Τελευταία Νέα
Οικονομία

Ελληνικό Δημοσιονομικό Συμβούλιο: Στο 7,9% η ύφεση στο α' 6μηνο του 2020 - Η δημοσιονομική επιβάρυνση θα αυξηθεί

tags :
Ελληνικό Δημοσιονομικό Συμβούλιο: Στο 7,9% η ύφεση στο α' 6μηνο του 2020 - Η δημοσιονομική επιβάρυνση θα αυξηθεί
Η απασχόληση δέχεται πλήγμα ως αποτέλεσμα της οικονομικής κρίσης που προκάλεσε η πανδημία του Covid-19
Αύξηση της δημοσιονομικής επιβάρυνσης το επόμενο διάστημα «βλέπει» το Ελληνικό Δημοσιονομικό Συμβούλιο στο Τριμηνιαίο Δελτίο του Σεπτεμβρίου 2020 με τίτλο «Μακροοικονομικές και Δημοσιονομικές Εξελίξεις».
Όπως αναφέρεται, υψηλά ελλείμματα καταγράφονται τόσο σε επίπεδο Κρατικού Προϋπολογισμού (10,9 δισ. ευρώ) όσο και σε επίπεδο Γενικής Κυβέρνησης (9,2 δισ. ευρώ).
Παράλληλα, επισημαίνεται ότι η ραγδαία πτώση του ΑΕΠ το β' τρίμηνο του 2020 κατά 15,2% αλλά και η ύφεση 7,9% για το α' εξάμηνο του 2020.
«Το αποτέλεσμα της εκτέλεσης του προϋπολογισμού στο τέλος του έτους θα είναι συνάρτηση τόσο των εξελίξεων σε σχέση με την πανδημία αλλά και με την έκταση των επιπρόσθετων δημοσιονομικών μέτρων στήριξης της οικονομίας» αναφέρει, μεταξύ άλλων, το Ελληνικό Δημοσιονομικό Συμβούλιο στην έκθεσή του.
Στα βασικότερα συμπεράσματα της έκθεσης του Ελληνικού Δημοσιονομικού Συμβουλίου περιλαμβάνονται τα ακόλουθα:
- Το ΑΕΠ κατέγραψε σημαντική επιβράδυνση το β' τρίμηνο του 2020 κατά 15,2%, η μεγαλύτερη που έχει καταγραφεί τουλάχιστον από το 1995, αφότου δηλαδή υπάρχουν επίσημα διαθέσιμα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ.
Η πτώση αυτή προήλθε λόγω της περιστολής της οικονομικής δραστηριότητας, η οποία ειδικά τον Απρίλιο ήταν πολύ μεγάλη.
Προφανώς συνέβαλε σε αυτό η γενικευμένη οικονομική ανασφάλεια, η οποία αποτυπώθηκε στην ισχυρή πτώση της ιδιωτικής κατανάλωσης και των επενδύσεων.
Υποστηρικτικό σε μια τέτοια ερμηνεία είναι ότι οι αποταμιεύσεις νοικοκυριών και επιχειρήσεων συνέχισαν καθ' όλη τη διάρκεια του Β' τριμήνου να αυξάνονται, παρά τη μείωση των εισοδημάτων και των απασχολούμενων. Επιπλέον στην πτώση του ΑΕΠ συνέβαλε η επιδείνωση του εξωτερικού ισοζυγίου κατά Euro 2,5 δισ. σε σχέση με το Β' τρίμηνο του 2019. Είναι χαρακτηριστικό ότι οι ταξιδιωτικές εισπράξεις μειώθηκαν κατά περίπου Euro 4,5 δισ. (ή ως ποσοστό κατά 98% περίπου) σε σχέση με το Β' τρίμηνο του 2019.
Σε επίπεδο εξαμήνου η πτώση του ΑΕΠ διαμορφώθηκε σε 7,9%.
Ειδικότερα, το B' τρίμηνο του 2020 η τελική καταναλωτική δαπάνη μειώθηκε σε ετήσια βάση κατά 10,1%, αποτέλεσμα κυρίως της πτώσης της ιδιωτικής κατανάλωσης κατά 11,6%.
Ωστόσο και η δημόσια κατανάλωση μειώθηκε κατά 3,2%, γεγονός αναμενόμενο σε ένα βαθμό, μιας και τα κυβερνητικά μέτρα που θεσπίστηκαν την περίοδο μέχρι και τον Ιούνιο αφορούσαν κυρίως μεταβιβάσεις και μεταθέσεις/μειώσεις φόρων, ενώ ένα μόνο μικρό κλάσμα αυτών κατευθύνθηκε απευθείας στη δημόσια κατανάλωση.
Όπως προαναφέρθηκε το ισοζύγιο αγαθών και υπηρεσιών επιδεινώθηκε κατά περίπου 2,5 δισ. ευρώ, με τις εξαγωγές αγαθών και υπηρεσιών να καταγράφουν πτώση κατά 32,1%, η οποίο μερικώς μόνο αντισταθμίστηκε από τη συγκράτηση των εισαγωγών αγαθών και υπηρεσιών κατά 17,2%.
Image
- Ο σημαντικός περιορισμός της ζήτησης λόγω της πανδημίας του Covid-19, η πτώση των διεθνών τιμών του πετρελαίου και η μείωση του ΦΠΑ από το 24% στο 13% σε διάφορες κατηγορίες αγαθών και υπηρεσιών (από 1/6/2020) οδήγησαν στην ανάπτυξη αποπληθωριστικών τάσεων, με τον Εναρμονισμένο Δείκτη Τιμών Καταναλωτή (Εν.ΔΤΚ) να κινείται σε αρνητικό έδαφος από τον Απρίλιο του 2020 και μετά.
Συγκεκριμένα, η ποσοστιαία μεταβολή του μέσου Εν.ΔΤΚ του δωδεκαμήνου Αυγούστου 2019 - Ιουλίου 2020 διαμορφώθηκε σε -0,2% έναντι 0,8% του αντίστοιχου προηγούμενου δωδεκαμήνου.
Ειδικότερα, τον Ιούλιο του 2020, ο Εν. ΔΤΚ μειώθηκε κατά 2,1% σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα του προηγούμενου έτους.
Image
- Σύμφωνα με τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία (Ιούνιος 2020), η απασχόληση δέχεται πλήγμα ως αποτέλεσμα της οικονομικής κρίσης που προκάλεσε η πανδημία του Covid-19, με αποτέλεσμα να αντιστραφεί η πορεία βελτίωσης που παρατηρούνταν τα προηγούμενα έτη.
Ειδικότερα, την περίοδο Μαρτίου-Ιουνίου 2020, η απασχόληση μειώθηκε κατά 137,1 χιλιάδες άτομα ενώ οι άνεργοι αυξήθηκαν κατά 177,5 χιλιάδες άτομα φτάνοντας τα 836,6 χιλιάδες άτομα.
Έτσι, το ποσοστό ανεργίας τον Ιούνιο του 2020 διαμορφώθηκε σε 18,3% έναντι 14,5% τον Μάρτιο του ίδιου έτους και 17,1% τον αντίστοιχο μήνα πέρσι.
Δηλαδή, το ποσοστό ανεργίας αυξήθηκε κατά 3,7% σε μόλις τρεις μήνες.
Αντίστοιχα, σε σχέση με τον Ιούνιο του 2019, ο αριθμός των απασχολούμενων μειώθηκε κατά 169,1 χιλιάδες άτομα, ενώ σημαντική είναι και η μείωση που παρατηρείται στο εργατικό δυναμικό.
Η κρίση στην αγορά εργασίας αποτυπώνεται στα στοιχεία του πληροφοριακού συστήματος Εργάνη τα οποία περιλαμβάνουν τον Αύγουστο του 2020. Το ισοζύγιο των ροών μισθωτής απασχόλησης της περιόδου Ιανουαρίου - Αυγούστου διαμορφώθηκε σε 115.647 θέσεις εργασίας έναντι 284.886 πέρσι.
Αυτό είναι το δεύτερο χειρότερο αποτέλεσμα περιόδου από το 2013.
Τα παραπάνω μεγέθη προϊδεάζουν για μια σημαντική επιδείνωση των μεγεθών της απασχόλησης στο σύνολο του έτους, η έκταση της οποίας θα εξαρτηθεί από την πορεία του αριθμού των απασχολούμενων κατά τους επόμενους μήνες.
Image
Image
- Ο ετήσιος ρυθμός μεταβολής της χρηματοδότησης των επιχειρήσεων ακολουθεί συνεχή θετική πορεία το τελευταίο έτος και διαμορφώθηκε στο 5,8% τον Ιούλιο που συνεπάγεται αύξηση του υπολοίπου των χρηματοδοτήσεων κατά Euro 1,4 δισ. σε σχέση με τον Ιούλιο του 2019.
Στην αύξηση του ρυθμού χρηματοδοτήσεων του διμήνου Ιουνίου-Ιουλίου συνέβαλε σημαντικά η παροχή κρατικών εγγυήσεων στις χορηγήσεις δανείων σε επιχειρήσεις, το οποίο συγκαταλέγεται στα μέτρα για την άμβλυνση των συνεπειών της κρίσης Covid-19.
Αντιθέτως, ο ετήσιος ρυθμός μεταβολής της χρηματοδότησης για στεγαστικά και καταναλωτικά δάνεια συνεχίζει να κινείται σε αρνητικά επίπεδα.
Διαμορφώθηκε τον Ιούλιο του 2020 σε -2,9% στον τομέα της στέγης και σε -1,5% σε ό,τι αφορά την καταναλωτική πίστη.
- Οι ευνοϊκές συνθήκες στις αγορές των ελληνικών ομολόγων εξακολουθούν να υφίστανται, παρά την άνοδο που παρουσιάστηκε τον Απρίλιο, η οποία αποδίδεται στη διεθνή ανησυχία για τις οικονομικές επιπτώσεις τις πανδημίας και η οποία επηρέασε το σύνολο σχεδόν των ευρωπαϊκών τίτλων.
Οι αποδόσεις έχουν πλέον εξομαλυνθεί παρουσιάζοντας ιστορικά χαμηλά επιτόκια συνεπικουρούμενες από τις αγορές ομολόγων (χωρών-μελών της Ευρωζώνης) από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.
Σημειώνεται ότι τις αρχές Σεπτεμβρίου η ελληνική Κυβέρνηση προχώρησε σε επανέκδοση δεκαετούς ομολόγου, με την οποία άντλησε 2,5 δισ. ευρώ με επιτόκιο 1,23%.
Έκτοτε η απόδοση έχει υποχωρήσει ακόμα χαμηλότερα (περί το 1,1%) το οποίο αποτελεί σαφής ένδειξή ότι υπάρχει ρευστότητα στις διεθνείς αγορές και ότι διατηρείται η ζήτηση για τα ελληνικά ομόλογα.
 
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης