Τελευταία Νέα
Κοινωνία

Ανεξέλεγκτος ο κορωνοϊός στην Αττική, lockdown για να μην ξεφύγει ζητούν οι ειδικοί – Ποιες περιοχές είναι στο κόκκινο, 243 κρούσματα στο Καρά Τεπέ

tags :
Ανεξέλεγκτος ο κορωνοϊός στην Αττική, lockdown για να μην ξεφύγει ζητούν οι ειδικοί – Ποιες περιοχές είναι στο κόκκινο, 243 κρούσματα στο Καρά Τεπέ
Στους 342 οι νεκροί - Προστίθενται νέα νοσοκομεία στη μάχη κατά του κορωνοϊού - Κρίσιμο το διάστημα έως τις 4/10
(upd8) Νέα μέτρα ισχύουν από σήμερα Δευτέρα 21/9 στην Αττική σε μια προσπάθεια να αναχαιτιστεί η περαιτέρω διασπορά της επιδημίας του κορωνοϊού και να αποφευχθεί το σενάριο ενός νέου lockdown που με τη σειρά του θα δημιουργήσει νέα μεγάλα προβλήματα στην κοινωνία και στην οικονομία.
Η κατάσταση στην Αττική είναι πραγματικά ανησυχητική.
Ο αριθμός των νέων κρουσμάτων, των εισαγωγών στα νοσοκομεία και των διασωληνωμένων τρομάζει τους ειδικούς επιστήμονες, οι οποίοι καλούν τους πολίτες να εφαρμόσουν τα μέτρα που ανακοινώθηκαν, διαφορετικά έρχονται πολύ δύσκολες ημέρες μπροστά καθώς κάθε άλλο παρά βέβαιο θεωρείται πως τα νοσοκομεία θα μπορέσουν να διαχειριστούν τα αυξημένα περιστατικά.
Υπό αυτά τα δεδομένα, είναι λογικό να τρομάζει το σενάριο που θέλει την Αθήνα να γίνεται Μπέργκαμο, όπου οι γιατροί αποφάσιζαν ποιος θα μπει στις ΜΕΘ και ποιος όχι, δηλαδή ποιος θα σωθεί και ποιος θα πεθάνει.
Ενδεικτικό του προβλήματος είναι ότι από σήμερα μπαίνουν με τμήματα για τον κορωνοϊό και τα νοσοκομεία Ιπποκράτειο και Λαϊκό, ενώ την Παρασκευή θα ακολουθήσει και το νοσοκομείο «Γ. Γεννηματά».
Τα νέα μέτρα θα ισχύσουν έως τις 4 Οκτωβρίου και στο διάστημα αυτών των δύο εβδομάδων θα φανεί αν έχει χαθεί ή όχι το παιχνίδι με τον κορωνοϊό, τουλάχιστον στην Αττική.

Ποιες περιοχές είναι στο «κόκκινο»

Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «Ελεύθερος Τύπος» οι περιοχές που είναι στο κόκκινο όσον αφορά την επιδημία του κορωνοϊού είναι:
τα Κάτω Πατήσια,
η Κυψέλη,
τα Σεπόλια και
η Κάτω Κυψέλη ενώ στο μικροσκόπιο των ειδικών είναι το κέντρο της Αθήνας, ο Δήμος Πειραιάς, ο Δήμος Κηφισιάς, ο Δήμος Αμαρουσίου και ο Δήμος Φιλοθέης - Ψυχικού.

Πέτσας: Ένα βήμα πριν το κόκκινο η Αττική – 243 κρούσματα στο Καρά Τεπέ θα ενσωματωθούν στα σημερινά στοιχεία

Τη θέση ότι η Αττική βρίσκεται ένα βήμα πριν ανάψει το κόκκινο όσον αφορά την επιδημία του κορωνοϊού διατύπωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας.
«Είναι προφανές πως σε ολόκληρο τον κόσμο βρίσκεται σε εξέλιξη ένα δεύτερο κύμα της πανδημίας.
Η χώρα μας εξακολουθεί να βρίσκεται σε πολύ καλύτερη επιδημιολογική κατάσταση από πολλές άλλες.
Παρόλα αυτά υπάρχει σημαντική αύξηση κρουσμάτων το τελευταίο διάστημα.
Ωστόσο είναι ξεκάθαρο ότι: Το καλοκαίρι, αντιμετωπίσαμε τα προβλήματα στις πύλες εισόδου της χώρας και στα νησιά μας.
Στο τέλος Αυγούστου αντιμετωπίσαμε το πρόβλημα στις Μονάδες Κοινωνικής Φροντίδας, ιδίως δε στα Γηροκομεία μας.
Και ενώ αρχικά είχαμε πολλά κρούσματα και, δυστυχώς, απώλειες ζωών, με τα μέτρα που πάρθηκαν από το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, σε συνεργασία με το υπουργείο Εσωτερικών, τη ΓΓΠΠ και τον ΕΟΔΥ, το πρόβλημα αντιμετωπίστηκε.
Ενδεικτικά, τις τελευταίες ημέρες έγιναν 3.545 τέστ κορωνοϊού σε 150 Γηροκομεία και ήταν όλα αρνητικά.
Στις αρχές Σεπτεμβρίου αντιμετωπίσαμε το πρόβλημα που προκλήθηκε στη Λέσβο μετά τα γεγονότα στο ΚΥΤ της Μόριας.
Σημειώνω ότι κατά την είσοδο των προσφύγων και μεταναστών στην προσωρινή δομή φιλοξενίας στο Καρά Τεπέ διενεργούνται τεστ σε όλους όσους εισέρχονται σε αυτή.
Συγκεκριμένα, έχουν διενεργηθεί 7.064 τεστ και βρέθηκαν 243 κρούσματα κορωνοϊού που θα αποτυπωθούν στα στοιχεία που θα ανακοινώσει σήμερα ο ΕΟΔΥ.
Ο μέσος όρος ηλικίας των ανθρώπων που βρέθηκαν θετικοί είναι στα 24 έτη και πρόκειται, κατά κανόνα, για ασυμπτωματικούς.
Τονίζεται ότι υποβλήθηκαν σε τεστ ακόμη 160 άτομα, αστυνομικοί και διοικητικό προσωπικό, και είναι όλοι αρνητικοί.
Αυτές οι εξελίξεις δείχνουν ότι οι έλεγχοι, τα τεστ και η αυξημένη επαγρύπνηση αποδίδουν.
Τώρα όμως, έχουμε μπροστά μας το μεγάλο πρόβλημα στα αστικά κέντρα.
Η Περιφέρεια Αττικής - και ακόμη περισσότερο το κέντρο της Αθήνας - βρίσκεται ένα βήμα πριν ανάψει το κόκκινο.
Και το βήμα αυτό οφείλουμε να το αποτρέψουμε.
Πήραμε και θα πάρουμε όποια μέτρα χρειαστεί για την προστασία της δημόσιας υγείας.
Γιατί, πολύ απλά, η ανθρώπινη ζωή δεν μπαίνει σε καμία ζυγαριά» είπε ο κ.Πέτσας.

Κρούσματα κορωνοϊού στο Άγιο Όρος - Σε καραντίνα μοναστήρι

Τουλάχιστον οχτώ επιβεβαιωμένα κρούσματα κορωνοϊού καταγράφηκαν τις τελευταίες ώρες σε μία μόνο μονή -αυτή του Αγίου Παύλου- στο Άγιο Όρος, που τέθηκε ήδη σε καραντίνα.
Ένας μοναχός, σύμφωνα με πληροφορίες, μεταφέρθηκε για νοσηλεία έκτος Άθω καθώς η κατάστασή του κρίθηκε σοβαρή, ενώ κλιμάκιο του ΕΟΔΥ κατευθύνεται προς το Άγιον Όρος καθώς τουλάχιστον ένα κρούσμα έχει εντοπιστεί σε μια άλλη μονή (Χελανδαρίου), όπως και ένα σε σκήτη (Λακοσκήτη).
Η Ιερά Κοινότητα έχει περιορίσει στο ελάχιστο τον αριθμό των προσκυνητών στον Άθω και κατά την αναχώρησή τους από τα λιμάνια της Ουρανούπολης και της Ιερισσού, οι επισκέπτες υποβάλλονται σε θερμομέτρηση.

Σύψας: Lockdown στην Αττική για να μην ξεφύγει η πανδημία του κορωνοϊού – Κακό το σκηνικό

Να επιβληθεί lockdown στην Αττική για να μην ξεφύγει η πανδημία του κορωνοϊού ζητά ο λοιμωξιολόγος και καθηγητής του πανεπιστημίου Αθηνών, Ν.Σύψας.
«Μάλλον δεν πρέπει να είμαστε αισιόδοξοι.
Η επιδημία έχει μια έντονη ανοδική τάση, έχουμε πολύ κακά επιδημιολογικά χαρακτηριστικά σχετικά με τις εισαγωγές και τους ανθρώπους που βρίσκονται σε ΜΕΘ, την ηλικία των διασωληνωμένων που έχει κατέβει.
Αυτή τη στιγμή το 70% των εισαγωγών αντιπροσωπεύουν ηλικιωμένοι και ασθενείς με υποκείμενα νοσήματα.
Έχουμε ένα κακό σκηνικό» είπε μιλώντας στο Mega ο κ. Σύψας, ο οποίος επικαλέστηκε και τα στοιχεία τεχνικής έκθεσης του ευρωπαϊκού οργανισμού ECDC, που περιλαμβάνει «άσχημες προβλέψεις για τις επόμενες δέκα μέρες στην Ελλάδα με βάση τα μέτρα που είχαμε λάβει στις 8-10 Σεπτεμβρίου».
«Το μοναδικό μέτρο το οποίο έχει θεαματική επίδραση στην επιδημία είναι η απαγόρευση της κυκλοφορίας – το lockdown»
Πρέπει να ληφθούν μέτρα έγκαιρα στην Αττική για να χτυπήσουμε την επιδημία πριν ξεφύγει.
Η Αττική είναι στο πορτοκαλί χρώμα και εάν δεν αποδώσουν τα μέτρα και η Αττική φθάσει στο «κόκκινο» τότε θα πρέπει να λάβουμε πολύ πιο δραστικά μέτρα.
Μπορεί να χρειαστεί απαγόρευση κυκλοφορίας για δύο εβδομάδες ή και κλείσιμο στην εστίαση και το λιανεμπόριο – όλα θα εξαρτηθούν από την εξέλιξη της επιδημίας.
Εάν η Αττική μπει στο κόκκινο θα κλείσουν και τα σχολεία» ανέφερε ο κ.Σύψας, επισημαίνοντας ότι οι περιορισμοί θα πρέπει να ληφθούν πριν μας προλάβει ο χειμώνας.
Όπως είπε ο κ.Σύψας, μεγάλο είναι το πρόβλημα μετάδοσης του ιού σε μετανάστες, καθώς μεγάλο ποσοστό αυτών που νοσηλεύονται ή βρίσκονται σε ΜΕΘ στην Αττική είναι μετανάστες.
«Γίνεται μεγάλη διασπορά του ιού όταν υπάρχουν φαινόμενα στον ίδιο χώρο να κοιμούνται 10-20 άτομα σε υπόγεια ή γκαρσονιέρες» τόνισε ο κ.Σύψας, υποστηρίζοντας πως το πρόβλημα εντοπίζεται κυρίως στο κέντρο της Αθήνας.

Δερμιτζάκης: Ανεξέλεγκτη η κατάσταση στην Αθήνα με τον κορωνοϊό – Να φορούν όλοι μάσκες παντού

Ανεξέλεγκτη χαρακτήρισε την κατάσταση στην Αθήνα σχετικά με την πορεία του κορωνοϊού ο καθηγητής Γενετικής στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου της Γενεύης, Μανώλης Δερμιτζάκης.
Σε δηλώσεις του στο ΣΚΑΪ ο κ.Δερμιτζάκης είπε ότι «τα πράγματα δεν είναι και τόσο σε έλεγχο».
«Νομίζω ότι στην Αθήνα τα πράγματα δεν είναι και τόσο σε έλεγχο.
Ο κ. Χαρδαλιάς έδειξε ότι πιστεύει ότι είναι σε έλεγχο, εγώ δεν είμαι σίγουρος.
Είναι παρατήρηση φυσικά απ’ έξω δεν έχω τόσα πολλά στοιχεία όσα έχει ο κ. Χαρδαλιάς, αλλά η εικόνα και τα πρότυπα που βλέπω δεν μου δίνουν την εικόνα ότι το ελέγχουμε» είπε ο κ.Δερμιτζάκης, ο οποίος πρότεινε κυρίως στο κέντρο της Αθήνας οι πολίτες να φορούν μάσκες και στους εξωτερικούς χώρους, καθώς υπάρχουν συνωστισμοί σε στοές, φανάρια και ουρές.
«Είναι ένα μέτρο εύκολο και οριζόντιο και νομίζω θα κάνει τη διαφορά» τόνισε ο κ.Δερμιτζάκης, ο οποίος παράλληλα πρότεινε δραστική αύξηση της τηλεργασίας όπου είναι εφικτό προκειμένου να φτάσει στο 80% ή και στο 100%.
«Το μίνιμουμ δεν φτάνει, πρέπει όλοι να κάνουμε το μάξιμουμ.
Δηλαδή μια επιχείρηση αν μπορεί να φτάσει σε 80% τηλεργασία να το φτάσει.
Πρέπει να είναι και νομικά καλυμμένη αλλά και οι εργαζόμενοι να είναι νομικά καλυμμένοι» υποστήριξε ο κ.Δερμιτζάκης, εκφράζοντας παράλληλα την ανησυχία του για τα μέτρα που έχουν ληφθεί έως τώρα.
«Νομίζω ότι δεν θα έχουμε υψηλή συμμόρφωση ώστε να δουλέψουν.
Δεν φταίνε από μόνα τους αλλά το πρόβλημα έγκειται στην ρεαλιστικότητα και τη πολυπλοκότητά τους, που κάνει δύσκολη την εφαρμογή τους.
Μπορεί να δουλέψουν αυτά τα μέτρα.
Αλλά πρέπει να είμαστε σίγουροι ότι θα δουλέψουν.
Δεν έχουμε πολύ χρόνο να δοκιμάσουμε δυο – τρεις εβδομάδες και βλέπουμε», τόνισε ο κ. Δερμιτζάκης, υπσοτηρίζοντας ότι προφανώς υπάρχουν και άλλα μέτρα πέραν του lockdown αλλά αν καθυστερήσει η λήψη τους, ο χρόνος δεν είναι αρκετός για να δουλέψουν μέχρι τη μείωση των κρουσμάτων.

Γώγος (καθ.Παθολογίας): Να αραιώσει ο κόσμος στις συγκοινωνίες – Θα αποδώσουν τα μέτρα

Προειδοποίηση για τις συνθήκες συνωστισμού που επικρατούν στις αστικές συγκοινωνίες απηύθυνε ο καθηγητής Παθολογίας, Χ. Γώγος, ο οποίος υποστήριξε ότι θα πρέπει οπωσδήποτε να αραιώσει ο κόσμος και τώρα είναι μια ευκαιρία με τα κλιμακωτά ωράρια προσέλευσης στην εργασία.
Σε δηλώσεις του στο ΣΚΑΪ ο κ.Γώγος υποστήριξε ότι πιέζεται το σύστημα υγείας στην Αττική εξαιτίας του αριθμού των νοσηλευομένων στα νοσοκομεία και κυρίως των βαριών περιστατικών, καθώς όπως είπε, καλύπτεται σημαντικό κομμάτι των ελεύθερων κλινών που υπάρχουν για τον Covid.
Όπως είπε «το τοπικό Rt, στην Αθήνα είναι στο 1 -1,1, ωστόσο πρέπει να προσέχουμε γιατί το Rt μπορεί να ξεφύγει και να φτάσει το R0» είπε ο κ.Γώγος, αναφέροντας πως τα μέτρα που έχουν ληφθεί αυτή τη στιγμή θα αποδώσουν».
«Στόχος είναι τις επόμενες 10-15 μέρες να έχουν περιοριστεί τα κρούσματα σε κάτω από 100 και ο δείκτης Rt κάτω από το 1» υπογράμμισε ο κ.Γώγος, ο οποίος απέκλεισε το ενδεχόμενο επαναφοράς των SMS ως περιοριστικό μέτρα τονίζοντας ότι ήδη ζούμε ένα ήπιο lockdown.
Ερωτηθείς σχετικά μες την αξιπιστία των rapid test, ο κ.Γώγος τα χαρακτήρισε «επανάσταση» κι εξέφρασε τη γνώμη ότι θα βοηθήσουν αρκετά στον έλεγχο της νόσου γιατί είναι γρήγορα, εύκολα, απλά και φθηνά.
«Το πλεονέκτημα είναι ότι στο νοσοκομείο έχεις γρήγορη διάγνωση και απομονώνεις το περιστατικό» είπε ο κ. Γώγος, ο οποίος σχετικά με το εμβόλιο δήλωσε ότι μέχρι την άνοιξη, θα υπάρχει ώστε να καλυφθούν τουλάχιστον οι ευαίσθητες ομάδες.
«Αν η αποτελεσματικότητα του εμβολίου είναι γύρω στο 60%, θα είμαστε ικανοποιημένοι» επεσήμανε ο κ.Γώγος.
 
Παγώνη (ΕΙΝΑΠ): Δύσκολα τα πράγματα, αν συνεχίσουμε με τους ίδιους ρυθμούς

Την ανησυχία της για την εξέλιξη της πορείας του κορωνοϊού στην Ελλάδα και ιδιαίτερα στην Αττική εξέφρασε η πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ, Ματίνα Παγώνη, η οποία υποστήριξε ότι η αύξηση των νοσηλευόμενων και των διασηλωμένων είναι δύο από τους παράγοντες που δείχνουν ότι ο κορωνοϊός – ειδικά στην Αττική – έχει αρχίσει να λαμβάνει ανησυχητικές διαστάσεις.
Σε δηλώσεις της στο Θέμα Fm η κα.Παγώνη είπε πως αν προχωρήσουμε με τους ίδιους ρυθμούς, «τα πράγματα δεν θα πάνε καλά τους επόμενους μήνες».
«Ας ελπίσουμε ότι τα μέτρα θα εφαρμοστούν.
Αν μέσα στον Οκτώβριο που ξεκινούν οι ιώσεις έχουμε τόσα κρούσματα, δεν ξέρουμε τη συμπεριφορά του κορωνοϊού με τις ιώσεις αυτές.
Όσα κρεβάτια και αν μας δώσουν το πρόβλημα θα παραμείνει αν συνεχίσουν οι ίδιοι ρυθμοί.
Το είδαμε και στην Ιταλία, όταν φτάσαμε στο σημείο να επιλέγουν ποιον θα βάλουν σε ΜΕΘ και ποιον όχι» είπε η κα.Παγώνη, η οποία ερωτηθείσα ποιο θα είναι το «σημείο μηδέν» για τα νοσοκομεία, απάντησε ότι «αυτή τη στιγμή κανείς δεν μπορεί να το πει αυτό γιατί υπάρχουν τρεις παράγοντες: πρώτον ο αριθμός των κρουσμάτων, δεύτερον, ο αριθμός αυτών που νοσηλεύονται σε κλινικές και τρίτον ο αριθμός των διασωληνωμένων».
«Δεν έχουμε μόνο τον covid-19.
Ξέρετε τι σοβαρά προβλήματα υγείας έχουμε;» τόνισε η κα.Παγώνη, η οποία χαρακτήρισε «ανησυχητικό» το γεγονός ότι από σήμερα, Δευτέρα, μπαίνουν με τμήματα για Covid-19 το «Ιπποκράτειο» και το «Λαϊκό» ενώ από την Παρασκευή μπαίνει και το «Γεώργιος Γεννηματάς».
«Αυτό είναι ανησυχητικό γιατί μπαίνουν τρία νοσοκομεία δυνατά που σημαίνει ότι κάτι συμβαίνει, κάτι προσπαθούμε να προλάβουμε» είπε η κα.Παγώνη.

Τι ισχύει από σήμερα 21/9

Τα μέτρα που τίθενται σε ισχύ από σήμερα Δευτέρα 21 Σεπτεμβρίου είναι τα εξής:
- Θεσπίζεται ανώτατο όριο 9 ατόμων για τις συναθροίσεις σε κλειστούς και ανοιχτούς χώρους. Εξαιρούνται οι χώροι που ισχύουν ειδικά μέτρα αποστάσεων, όπως τα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος.
- Αναστέλλονται οι συναυλίες, τόσο σε ανοιχτούς, όσο και σε κλειστούς χώρους.
- Αναστέλλονται οι προβολές σε κλειστούς κινηματογράφους.
- Θεσπίζεται ανώτατο όριο έως 20 άτομα σε γάμους, βαπτίσεις και κηδείες .

Με στόχο την προστασία των πολιτών που ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες ή είναι 65 ετών και άνω, συστήνεται:
- Nα περιορίσουν τις επόμενες 14 ημέρες τις μετακινήσεις τους στις απολύτως αναγκαίες λαμβάνοντας πάντα τα κατάλληλα μέτρα προστασίας,
- Nα αποφεύγουν την επαφή με άλλα άτομα πλην του στενού οικογενειακού τους περιβάλλοντος,
- Nα αποφεύγουν τις μετακινήσεις με Μέσα Μαζικής Μεταφοράς.
Επιπλέον, για την Αττική αποφασίζεται η διαμονή ασυμπτωματικών θετικών κρουσμάτων που ανήκουν σε ευάλωτες πληθυσμιακές ομάδες, π.χ. μετανάστες, σε ξενοδοχεία καραντίνας.

Τέλος, για την προστασία της υγείας των εργαζομένων τίθενται σε ισχύ τα ακόλουθα μέτρα:
• Υποχρεωτική τηλεργασία στο 40% για τους εργαζόμενους του Ιδιωτικού και Δημόσιου τομέα που εκτελούν εργασίες γραφείου ή εργασίες που μπορούν να εκτελεστούν εξ αποστάσεως.
• Μετακινήσεις προς και από την εργασία σε τρία κύματα για το Δημόσιο τομέα στις 7:00, στις 8:00 και στις 9: 00 το πρωί.
• Θέσπιση ευελιξίας κατά την προσέλευση και αποχώρηση των εργαζομένων του Ιδιωτικού τομέα σε τέσσερα κύματα εντός διώρου από την έναρξη και λήξη του ωραρίου εργασίας.
 
Εκτεταμένοι έλεγχοι

Σαρωτικοί έλεγχοι και κυρώσεις σε εργοδότες και εργαζομένους που δεν τηρούν τα μέτρα ατομικής προστασίας στους χώρους εργασίας, δηλαδή την υποχρεωτική χρήση μάσκας.
Εκτεταμένοι έλεγχοι rapid test από συνεργεία ΚΟΜΥ του ΕΟΔΥ σε χώρους εργασίας και συναθροίσεων στις επιβαρυμένες περιοχές της Αττικής και σε υπηρεσίες του Δημοσίου και Ιδιωτικού τομέα που κρίνονται απαραίτητες για την απρόσκοπτη, συνεχόμενη λειτουργία του κράτους και της οικονομίας, όπως είναι τα σχολεία, τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς και κυρίως τα νοσοκομεία.
Επιπλέον σύμφωνα με τα όσα ανέφερε ο κ. Χαρδαλιάς κατά τη διάρκεια της τελευταίας ενημέρωσης το πρόβλημα εντοπίζεται σε 7 δήμους, αλλά τις τελευταίες μέρες είναι πολύ έντονο στο δήμο Αθηναίων.
Γι αυτό το λόγο η κυβέρνηση σε συνεργασία με τον δήμαρχο Αθηναίων έχει προχωρήσει στο σχεδιασμό πρόσθετων μέτρων ειδικά για ευάλωτες ομάδες.
Τα μέτρα αυτά περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων στοχευμένα τεστ, ειδική επικοινωνία με συγκεκριμένες ομάδες πολιτών, πρόσθετα υγειονομικά μέτρα και σαρωτικούς ελέγχους στην εφαρμογή των ήδη υφιστάμενων περιοριστικών μέτρων.
Στο πλαίσιο αυτό μάλιστα σχεδιάζεται η μεταφορά ορισμένου αριθμού ανθρώπων που είναι θετικοί στον ιό σε ξενοδοχεία καραντίνας, όπου θα βρίσκονται υπό την εποπτεία υγειονομικού προσωπικού και βεβαίως θα λαμβάνουν την απαραίτητη υγειονομική φροντίδα.
 
Τα νέα μέτρα στο Δημόσιο

Νέα μέτρα και ρυθμίσεις τίθενται σε ισχύ από τη Δευτέρα 21 Σεπτεμβρίου 2020 στο Δημόσιο και ειδικά στις υπηρεσίες που εδρεύουν στην περιφέρεια Αττικής, με σκοπό την προστασία των υπαλλήλων και τον περιορισμό διασποράς του κορωνοϊού.
Με εγκύκλιο που εξέδωσε  το υπουργείο Εσωτερικών, προβλέπεται ότι από 21/9 έως και τις 4 Νοεμβρίου το 40% του προσωπικού του δημοσίου τομέα, φορέων του δημοσίου και των ΟΤΑ, με έδρα την περιφέρεια Αττικής, θα πρέπει να παρέχει εξ αποστάσεως εργασία.
Καθίσταται υποχρεωτική η επαναφορά σε ισχύ των τριών ωραρίων προσέλευσης και αποχώρησης των υπαλλήλων (07:00-15.00, 08.00 -16.00 και 09.00 -17.00) ή ακόμα και η παροχή εργασίας σε βάρδιες, προκειμένου να αποσυμφορηθούν οι δημόσιες υπηρεσίες, αλλά και τα μέσα μαζικής μεταφοράς.
Η εξυπηρέτηση του κοινού στις δημόσιες υπηρεσίες γίνεται μόνο σε επείγουσες περιπτώσεις, κατόπιν προηγούμενου ραντεβού και δύναται να πραγματοποιείται μέχρι τις 16:00 για όσες υπηρεσίες λήγει μέχρι τις 15:00 σύμφωνα με τις γενικώς ισχύουσες διατάξεις.
Σε κάθε είδους χώρους εργασίας, επιβάλλεται η χρήση μη ιατρικής μάσκας προστασίας.
Επίσης, με την εγκύκλιο επανακαθορίζονται οι ομάδες αυξημένου κινδύνου με βάση σχετική ΚΥΑ της 17ης Σεπτεμβρίου.
Οι υπάλληλοι του Δημοσίου που ανήκουν στις ομάδες αυτές (περιλαμβάνονται στην εγκύκλιο που επισυνάπτεται) δικαιούνται ειδική άδεια απουσίας και παρέχουν εργασία εξ αποστάσεως.
Η ειδική άδεια απουσίας χορηγείται πλέον μόνο με ιατρική γνωμάτευση του θεράποντος ιατρού που εκδίδεται κατόπιν παραπεμπτικού εγγράφου της Υπηρεσίας.
Προβλέπονται εναλλακτικές διευκολύνσεις για υπαλλήλους γονείς με τέκνα που υπάγονται τα ίδια στις περιπτώσεις, για τις οποίες η Ειδική Επιτροπή του υπουργείου Υγείας έχει συστήσει μακροχρόνια αποχή από το σχολείο και χρήση τηλε-εκπαίδευσης.

Οι εναλλακτικές διευκολύνσεις είναι:

α) Παροχή εξ αποστάσεως εργασίας, εφόσον αυτό είναι δυνατό με βάση τα καθήκοντα που ασκεί ο/η υπάλληλος.
β) Παροχή εργασίας κατά πλήρες ωράριο σε διαφορετικό χρόνο από το προβλεπόμενο ωράριο λειτουργίας της υπηρεσίας, σε κάθε περίπτωση όμως για τις Υπηρεσίες που λειτουργούν με το παγίως προβλεπόμενο ωράριο των δημοσίων υπηρεσιών από τις 07:00 και μετά και το αργότερο μέχρι τις 22.00, εφόσον η συγκεκριμένη υπηρεσία στην οποία υπηρετεί ο υπάλληλος δεν λειτουργεί σε 24ώρη βάση.
γ) Παροχή εργασίας με μειωμένο ωράριο εργασίας, μέχρι και 25% ημερησίως.
Υπενθυμίζεται ότι οι υπάλληλοι που κάνουν χρήση της εν λόγω διευκόλυνσης θα πρέπει να αναπληρώσουν τον χρόνο που δεν παρείχαν εργασία.

Στους 342 οι νεκροί στην Ελλάδα

Στους 342 ανέρχονται οι νεκροί στην Ελλάδα καθώς νωρίτερα εντός της ημέρας κατέληξαν ένας 81χρονος στο νοσοκομείο Κατερίνης και μια 89χρονης στο Σωτηρία.
Και οι δύο ηλικιωμένοι έπασχαν από υποκείμενα νοσήματα.
Εν τω μεταξύ, 170 νέα κρούσματα στη χώρα ανακοίνωσε ο ΕΟΔΥ στην τελευταία ενημέρωση (19/9), εκ των οποίων 33 συνδέονται με γνωστές συρροές και 12 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας.
Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων είναι 15.142, εκ των οποίων το 55,7% άνδρες.
Από αυτά 2.591 (17.1%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 6348 (41.9%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.
Επίσης, 78 συμπολίτες μας νοσηλεύονται διασωληνωμένοι με τον σχετικό αριθμό να παρουσιάζει μεγάλη αύξηση, καθώς το Σάββατο (19/9) ήταν 65.
To 70.5%, των διασωληνωμένων, έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω.
Τέλος καταγράφονται 7 ακόμη θάνατοι και 338 νεκροί συνολικά στη χώρα

Αναλυτικά η ενημέρωση του ΕΟΔΥ στις 20/9:

«Σήμερα ανακοινώνουμε 170 νέα κρούσματα του νέου ιού στη χώρα, εκ των οποίων 33 συνδέονται με γνωστές συρροές και 12 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας.
Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων είναι 15142, εκ των οποίων το 55.7% άνδρες.
2591 (17.1%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 6348 (41.9%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.
78 συμπολίτες μας νοσηλεύονται διασωληνωμένοι.
Image
Η διάμεση ηλικία τους είναι 68 ετών. 24 (30.8%) είναι γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες.
To 70.5%, των διασωληνωμένων, έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω. 177 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ.
Τέλος, έχουμε 7 ακόμα καταγεγραμμένους θανάτους και 338 θανάτους συνολικά στη χώρα. 126 (37.3%) γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες.
Η διάμεση ηλικία των θανόντων συμπολιτών μας ήταν τα 78 έτη και το 96.4% είχε κάποιο υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω».
Image
Image
Γεωγραφική διασπορά

Ο χάρτης αποτυπώνει τη γεωγραφική κατανομή των συνολικών κρουσμάτων COVID-19 (από την αρχή της επιδημίας) ανά Περιφερειακή Ενότητα της χώρας, με βάση την δηλωθείσα διεύθυνση μόνιμης κατοικίας του ασθενούς, ή τη διεύθυνση προσωρινής διαμονής για τους τουρίστες και άλλους προσωρινά διαμένοντες στην Ελλάδα.
Συμπεριλαμβάνονται τόσο κρούσματα με ιστορικό ταξιδίου (“εισαγόμενα”) όσο και κρούσματα με πιθανή εγχώρια μετάδοση.
Image
Image
Πώς κατανέμονται τα 170 κρούσματα

Στις 20/09/2020, δηλώθηκαν 170 επιπλέον κρούσματα. Από τα 155 εγχώρια κρούσματα, τα 33 συνδέονται με γνωστές συρροές.
Αναλυτικότερα:
12 κρούσματα κατά τους ελέγχους που διενεργήθηκαν στις πύλες εισόδου της χώρας
 3 εισαγόμενα κρούσματα που προσήλθαν αυτοβούλως για έλεγχο
 89 κρούσματα στην Περιφέρεια Αττικής, εκ των οποίων 12 συνδέονται με γνωστές συρροές, ενώ 3 κρούσματα αναφέρουν πρόσφατο ταξίδι στο εσωτερικό της χώρας
11 κρούσματα στην Π.Ε. Θεσσαλονίκης
• 1 κρούσμα στην Π.Ε. Ιωαννίνων
• 1 κρούσμα στην Π.Ε Καλύμνου
• 2 κρούσματα στη Π.Ε. Κορινθίας
• 3 κρούσματα στην Π.Ε. Πέλλας, εκ των οποίων 1 αναφέρει πρόσφατο ταξίδι στο εσωτερικό της χώρας
• 4 κρούσματα στην Π.Ε. Πιερίας
• 2 κρούσματα στην Π.Ε. Πρέβεζας
• 22 κρούσματα στην Π.Ε. Σάμου, εκ των οποίων 21 συνδεονται με συρροή στο ΚΥΤ Σάμου
• 1 κρούσμα στην Π.Ε. Τρικάλων
19 κρούσματα βρίσκονται υπό διερεύνηση

Η διαχρονική εξέλιξη των συνολικών κρουσμάτων και συνολικού αριθμού των θανάτων ασθενών COVID-19 παρουσιάζεται στο ακόλουθο διάγραμμα (σε λογαριθμική κλίμακα).
Image
Δείγματα που έχουν ελεγχθεί στα συνεργαζόμενα με τον ΕΟΔΥ εργαστήρια:
Από την 1η Ιανουαρίου 2020 μέχρι σήμερα, στα εργαστήρια που διενεργούν ελέγχους για τον νέο κορωνοϊό (SARS-CoV-2) και που δηλώνουν συστηματικά στον ΕΟΔΥ το σύνολο των δειγμάτων που ελέγχουν (θετικά και αρνητικά), έχουν συνολικά ελεγχθεί 1.202.213 κλινικά δείγματα.
Image
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης