Τελευταία Νέα
Άμυνα – Διπλωματία

Ο Erdogan ανησυχεί… ότι η Ελλάδα θα κάνει πίσω όταν φθάσουν... στην συμφωνία – Τι θα συμβεί με Καστελόριζο, Χάρτη Σεβίλλης, «αφοπλισμό» Αιγαίου, Σμύρνης, 6 μίλια

Ο Erdogan ανησυχεί… ότι η Ελλάδα θα κάνει πίσω όταν φθάσουν... στην συμφωνία – Τι θα συμβεί με Καστελόριζο, Χάρτη Σεβίλλης, «αφοπλισμό» Αιγαίου, Σμύρνης, 6 μίλια
«Όταν φθάσουν κοντά σε συμφωνία ή σε ένα πλαίσιο η Ελλάδα θα κάνει πίσω» αναφέρει ο Erdogan ο τούρκος Πρόεδρος αλλά αυτό τι σημαίνει;
Η διαδικασία διαπραγματεύσεων μεταξύ Ελλάδος και Τουρκίας…βρίσκεται στην αφετηρία, στην φάση εκκίνησης και ο Erdogan ο τούρκος Πρόεδρος εμφανίζεται καχύποπτος καθώς πιστεύει ότι «όταν φθάσουν κοντά σε συμφωνία ή σε ένα πλαίσιο η Ελλάδα θα κάνει πίσω»
Βέβαια ο Erdogan με τις σπασμωδικές του κινήσεις, τους τακτικισμούς, αλλά και τους ελιγμούς κατάφερε… να ακυρώσει την Σύνοδο Κορυφής στις 24 και 25 Σεπτεμβρίου 2020 ή κατά το ορθότερο οι ευρωπαίοι αναζητούσαν φόρμουλα ώστε να αποφύγουν τις κυρώσεις κατά της Τουρκίας.
Οι περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες δεν ήθελαν να επιβάλλουν οικονομικές κυρώσεις κατά της Τουρκίας σε αντίθεση με Γαλλία, Ελλάδα και Κύπρο… και η συμφωνία για έναρξη διαλόγου ήταν για τους ευρωπαίους πραγματικό δώρο…
«Όταν φθάσουν κοντά σε συμφωνία ή σε ένα πλαίσιο η Ελλάδα θα κάνει πίσω» αναφέρει ο Erdogan ο τούρκος Πρόεδρος αλλά αυτό τι σημαίνει;
Να σημειωθεί πρωτίστως ότι τέσσερις φαίνεται ότι είναι οι βασικοί άξονες της μελλοντικής συμφωνίας – εάν τελικώς υπάρξει και δεν συμβεί κάτι την τελευταία στιγμή – μεταξύ Ελλάδος και Τουρκίας

1)Η Τουρκία προβάλλει το επιχείρημα ότι δεν μπορεί ο Χάρτης της Σεβίλλης του ομώνυμου Πανεπιστημίου της Σεβίλλης και του καθηγητή Juan Luis Suarez de Vivero που καθόρισε τα θαλάσσια σύνορα, τις θαλάσσιες δικαιοδοσίες, τις Αποκλειστικές Οικονομικές Ζώνες και την υφαλοκρηπίδα σε όλη την παραθαλάσσια ηπειρωτική και νησιωτική Ευρώπη – και στο Αιγαίο προφανώς – να αποτελέσει βάση διαλόγου.
Για την Τουρκία η ΑΟΖ του Καστελόριζου είναι η βασική επιδίωξη.
Θεωρούν ότι το Καστελόριζο με 10,5 τετραγωνικά χιλιόμετρα που ανήκει στην Ελλάδα και απέχει 2,02 χιλιόμετρα από την ηπειρωτική Τουρκία και 580 χιλιόμετρα από την ηπειρωτική Ελλάδα ή 313 ναυτικά μίλια να έχει Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη ΑΟΖ 40,5 χιλιάδων τετραγωνικών χιλιομέτρων ή 3.800 φορές το μέγεθος του νησιού.
Κατά τους Τούρκους σύμφωνα με τον χάρτη που σχεδιάστηκε με έναν καθαρά μαθηματικό υπολογισμό, η ελληνική υφαλοκρηπίδα στην Ανατολική Μεσόγειο περιλαμβάνει το νησί Καστελόριζο και φθάνει έως στις παρυφές της ΑΟΖ της Αιγύπτου προς τη μέση της Ανατολικής Μεσογείου.
Η Κύπρος αναγνώρισε επίσης τη διάμεση γραμμή των θαλάσσιων περιοχών περιορίζοντας την θαλάσσια δικαιοδοσίας της Τουρκίας στην ανατολική Μεσόγειο στον Κόλπο της Αττάλειας.

Η συμφωνία

Η Ελλάδα διαθέτει λόγω του Καστελόριζου 40,5 χιλιάδες τετραγωνικά χιλιόμετρα όπερ σημαίνει ότι μια συμφωνία θα μπορούσε να περιλαμβάνει σαφή αναγνώριση από την Τουρκία της ελληνικής κυριαρχίας στο Καστελόριζο αλλά να διχοτομηθεί Η ΑΟΖ των 40,5 χιλιάδων τετραγωνικών χιλιομέτρων σε 20 προς 20 χιλιάδες ή 25 χιλιάδες Τουρκία και 15 χιλιάδες Ελλάδα.
Η Τουρκία μέσω αυτής της ελληνικής παραχώρησης θα αποκτήσει πρόσβαση που θα προσεγγίσει τα 60 χιλιάδες τετραγωνικά χιλιόμετρα θα φθάσουν έως τις παρυφές της ΑΟΖ της Αιγύπτου.

2)Ο χάρτης της Σεβίλλης μπορεί να αποτελεί σημείο αναφοράς στην Ευρώπη… αλλά όπως ανέφεραν οι αμερικανοί – αμερικανική πρεσβεία στην Άγκυρα – δεν αποτελεί νομικό κείμενο ο Χάρτης της Σεβίλλης.
Είναι πολύ πιθανό ότι Ανατολικά της Κρήτης και Δυτικά προς Νότια του Καστελόριζου η Τουρκία θα αποκτήσει πρόσβαση και θαλάσσια δικαιοδοσία.

3)Ελλάδα και Τουρκία θα συμφωνήσουν ότι τα 6 ναυτικά μίλια θα είναι τα οριστικά χωρικά ύδατα στο Αιγαίο ενώ είναι ανοικτό το ενδεχόμενο να υπάρξει πίεση προς την Ελλάδα να μειώσει τον εναέριο χώρο από 10 σε 6 ναυτικά μίλια.
H Τουρκία θα αποσύρει τον όρο casus belli δηλαδή αιτία πολέμου εάν επενταθούν τα χωρικά ύδατα από 6 σε 12 ναυτικά μίλια, γιατί η Ελλάδα θα εγκαταλείψει πλήρως την προοπτική επέκτασης των χωρικών υδάτων στα 12 ναυτικά μίλια στο Αιγαίο Πέλαγος.


4)Ασκείται πίεση στην Τουρκία να μετριάσει την 4η Στρατιά που εδρεύει στην Σμύρνη ώστε να υπάρξει μερικώς αφοπλισμός και σε ορισμένα ελληνικά νησιά στο Ανατολικό Αιγαίο.
Το θέμα αυτό το προωθεί η Γερμανία θεωρεί ότι ελληνικά νησιά και 4η στρατιά της Τουρκίας πρέπει να προβούν σε κινήσεις αμοιβαίας αποκλιμάκωσης.  
Η Τουρκία ανησυχεί και για την κοινή βάση ΗΠΑ - Ελλάδος στην Αλεξανδρούπολη αλλά αυτή δεν θα τεθεί στο πλαίσιο της μελλοντικής συμφωνίας.
 
Ο χάρτης της Σεβίλλης δεν είναι χάρτης, είναι σκίτσο υποστηρίζουν οι Τούρκοι…

Ο πρώην Ναύαρχος Deniz Kutluk, ανέφερε ότι ο Χάρτης της Σεβίλλης δεν είναι χάρτης, αλλά ένα σκίτσο που δεν μπορεί να δεσμεύει την Τουρκία.
Η Ελλάδα προετοιμάζει την ελληνική κοινωνία για τις αλλαγές που έρχονται.
Για την Τουρκία πρέπει να αποκατασταθεί η ισορροπία στο Αιγαίο με βάση την Συνθήκη της Λωζάνης
Ταυτόχρονα θέτουν θέμα νησιών που παραχωρήθηκαν στην Ελλάδα εκτός της Συνθήκης της Λωζάνης.
Για την Τουρκία εάν επιτευχθεί πρόοδος στο πρόβλημα του Αιγαίου, θα διασφαλιστεί η δυτική πλευρά του προβλήματος της Ανατολικής Μεσογείου.
Τότε θα έχουμε την ευκαιρία να δούμε το Κυπριακό στο ανατολικό μέτωπο.
Το νησί της Λήμνου αλλά και η Χίος είναι δύο σημαντικά νησιά όσον αφορά την ασφάλεια της Τουρκίας.
Οι NAVTEX είναι η δραστηριότητα ενός δικτύου ασφαλείας που αποτελεί επέκταση του Διεθνούς Ναυτιλιακού Οργανισμού.
Μεταξύ Λήμνου και Καστελόριζου υπάρχουν – κατά την Τουρκία – 16 νησιά, νησίδες ή βραχονησίδες που είναι αμφισβητήσιμες.
Η Σεβίλλη είναι ένα σκίτσο, όχι ένας χάρτης.
Η ΕΕ δεν διαθέτει εξωτερικά σύνορα, υφαλοκρηπίδα και οικονομική ζώνη στις θάλασσες από τα νησιά.
Η ΕΕ αποτελείται από κράτη, τα κράτη μπορεί να έχουν τέτοια δικαιώματα. Όσον αφορά το Αιγαίο, αυτά τα δικαιώματα συζητούνται επειδή το Αιγαίο είναι μέρος της ισορροπίας που καθορίζεται στη Λωζάνη.
Οπότε η Συνθήκη της Λωζάνης πρέπει να είναι η βάση της διαπραγμάτευσης μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδος.
Ελληνική ΑΟΖ: Ποιες περιοχές χάνει οριστικά η Ελλάδα μετά την υπογραφή της  συμφωνίας με την Αίγυπτο | Pronews
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης