Τελευταία Νέα
Διεθνή

ΗΠΑ: Τα χρήματα από το ελικόπτερο εκτόξευσαν έλλειμμα και χρέος

ΗΠΑ: Τα χρήματα από το ελικόπτερο εκτόξευσαν έλλειμμα και χρέος
Σε επίπεδα ρεκόρ φτάνει το έλλειμμα και το χρέος των ΗΠΑ, λόγω των χρημάτων από το ελικόπτερο
Σε επίπεδα ρεκόρ φτάνει το έλλειμμα και το χρέος των ΗΠΑ, λόγω των χρημάτων από το ελικόπτερο που μοίρασε η αμερικανική κυβέρνηση.
Σύμφωνα με το Γραφείο Προϋπολογισμού του Κογκρέσου (CBO), τα ελλείμματα από το 2010 έως το 2019 αυξάνονται, κατά μέσον όρο, 4,8% επί του ΑΕΠ.
Ωστόσο, πλέον, ο ρυθμός αύξησης των ελλειμμάτων αναμένεται να μεγεθυνθεί, φτάνοντας έως το 2041 στο 10,9%.
Οι καθαρές δαπάνες για τόκους αυξάνονται γρήγορα και αντιπροσωπεύουν μεγάλο μέρος της αύξησης των συνολικών ελλειμμάτων τις δύο τελευταίες δεκαετίες.

Με άλλα λόγια, οι δαπάνες υπερβαίνουν κατά πολύ τα έσοδα, «με αποτέλεσμα μεγαλύτερα δημοσιονομικά ελλείμματα μακροπρόθεσμα».

Όσον αφορά τη μεγαλύτερη πηγή κρατικών δαπανών;
Αυτή είναι ο τόκος του ομοσπονδιακού χρέους, ο οποίος θα ξεπεράσει τις υποχρεωτικές δαπάνες μέχρι το 2030, τις συνολικές διακριτικές δαπάνες και δαπάνες κοινωνικής ασφάλισης έως το 2045, ενώ μέχρι το 2050 θα γίνει η μεγαλύτερη δαπάνη των ΗΠΑ μετά την υγειονομική περίθαλψη.

Φυσικά, δεδομένου ότι η αγορά ομολόγων δεν πρόκειται να περιμένει τις ΗΠΑ να γίνουν ένας γιγαντιαίος σάλος δαπανών λόγω τόκων, τα επιτόκια θα αυξηθούν πολύ πιο γρήγορα από ό, τι υποστηρίζει η CBO.
Όσα προαναφέρθηκαν επιτρέπει στη CBO να εξαγάγει το εξής συμπέρασμα:
Το ομοσπονδιακό χρέος θα φτάσει το 106% επί του ΑΕΠ το 2023 και θα συνεχίσει να αυξάνεται για χρόνια.
Το 2050, το χρέος ως ποσοστό του ΑΕΠ θα είναι σχεδόν 2,5 φορές από αυτό που ήταν στο τέλος του περασμένου έτους.
Σε σχέση με το μέγεθος της οικονομίας, το ομοσπονδιακό χρέος είναι υψηλότερο στις προβλέψεις του τρέχοντος έτους από ό,τι ήταν στις προβλέψεις του περασμένου έτους.
Η οικονομική αναστάτωση που προκλήθηκε από την πανδημία κορωνοϊού και η ανταπόκριση της ομοσπονδιακής κυβέρνησης συμβάλλουν σημαντικά σε αυτή την επιδείνωση των δημόσιων οικονομικών.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης