Τελευταία Νέα
Κοινωνία

Ξεκίνησε η απογραφή των καταστροφών από τον «Ιανό» - 3 νεκροί και 1 αγνοούμενη - Σε Ζάκυνθο και Ιθάκη ο Χαρδαλιάς

Ξεκίνησε η απογραφή των καταστροφών από τον «Ιανό» - 3 νεκροί και 1 αγνοούμενη - Σε Ζάκυνθο και Ιθάκη ο Χαρδαλιάς
To Υπουργείο Οικονομικών ανακοίνωσε μέτρα ανακούφισης των πληγέντων
(upd)Ξεκίνησε η απογραφή των καταστροφών στις πληγείσες από τον Ιανό περιοχές, με κλιμάκια της Περιφέρειας να βρίσκονται ήδη σε Κεφαλονιά, Ζάκυνθο, Ιθάκη και Καρδίτσα όπου παρατηρήθηκαν τα περισσότερα προβλήματα.
Τρεις νεκρούς, μία αγνοούμενη, αλλά και μεγάλες καταστροφές σε κατοικίες, υποδομές, επιχειρήσεις, και στην αγροτική παραγωγή,  άφησε  πίσω του η κακοκαιρία «Ιανός».
Μεγάλες είναι οι καταστροφές στην Ιθάκη, με δεκάδες βάρκες και ιστιοφόρα να έχουν βυθιστεί και πολλά καταστήματα να έχουν υποστεί σοβαρές ζημιές.
Αγκυροβολημένο ιστιοφόρο σκάφος με σημαία Ελβετίας, παρασύρθηκε λόγω των ισχυρών ανέμων και προσέκρουσε σε βραχώδη ακτή στη θαλάσσια περιοχή Σχίνου, ανατολικά της Ιθάκης.
Συγκλονιστικές εικόνες από την Κεφαλονιά: Ο «Ιανός» έβγαλε σκάφη στη  στεριά, θάλασσα το Φισκάρδο (vids) | Plus: Κοινωνία | gazzetta.gr
Στο νησί βρέθηκε την Κυριακή (20/9) ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς, ο οποίος συμμετείχε σε σύσκεψη στο Δημαρχείο Ιθάκης με συμμετοχή του Δημάρχου, Διονύση Στανίτσα.
Στη συνέχεια, ο Νίκος Χαρδαλιάς θα μετέβη  στη Ζάκυνθο, με το νησί να μετρά κι αυτό τις πληγές του, πραγματοποιήθηκε σύσκεψη στην έδρα της Περιφερειακής Ενότητας, με συμμετοχή του Δημάρχου, Νικήτα Αρετάκη.
Ο κ. Χαρδαλιάς ενημερώθηκε για τα προβλήματα στη Ζάκυνθο που άφησε στο πέρασμά της η κακοκαιρία «Ιανός» και μετά το πέρας της σύσκεψης, έκανε αναφορά στα προβλήματα ηλεκτροδότησης του νησιού, που βρίσκεται στο σκοτάδι για 48 ώρες μετά την καταιγίδα, λέγοντας ότι «μέχρι το βράδυ, θα έχουμε τελειώσει συντριπτικά το ζήτημα της αποκατάστασης και κάποια μικρά προβλήματα με τις μικρές τάσεις, θα αποκατασταθούν έως αύριο το πρωί».
Σύμφωνα με τον κ. Χαρδαλιά, «το νησί δέχτηκε μια καιρική επίθεση, από την επίθεση αυτή δημιουργήθηκαν τεράστια προβλήματα στο δίκτυο, και αυτή τη στιγμή γίνεται μια προσπάθεια μέσα στο χρόνο που μας επιτρέπουν οι συνθήκες».
Υπογράμμισε ότι  «γίνεται μια υπεράνθρωπη προσπάθεια από τα συνεργεία της ΔΕΗ, με τις βλάβες να φθάνουν τις 650».
Σημείωσε ότι «χθες το μεσημέρι πέρασαν 21 στελέχη, τα οποία δουλεύουν νυχθημερόν κάτω από δύσκολες συνθήκες, διότι οι άνεμοι δεν ξηλώνουν μόνο τα δίκτυα, αλλά και δέντρα - και αυτό κάνει ακόμα πιο δύσκολο το έργο των ανθρώπων της ΔΕΗ».
«Μέχρι το βράδυ, θα έχουμε τελειώσει συντριπτικά το ζήτημα της αποκατάστασης και κάποια μικρά προβλήματα με τις μικρές τάσεις, θα αποκατασταθούν έως αύριο το πρωί», κατέληξε ο κ. Χαρδαλιάς.
Κεφαλονιά, Ζάκυνθος και Ιθάκη μετρούν τις πληγές από τον “Ιανό”: Κλειστά τα  σχολεία Δευτέρα και Τρίτη | Hellasjournal.com
Τεράστιες είναι οι καταστροφές και στην Κεφαλονιά όπου βρέθηκε χθες (19/9) ο Νίκος Χαρδαλιάς, ο οποίος έλεγξε με το ελικόπτερο τις ζημιές που άφησε πίσω του ο μεσογειακός κυκλώνας «Ιανός» και στη συνέχεια συμμετείχε σε σύσκεψη με τους φορείς του νησιού.
«Είναι ώρα για πολύ σκληρή δουλειά και για λίγα λόγια, ασχοληθήκαμε με λεπτομέρειες για ζητήματα που αφορούν την άμεση αποκατάσταση και την επιστροφή στην κανονικότητα για το νησί της Κεφαλονιάς και της Ιθάκης» δήλωσε με το πέρας της συνεδρίασης.
Τα τρία νησιά του Ιονίου έχουν κυρηχθεί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης.
Ιανός» - Χαρδαλιάς από Κεφαλονιά: Είναι ώρα για πολύ σκληρή δουλειά και  λίγα λόγια | ενότητες, πολιτική | Real.gr
Τρεις νεκροί και μία αγνοούμενη

Σε ό,τι αφορά τα 3 θύματα της κακοκαιρίας, την Κυριακή 20/9 εντοπίστηκε νεκρός από την πυροσβεστική υπηρεσία Καρδίτσας, ένας ηλικιωμένος που αγνοείτο από το Σάββατο 19/9 όταν λόγω της έντονης βροχόπτωσης κατέρρευσε η στέγη του σπιτιού του στο χωριό Καστανιά.
Σημειώνεται ότι το Σάββατο 19/9 μια ηλικιωμένη γυναίκα στα Φάρσαλα ήταν το πρώτο θύμα της  κακοκαιρίας, ενώ το δεύτερο ήταν στην Καρδίτσα ένας 63χρονος κτηνοτρόφος αλβανικής καταγωγής.
Στο μεταξύ, συνεχίζονται οι έρευνες από τις αρμόδιες αρχές για τον εντοπισμό, σύμφωνα με στοιχεία της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Καρδίτσας, μιας 43χρονης οδηγού, η οποία αγνοείται στην περιοχή του Μουζακίου, παρόλο που  το αυτοκίνητό της βρέθηκε το Σάββατο 19/9.
Τέλος,  πληροφορίες αναφέρουν ότι βοσκοί βρίσκονται σε κτηνοτροφική μονάδα στο Μακρυχώρι και δεν επιθυμούν να τους μεταφερθούν και έτσι,  θα γίνει προσπάθεια από τις αρμόδιες αρχές να τους προμηθεύσουν με είδη πρώτης ανάγκης.

5.000 σπίτια πλημμύρισαν στην Καρδίτσα – Οι παράγοντες που συνέβαλαν στις καταστροφές

«Τα έντονα φαινόμενα συσχετίζονται με την κλιματική κρίση και προβλέπεται να εμφανίζονται με ολοένα και μεγαλύτερη συχνότητα», δήλωσε ο καθηγητής Διαχείρισης Φυσικών Καταστροφών του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, Ευθύμης Λέκκας.
Ο ίδιος κάνει λόγο για πέντε παράγοντες που συνέβαλαν καταλυτικά στις εκτεταμένες καταστροφές στην Καρδίτσα, πλημμυρίζοντας 5000 κατοικίες.
Οι 5 παράγοντες, σύμφωνα με τον κ. Λέκκα, είναι οι εξής:
1. οι δύο κλάδοι βαρομετρικών χαμηλών από τα ΝΔ και από τα ΒΑ έχοντας διαφορά θερμοκρασίας συγκρούστηκαν πάνω από τη ΝΔ Θεσσαλία, με αποτέλεσμα τις έντονες βροχοπτώσεις μεγάλης ραγδαιότητας στις νότιες πεδινές περιοχές του θεσσαλικού κάμπου και τις ημιορεινές περιοχές της Πίνδου.

Καρδίτσα - Ιανός: Πλάνα από drone στο πλημμυρισμένο Μουζάκι
2. οι έντονες μορφολογικές κλίσεις των υδρολογικών λεκανών του Πορταϊκού, Πάμεσου και Σοδαφίτικου ποταμού συνέβαλαν στις μεγάλες ταχύτητες των υδάτινων μαζών
3. η έντονη διάβρωση των εδαφών των γεωλογικών σχηματισμών που αντιπροσωπεύεται από λεπτομερείς και αδρομερείς φάσεις του φλύσχη στα ημιορεινά
4. η ταχεία συγκέντρωση μεγάλων ποσοτήτων νερού που αδυνατούσαν να παραλάβουν οι υφιστάμενες κοίτες των ποταμών
5. οι ανθρώπινες παρεμβάσεις και δραστηριότητες στις κοίτες και όχθες των ποταμών

Κατέρρευσε το Κέντρο Υγείας στο Μουζάκι και μια γέφυρα

Στον δήμο Μουζακίου, μεγάλο τμήμα του περιφερειακού δρόμου κατά μήκος του ποταμού Πάμισου έχει καταρρεύσει, γκρεμίζοντας και ένα κομμάτι του Κέντρου Υγείας Μουζακίου. Η κατάσταση, σύμφωνα με τον κ. Νούσιο συνεχίζει να παραμένει ιδιαίτερα κρίσιμη καθώς ο φόβος αυξάνεται με τις υπερχειλίσεις ποταμών και χειμάρρων.
Επίσης ιδιαίτερα σημαντική ζημιά έχει υποστεί η νέα γέφυρα του Μουζακίου που την συνδέει με την πρωτεύουσα του νομού και τα υπόλοιπα χωριά, ενώ ένα μεγάλο τμήμα δρόμου που την συνδέει με τον περιφερειακό έχει χαθεί πλήρως.
Παράλληλα η παλαιά γέφυρα που δεν χρησιμοποιούνταν παρά μόνο από πεζούς έχει υποστεί καθίζηση.
Δύο νεκροί και μεγάλες καταστροφές από την κακοκαιρία - PrevezaNews.gr
Ανυπολόγιστες ζημιές στα Φάρσαλα

Ανυπολόγιστες είναι οι ζημιές που έχει προκαλέσει η έντονη βροχόπτωση στην περιοχή των Φαρσάλων.
Η κακοκαιρία που έκανε την εμφάνισή της το βράδυ της Παρασκευής 18/9, συνεχίστηκε με μεγαλύτερη ένταση τα ξημερώματα.
Όπως σημείωσε ο δήμαρχος Φαρσάλων Μάκης Εσκίογλου η ποσότητα του νερού ήταν τεράστια με αποτέλεσμα να υπάρχουν πλημμυρικά φαινόμενα σε μεγάλη έκταση.
Μεταξύ άλλων ο δήμαρχος Φαρσάλων, τόνισε ότι από τη βροχόπτωση υπήρξε υπερχείλιση του ποταμού Ενιπέα, με αποτέλεσμα τα νερά να προκαλέσουν ανυπολόγιστες καταστροφές ειδικά στις περιοχές δυτικά των Φαρσάλων σε σπίτια και αγροτικές εκτάσεις.
Σύμφωνα με τον δήμαρχο «τα πλημμυρισμένα σπίτια είναι απεριόριστα σε αριθμό με αποτέλεσμα να γίνονται ολονύχτιες προσπάθειες για απεγκλωβισμούς ανθρώπων στις συγκεκριμένες περιοχές».

Εκτεταμένες ζημιές στη Λαμία

Μπροστά σε πρωτοφανείς για τη Φθιώτιδα καταστροφές, βρίσκονται πλέον τα συνεργεία των δήμων που καταγράφουν τις ζημιές που άφησε πίσω του ο «Ιανός».
Ήδη ο δήμος της Λαμίας και ο δήμος της Μακρακώμης έχουν κηρυχθεί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης και μέχρι στιγμής συνεχίζονται οι παρεμβάσεις με μηχανήματα της Περιφέρειας και των δήμων, έτσι ώστε οι κάτοικοι των περιοχών να αποκαταστήσουν κάποιες προσβάσεις, είτε στις εγκαταστάσεις τους, είτε ακόμη και στα σπίτια τους.
όΣε ό,τι αφορά τα δρομολόγια των τρένων, όλες οι πληροφορίες συγκλίνουν ότι θα χρειαστούν αρκετό χρόνο για να αποκατασταθούν οι ζημιές.
 Στην τελευταία ανακοίνωση που έδωσε στη δημοσιότητα η ΤΡΑΙΝΟΣΕ, αναφέρει σοβαρές ζημιές που άφησαν πίσω τους τα έκτακτα καιρικά φαινόμενα, στην είσοδο του τούνελ της Όθρυος από την πλευρά της Φθιώτιδας.
Είναι χαρακτηριστικό ότι οι γύρω χείμαρροι, μετά την έντονη βροχόπτωση μετέφεραν στην είσοδο των τούνελ χιλιάδες τόνους φερτών υλικών, με συνέπεια να δημιουργηθούν αξεπέραστα προβλήματα σε ό,τι αφορά την σιδηροδρομική σύνδεση μεταξύ Λιανοκλαδίου και Δομοκού.

Προβλήματα και στην Κρήτη

Απότομα άλλαξε το σκηνικό του καιρού στην Κρήτη, με το πέρασμα του «Ιανού».
Την πρωινή λιακάδα του Σαββάτου (19/9/2020) διαδέχθηκε το συννεφιασμένο μεσημέρι, ενώ μέσα σε λίγα λεπτά το απόγευμα της ίδιας ημέρας, το σκηνικό θύμιζε τροπική καταιγίδα.
Κύριο χαρακτηριστικό ήταν η έντονη βροχόπτωση, βροντές και αστραπές που μετέτρεπαν τη νύχτα σε μέρα.
Το έντονο φαινόμενο διήρκησε λίγο περισσότερο από μια ώρα στο Ηράκλειο και αποδείχθηκε αρκετό για να μετατρέψει σε λίμνη, κεντρικά σημεία του Ηρακλείου.
Πλημμυρικά φαινόμενα εντοπίστηκαν σε περιοχές όπως ο Γιόφυρος και οι Μεσαμπελιές, ενώ υπήρξαν και περιοχές που βυθίστηκαν στο σκοτάδι λόγω διακοπής ρεύματος.
Τόσο η Πολιτική Προστασία της Περιφέρειας Κρήτης όσο και η Πυροσβεστική, βρίσκονται σε εγρήγορση, για την αντιμετώπιση πιθανών προβλημάτων που θα απαιτήσουν την επέμβασή τους.
Σαρωτικό το πέρασμα του "Ιανού" από τη χώρα - Χτυπά την Κρήτη (video) -  ert.gr
Βυθίσεις, προσαράξεις και υλικές ζημιές σε σκάφη λόγω των δυσμενών καιρικών συνθηκών στην Κεφαλονιά

Στην Κεφαλονιά βυθίστηκαν 43 σκάφη, διαφόρων τύπων, κατά τη διάρκεια του διημέρου 17-18/9 λόγω των δυσμενών καιρικών συνθηκών, ενώ προκλήθηκαν υλικές ζημιές σε 9 σκάφη και ακόμη 9 σκάφη προσάραξαν.
Ειδικότερα, όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής:
-στο λιμένα Αργοστολίου βυθίστηκε ένα  σκάφος, σε δύο  προκλήθηκαν υλικές ζημιές, ενώ φορτηγίδα επακούμβησε σε γέφυρα και στη συνέχεια απομακρύνθηκε με μέριμνα του ιδιοκτήτη,
-στη μαρίνα Αργοστολίου βυθίστηκαν δύο  σκάφη, ενώ πέντε  υπέστησαν υλικές ζημιές,
-στο λιμενίσκο Μαϊστράτου Αργοστολίου βυθίστηκαν έξι  σκάφη, εκ των οποίων τέσσερα ανελκύστηκαν με μέριμνα των ιδιοκτητών τους
-στο λιμένα Αγίας Πελαγίας βυθίστηκαν δύο  σκάφη
-στο λιμένα Αγίας Κυριακής βυθίστηκαν πέντε  σκάφη
-στον τουριστικό λιμένα Λεγατάτων Ληξουρίου βυθίστηκαν τρία  σκάφη,
-στην περιοχή “ΑΘΕΡΑΣ” Παλικής βυθίστηκαν τέσσερα  σκάφη, ενώ προσάραξε ένα ,
-στο λιμένα Φισκάρδου βυθίστηκαν τέσσερα  σκάφη, τα οποία ανελκύστηκαν ήδη με μέριμνα των ιδιοκτητών,
-στον όρμο “ΦΩΚΙ” βυθίστηκαν δύο ,
-στο λιμένα “ΑΣΣΟΥ” βυθίστηκαν πέντε  σκάφη και προσάραξαν τέσσερα,
-στο λιμένα Σάμης βυθίστηκαν τρία  σκάφη
-στην περιοχή “ΚΑΡΑΒΟΜΥΛΟΣ” βυθίστηκε ένα  σκάφος και προσάραξε άλλο ένα ,
-στον τουριστικό λιμένα Αγίας Ευφημίας βυθίστηκαν πέντε  σκάφη και προσάραξαν τρία , ενώ ένα  σκάφος υπέστη υλικές ζημιές.
-στο λιμένα Πόρου Κεφαλληνίας ένα  σκάφος υπέστη υλικές ζημιές.
Ωστόσο, επισημαίνεται ότι δεν διαπιστώθηκε ρύπανση του θαλάσσιου περιβάλλοντος, πλην έντονων προσχώσεων και φερτών υλικών σε αρκετούς λιμένες και λιμενικές εγκαταστάσεις της νήσου, ενώ δεν έχει διαπιστωθεί ή δηλωθεί τραυματισμός.
Τέλος, σημειώνεται ότι από τις Λιμενικές Αρχές Κεφαλληνίας απαγορεύτηκε ο απόπλους σε όλα τα προσαραγμένα σκάφη και σε αυτά που υπέστησαν υλικές ζημιές μέχρι προσκόμισης σχετικού βεβαιωτικού αξιοπλοΐας.

Υπουργείο Οικονομικών: Mέτρα ανακούφισης των πληγέντων


Εννέα άμεσες παρεμβάσεις για την αποζημίωση φυσικών και νομικών προσώπων, νοικοκυριών και επιχειρήσεων, που επλήγησαν και πλήττονται από τα ακραία καιρικά φαινόμενα του Μεσογειακού Κυκλώνα “Ιανός”, ανακοίνωσε το Υπουργείο Οικονομικών.
Οι εννέα παρεμβάσεις:
1. Αναστολή φορολογικών υποχρεώσεων.
Σε περιοχές που κηρύσσονται σε κατάσταση Έκτακτης Ανάγκης Πολιτικής Προστασίας για την αντιμετώπιση των εκτάκτων αναγκών και τη διαχείριση των συνεπειών που προκύπτουν από έντονα καιρικά φαινόμενα, αναστέλλεται η πληρωμή όλων των εκκρεμών, βεβαιωμένων και ληξιπρόθεσμων φορολογικών υποχρεώσεων, τόσο για τις επιχειρήσεις όσο και για τα φυσικά πρόσωπα, για έξι μήνες.
2. Αποζημιώσεις για τις πρώτες ανάγκες των νοικοκυριών και για οικοσκευή.
Μέσω του Υπουργείου Εσωτερικών, σε συνεργασία με τις αρμόδιες Περιφέρειες και τους Δήμους, θα καταβληθούν χρηματικά ποσά ανάλογα με την καταγραφή των ζημιών.
Υπενθυμίζεται ότι το Υπουργείο Εσωτερικών, από την 1η Ιανουαρίου 2018, έχει αναλάβει την αρμοδιότητα καταβολής των επιδομάτων αποζημίωσης των πληγέντων από φυσικές καταστροφές.
Συγκεκριμένα, το Υπουργείο Εσωτερικών είναι αρμόδιο για την καταβολή των παρακάτω αποζημιώσεων:
-Οικονομική ενίσχυση, ποσού 600 ευρώ, σε κάθε νοικοκυριό που έχει πληγεί η κύρια κατοικία του, για την κάλυψη των πρώτων αναγκών του.
-Εκτός αυτού του ποσού, οι οικογένειες που υπέστησαν ζημιά και είναι πολύτεκνες ενισχύονται με επιπλέον 600 ευρώ.
-Επιπλέον οικονομική ενίσχυση 600 ευρώ λαμβάνουν οι πληγείσες οικογένειες για κάθε μέλος τους, που είναι άτομο με ειδικές ανάγκες.
-Οικονομική ενίσχυση ποσού μέχρι 6.000 ευρώ ανά νοικοκυριό, για την επισκευή ή την αντικατάσταση οικοσκευής της κύριας πληγείσας οικίας.
-Οικονομική ενίσχυση 4.500 ευρώ σε άτομα που υπέστησαν αναπηρία από τραυματισμό στη φυσική καταστροφή.
Αυτές οι οικονομικές ενισχύσεις πληγέντων από φυσικές καταστροφές είναι ακατάσχετες.
Η συνεργασία με το Υπουργείο Εσωτερικών είναι συνεχής και στενή.
3. Αποζημιώσεις σε υποδομές.
Το Υπουργείο Υποδομών, μέσω του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων, θα διαθέσει, άμεσα, 1 εκατ. ευρώ σε κάθε Δήμο που έχει πληγεί, για αποκατάσταση του οδικού δικτύου.
Επιπλέον, το Υπουργείο Εσωτερικών θα διαθέσει, μέσω του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων, τις απαραίτητες οικονομικές ενισχύσεις στους πληγέντες Δήμους, για την αποκατάσταση των υποδομών που έχουν καταστραφεί.
4. Αποζημιώσεις σε αγρότες.
Μέσω του ΕΛΓΑ, θα προχωρήσει άμεσα η καταγραφή των ζημιών, ώστε να δοθούν οι προβλεπόμενες αποζημιώσεις στις αγροτικές εκμεταλλεύσεις που έχουν πληγεί, σε συνεργασία με το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης.
Οι πιστώσεις θα διατεθούν άμεσα, από το τακτικό αποθεματικό του Υπουργείου Οικονομικών.
Όσον αφορά τις μη ασφαλιστικά καλυπτόμενες ζημιές, οι οποίες αφορούν σε φυτικό, πάγιο και αποθηκευμένο κεφάλαιο, δύνανται, υπό προϋποθέσεις, να ενταχθούν σε προγράμματα Κρατικών Οικονομικών Ενισχύσεων.
5. Εφάπαξ ενίσχυση, με τη μορφή επιδόματος, σε φυσικά πρόσωπα και επιχειρήσεις που έχουν πληγεί.
Προβλέπεται χορήγηση έκτακτης εφάπαξ ενίσχυσης, με τη μορφή επιδόματος, η οποία ανέρχεται για τα πληγέντα φυσικά πρόσωπα στο ποσό των 5.000 ευρώ ανά κατοικία και για τα φυσικά και νομικά πρόσωπα, των οποίων η επιχείρηση επλήγη, στο ποσό των 8.000 ευρώ ανά επιχείρηση.
Η οικονομική ενίσχυση που καταβάλλεται στα πληγέντα φυσικά ή νομικά πρόσωπα που περιέρχονται ή περιήλθαν προσωρινά ή μόνιμα σε κατάσταση απρόβλεπτης έκτακτης ανάγκης εξαιτίας της θεομηνίας, ορίζεται ως αφορολόγητη, ανεκχώρητη και ακατάσχετη στα χέρια του Δημοσίου ή τρίτων.
6. Επιχορήγηση επιχειρήσεων που έχουν πληγεί από θεομηνίες.
Σύμφωνα με το υφιστάμενο θεσμικό πλαίσιο, το Υπουργείο Οικονομικών είναι αρμόδιο για την αποζημίωση επιχειρήσεων που έχουν πληγεί από θεομηνίες.
Συγκεκριμένα, είναι υπεύθυνο για επιχορήγηση 30% - 70% της ζημίας για κτιριακές εγκαταστάσεις, μηχανολογικό εξοπλισμό, πρώτες ύλες, εμπορεύματα και φορτηγά αυτοκίνητα δημόσιας και ιδιωτικής χρήσης καταγεγραμμένα ως κατεστραμμένα.
Απαιτείται, και θα υπάρξει, έκδοση Κοινής Υπουργικής Απόφασης των Υπουργών Οικονομικών, Ανάπτυξης και Επενδύσεων, και Υποδομών και Μεταφορών, αναφορικά με την οριοθέτηση περιοχών.
Το ύψος της επιχορήγησης βαραίνει το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων και καταβάλλεται στους δικαιούχους από τη Γενική Διεύθυνση Οικονομικών Υπηρεσιών του Υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων.
7. Παροχή στεγαστικής συνδρομής σε φυσικά και νομικά πρόσωπα, για την αποκατάσταση κτιρίων και κτιριακών εγκαταστάσεων εντός της οριοθετημένης περιοχής.
Με την απόφαση οριοθέτησης περιοχών, παρέχεται στεγαστική συνδρομή για την επισκευή/ανακατασκευή των κτιρίων και κτιριακών εγκαταστάσεων, μέσω της ΔΑΕΦΚ του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών.
Η στεγαστική συνδρομή παρέχεται σε φυσικά και νομικά πρόσωπα και καλύπτει το σύνολο της εκτιμηθείσας ζημίας, με δωρεάν κρατική αρωγή 60% και άτοκο δάνειο 40%.
Η κρατική αρωγή επιβαρύνει το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων.
8. Αναστολή ή ρύθμιση δανειακών υποχρεώσεων στους πολίτες των Δήμων που έχουν πληγεί.
Επικοινωνήσαμε με την Ελληνική Ένωση Τραπεζών, εξετάζονται κατά περίπτωση και θα δρομολογηθούν άμεσα μέτρα στήριξης των πληγέντων από τα πιστωτικά ιδρύματα.
9. Επιχειρήσεις των Δήμων που έχουν πληγεί θα συμμετέχουν στην Επιστρεπτέα Προκαταβολή ΙV, ώστε να ενισχυθεί σε κάθε περίπτωση η ρευστότητά τους.
Ειδικά για επιχειρήσεις και ελεύθερους επαγγελματίες που δραστηριοποιούνται στους δήμους που έχουν πληγεί, δεν απαιτείται ως προϋπόθεση για τη συμμετοχή τους στον 4ο κύκλο της Επιστρεπτέας Προκαταβολής η μείωση ποσοστού τζίρου και η χρήση ταμειακής μηχανής.

Υπ. Πολιτισμού: Περιορισμένης έκτασης στους αρχαιολογικούς χώρους και τα μουσεία από τον «Ιανό»

Περιορισμένης έκτασης ζημίες στους αρχαιολογικούς χώρους και τα μουσεία, σύμφωνα με μία πρώτη εκτίμηση των αρμοδίων Εφορειών Αρχαιοτήτων, φαίνεται ότι προκάλεσαν τα έντονα καιρικά φαινόμενα στις περιοχές, που σάρωσε ο «Ιανός».
Όπως ανακοινώθηκε από το υπουργείο Πολιτισμού, λόγω της θεομηνίας που έπληξε την πόλη της Καρδίτσας, γέμισε με νερό το υπόγειο του Αρχαιολογικού Μουσείου, σε ύψος περισσότερο από δύο μέτρα καθώς και το κτήριο των γραφείων της αρμόδιας Εφορείας.
Ήδη από το απόγευμα του Σαββάτου 19/9 ξεκίνησε η άντληση των υδάτων από το Μουσείο.
Στην Κεφαλλονιά, υπήρξε πτώση 73 λιθοπλίνθων σε τρία σημεία του βορείου στηθαίου της γέφυρας de Bosset, συνολικού μήκους 30.70μ.
Δεδομένου ότι οι λιθόπλινθοι «κλειδώνουν» μεταξύ τους, η αποκατάσταση θα γίνει με γρήγορους ρυθμούς.
Όμως, καθώς η γέφυρα βρίσκεται μέσα στη θάλασσα και έχει χαμηλό ύψος, οι εργασίες θα υλοποιηθούν μόλις το επιτρέψουν οι καιρικές συνθήκες.
Στο κάστρο του Αγίου Γεωργίου κατέπεσαν όλα σχεδόν τα πεύκα, χωρίς όμως να προκαλέσουν περαιτέρω προβλήματα στην τοιχοδομία.
Η Εφορεία Αρχαιοτήτων Κεφαλληνίας και Ιθάκης έχει δρομολογήσει τη μελέτη ανάδειξης του μνημείου.
Αποκόλληση μικρού τμήματος της στέγης παρουσιάστηκε στο Αρχαιολογικό Μουσείο της Ιθάκης, το οποίο αντιμετωπίζεται στο πλαίσιο της συνολικής επισκευής της στέγης, που αποτελεί τμήμα του έργου ήδη εκτελείται από την Εφορεία Αρχαιοτήτων.
Δεδομένης της σφοδρής κακοκαιρίας οι αυτοψίες ήταν εξαιρετικά δύσκολες συγχρόνως με την εξέλιξη των φαινομένων.
Σε όλες τις πληγείσες περιοχές οι αυτοψίες από κλιμάκια των αρμοδίων υπηρεσιών του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού θα ολοκληρωθούν αυτή την εβδομάδα.

ΔΕΔΔΗΕ: Συνεχίζονται οι εργασίες των συνεργείων για την αποκατάσταση των ζημιών στο δίκτυο από τον «Ιανό»

Συνεχίζονται πυρετωδώς οι εργασίες των συνεργείων για την αποκατάσταση των ζημιών στο  Δίκτυο Διανομής Ηλεκτρικής Ενέργειας στις πληγείσες περιοχές από τη κακοκαιρία «Ιανός», όπως τονίζει σε ανακοίνωσή του ο ΔΕΔΔΗΕ.
Μάλιστα, ο ΔΕΔΔΗΕ ενημερώνει για την πρόοδο των εργασιών αποκατάστασης των ζημιών, η οποία διαμορφώνεται αυτή την ώρα ως εξής:
-Στην Κεφαλονιά συνεχίζονται πυρετωδώς οι εργασίες στο βόρειο τμήμα του νησιού που αυτή την ώρα παρουσιάζει τα κυριότερα προβλήματα ηλεκτροδότησης, ενώ εντός των επόμενων ωρών αναμένεται να επανηλεκτροδοτηθεί η Σκάλα.
-Στην Ιθάκη έχει επανηλεκτροδοτηθεί πλήρως το Βαθύ και οι προσπάθειες των συνεργείων επικεντρώνονται στο Βόρειο τμήμα όπου αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα πρόσβασης στα σημεία του Δικτύου που έχουν προκληθεί ζημιές από την κακοκαιρία.
-Στη Ζάκυνθο έχουν επανηλεκτροδοτηθεί οι περιοχές Αλυκές, Αλυκανάς και Βόλιμα, ενώ συνεχίζονται οι εργασίες για την αποκατάσταση των εκτεταμένων ζημιών στο Δίκτυο στην περιοχή του Αγίου Νικολάου.
-Στο Νομό Καρδίτσας, έχουν ηλεκτροδοτηθεί 61 υποσταθμοί στον αστικό ιστό της πόλης και εντός των επόμενων ωρών αναμένεται να ηλεκτροδοτηθούν άλλοι 10, ενώ ολοκληρώνεται η σύνδεση δύο Ηλεκτροπαραγωγών Ζευγών(Η/Ζ) για την κάλυψη των φορτίων κεντρικών σημείων.
Παράλληλα, συνεχίζονται με εντατικούς ρυθμούς οι εργασίες επανηλεκτροδότησης στα χωριά της Αργιθέας και στο Μουζάκι.
Ήδη, ο Διευθύνων Σύμβουλος του ΔΕΔΔΗΕ κ. Α.Μάνος και ο Γενικός Διευθυντής Ανάπτυξης και Διαχείρισης Δικτύου κ. Η.Μενεγάτος, συναντήθηκαν με τους επικεφαλής της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας της Καρδίτσας για τον συντονισμό και την επιτάχυνση της άντλησης υδάτων στα σημεία που απαιτούν εργασίες από τα συνεργεία του ΔΕΔΔΗΕ για την ταχύτερη επανηλεκτροδότηση.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης