Τελευταία Νέα
Οικονομία

Νέα βόμβα από την Commission με τα αναδρομικά των συνταξιούχων - Στα 2 δισεκ. το κόστος

Νέα βόμβα από την Commission με τα αναδρομικά των συνταξιούχων - Στα 2 δισεκ. το κόστος
Οι νάρκες που κρύβει η 7η έκθεση ενισχυμένης εποπτείας
Δημοσιονομική βόμβα από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή με τα αναδρομικά των συνταξιούχων, η οποία θεωρεί λίγα τα λεφτά που θα πάρουν πίσω οι περίπου 1 εκατομμύριο δικαιούχοι στο πλαίσιο της συμμόρφωσης της κυβέρνησης με τις αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ).
Ωστόσο, στην 7η έκθεση ενισχυμένης εποπτείας που δόθηκε χθες στη δημοσιότητα κρύβονται άλλες τρεις νάρκες, οι οποίες συνδέονται με την αγορά εργασίας, το αναπτυξιακό κενό και τον εκτροχιασμό του προϋπολογισμού.
Στο κείμενο συμπερασμάτων οι Ευρωπαίοι τεχνοκράτες διατυπώνουν την άποψη ότι «θα πρέπει να συμπεριληφθούν στα αναδρομικά όχι μόνο οι περικοπές από τις κύριες συντάξεις αλλά και τα κουρέματα στις επικουρικές και στα δώρα».
Στην περίπτωση αυτή μάλλον δικαιώνεται το κίνημα των συνταξιούχων που έχει ξεκινήσει νέο γύρο προσφυγών στα δικαστήρια διεκδικώντας αναδρομικά για δώρα και επικουρικές.
Εφόσον οι αποφάσεις που θα τελεσιδικήσουν δικαιώσουν τους συνταξιούχους, τότε το κόστος για τον προϋπολογισμό θα είναι πολύ μεγαλύτερο και, σύμφωνα με την έκθεση, ο «λογαριασμός» για τα αναδρομικά θα εκτιναχτεί στα 2 δισ. ευρώ, όταν η κυβέρνηση έχει υπολογίσει αυτή τη δαπάνη σε 1,4 δισ. ευρώ.
Το θέμα με τα αναδρομικά έρχεται να προστεθεί στο ήδη μεγάλο πρόβλημα με τις εκκρεμείς αιτήσεις συνταξιοδότησης που ταλαιπωρεί τους υπόχρεους και είναι ζήτημα το οποίο ανέδειξε ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ΕSΜ) σε πρόσφατο ταξίδι του στην Αθήνα. «Ανησυχούμε ιδιαίτερα για τη σταθερή αύξηση των καθυστερούμενων συντάξεων.
Εάν συνεχιστεί η τάση, η δέσμευση για πλήρη εκκαθάριση των καθυστερούμενων συντάξεων έως τα μέσα του 2021 ενδέχεται να μην ικανοποιηθεί» είχε αναφέρει χαρακτηριστικά ο κ. Regling, για να έρθει χθες η Ευρωπαϊκή Επιτροπή να επιβεβαιώσει αυτές τις ανησυχίες.
Στην έκθεση επισημαίνεται, ωστόσο, ότι οι ελληνικές αρχές θα δώσουν στο τέλος Οκτωβρίου νέο χρονοδιάγραμμα εκκαθάρισης αυτού του «στοκ» όπως και για τα ληξιπρόθεσμα χρέη, το άλλο μεγάλο αγκάθι για την κυβέρνηση.
Το κοντέρ με τις ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις του κράτους παραμένει σταθερά πάνω από τα επίπεδα του 1,5 δισ. ευρώ, τη στιγμή που η ελληνική πλευρά είχε δεσμευτεί ότι θα το μηδενίσει. Το παράδοξο είναι ότι τον Ιούνιο οι οφειλές αυτές αυξήθηκαν κατά 667 εκατ. ευρώ σε σχέση με τον στόχο που παρακολουθούν οι θεσμοί, αντί να βαίνουν μειούμενες.
Άλλος τομέας όπου οι δανειστές εκτιμούν ότι το ελληνικό πρόγραμμα «κουτσαίνει» είναι, μεταξύ άλλων, η ευθυγράμμιση των αντικειμενικών με τις εμπορικές τιμές των ακινήτων.
Ο κορωνοϊός έχει φέρει ανατροπές στα σχέδια αναθεώρησης και επέκτασης του συστήματος των αντικειμενικών τιμών για 3.000 περιοχές σε ολόκληρη τη χώρα.
Ενώ στο υπουργείο Οικονομικών είχαν ξεκινήσει να τρέχουν τα δύο αυτά πρότζεκτ, τα οποία αποτελούν και μνημονιακά προαπαιτούμενα, ήρθε η υγειονομική κρίση να παγώσει αυτόν τον σχεδιασμό και να τον μεταθέσει για το δεύτερο εξάμηνο του 2021.
Οι θεσμοί όμως έχουν στήσει ραντάρ και παρακολουθούν την πρόοδο που σημειώνει η κυβέρνηση έχοντας παράλληλα ανοιχτά τα μάτια για τις καθυστερήσεις που καταγράφονται στα πεδία των ιδιωτικοποιήσεων, της απολιγνιτοποίησης και της εξυγίανσης στον χρηματοπιστωτικό τομέα.
Τα άλλο καυτό θέμα για την Ευρωπαϊκή Επιτροπή είναι τα δημοσιονομικά.
Με το έλλειμμα στον προϋπολογισμό να φτάνει ήδη τα 11 δισ. ευρώ η ανησυχία των Βρυξελλών είναι πολύ μεγάλη για το πώς η Αθήνα θα οδηγηθεί σε μηδενικό πρωτογενές αποτέλεσμα το 2021, όταν το μακροοικονομικό περιβάλλον παραμένει πηγή σημαντικής αβεβαιότητας.
Είναι μια νάρκη που απειλεί τη χώρα και, σύμφωνα με την έκθεση, η πρωτογενής ζημιά στα ταμεία θα φτάσει στο 5,8% του ΑΕΠ, χωρίς να συνυπολογιστεί η δαπάνη για την πληρωμή των αναδρομικών στους συνταξιούχους που εκτιμάται προσωρινά σήμερα στο 0,8% του ΑΕΠ.
Αν συνυπολογιστεί και αυτή, το πρωτογενές έλλειμμα εξακοντίζεται στο 6,6% του ΑΕΠ!
Τα μέτρα στήριξης υπολογίζονται σε 3,1 δισ. ευρώ (1,9% του ΑΕΠ) στο μέτωπο της μείωσης των φορολογικών βαρών, σε 4,1 δισ. ευρώ (2,4% του ΑΕΠ) όσον αφορά τις δαπάνες και σε 5,9 δισ. ευρώ (3,5% του ΑΕΠ) ως προς την αύξηση της ρευστότητας στην οικονομία.
Στο μέτωπο της ύφεσης η Ευρωπαϊκή Επιτροπή τοποθετεί τον πήχη στο 9% για το 2020, βαθύτερα από την πρόβλεψη της κυβέρνησης για 8%, ενώ για το 2021 προβλέπει ανάκαμψη κατά 6%.
Σε κάθε περίπτωση, τον επόμενο χρόνο θα υπάρξει αναπτυξιακό κενό ύψους 3% που σημαίνει ότι η χώρα θα αργήσει να πιάσει τα επίπεδα εισοδήματος που είχε προ πανδημίας.
Οι κραδασμοί από την ύφεση είναι μεγάλοι στεγνώνοντας τις επιχειρήσεις οι οποίες για να αντεπεξέλθουν στις δύσκολες δημοσιονομικές συνθήκες θα προχωρήσουν σε απολύσεις.
Το μαύρο σκηνικό στην αγορά εργασίας επιβεβαιώνεται και από τις Βρυξέλλες που προβλέπουν εκτόξευση του δείκτη της ανεργίας στο 20% για το 2021 από 15,6% που ήταν η εκτίμηση της κυβέρνησης στον φετινό προϋπολογισμό.
Αυτό σημαίνει ότι οι άνεργοι φέτος θα είναι περισσότεροι κατά 195.000.
Γεγονός είναι πάντως ότι η ανεργία κινείται ήδη ανοδικά, αφού σύμφωνα με τα στοιχεία του ΟΑΕΔ το πλήθος των εγγεγραμμένων ανέργων τον Αύγουστο του 2020 σε σχέση με τον Αύγουστο του 2019 αυξήθηκε κατά 13,3%.

Μάριος Χριστοδούλου
www.bankignews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης