Τελευταία Νέα
Τουρισμός & Αερομεταφορές

Κρήτη, Λακωνία και Κως οι “πρωταθλήτριες” στο φετινό τουριστικό στοίχημα

tags :
Κρήτη, Λακωνία και Κως οι “πρωταθλήτριες” στο φετινό τουριστικό στοίχημα
Οι επίσημοι φορείς κάνουν λόγο για λειτουργία του 50% των ξενοδοχειακών καταλυμάτων της χώρας και για έσοδα που θα κινηθούν φέτος από 3 δισ. ευρώ έως τα 3,5 δισ. ευρώ
Η Ελλάδα κέρδισε το στοίχημα της εμπιστοσύνης των ξένων επισκεπτών στην επί «Covid 19 τουριστική εποχή», σε σχέση με τους ανταγωνιστικούς προορισμούς της, προσελκύοντας σημαντικές ροές τουριστών από την Γερμανία, την Αγγλία, την Γαλλία, την Ολλανδία αλλά και τις Σκανδιναβικές χώρες, σύμφωνα με τους εμπλεκόμενους της τουριστικής βιομηχανίας.
Όπως σημειώνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η πρόεδρος του Ινστιτούτου Τουριστικών Ερευνών και Προβλέψεων Κωνσταντίνα Σβήνου, μπορεί ο ελληνικός τουρισμός να βίωσε εφέτος κατακόρυφη πτώση εσόδων και αφίξεων, ωστόσο δεν μπορεί να μην ληφθεί σοβαρά υπόψη το γεγονός, ότι οι ξενοδοχειακές επιχειρήσεις λειτούργησαν με «ηρωϊκό τρόπο» τηρώντας ευλαβικά τα υγειονομικά πρωτόκολλα και οι ελληνικοί προορισμοί έγιναν ασφαλής καταφύγια για τους ξένους επισκέπτες.
Σε μια πρώτη ανάγνωση της φετινής τουριστικής χρονιάς, οι επίσημοι φορείς κάνουν λόγο για λειτουργία του 50% των ξενοδοχειακών καταλυμάτων της χώρας και για έσοδα που θα κινηθούν φέτος από 3 δισ. ευρώ έως τα 3,5 δισ. ευρώ, όταν το 2019 είχαν ανέλθει στα 18,5 δισ. ευρώ.

Η γεωμετρία πληροτήτων και διαθεσιμότητας

Σε ό,τι αφορά τις πληρότητες των «ανοικτών» ξενοδοχείων και καταλυμάτων, αυτές παρουσιάζουν μια ανισοκατανομή, ανάλογα με την περίοδο, αλλά και τις χώρες προέλευσης των επισκεπτών. Είναι χαρακτηριστικό ότι πριν την ανακοίνωση για καραντίνα στους Άγγλους και Ολλανδούς, υπήρξαν κάποια ξενοδοχεία στην Κρήτη που είχαν πληρότητα 100%.
Στο μεταξύ και στο διάστημα από 7 έως 25 Αυγούστου «δεν έπεφτε καρφίτσα» από Έλληνες επισκέπτες στην Λακωνία, αλλά και σε άλλες περιοχές της Πελοποννήσου, όπως αναφέρει ο επικεφαλής των ξενοδόχων στην περιοχή της Λακωνίας.
Στον αντίποδα, οι αστικοί προορισμοί με πρώτη την Αθήνα βίωσαν πρωτόγνωρα χαμηλές πληρότητες στα ανοικτά ξενοδοχεία της πόλης, φτάνοντας στα επίπεδα του 35% ακόμα και τον Αύγουστο.

Μάρτυρες της “ευημερίας” των αριθμών, οι αφίξεις

Η επιβατική κίνηση στα αεροδρόμια της χώρας επιβεβαιώνει τους ρυθμούς κινητικότητας στους ελληνικούς τουριστικούς προορισμούς. Συγκεκριμένα για το διάστημα Ιανουαρίου – Αυγούστου, η κίνηση έφτασε τα 13,4 εκατομμύρια, όταν πέρυσι είχαν φτάσει τα 44,9 εκατομμύρια επιβάτες.
Μέχρι τις 10 Σεπτεμβρίου το αεροδρόμιο Ηρακλείου κατέγραψε 630.00 αφίξεις. Ενώ, οι επισκέπτες δεν προβλέπεται να ξεπεράσουν το 1 εκατομμύριο,  από 1,2 εκατομμύρια που αρχικά είχε εκτιμηθεί για φέτος.
Με τη σειρά της η Πελοπόννησος ήταν προτιμητέος προορισμός για το ελληνικό κοινό εφέτος. Μάλιστα για 20 ημέρες ο νομός της Λακωνίας αλλά και άλλοι προορισμοί της Πελοποννήσου, κινήθηκαν με πληρότητες έως και 100%.
Σε ό,τι αφορά τους υπόλοιπους ελληνικούς προορισμούς, που προσέλκυσαν σημαντικές ροές τουριστών, η Κως ξεχώρισε πανελλαδικά. Δεδομένων των συνθηκών πέτυχε πληρότητες 55% στα ξενοδοχεία που λειτούργησαν (το 60% του δυναμικού της).
Ωστόσο σε αρνητική τροχιά κινήθηκαν τα αποτελέσματα που κατέγραψαν οι προτιμητέοι προορισμοί των Αγγλων επισκεπτών στην Ελλάδα. Για παράδειγμα, η Ζάκυνθος σήμανε πρόωρα τη λήξη της φετινής σεζόν. Για τα νησιά του Ιονίου οι πληρότητες στα 2/3 των ξενοδοχείων που άνοιξαν, διαμορφώθηκαν στο 35% τον Αύγουστο, 25% τον Ιούλιο και 22% τον Ιούνιο.
Σε κάθε περίπτωση με ενδιαφέρον αναμένονται τα αποτελέσματα έρευνας του ΙΤΕΠ, του ερευνητικού εργαλείου του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδας, που θα αποτυπώσει ακριβώς τι συνέβη αυτή τη χρονιά στα ξενοδοχειακά καταλύματα της χώρας σε σχέση με τις ελεύσεις τουριστών, τις πληρότητες, τις διανυκτερεύσεις κλπ.

Πηγή: www.tourismtoday.gr

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης