Τελευταία Νέα
Χρηματιστήριο

Συνεχίστηκε η απαξίωση στο ΧΑ -0,38% στις 619 μον. – Η καθοδική διάσπαση των 610 μον. φέρνει τις 580 μον. – Με lockdown κάτω από τις 500 μον.

Συνεχίστηκε η απαξίωση στο ΧΑ -0,38% στις 619 μον. – Η καθοδική διάσπαση των 610 μον. φέρνει τις 580 μον. – Με lockdown κάτω από τις 500 μον.
Αδυναμία του Γενικού Δείκτη να επαναπροσεγγίσει την ζώνη των 625-630 μονάδων παρά τις σωρευτικές απώλειες -6,52% στις τελευταίες πέντε συνεδριάσεις
(upd14) Συνεχίστηκε και σήμερα η απαξίωση στο ελληνικό χρηματιστήριο στις 619 μονάδες, με το αρνητικό πρόσημο να κυριαρχεί στην αγορά …απόρροια της ανησυχίας από την αύξηση των κρουσμάτων του κορωνοϊού αλλά και των ελληνοτουρκικών εξελίξεων αν και απ΄ ότι φαίνεται έχουμε απομακρυνθεί από ένα θερμό επεισόδιο…
Στο επίκεντρο βρέθηκε για μια ακόμη συνεδρίαση η MIG η οποία έκλεισε στο +0,92% καταγράφοντας έντονη μεταβλητότητα μετά το χθεσινό sell off -30%, με χαμηλό ημέρας -17,43% και υψηλό ενδοσυνεδριακό  +19,27% ενώ ο όγκος συναλλαγών κάλυψε το 45% περίπου του συνολικού όγκου της αγοράς.

Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 619 μονάδες, παρά την προσπάθεια ενδοσυνεδριακά να επαναπροσεγγίσει την ζώνη των 625-630 μονάδων έχοντας σωρευτικές απώλειες -6,53% στις τελευταίες πέντε συνεδριάσεις.
Στις τράπεζες, πτωτικά έκλεισε η Πειραιώς -1,09% και ακολούθησε η Εθνική -0,53%, με οριακές απώλειες -0,04% η Alpha Bank ενώ με κέρδη +0,87% έκλεισε η Eurobank.
Στα μη τραπεζικά blue chips, την μεγαλύτερη πτώση κατέγραψαν  ΕΛΠΕ -3,42%, Jumbo -3,06%, Φουρλής -2,44%.... ενώ ξεχώρισε ο ΟΤΕ με κέρδη +1,58%.
Κυβέρνηση και επιστήμονες αναμένουν με αγωνία να περάσει μια εβδομάδα ακόμα προκειμένου να διαπιστώσουν εάν τα τελευταία μέτρα που τέθηκαν σε ισχύ την περασμένη Δευτέρα 21/9 είναι ικανά να αναχαιτίσουν την ανεξέλεγκτη διασπορά του ιού.
Προς το παρόν όλοι απεύχονται ένα νέο lockdown το οποίο θα είναι καταστροφικό για την ελληνική οικονομία αλλά κανείς δεν το αποκλείει, μια και μοιάζει ως ο μόνος τρόπος για να περιοριστεί ο ιός.
Εν τω μεταξύ, επί τα χείρω αναθεωρεί τις προβλέψεις της για την πορεία της ελληνικής οικονομίας η Citigroup το 2020, καθώς πλέον εκτιμά ότι η ύφεση θα φτάσει το 9%, από 7% που εκτιμούσε προηγουμένως με ιδιαίτερη αναφορά στο μεγάλο πλήγμα που δέχτηκε η ελληνική οικονομία παρά τον επιτυχή έλεγχο της πανδημίας του κορωνοϊού στη χώρα.

Για το 2021 εκτιμά ότι η ανάκαμψη θα ανέλθει πέριξ του 3,9%.
Στα ελληνοτουρκικά, η ατζέντα των διερευνητικών επαφών μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας  θα ξεκινήσουν μάλλον 5-9 Οκτωβρίου με συγκεκριμένα θέματα τουλάχιστον από την ελληνική πλευρά όπως την οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας και ο καθορισμός της ΑΟΖ
Η Τουρκία είναι πιθανό να βάλει και άλλα θέματα όπως έγινε και στους προηγούμενους γύρους των διερευνητικών.
Σε καμία περίπτωση δεν τα συζητάει η Ελλάδα. Στα προαναφερθέντα δύο αναμένεται αν θα βρεθεί η χρυσή τομή.
Υπενθυμίζεται ότι η Σύνοδος Κορυφής της ΕΕ που ήταν προγραμματισμένη για αύριο και μεθαύριο, με κεντρικό θέμα την Τουρκία, αναβλήθηκε λόγω του ότι ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου C.. Michell μπήκε σε καραντίνα αφότου ένας αξιωματικός ασφαλείας βγήκε θετικός στον κορωνοϊό,
Η συνάντηση μεταξύ των 27 ηγετών της ΕΕ θα πραγματοποιηθεί τελικώς στις 1-2 Οκτωβρίου.
Ανοιχτό το ενδεχόμενο επικοινωνίας του πρωθυπουργού Κ. Μητσοτάκη με τον πρόεδρο της Τουρκίας, Rejep Tayip Erdogan ακόμα και πριν τη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ άφησε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας.
Σταθεροποίηση καταγράφεται στην αγορά ομολόγων με το νέο 10ετές ελληνικό ομόλογο στο 1,01% - μετά την επανέκδοση στις 2/9 με επιτόκιο έκδοσης 1,215% - και το ιταλικό 10ετές στο 0,86% και με το μεταξύ τους spread στις 15 μονάδες βάσης...
Σταθεροποίηση καταγράφεται και στο ελληνικό CDS στα 5 χρόνια, καθώς βρίσκεται στις 144 μονάδες  - με χαμηλό τις 98 μονάδες ή 98% που καταγράφηκε στις 14 Φεβρουαρίου 2020 – ενώ το CDS της Αργεντινής βρίσκεται στις 1146 μονάδες βάσης

Η πορεία της ελληνικής χρηματιστηριακής αγοράς στην σημερινή συνεδρίαση

Πτωτικά ξεκίνησε η χρηματιστηριακή αγορά με τον Τραπεζικό Δείκτη στο -1,04% και τον Γενικό Δείκτη στο -0,65%.
Στο πρώτο τέταρτο της συνεδρίασης, με πιέσεις στις τράπεζες αλλά και στις μη τραπεζικές μετοχές του FTSE 25, ο Τραπεζικός Δείκτης κατέγραψε το χαμηλό της ημέρας στο -2,28% και ο Γενικός Δείκτης στο -1,24%.
Ο Γενικός Δείκτης στο ελληνικό χρηματιστήριο έκλεισε με πτώση -0,38% στις 619 μονάδες έχοντας υψηλό στις 622,18 μονάδες και χαμηλό 614,62 μονάδες.
Ο τζίρος και ο όγκος συναλλαγών σε χαμηλά επίπεδα και ήταν μοιρασμένος στις τράπεζες και στα μη τραπεζικά blue chips.  
Αναλυτικότερα, η αξία συναλλαγών διαμορφώθηκε στα 44,6 εκατ. ευρώ, εξ αυτών τα 8,7 εκατ. σε πακέτα, ο όγκος 29,8 εκατ. τεμάχια εκ των οποίων τα 8,9 εκατ. διακινήθηκαν στις τράπεζες.
Προσυμφωνημένες συναλλαγές αξίας 8,6 εκατ. ευρώ και όγκο 1,10 εκατ. τεμάχια πραγματοποιήθηκαν στο ελληνικό χρηματιστήριο.
Ο ΟΠΑΠ διακίνησε 995 χιλ. τεμάχια αξίας 7,6 εκατ. ευρώ και ο ΟΤΕ 79,3 χιλ. τεμάχια αξίας 1,02 εκατ. ευρώ.

Τα τεχνικά σημεία

Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 619 μονάδες με πρώτη στήριξη τις 610 μονάδες  και ακολουθούν οι 600 και οι 580 μονάδες
Στην πρώτη αντίσταση βρίσκονται οι 650 μονάδες και ακολουθούν οι 660- 670 μονάδες.
Ο Τραπεζικός Δείκτης έκλεισε στις 301 μονάδες, πλησίον της πρώτης στήριξης των 300 μονάδων και ακολουθούν οι 290 και οι 280 μονάδες
Στην πρώτη αντίσταση βρίσκονται οι 315-320 μονάδες και ακολουθούν οι 340 και οι 350 μονάδες  

Οι εξελίξεις στην MIG μετά την εξαγορά της Vivartia από το fund CVC

Στα 175 εκατ ευρώ έχει καθοριστεί το τελικό τίμημα που θα καταβάλλει το αμερικανικό fund CVC για την Vivartia την θυγατρική της Marfin Investment Group.
Ωστόσο στο τίμημα αυτό θα πρέπει να συμπεριληφθεί και αύξηση κεφαλαίου περίπου 25-27 εκατ στον κλάδο της εστίασης, οπότε συνολικά προσφέρονται 175 εκατ σε μετρητά και 25-27 εκατ σε αύξηση κεφαλαίου δηλαδή συνολική επένδυση από το αμερικανικό fund περίπου 200 με 202 εκατ ευρώ.
Ωστόσο το enterprise value δηλαδή η επιχειρηματική αξία της Vivartia μαζί με τον μακροπρόθεσμο και βραχυπρόθεσμο δανεισμό που ανέρχεται στα 425 εκατ. ευρώ διαμορφώνεται στα 625 εκατ ευρώ που αυτός είναι ο βασικός δείκτης αποτίμησης της εταιρίας.
Το bankingnews έχει αναφέρει πολλές πτυχές από το deal του CVC με την MIG για την Vivartia.
-Το CVC θα προσφέρει σε μετρητά 175 εκατ και θα υλοποιήσει και 25 εκατ αύξηση κεφαλαίου στην εστίαση.
-Ο Μπάρμπα Στάθης ισχυροποιείται και μάλιστα θα καταστεί ισχυρή εξαγωγική εταιρία σε πλήθος προϊόντων τυποποιημένων και σαλατών.
-Το CVC θα διαπραγματευτεί τα 425 εκατ δάνεια της Vivartia με τέτοιο τρόπο ώστε να υπάρξει μια συμφωνία αναδιάρθρωσης καθώς και ενός μικρού haircut το οποίο τελικώς θα κινηθεί μεταξύ 20% με 25%.
-Το CVC θα διαπραγματευτεί με την Εθνική που έχει χορηγήσει δάνεια 110 εκατ στην Vivartia και την Eurobank 80 εκατ στην Vivartia σύνολο 190 εκατ ώστε να μην πωληθούν – διαδικασία που έχουν ξεκινήσει Εθνική και Eurobank – Τα δάνεια της Vivartia λόγω της παρουσίας του CVC θα καταστούν πλήρως ενήμερα, οπότε μεταβάλλεται άρδην ο πιστωτικός κίνδυνος για τις τράπεζες, θα ενταχθούν στην κατηγορία των ενήμερων δανείων εξέλιξη σημαντική για τον ισολογισμό των τραπεζών.
-Το bankingnews στις 23/9 ανέλυσε τις πιθανότητες που διαγράφονται στην Marfin Investment Group.
Τις προσεχείς ημέρες θα παρουσιάσει πολύ τεκμηριωμένα όλα τα βασικά σενάρια που εξετάζονται για το μέλλον της MIG ως εταιρία συμμετοχών καθώς μετά την πώληση της Vivartia θα απομείνει μόνο με την Attica Group και την θυγατρική στην Σερβία.
Υπάρχει προοπτική να πωληθούν και αυτές οι εταιρίες σε βάθος μηνών.
Οι προοπτικές της MIG έχουν μεγάλη σημασία, εάν υπάρχουν και ποιες είναι αυτές οι προοπτικές, θα αναλυθούν προσεχώς από το bankingnews.

Η επικαιρότητα

Με αμείωτη ένταση σαρώνει το μεγαλύτερο μέρος του πλανήτη η επιδημία του κορωνοϊού, τη στιγμή που επιστημονικές μελέτες δείχνουν πως σε αυτό το δεύτερο κύμα κυκλοφορεί ένα πιο μεταδοτικό στέλεχος του ιού.
Μελέτη νοσοκομείου του Χιούστον των ΗΠΑ αναφέρει ότι διαπίστωσε σχεδόν σε όλα τα κρούσματα του δεύτερου κύματος της επιδημίας, μια μετάλλαξη του ιού, η οποία είναι πιο μεταδοτική αλλά όχι και πιο θανατηφόρα από την αρχική μορφή του κορωνοϊού, επισημαίνοντας ότι η βαρύτητα της νόσου συνδέεται με τυχόν παθήσεις και τα γονίδια των ασθενών.
Στις ΗΠΑ η κατάσταση παραμένει ανησυχητική, καθώς οι νεκροί προσεγγίζουν τους 202.000 τη στιγμή που τουλάχιστον 22 Πολιτείες αναφέρουν έξαρση κρουσμάτων (από 9 Πολιτείες που ήταν την περασμένη Δευτέρα) ενώ προβληματισμός επικρατεί και στην Ευρώπη για το δεύτερο κύμα της επιδημίας, με ολοένα και περισσότερες κυβερνήσεις να προσανατολίζονται και να λαμβάνουν πρόσθετα περιοριστικά μέτρα.
Ενδεικτικό της έντασης της επιδημίας είναι πως το Ισραήλ αποφάσισε να επιβάλλει αρχής γενομένης από αύριο Παρασκευή 25/9 ένα δεύτερο γενικό lockdown, ενώ κρίσιμη παραμένει η κατάσταση σε Λατινική Αμερική και Ινδία.
Αντιθέτως υπό έλεγχο είναι ο κορωνοϊός στην Κίνα καθώς παραμένουν χαμηλά τα κρούσματα ενώ πολύ καλύτερη είναι η εξέλιξη της πορείας της επιδημίας στην Αυστραλία
Σε παγκόσμιο επίπεδο, οι νεκροί ξεπέρασαν τους 976.000, τα επιβεβαιωμένα κρούσματα προσεγγίζουν τα 31,9 εκατομμύρια ενώ οι άνθρωποι που νόσησαν και θεραπεύτηκαν, υπολογίζονται σε 22 εκατομμύρια.
Έντονη ανησυχία επικρατεί στην κυβέρνηση και στις αρμόδιες υγειονομικές αρχές για την εξάπλωση του κορωνοϊού στην Ελλάδα, με την Αττική να δέχεται το σφοδρό χτύπημα της επιδημίας και να βρίσκεται ένα βήμα πριν το «κόκκινο», μια και αυξάνεται ραγδαία σε ημερήσια βάση τόσο ο αριθμός των κρουσμάτων όσο και ο αριθμός των διασωληνωμένων αλλά και των ανθρώπων που υποκύπτουν τελικά από τον ιό.
Υπό αυτά τα δεδομένα, ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, θα απευθύνει σήμερα το απόγευμα (στις 18:00) νέο μήνυμα προς τον ελληνικό λαό, κατά το οποίο εκτιμάται πως θα επισημάνει για ακόμα μια φορά την ανάγκη να τηρηθούν πιστά τα μέτρα που έχουν ληφθεί έως σήμερα προκειμένου να αναχαιτιστεί η περαιτέρω διασπορά του ιού.
Όπως είπε κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης των πολιτικών συντακτών, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας, ο κ.Μητσοτάκης δε πρόκειται να ανακοινώσει νέα μέτρα ή lockdown.
Την ίδια στιγμή πάντως η κατάσταση παραμένει εξαιρετικά κρίσιμη.
Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων είναι 16.286, με τους νεκρούς να ανέρχονται στους 365.

Απώλειες στις ασιατικές αγορές

Πτωτικά έκλεισαν σήμερα 24/9 οι ασιατικές αγορές μετά το τεχνολογικό sell off στη Wall Street στην χθεσινή συνεδρίαση. .
Ειδικότερα, ο δείκτης Nikkei στην Ιαπωνία έκλεισε στο -1,11%, ο δείκτης Shanghai στην Κίνα στο -1,72%, ο δείκτης Hang Seng στο Χονγκ Κονγκ στο -1,95% και ο δείκτης KOSPI στην Ν. Κορέα έκλεισε στο -2,59%

Πτωτικές τάσεις στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια

Πτωτικές τάσεις καταγράφονται σήμερα 24/9 στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, στα χαμηλότερα επίπεδα των τελευταίων τριών μηνών, με τους επενδυτές να ανησυχούν για την παγκόσμια ανάκαμψη μετά από μια σειρά προειδοποιήσεων αξιωματούχων των ΗΠΑ.
Ειδικότερα, ο προέδρου της Fed, Jerome Powell επανέλαβε ότι η οικονομία των ΗΠΑ, έχει πολύ δρόμο ακόμη πριν από την ανάκαμψη και πιθανότατα θα χρειαστεί περισσότερη ενίσχυση για να φτάσει εκεί.
Ο τραπεζίτης της Fed, Richard Clarida, ανέφερε επίσης ότι η οικονομία των ΗΠΑ έχει να αντιμετωπίσει ένα μεγάλο πρόβλημα όσον αφορά την ανεργία και την αδύναμη ζήτηση.
Ωστόσο, το ενδεχόμενο για περισσότερη δημοσιονομική στήριξη φαίνεται εξαιρετικά απίθανο πριν από τις αμερικανικές εκλογές του Νοεμβρίου 2020
Επίσης, επιστρέφει η ένταση στις σχέσεις ΗΠΑ-Κίνας μετά την ομιλία του Αμερικανού προέδρου Trump στην ετήσια Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών στην οποία κατηγόρησε την Κίνα ότι «εξαπέλυσε» τον κορωνοϊό στον πλανήτη.
Εν τω μεταξύ, οι νέες αιτήσεις επιδομάτων ανεργίας στις ΗΠΑ ξεπέρασαν τις εκτιμήσεις των αναλυτών.
Ειδικότερα, οι νέες αιτήσεις αυξήθηκαν στις 870 χιλ. από 860 χιλ. την προηγούμενη εβδομάδα, την ώρα που οι αναλυτές έκαναν λόγο για υποχώρηση στις 840 χιλ.
Ο αριθμός των συνεχιζόμενων αιτήσεων ανεργίας επίσης απογοήτευσε τους αναλυτές, καθώς αυξήθηκε στα 12,580 εκατ.
Ειδικότερα, ο δείκτης Dax στη Γερμανία κινείται στο -0,50%, ο δείκτης CAC στο Παρίσι στο -0,90%, ο MIB στο Μιλάνο στο -0,30% και ο IBEX 35 στην Ισπανία στο -0,30% και ο FTSE 100 στο Λονδίνο στο -1,4%.
Στην Wall Street, o Dow Jones κινείται στο -0,10%, ο S&P στο -0,05% και ο Nasdaq στο +0,20% ενώ το ETF GREC καταγράφει οριακές απώλειες -0,21% (19,33 δολ.).

Απαξίωση στις τράπεζες με χαμηλή συναλλακτική δραστηριότητα

Συνεχίστηκε η απαξιωτική εικόνα στις τραπεζικές μετοχές με τις συναλλαγές σε χαμηλά επίπεδα. 
Η Εθνική έκλεισε στα 1,12 ευρώ, με πτώση -0,53% με όγκο 1,4 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 1,02 δισεκ. ευρώ.
Σημειώνουμε ότι ιστορικό χαμηλό κλείσιμο της Εθνικής σημειώθηκε 11 Φεβρουαρίου του 2016 στα 0,008 ευρώ προ RS ή 0,12 ευρώ μετά reverse split (στις 15 παλαιές 1 νέα) ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό στο 0,0066 προ RS ή 0,099 μετά reverse split
Με το νέο reverse split στις 10 παλαιές 1 νέα στις 3 Σεπτεμβρίου 2018 το ιστορικό χαμηλό κλείσιμο προσαρμόστηκε στα 1,20 ευρώ ενώ το ενδοσυνεδριακό στα 0,99 ευρώ.
Ας σημειωθεί ότι το νέο χαμηλό ιστορικό της Εθνικής πραγματοποιήθηκε στις 17/3/2020 στα 0,8150 ευρώ
Η τιμή της αύξησης κεφαλαίου των 2,5 δισ. ευρώ στα 2,20 ευρώ, σε σχέση με τα 4,29 ευρώ της αύξησης του 2013 ενώ η ΑΜΚ του 2015 υλοποιήθηκε στα 0,02 ευρώ προ RS ή 0,30 ευρώ μετά RS.
Το warrant της Εθνικής που ξεκίνησε με τιμή εκκίνησης 6,823 ευρώ είχε τελευταία τιμή 0,0010 ευρώ και τέθηκε εκτός διαπραγμάτευσης οριστικά.
Η Alpha Βank έκλεισε στα 0,5158 ευρώ, με πτώση -0,04%, με όγκο 3,8 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 796 εκατ. ευρώ.
Σημειώνουμε ότι το ιστορικό χαμηλό κλείσιμο της Alpha Βank είναι στα 1,16 ευρώ ή προ RS στα 0,0232 ευρώ και σημειώθηκε στις 11 Φεβρουαρίου του 2016(στις 50 παλαιές 1 νέα) ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό στο 0,01898 προ RS ή 0,949 μετά reverse split
Ας σημειωθεί ότι το νέο ιστορικό χαμηλό της Alpha Bank πραγματοποιήθηκε ενδοσυνεδριακά στις 10/8/2020 στα 0,4832 ευρώ.
Η τιμή της αύξησης κεφαλαίου του 2013 ήταν 0,44 ευρώ και του 2014 στα 0,65 ευρώ ενώ η τιμή της ΑΜΚ του 2015 ήταν στα 0,04 ευρώ προ reverse split ή 2 ευρώ μετά το reverse split.
Το warrant της Alpha Βank που ξεκίνησε με πρώτη τιμή εκκίνησης τα 1,45 ευρώ βρέθηκε στα 0,0010 ευρώ όπου και σταμάτησε πλέον να διαπραγματεύεται.
Η Πειραιώς έκλεισε στα 1,088 ευρώ, με πτώση -1,09% με όγκο 578 χιλ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 475 εκατ. ευρώ.
Σημειώνουμε ότι ιστορικό χαμηλό της Πειραιώς σημειώθηκε 11 Φεβρουαρίου του 2016 στα 0,0008 ευρώ προ RS ή 0,081 ευρώ μετά reverse split ( στις 100 παλαιές 1 νέα) ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό ήταν 0,00067 προ RS ή 0,067 ευρώ μετά RS.
Με το νέο reverse split στις 20 παλαιές 1 νέα δωρεάν τον Ιούλιο 2017 το ιστορικό χαμηλό κλείσιμο προσαρμόστηκε στα 1,62 ευρώ ενώ το ενδοσυνεδριακό στα 1,34 ευρώ.
Ας σημειωθεί ότι το νέο ιστορικό χαμηλό κλείσιμο της Πειραιώς πραγματοποιήθηκε στις 01/02/2019 στα 0,57 ευρώ και με ενδοσυνεδριακό χαμηλό στα 0,5520 ευρώ.
Η τιμή της αύξησης κεφαλαίου του 2013 ήταν 1,71 ευρώ και του 2014 στα 1,70 ευρώ και η ΑΜΚ του 2015 στα 0,003 ευρώ προ reverse split ή 0,30 ευρώ μετά RS.
Το warrant της Πειραιώς που είχε αρχική τιμή εκκίνησης όταν πρωτοξεκίνησε τα 0,8990 ευρώ σταμάτησε να διαπραγματεύεται και είχε τελευταία τιμή στα 0,0010 ευρώ.
Η Eurobank έκλεισε στα 0,3610 ευρώ, με άνοδο +0,87% με όγκο 3,02 εκατ. τεμάχια  και κεφαλαιοποίηση 1,34 δισ. ευρώ.
Το ιστορικό ενδοσυνεδριακό χαμηλό στην Eurobank σημειώθηκε στις 11 Φεβρουαρίου του 2016 στα 0,002410 ευρώ προ RS ή 0,2410 ευρώ μετά RS (στις 100 παλαιές 1 νέα).
Η μετοχή της Τράπεζας Κύπρου βρίσκεται στα 0,4645 ευρώ, με πτώση -4,03% και με κεφαλαιοποίηση 208 εκατ. ευρώ.
Από τις 10 Ιανουαρίου του 2017 η μετοχή της Κύπρου έχει διαγραφεί από το ελληνικό χρηματιστήριο και διαπραγματεύεται σε Κύπρο και Λονδίνο
Η Attica Bank έκλεισε στα 0,1684 ευρώ, με πτώση -0,36% και όγκο 137 χιλ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 78 εκατ. ευρώ.
Το ιστορικό χαμηλό της Attica Βank είναι στα 0,02480 ευρώ μετά το RS και προ reverse split 0,001255 ευρώ και σημειώθηκε στις 21 Δεκεμβρίου του 2017.
Η μετοχή της Τράπεζας της Ελλάδος έκλεισε στα 13,28 ευρώ, με πτώση -0,45% και κεφαλαιοποίηση 264 εκατ. ευρώ.

Απώλειες στις μη τραπεζικές μετοχές του FTSE 25 με χαμηλές συναλλαγές

Με απώλειες έκλεισε η πλειονότητα των μη τραπεζικών μετοχών του FTSE 25 με χαμηλή συναλλακτική δραστηριότητα.
Την μεγαλύτερη πτώση κατέγραψαν ΕΛΠΕ, Jumbo, Φουρλής, Motor Oil
Στον αντίποδα, ανοδικά ξεχώρισε ο ΟΤΕ .
H Coca Cola έκλεισε στα 21,75 ευρώ, με άνοδο +0,69% και κεφαλαιοποίηση στα 8,05 δισ. ευρώ και βρίσκεται στην πρώτη θέση των κεφαλαιοποιήσεων στο ελληνικό χρηματιστήριο.
Ο ΟΤΕ έκλεισε στα 12,86 ευρώ, με άνοδο +1,58% και αποτίμηση 6,05 δισ. ευρώ και βρίσκεται στην 2η θέση των κεφαλαιοποιήσεων.
Η ΔΕΗ έκλεισε στα 4,85 ευρώ, με πτώση -0,08% και αποτίμηση 1,13 δισ. ευρώ
Ο ΑΔΜΗΕ έκλεισε στα 2,22 ευρώ, με άνοδο +0,91% και κεφαλαιοποίηση 515 εκατ. ευρώ.
Ο ΟΠΑΠ έκλεισε στα 7,6950 ευρώ, με πτώση -0,26% και αποτίμηση 2,63 δισ. ευρώ
Ο Titan Cement International έκλεισε στα 10,74 ευρώ, με άνοδο +0,94% και κεφαλαιοποίηση 885 εκατ. ευρώ.
Η μετοχή των ΕΛΠΕ έκλεισε στα 4,6650 ευρώ, με πτώση -3,42% και κεφαλαιοποίηση 1,43 δισ. ευρώ.
Η Motor Oil έκλεισε στα 10,02 ευρώ, με πτώση -1,96% και κεφαλαιοποίηση 1,11 δισ. ευρώ.
Ο Μυτιληναίος έκλεισε στα 8,74 ευρώ με πτώση -0,68% και κεφαλαιοποίηση 1,25 δισεκ. ευρώ.
Η Jumbo έκλεισε στα 14,73 ευρώ, με πτώση -3,09% και κεφαλαιοποίηση 2 δισ. ευρώ.
Η μετοχή της ΕΥΔΑΠ έκλεισε στα 6,65 ευρώ, με πτώση -1,48% και κεφαλαιοποίηση 708 εκατ. ευρώ.
Η μετοχή του Fourlis έκλεισε στα 3,8050 ευρώ, με πτώση -2,44% και κεφαλαιοποίηση 198 εκατ. ευρώ.
Η MIG (που είναι εκτός FTSE 25) έκλεισε στα 0,033 ευρώ, με άνοδο +0,92% και κεφαλαιοποίηση 31 εκατ. ευρώ.

Σταθεροποίηση στα ελληνικά ομόλογα με το 10ετές 1,01%, με την Ιταλία στο 0,86%

Σταθεροποίηση καταγράφεται σήμερα 24/9 στην ελληνική αγορά ομολόγων αλλά και στην Ιταλία μετά τις αγοραστικές παρεμβάσεις  του τελευταίου διημέρου …
Να σημειωθεί ότι παρά τις αναφορές για εμβόλιο και φάρμακο κατά του κορωνοιού η αγορά κρατάει σε γενικές γραμμές τα κεκτημένα καθώς οι τιμές έχουν τεχνηέντως διαμορφωθεί στα τρέχοντα υψηλά επίπεδα λόγω της χειραγώγησης της ΕΚΤ.
Μέχρι τώρα η ΕΚΤ έχει αγοράσει 12 δισεκ. ελληνικά ομόλογα ενώ δυνητικά μπορεί να αγοράσει έως 25 δισεκ..
Το 10ετές ελληνικό ομόλογο διαπραγματεύεται σήμερα στο 1,03% ενώ το Ιταλικό 10ετές ομόλογο βρίσκεται στο 0,83%.
Να σημειωθεί ότι το ελληνικό 10ετές 1,01% με το αμερικανικό 10ετές 0,66% - το ιστορικό χαμηλό 0,3180% στις 9 Μαρτίου 2020 - εμφανίζουν απόκλιση απόρροια των επιθετικών μειώσεων επιτοκίων από την FED στο 0%, όμως όλα αυτά είναι αποδείξεις πανικού.  
Το spread Ελλάδος – Ιταλίας βρίσκεται στις 15 μονάδες βάσης.
Έναντι της Πορτογαλίας το spread με την Ελλάδα διαμορφώνεται στις 77 μονάδες βάσης…

Η τρέχουσα εικόνα της ελληνικής αγοράς ομολόγων

Το παλαιό 5ετές ομόλογο λήξης 1 Αυγούστου 2022 έχει μέση τιμή 107,88 μονάδες βάσης και μέση απόδοση 0,12% με απόδοση αγοράς 0,13% και απόδοση πώλησης 0,11%.
Θυμίζουμε ότι το παλαιό 5ετές ομόλογο εκδόθηκε στο 4,625%.
Το 6ετές ομόλογο λήξης 30/1/2023 έχει μέση τιμή 107,83 μονάδες βάσης και απόδοση 0,16%.
Το νέο 5ετές ομόλογο λήξης 2/4/2024 έχει μέση τιμή 111,34 μονάδες βάσης και απόδοση 0,21% είχε εκδοθεί στο 3,60%.
Το ιστορικό χαμηλό σημειώθηκε στις 6 Αυγούστου και 22 Σεπτεμβρίου 2020 στο 0,21%.
Το 7ετές ομόλογο λήξης 15/2/2025 έχει μέση τιμή 112,89 μονάδες βάσης και απόδοση 0,41% με το ιστορικό χαμηλό 0,36% στις 14 Φεβρουαρίου 2020.
Το 7ετές ομόλογο λήξης 23 Ιουλίου του 2026 έχει μέση τιμή 107,83 μονάδες βάσης και απόδοση 0,51%.
Είχε εκδοθεί στο 1,90%.
To νέο 7ετές λήξης 22 Απριλίου 2027 έχει μέση τιμή 108,29 μονάδες βάσης και απόδοση 0,71%.
Είχε εκδοθεί στο 2,013%.  
Το πρώην 10ετές ομόλογο λήξης 30/1/2028 έχει μέση τιμή 120,99 μονάδες βάσης και απόδοση 0,80% με απόδοση αγοράς 0,81% και απόδοση πώλησης 0,79%.
To πρώην 10ετές λήξης 12/3/2029 έχει μέση τιμή 123,99 μονάδες βάσης και απόδοση 0,92% με απόδοση αγοράς 0,93% και απόδοση πώλησης 0,91%.
Να σημειωθεί εκδόθηκε στις 5 Μαρτίου 2019 στο 3,90% και επανεκδόθηκε 9 Οκτωβρίου με επιτόκιο 1,5%.
Το ιστορικό χαμηλό σημειώθηκε στις 6 Αυγούστου 2020 στο 0,88%
Το νέο 10ετές λήξης 18 Ιουνίου του 2030 το οποίο μετά το reopening αυξήθηκε στα 5,5 δισ έχει μέση τιμή 104,18 και μέση απόδοση 1,02% με απόδοση αγοράς 1,03% και απόδοση πώλησης 1,01%.
Το reopening 2/9/2020 πραγματοποιήθηκε με τιμή 102,87 μονάδες βάσης και απόδοση 1,187%.
Το 15ετές ομόλογο λήξης 30/1/2033 έχει μέση τιμή 131,48 μονάδες βάσης και απόδοση 1,15%
To νέο 15ετές λήξης 4/2/2035 έχει μέση τιμή 108,66 μονάδες βάσης και 1,21% απόδοση ενώ εκδόθηκε στο 1,91%.
Το 20ετές ομόλογο λήξης 30/1/2037 έχει μέση τιμή 138,56 μονάδες βάσης και απόδοση 1,35%
Το 25ετές ομόλογο λήξης 30/1/2042 έχει μέση τιμή 149,35 μονάδες βάσης και απόδοση 1,49%
Το ιστορικό χαμηλό 1,44% σημειώθηκε στις 7 Ιουλίου 2020…
Το spread η διαφορά απόδοσης μεταξύ ελληνικών 10 ετών και γερμανικών ομολόγων διαμορφώνεται στις 153 μονάδες βάσης από 155 μονάδες βάσης.
Το ελληνικό CDS στο 5ετές που αποτελεί και το benchmark, σήμερα διαμορφώνεται στις 144 μονάδες βάσης.
Ως μέτρο σύγκρισης αναφέρεται ότι το CDS της Αργεντινής βρίσκεται στις 1.146 μονάδες βάσης.
Θυμίζουμε ότι τα επίπεδα ρεκόρ μετά το PSI+ στην Ελλάδα σημειώθηκαν στις 8 Ιουλίου του 2015 στις 8700 μ.β.
Το CDS δουλεύει ως εξής….
Για κάθε 10 εκατ δολάρια έκθεση σε ελληνικό χρέος, ένας επενδυτής που θέλει να αντισταθμίσει τον κίνδυνο χώρας αγοράζει ένα παράγωγο το CDS και πληρώνει π.χ. για την Ελλάδα σήμερα απόδοση 1,44% ή 144 χιλ. δολάρια ασφάλιστρο ανά 10 εκατ δολ. επενδυτική θέση στο ελληνικό χρέος.

Σταθεροποιητικές τάσεις στα ιταλικά ομόλογα με το 10ετές στο 0,86%  

Σταθεροποιητικές τάσεις καταγράφονται σήμερα στις τιμές των Ιταλικών ομολόγων μετά τις αγοραστικές παρεμβάσεις του τελευταίου διημέρου εξαιτίας της εκλογικής αναμέτρησης όπου αποδείχθηκε ότι ο κυβερνητικός συνασπισμός κρατάει δυνάμεις.
Το Ιταλικό 10ετές είχε φθάσει σε υψηλό 2,98% στις 18 Μαρτίου 2020 για να διαμορφωθεί σήμερα 24 Σεπτεμβρίου 2020 στο 0,86%.  
Το 10ετές γερμανικό ομόλογο βρίσκεται σήμερα 24/9/2020 στο -0,52% με υψηλό 0,78% στις 13/2/2018.
Θυμίζουμε ότι το υψηλό ετών 1,02% σημειώθηκε στις 10 Ιουνίου του 2015 ενώ το ιστορικό χαμηλό σημειώθηκε στις 10 Μαρτίου 2020 στο -0,90%.
Οι αποδόσεις των ευρωπαϊκών ομολόγων διαμορφώνονται ως εξής….
Η Ιρλανδική 10ετία λήξης 2028 εμφανίζει απόδοση στο -0,17% με το ιστορικό χαμηλό -0,24% σημειώθηκε στις 4 Μαρτίου 2020.
Το 10ετές Πορτογαλικό ομόλογο λήξης Οκτωβρίου 2028 έχει απόδοση 0,24% με το ιστορικό χαμηλό στο 0,06% που  σημειώθηκε στις 16 Αυγούστου 2019.
Το ισπανικό 10ετές έχει απόδοση 0,22% με το ιστορικό χαμηλό στο 0,02% που σημειώθηκε στις 16 Αυγούστου 2019.
Στην Ιταλία το 10ετές ομόλογο λήξης 1η Αυγούστου του 2029 έχει απόδοση 0,86% και με ιστορικό χαμηλό 0,75% στις 12 Σεπτεμβρίου του 2019….
Αξίζει να αναφερθεί ότι η Κύπρος έκδωσε 10ετές ομόλογο με επιτόκιο 2,40% και η τρέχουσα απόδοση του είναι 0,57%
Το ιστορικό χαμηλό σημειώθηκε στις 20 Αυγούστου 2019 στο 0,3260%.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης