οι οποίοι περίμεναν να πουλήσουν τις επόμενες μέρες και εβδομάδες για να μπορέσουν να εισπράξουν και να πληρώσουν τα έξοδα μιας ολόκληρης χρονιάς», πρόσθεσε.
Ο κ. Σκρέκας τόνισε ότι «εμείς ως Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης θα δούμε σε συνεργασία με τον ΕΛΓΑ τι μπορούμε να κάνουμε, ώστε να μπορέσουμε έγκαιρα να αποζημιώσουμε τους πληγέντες από αυτή τη μοναδική καταστροφή.
Από εκεί  και πέρα είμαστε ανοικτοί με τους δημάρχους καταρχήν και με τις οργανώσεις, ώστε να μπορέσουμε να επισπεύσουμε τις διαδικασίες».
Ο Γενικός Γραμματέας Υποδομών, Γ. Καραγιάννης , έκανε αναφορά στο το τι κάνουμε τώρα άμεσα και στις διαδικασίες που θα ακολουθηθούν με τη συμβολή των μηχανικών.
«Θέλω να δείτε, να πείτε τι χρειάζεστε ώστε πολύ γρήγορα να γίνουν οι έλεγχοι», σημείωσε.
Από την πλευρά του, ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας , Κ. Αγοραστός, επεσήμανε ότι υπάρχουν ζημιές στις υποδομές, ζητώντας την άμεση αποτίμησή τους «για να ζητήσουμε χρηματοδότηση» και συμπλήρωσε ότι όλα τα μηχανήματα της Περιφέρειας Θεσσαλίας είναι έξω για να αντιμετωπίσουν τις καταστάσεις έκτακτης ανάγκης.
Ο κ. Αγοραστός ανέφερε πως ήταν ένα φαινόμενο ξεχωριστό και σε ελάχιστο χρονικό διάστημα, το οποίο δεν μας αιφνιδίασε, προσθέτοντας πως «έγιναν πάνω από 600 αντλήσεις σε όλη τη Θεσσαλία, όταν ήταν στο μάτι του κυκλώνα η μισή Θεσσαλία, ενώ διασώθηκαν 727 άτομα».
Σημειώνεται ότι ο υπουργός Δικαιοσύνης και βουλευτής Καρδίτσας, Κ. Τσιάρας, με αφορμή την επίσκεψη του κλιμακίου στην Π.Ε. Καρδίτσας, μεταξύ άλλων, ανέφερε νωρίτερα πως είναι η απόδειξη ότι η κυβέρνηση, με αντανακλαστικά άμεσα βρίσκεται εδώ για να καταγραφεί ουσιαστικά το εύρος όλων των καταστροφών και της μεγάλης ζημιάς που έχει γίνει, αλλά και ταυτόχρονα  να δηλώσει με το δικό της τρόπο, ότι θα κάνει ότι είναι δυνατόν προκειμένου να αποκατασταθούν τα προβλήματα.
Στις ζημιές και τις καταστροφές που έγιναν στο σύνολο του νομού αναφέρθηκαν οι δήμαρχοι της Π.Ε. Ενότητας Καρδίτσας, όπως και ο αντιπεριφερειάρχης Καρδίτσας, Κ. Νούσιος, ενώ την δύσκολή κατάσταση περιέγραψαν και οι δύο βουλευτές Καρδίτσας της Ν.Δ. Γ. Κωτσός και Ασ. Σκόνδρα.
Ακόμη, ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ και δήμαρχος Τρικκαίων επεσήμανε ότι η ΚΕΔΕ είναι εδώ έτοιμη να συνδράμει στην κατεύθυνση της βοήθειας στις πληγείσες περιοχές.
Τέλος, σε μήνυμά του ο δήμαρχος Μουζακίου, Φ. Στάθης, μεταξύ άλλων, κάλεσε τους συμπολίτες που επλήγησαν από την καταστροφική πλημμύρα και  αντιμετωπίζουν πρόβλημα στέγης, να απευθυνθούν στον κατά τόπο αρμόδιο πρόεδρο, προσθέτοντας πως υπάρχουν διαθέσιμοι χώροι στη Μαθητική Εστία Μουζακίου και στο Mouzaki Palace, ενώ αν παρουσιαστεί επείγουσα ανάγκη θα διαθέσουν κλίνες στα ξενοδοχεία των Τρικάλων.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης