Τελευταία Νέα
Διεθνή

Oxfam: Το 1% των πλούσιων προκαλεί περισσότερη ατμοσφαιρική ρύπανση από το 50% των φτωχότερων

Oxfam: Το 1% των πλούσιων προκαλεί περισσότερη ατμοσφαιρική ρύπανση από το 50% των φτωχότερων
Το 1% των πλούσιων προκαλεί περισσότερη ατμοσφαιρική ρύπανση από το ήμισυ των φτωχότερων πληθυσμών
Το 1% των πιο πλούσιων ανθρώπων στον κόσμο προκαλούσε υπερδιπλάσια ποσότητα διοξειδίου του άνθρακα σε σχέση με τους μισούς πιο φτωχούς ανθρώπους στον πλανήτη, κατά την περίοδο 1990 με 2015, σύμφωνα με έκθεση της η Oxfam -συντάχθηκε σε συνεργασία με το Stockholm Environment Institute.
Παράλληλα, η ένωση 20 διεθνών φιλανθρωπικών ιδρυμάτων, ζητά από τις χώρες στα σχέδιά τους για την ανάκαμψή τους μετά την κρίση που προκάλεσε η πανδημία του Covid-19, να συμπεριλάβουν την «κοινωνική και κλιματική δικαιοσύνη».
Η απελευθέρωση διοξειδίου του άνθρακα την περίοδο αυτή των 25 ετών, αυξήθηκε κατά 60% σε σχέση με την προβιομηχανική εποχή.
Το 1% των πιο πλούσιων κατοίκων του κόσμου (περίπου 63 εκατομμύρια άνθρωποι) ευθύνονται για το 15% της συνολική ποσότητας διοξειδίου του άνθρακα που διοχετεύθηκε στην ατμόσφαιρα την περίοδο αυτή, ποσοστό δύο φορές μεγαλύτερο από αυτό του μισού πιο φτωχού παγκόσμιου πληθυσμού, υπογραμμίζεται στην έκθεση.
Και το 10% των πιο πλούσιων παγκοσμίως (περίπου 630 εκ. άνθρωποι) ευθύνονται για το 52% του διοξειδίου του άνθρακα.
«Στη διάρκεια των 20-30 τελευταίων ετών η κλιματική κρίση έχει οξυνθεί και ο παγκόσμιος προϋπολογισμός διοξειδίου του άνθρακα κατασπαταλήθηκε προκειμένου να αυξηθεί η κατανάλωση των ήδη πλούσιων, αντί για να βελτιωθεί η ανθρωπότητα», κατήγγειλε επικεφαλής πολιτικής και έρευνας της Oxfam.
Οι ομάδες των ανθρώπων που «υποφέρουν περισσότερο από αυτή την αδικία είναι αυτοί που ευθύνονται λιγότερο για την κλιματική κρίση», οι πιο φτωχοί και οι μελλοντικές γενιές, πρόσθεσε η ΜΚΟ, ενώ κάλεσε τις κυβερνήσεις σε όλο τον κόσμο να θέσουν την κοινωνική δικαιοσύνη και την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής στο επίκεντρο των σχεδίων τους για οικονομική ανάκαμψη μετά τον Covid-19.
«Είναι ξεκάθαρο ότι το μοντέλο οικονομικής ανάπτυξης που ακολουθείται τα 20-30 τελευταία χρόνια και το οποίο προκαλεί μεγάλα ποσοστά διοξειδίου του άνθρακα και είναι ιδιαίτερα άνισο, δεν ωφέλησε τους πιο φτωχούς του κόσμου».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης