Τελευταία Νέα
Το Παρασκήνιο της Αγοράς

Λίγο μετά το άνοιγμα του ΧΑ – Με ισχυρές απώλειες το ξεκίνημα λόγω των ξένων αγορών

tags :
Λίγο μετά το άνοιγμα του ΧΑ – Με ισχυρές απώλειες το ξεκίνημα λόγω των ξένων αγορών
ΑΓΟΡΑ: Θα λέγαμε πως τεχνικά οι long έχουν ένα προβάδισμα, αλλά το πώς θα κινηθεί η αγορά θα εξαρτηθεί από αρκετούς παράγοντες. Τα ελληνοτουρκικά ξεχωρίζουν αυτή την εβδομάδα, όπως και η μεγάλη αύξηση των κρουσμάτων της πανδημίας σε πολλές χώρες του πλανήτη. Από τα συρτάρια έχουν βγει πάλι τα σενάρια για lockdown, με κάποιες αλλαγές φυσικά.

Δυστυχώς, η πανδημία όχι μόνο δεν υποχωρεί αλλά έχει επιστρέψει δριμύτερη. Αυτή η εξέλιξη θα επηρεάσει σίγουρα και το ΑΕΠ τρίτου τριμήνου. Έχουμε την εντύπωση πως τα σενάρια για υποχώρηση 8% είναι αισιόδοξα. Επιπλέον έχουν αρχίσει εκτιμήσεις για την επόμενη τουριστική χρονιά και δεν είναι αισιόδοξες.

Θετικά μπορούν να επηρεάσουν τα καλά αποτελέσματα που ανακοινώνονται από συγκεκριμένες εισηγμένες. Οι επιλεκτικές τοποθετήσεις είναι αυτές που έχουν νόημα πλέον. Τα θεμελιώδη αποτελούν ένα καταφύγιο που προσφέρει ασφάλεια στους επενδυτές. Ας αφήσουμε τα «αν» και «περιμένετε και θα ακούσετε». Η στήλη στέκεται μόνο σε επίσημες ανακοινώσεις.

ΑΓΟΡΑ (ΙΙ): Οι ευρωπαϊκές μετοχές έχουν ανοίξει με μεγάλες απώλειες και αυτή η εξέλιξη οδηγεί σε αναβολή μάλλον του σεναρίου ανοδικής διάσπασης. Πιέζονται και οι τράπεζες στο εξωτερικό. Χαρακτηριστική η περίπτωση της HSBC. Η συσσώρευση μάλλον θα συνεχιστεί και θα χρειαστούμε καλύτερο κλίμα για να δούμε κάτι καλύτερο.

Η συνεδρίαση ξεκίνησε με σημαντικές απώλειες άνω του 1,5% και κάτω από τις 655 μονάδες αλλά και από τις 650 μονάδες. Δυστυχώς και κάποιες μετοχές που ήταν έτοιμες ή είχαν προχωρήσει σε ανοδική διαφυγή οδεύουν χαμηλότερα. Viohalco και ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ για παράδειγμα. Οι τράπεζες δέχονται πιέσεις όπως και η Coca Cola.

VIOHALCO: Είχε σπάσει ανοδικά τον κινητό μέσο των 200 ημερών αλλά σήμερα ξεκίνησε χαμηλότερα και κάτω από τα 2,60 ευρώ.

COCA COLA: Στο -3,65% και μάλιστα με σημαντικό όγκο για τα δεδομένα της. Κάτω από τα 8 δισ. ευρώ η αποτίμηση.

ΤΡΑΠΕΖΕΣ: Άνω του 2% υποχωρεί η Εθνική και κοντά στο 2% η Alpha Bank. Από κοντά και οι άλλες δύο συστημικές.

ΠΛΑΣΤΙΚΑ ΘΡΑΚΗΣ: Εξαιρετικά τα αποτελέσματα εξαμήνου, εξαιρετικές και οι ταμειακές ροές. Μειώθηκε ο καθαρός δανεισμός από την πώληση βιομηχανικού ακινήτου, αλλά το έκτακτο κέρδος θα περάσει στην επόμενη χρήση, καθώς δεν έχει ολοκληρωθεί ακόμα η συναλλαγή. Το ποσό ωστόσο που εισπράχθηκε πέρασε στο ταμείο, μειώνοντας τον καθαρό δανεισμό.

Αυτό που παρατηρούμε είναι πως η αναδιοργάνωση και η στροφή σε πιο κερδοφόρα προϊόντα έχει αρχίσει να αποδίδει. Πωλήσεις σταθερές στα 155,3 εκατ. ευρώ, EBITDA προσαρμοσμένα 26,8 εκατ. ευρώ από 16,4 εκατ. ευρώ (+62,7%) και καθαρά κέρδη από συνεχιζόμενες δραστηριότητες 12,5 εκατ. ευρώ από 5,1 εκατ. ευρώ αυξημένα κατά 146%. Ο καθαρός δανεισμός στα 47 εκατ. ευρώ μειωμένος κατά 43,8%. Με άνοδο ξεκίνησε η μετοχή και μάλιστα αξιόλογη.

LAMDA: Δημοσιεύει αποτελέσματα εξαμήνου αύριο μετά το κλείσιμο της συνεδρίασης. Η Euroxx δημοσιευμένα EBITDA 8,9 εκατ. ευρώ από 76,6 εκατ. ευρώ αλλά προσαρμοσμένα και χωρίς τα έξοδα για Ελληνικό, εξαγοράς μαρίνας Φλοίσβου και αποτιμήσεις στα 15 εκατ. ευρώ από 26,8 εκατ. ευρώ. Η τελική γραμμή αναμένεται να εμφανίσει ζημία 4 εκατ. ευρώ από κέρδη 37,1 εκατ. ευρώ.

Άνοιξε με μεγάλο όγκο άνω των 40 χιλ. τεμαχίων και προσπαθεί να κρατηθεί στα επίπεδα του προηγούμενου κλεισίματος. Έχει θετικές ειδήσεις αναφορικά με το Ελληνικό, αλλά το γενικότερο κλίμα μάλλον την επηρεάζει. Πρέπει όμως να κρατήσει τα τρέχοντα επίπεδα των 5,84 ευρώ αφού λόγω της πώλησης από το βασικό μέτοχο είχε υποχωρήσει σημαντικά.

ΔΕΗ: Στα 5 ευρώ το ξεκίνημα της μετοχής με απώλειες κοντά στο 2%.

AS COMPANY: Καλή εντολή αγοράς στα 1,74 ευρώ.

Q&R: Μοναδική περίπτωση αποτελεί η συγκεκριμένη μετοχή. Ενισχύεται με πωλήσεις από τον βασικό μέτοχο. Στις προηγούμενες συνεδριάσεις, κατέγραψε αξιόλογη άνοδο και για τις τρεις τελευταίες υπάρχουν ανακοινώσεις για πωλήσεις μετοχών.

FRIGOGLASS: Στην προσυνεδρίαση υπάρχει μεγάλη εντολή πώλησης λίγο πιο πάνω από το κλείσιμο της περασμένης Παρασκευής.

Γιώργος Κατικάς
george.katikas@gmail.com 
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης